Jump to content

Зоран Ђуровић: Креационизам свештеника Георгија Максимова

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

За мог ВСБ једна мисао из Adolphe Gesché: Ми имамо у глави ову схему: „Бог, стварање, пад, спасење“... али да ли би било апсурдно предложити, барем за размишљање: „Бог, спасење, стварање?“

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Zoran Đurović рече

За мог ВСБ једна мисао из Adolphe Gesché: Ми имамо у глави ову схему: „Бог, стварање, пад, спасење“... али да ли би било апсурдно предложити, барем за размишљање: „Бог, спасење, стварање?“

To znaci da vreme treba da tece u nazad. Zato ja trazim teoriju koja bi pokazala i dokazala da je smrtnost usla u svet zbog Adama bez obzira sto je on stvoren 6 dana.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Кратос рече

Ne postoje takvi experimenti i ti to dobro znaš Bobo.Jednostavno hipoteza je tako postavljena da je experimentalno nemoguće  proveriti.Hipoteza da je od jedne ćelije recimo nastao sunđer kroz mutaciju i prirodnu selekciju je expereminetalno neproverljivo.Ne postoje empirijski dokazi samo spekulacija.I žao je meni ali to je realnost.

Naravno da postoje takvi eksperimenti, opisani u hiljadama naučnih radova i ti to dobro znaš Bobo... hipotezu da je od jedne ćelije nastao sunđer naravno ne možemo da proverimo jer ne postoje sačuvani ostaci tih ćelija, ali zato možemo da proverimo za desetine hiljada drugih vrsta čije smo ostatke našli i koje i danas postoje... i proverili smo... i svi rezultati se uklapaju u teoriju evolucije...

Primedba ti je otprilike na nivou da je nemoguće proveriti teoriju relativiteta jer ne znamo da li funkcioniše u galaksijama koje su toliko udaljene da ih vidimo samo kao tačkicu kad pogledamo najjačim teleskopima, bez obzira na to što na svim mestima na kojima možemo detaljnije da pogledamo i proverimo svi rezultati se uklapaju u teoriju relativiteta... znaš i sam koliko je takva primedba glupa...

Ono što ne možemo da proverimo ne može da negira ono što jesmo proverili...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, grigorije22 рече

To znaci da vreme treba da tece u nazad. Zato ja trazim teoriju koja bi pokazala i dokazala da je smrtnost usla u svet zbog Adama bez obzira sto je on stvoren 6 dana.

Нисам сигуран да те разумем шта хоћеш да кажеш... Можда би те @Volim_Sina_Bozjeg разумео боље. 

Одавде не произилази да би време текло уназад. 

Друго, смрт није ушла због Адамовог греха. Она је једноставно наша, људска природа. Јер, "у дан у који једеш, умрећеш", а видимо да су ови поживели ихаха! Али су умрли тако што су избачени из рајског стања, односно релације коју су имали са Богом. Пост изједначава умирање са изгоном из Раја. Зато нема неке претпадне бесмртности у којој би човек био утопљен у благодати. Нема тог Златног доба. Једноставно, Адам није умро биолошки него духовно, а биолошки је умро када му се сат зауставио и то нема везе са грехом.  

И нема једног првородног греха, него многих првих грехова који служе као модел за објашњавање разних недаћа у људском роду: муж-жена ратују, а страсно везани; помутња језика; мржња која рађа убиство итд. То су само архетипови фундаменталних грехова који нас море.  

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Zoran Đurović рече

Нисам сигуран да те разумем шта хоћеш да кажеш... Можда би те @Volim_Sina_Bozjeg разумео боље. 

Одавде не произилази да би време текло уназад. 

Друго, смрт није ушла због Адамовог греха. Она је једноставно наша, људска природа. Јер, "у дан у који једеш, умрећеш", а видимо да су ови поживели ихаха! Али су умрли тако што су избачени из рајског стања, односно релације коју су имали са Богом. Пост изједначава умирање са изгоном из Раја. Зато нема неке претпадне бесмртности у којој би човек био утопљен у благодати. Нема тог Златног доба. Једноставно, Адам није умро биолошки него духовно, а биолошки је умро када му се сат зауставио и то нема везе са грехом.  

И нема једног првородног греха, него многих првих грехова који служе као модел за објашњавање разних недаћа у људском роду: муж-жена ратују, а страсно везани; помутња језика; мржња која рађа убиство итд. То су само архетипови фундаменталних грехова који нас море.  

Sta onda znaci ovo? Бог, спасење, стварање?

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, grigorije22 рече

Ne postoji raj, postoji samo blagodatno uzvisenje smrtne ljudske prirode u besmrtnu po blagodati preko Vaskrslog Hrista.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Опет, што рекоше овде паметни форумаши, имамо органе, али нема секса.

Онда лепо кажите да нема секса у Царству Божијем. Шта ваши пулени говоре?

Мени сте говорили да има секса у есхатону, жалили сте се да муслимани ту имају много више истински доживљај него ми по хришћанском учењу.

Али можда сте све то говорили само да протраћите што више времена. Штета.

Макар да смислено разговарамо, да кажете зашто сте то некада овако или онако мислили. Ето, макар ме срозајте да нисам ништа разумео, да немам мозга, да само верујем у крњег Исуса. Нека вас, будите ви велики и цели са Исусом, само немојте ту сексуалност да подржавате за векове векова.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ne postoji raj, postoji samo blagodatno uzvisenje smrtne ljudske prirode u besmrtnu po blagodati preko Vaskrslog Hrista.

Tako govori i Enco Bjanki! Enzo Bianchi, Adamo dove sei? Ed. Qiqajon, 2007. 

Разлика код мене и Бјанкија је што он хронолошки прича причу, тако да је више ставља у контекст пројектовања: Бог ствара и предодређује све за Хр који је прворођени од све твари и први устали из мртвих. Али, та реалност наступа тек после "историјског" Хр васкрсења и вазнесења и он је тек од "тада" с десне стране Оца. У Бјанкија стр. 323-340. Његов велики искорак је у томе што је спојио стварање са есхатологијом, и што инсистира на "рашћењу" које ће се поклопити са несумњиво Оваплоћеним и Васкрслим Христом. зато он логички покушава да стави: Бог, спасење, стварање. Он следи Павла, да је воља Божија била још пре стварања да све буде возглављено у Христу (Еф 1, 10), и тај нацрт се реализовао у пуноћи времена (Еф 1, 10), у оваплоћењу (Гал 4, 4), али је тај план вечни и у срцу Тројице (331).

Прворођени, по Бјанкију, од све твари значи да је Бог стварајући имао намеру да у Хр се узме тело, а да оно буде преображено потом кроз васкрсење, јер тада Дух оживљава Распетога, који је умро по слабости меса, али је оживео по сили Божијој (2Кор 13, 4). Бјанки хвали нашу епиклезу која иде после спомена смрти Хр, док је код католика другачије, и у томе види "једну фосилизацију момента изговарања речи са последње вечере као момента преображавања дарова у тело и крв Христову (док је ово плод целокупне литургичке радње)" (335). Тако католик брани православну литургију! Наравно да га опљуну католички фундаменталисти, као када у супротној ситуацији реагују на јеретичке изјаве Аве Зорана 12:smeha::))12:smeha:!      

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Само фали смисао: "у дан у који једеш, умрећеш". Није то речено за сву храну, ту сте баш подболи.

Сва храна осим једне понуђене са дрвета с ког није требало јести, била је преноситељ саме Божанске енергије. Сада вама то да цитирам нема смисла, ко је од светих рекао.

Дакле, потурити такву ствар под сам Смисао, није добро. Ви како хоћете.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Онда лепо кажите да нема секса у Царству Божијем. Шта ваши пулени говоре?

Мени сте говорили да има секса у есхатону, жалили сте се да муслимани ту имају много више истински доживљај него ми по хришћанском учењу.

Али можда сте све то говорили само да протраћите што више времена. Штета.

Макар да смислено разговарамо, да кажете зашто сте то некада овако или онако мислили. Ето, макар ме срозајте да нисам ништа разумео, да немам мозга, да само верујем у крњег Исуса. Нека вас, будите ви велики и цели са Исусом, само немојте ту сексуалност да подржавате за векове векова.

Заиста имаш неки проблем и са капирањем. Не знам да ли си чуо за иронију? Чуди ме да нисам постао муслиман у међувремену кад ми Куран обећава те девице 12:smeha:

Не знам који су то моји пулени који тако говоре, али из мене не могу извући ни цитат у том смислу без да га не унаказе.

По неким питањима сам другачије мислио некада, али то овде није случај. Дакле, ја не говорим нигде и никада озбиљно да има секса у есхатону.

"Крњи Исус" нема благе везе са твојим умишљањем. Тај израз сам користио не за кастрираног Христа, него за Христа кога ви негирате да га примате у пуноћи, односно као онога чији су актуелни сутелесници сви од века спашени. Апостоли су се причестили и са мном - не дај Боже да сам спашен, кад овако могу да хулим! - када им је Ис дао тело да једу у четвртак. О томе сам вам јако јасно говорио. Какав црни кастрирани Хр те спопао?     

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Milan Nikolic рече

Само фали смисао: "у дан у који једеш, умрећеш". Није то речено за сву храну, ту сте баш подболи.

Сва храна осим једне понуђене са дрвета с ког није требало јести, била је преноситељ саме Божанске енергије. Сада да вама то да цитирам нема смисла, ко је од светих рекао.

Дакле, потурити такву ствар под сам Смисао, није добро. Ви како хоћете.

Ја мислим да овде нема толико неписмених кретена који не знају на шта се односим. Замисли, ја сам заборавио да Бог каже: "једите од свих, осим". :)) Чини ми се, брате, да те је неки нечисти дух напао... А оће то кад човек иде код Видовите Зорке и Бога замишља као врачару...  

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, grigorije22 рече

То хоће о.Зоран да ти уметне суштину његове теорије. По њему нема ништа ,,randomness'', све је већ одиграно како је Бог видео да ће бити, одједном за свагда и свагда за сада. Тако је дошао до ,,вечног сада'' које је погрешно разумео.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Milan Nikolic рече

То хоће о.Зоран да ти уметне суштину његове теорије. По њему нема ништа ,,randomness'', све је већ одиграно како је Бог видео да ће бити, одједном за свагда и свагда за сада. Тако је дошао до ,,вечног сада'' које је погрешно разумео.

To je u suprotnosti sa ucenjem Svetih otaca. Svi Sveti oci su odreda verovali da je Eden zaista postojao na Zemlji, i da u njemu nije bilo smrti kao sto nece da bude ni u Eshatonu.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, grigorije22 рече

To je u suprotnosti sa ucenjem Svetih otaca. Svi Sveti oci su odreda verovali da je Eden zaista postojao na Zemlji, i da u njemu nije bilo smrti kao sto nece da bude ni u Eshatonu.

Vjerovali su i da je Zemlja ravna ploča.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...