Jump to content

Зоран Ђуровић: Креационизам свештеника Георгија Максимова

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

Управо сада, Кратос рече

Zaista, zaista, kažem vam: ko sluša moju reč i veruje onome koji me je poslao, ima večni život i ne dolazi pred sud, nego je prešao iz smrti u život. 

Ok, ne zameri, ime Jevanđelja i broj knjige...da bi na grćkom originalu provereio vremena...može i pop @Zoran Đurović, ako ga ne mrzi, da se ti ne mučiš...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Ok, ne zameri, ime Jevanđelja i broj knjige...da bi na grćkom originalu provereio vremena...može i pop @Zoran Đurović, ako ga ne mrzi, da se ti ne mučiš...

Jovan 5,24

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

О.Зоране, а шта ћемо ако сте ви већ осуђени са свим вашим учењем? Ви верујете да је та могућност већ одређена.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ivan Marković рече

То Јеванђеље читамо на опелу

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Мене занима од чега је то тело Хр.? Која ту магија ради? Да ли би ми рекао да то што ми једемо је заиста нераспадиво тело Хр, а такође и да ли га ми сачињавамо као ћелије (иако је та слика недостатна)? И још, да ли је то тело, дакле, индивидуално као моје и твоје и ФИЗИЧКИ НАС НЕ САДРЖИ У СЕБИ?

О.Зоране, па мало пре сте ми спочитавали и хвалили самога себе како вам је лепо што ништа не знате.

Стварно много смарате (досађујете). Ви се бавите чиме год хоћете, имам и ја својих обавеза.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Zoran Đurović рече

Редовно понављаш ову правописну грешку: када отвараш заграду она је одвојена од претходне речи, и спојена је са следећом. Треба: прошлости (листом креационисти у смислу сведочења Творца). Мсм. кад си у малом неверан... :D Знам ја да ти волиш да будеш својеглав, али бих те замолио да овде пишеш што је могуће коректније.

Хаха, таква правила ме подсећају на фарисејство тако да ћу их са задовољством кршити. Далеко, далеко битнија ствар од било какве правописне коректности је суштина онога шта имамо да кажемо и да ли смо евентуално саблазнили некога својим незнањем( поготову кад је повезано са агресивношћу) или надувеним егом.

У случају моје маленкости су очигледни аргументи и познавање суштине онога о чему дискутујем тако да је форма другостепена по важности. А кад смо већ код тога, лексика и синтакса су ми сасвим на месту.

Узгред, кад сам већ поменут у том контексту, не бих себе дефинисао као својеглавог већ себе сматрам слободним духом у смислу црпљења слободе као једног од највећих дарова Бога.

Подели на овим сајтовима

Иначе, св.Јефрем Сирин је један од највећих исповедника Стварања, један од светих Отаца који је књизи Постања прилазио са посебним поштовањем тумачећи је.

tumacenje_na_knjigu_postanja_v.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Филозоф рече

Oce, nadam se da shvatate da  sutra neko obori teoriju evolucije i vrati je na nivo hipoteze, ne bi promenilo ni mrvicu cinjenicu da to kreacionisticko protestansko sektasenje sa naukom nema dodirnih tacaka.

Uopšte ne razumem ljude koji pričaju o stvarima o kojima ne znaju dovoljno. Zar nisi znao da su u savremenoj metodologiji i filozofiji nauke hipoteza i teorija  jedno te isto.  Skoro svo naučno znanje je hipotetičko-deduktivnog karaktera. Na sve to, veoma je teško, ako ne i nemoguće opovrgnuti bilo koju od savremenih i modernih naučnih teorija (kao i onih ranijih) prosto zato jer se svaka teorija može spasiti proizvoljnim brojem ad hoc hipoteza. Induktivizam logičkih pozitivista (dosledni i naivni verifikacionizam), te Poperov dosledni i naivni falsifikacionizam su već kao takvi napušteni. Trenutno možeš da biraš između Lakatoševog metodološkog falsifikacionizma, Fajerabendovog epistemološkog anarhizma, Kunove smene paradigmi, novog eksperimentalizma. Ali jedno je sigurno: ono što nam je od Popera ostalo je da je svaka teorija hipotetičko-deuktivan sistem...da ne ulazim sada ovde u raspravu o kriterijumu demarkacije naučnog i nenaučnog znanja...teško da takav uopšte postoji...mislim kad god dođem na ovaj forum, imam utisak da sam na forumu scijentista a ne forumu zaduženom za misionarenje vere pravoslavne hrišćanske...opet ću da okačim ovaj Sinđelićev tekst, iako radim zaludan posao. Scijentolatori, odnosno naukopoklonici, će da se naprave Toše i da nastave po starom...http://bg.ac.rs/files/sr/studije/studije-uni/Od-tradicionalne-do-savremene-filozofije-nauke.pdf

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, о.Горан рече

Хаха, таква правила ме подсећају на фарисејство тако да ћу их са задовољством кршити.

Ма, ти си опасан лик, права фаца!:))

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, о.Горан рече

један од светих Отаца који је књизи Постања прилазио са посебним поштовањем тумачећи је.

Леба ти, наведи ми који су то св. оци прилазили са непоштовањем Библији? 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Говорио сам о Постању, дакле о првим главама Библије, нису се сви св.Оци бавили том тематиком као св.Јефрем Сирин, св.Василије Велики, св.Јован Златоусти...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, о.Горан рече

Говорио сам о Постању, дакле о првим главама Библије, нису се сви св.Оци бавили том тематиком као св.Јефрем Сирин, св.Василије Велики, св.Јован Златоусти...

А ови нису имали то "посебно" поштовање? :D Зашто заборави Августина који има најмање 4 тумачења? Амброзија? Па остале антиохијце? Ди ти је Северијан Габалски? Симеон Нови Богослов? Ориген? Григорије из Нисе итд? 

Заборавио си да када се човек не помера мање боли... 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Филозоф рече

Oce, nadam se da shvatate da  sutra neko obori teoriju evolucije i vrati je na nivo hipoteze, ne bi promenilo ni mrvicu cinjenicu da to kreacionisticko protestansko sektasenje sa naukom nema dodirnih tacaka.

Ово је један од главних проблема јер многи поистовећују креационизам са фамозним Мирољубом Петровићем. Више пута сам наглашавао да он несвесно својом бандоглавошћу у погледу неких ставова дува у леђа пропагаторима еволуције. 

Годинама пратим рад научника који заступају креационизам и ИД и малтене никад нисам наишао на бављење теологијом већ увек биологијом, биохемијом, геологијом, палеонтологијом итд. Ево рецимо једног примера, у питању је часопис Creation и списак текстова из истог( http://www.creationmagazine.com/creation/2011vol33iss3?pg=1#pg1 ):

'VIT

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, о.Горан рече

Иначе, св.Јефрем Сирин је један од највећих исповедника Стварања, један од светих Отаца који је књизи Постања прилазио са посебним поштовањем тумачећи је.

tumacenje_na_knjigu_postanja_v.jpg

Inace, sv.Jefrem je napisao da  su dani' u Stvaranju 24h trajanja, tako da, vrlo zanimljive stvari se desavaju sa ovim Sirinom. :)))

"Jer iako su i svetlost i oblaci stvoreni odjednom, i dan i noć prvog dana su trajali po dvanaest sati.” (Jefrem Sirin, Tumačenje na knjigu Postanja t.3 d.6) "

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Zoran Đurović рече

А ови нису имали то "посебно" поштовање? :D Зашто заборави Августина који има најмање 4 тумачења? Амброзија? Па остале антиохијце? Ди ти је Северијан Габалски? Симеон Нови Богослов? Ориген? Григорије из Нисе итд? 

Заборавио си да када се човек не помера мање боли... 

Ко то спори? Ја сам поменуо св.Јефрема Сирина у контексту тога што сте се бавили њиме на овој теми.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...