sanja84 Написано Септембар 4, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2018 пре 20 минута, Avocado рече U slučaju evolucije bi takođe očekivali da skoro sve ima svoju svrhu tj. da omogućava, pospešuje ili bar ne otežava opstanak jedinke. Očekivali bismo i da pojedini organi nestanu, budu u postupku nestanka ili promene funkciju kada više ne doprinose opstanku jedinke i to je upravo ono što i primećujemo kod brojnih organizama i što inteligentni (ili bar konstantni) dizajn čine izuzetno malo verovatnim. Ne postoji ništa inteligentno u tome da ribe koje žive u mračnim pećinama dizajniraš sa očima koje ne funkcionišu... sa druge strane je potpuno očekivano da to bude faza u evoluciji između riba koje nisu živele u mraku pa su imale oči i riba koje će te oči verovatno jednog dana, posle dovoljno vremena i promena izgubiti skroz ako ta vrsta opstane i nastavi da živi u mrklom mraku. Nigde u prirodi zapravo i ne vidimo nešto što izgleda kao savršen originalni dizajn savršenog bića, već vidimo adaptacije adaptacija... Da ali razlika je u tome što ja na to gledam sa strane vernika. Da je neko smišljeno isklučio tu osobinu, jer toj ribi to ne treba. A ti gledaš to kao evoluciju. Isto kao i sa onim crncima ...zato sam i rekla da je zanimljivo. Nisam znala pre za tu informaciju u vezi vitamina D, pa me je oduševila. Pazi znači oni imaju smanjenu proizvodnju vitamina D, da ne bi u sunčanim predelima dobili hipervitaminozu, a opet uprkos tome što kao imaju smanjen vitamin D, nekako je ipak regulisano da se ta funkcija vitamina D održava da ne dođe do bolesti... Kako je čovek kompleksan, koliko još treba da otkrijemo Цитат Nisam govorio o evoluciji kao organizovanoj ili promišljenoj, već da nije potpuno slučajna (što nije baš isto)... evolucija nije slučajna... nije kao da priroda baci hipotetičke kockice pa ako ispadne 6 onda će krokodil kao vrsta da ima šiljate zube, a ako ispadne kec onda će da ima potpuno tupe zube... mutacija na jednom primerku tj. jedinki je slučajna tj. slučajno je da li će krokodil Pera da dobije šiljatije, a krokodil Ljuba da dobije tuplje zube, međutim, prirodna selekcija nije slučajna jer će predator sa oštrijim zubima imati prednost nad predatorom sa tupim zubima i ostaviće više potomstva i tako produžiti svoje gene. "Odabir" prirode između različitih slučajnih mutacija nije slučajan, iako taj odabir nije organizovan niti promišljen. Razumem ja sve to, ali meni jednostavno nije moguće tako nešto komplikovano stvoriti iz slučajnosti i vremena. "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 4, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2018 пре 2 часа, Tumaralo. рече Obilje u odnosu na ledenu pustinju svakako. I daleko manje neizvesnosti. Msm i u tim uslovima su bili lovci i sakupljaci. Nije niko živeo u nekakvoj "ledenoj pustinji"... a ne znam kako si uopšte cenio neizvesnosti jednih i drugih. Neizvesnost i izuzetno težak život i izostanak bilo kakvog obilja i jednih i drugih je sasvim jasna iz okolnosti da nigde nisi imao ozbiljan rast populacije do pojave poljoprivrede i to tek do poljoprivrede zasnovane na veštačkom navodnjavanju. Čak i tada, rast populacije nije bio ni približan tome što bismo danas mogli da nazovemo život u obilju i bez neizvesnosti. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Септембар 4, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2018 пре 20 минута, Zoran Đurović рече Човек је патолошки лажов. Духовно болестан. оно што си ти приметио за Терзина око Џекил-Хајд. То је расцеп личности, синдром биполарности, али код Горана није расцеп на научника-попа, јер он није научник, док то постоји код Терзина. Просто је невероватно да човек булазни о џиновима на основу египатских стела, када је тамо баналан случај перспективе по важности. Као кад мало дете нацрта мајку 3 пута већу од оца. И по Терзину је то доказ да постојања жена џинова! Дакле, ту за мене престаје све. То је за мене само причати са будалом не знајући како да га освестиш јер не користи разум. Овај Горан га ни у једној области не користи, па је отишао у душепогубну јерес суботарства. Могуће је да то не разумеш, јер ниси експерт у материји, али види како је тај вирус разорно деловао на Терзина и шизофренизовао га. Terzin ne smatra da postoje dzinovi samo na osnovu slika vec da postoje i skeleti. I da su mnoge od tih skleta evolucioni naucnici uklonili ako izuzmemo fotospove. Inace kako ti kao teolog tumacis ovu Avocadovu tvrdnju? Nigde u prirodi zapravo i ne vidimo nešto što izgleda kao savršen originalni dizajn savršenog bića, već vidimo adaptacije adaptacija... Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Септембар 4, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2018 Длаке по телу немају своју сврху? Ако се лежи на роси могу израсти веома дугачке длаке по телу. Нпр. Св. преподобни Варварин је казнио себе, због свог ранијег разбојничког животињског живота, да је остатак живота (40 година), клекнувши на колена и помоливши се Богу тако и остао, ходајући као животиња (подвиг скотсковања) и провео у шуми го спавајући на роси, зарундавио да су ловокрадице из ближе даљине мислили да је медвед, и изболи су преподобног старца стрелама, те је убрзо скончао након што је испричао о себи и свом живот... Све има своју сврху. Наравно да и оне имају своју сврху, нарочито код раног човека (када су биле доста дуже, а човек и данас има више длака од мајмуна, само су оне данас краће) штитећи га донекле од хладноће. Такође, (изгнан из Врта) визуелно је изгледао опаснији у свом суровом окружењу ... ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Branka62 Написано Септембар 4, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2018 пре 16 минута, sanja84 рече Da je neko smišljeno isklučio tu osobinu Ali problem je što nisu "isključeni" ili bar ne sasvim. I dalje se bez razloga troši dragocena energija na stvaranje i održavanje tako zakržljalih. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Branka62 Написано Септембар 4, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2018 пре 26 минута, sanja84 рече možda bolje hvatajju zvuk Veruj mi ne. sanja84 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 4, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2018 пре 5 минута, sanja84 рече Da ali razlika je u tome što ja na to gledam sa strane vernika. Da je neko smišljeno isklučio tu osobinu, jer toj ribi to ne treba. A ti gledaš to kao evoluciju. Da ali u tom slučaju više ne govorimo o inteligentnom dizajneru nego o (ne znam koju reč na srpskom da upotrebim) intelligent tinkerer-u... nekom popravljaču koji stalno prčka (tinkering) po svojim "mašinama", konstantno ih popravlja i prepravlja, isključuje i uključuje pojedine delove, adaptira ih po više puta kako se menjaju okolnosti... u suštini, onda govorimo o Bogu koji mnogo više liči na slučajne evolucione procese nego na inteligentnog dizajnera. Ti svaki prirodni proces uvek možeš da "objasniš" tako što ćeš reći da je to tako jer je Bog tako hteo... možeš da kažeš da Posejdon pravi velike talase i da može da ih pravi kad god i kako god hoće, ali da eto on baš hoće da ih uvek pravi kada duva jak vetar... ali do sada se 100% u ljudskoj istoriji pokazalo da kad imaš takve bogove koji uprkos svojoj slobodnoj volji postupaju po nekim očiglednim paternima, to je samo prirodan proces... jak vetar pravi velike talase... ne pravi ih Posejdon onda kada duva jak vetar. пре 5 минута, sanja84 рече Isto kao i sa onim crncima ...zato sam i rekla da je zanimljivo. Nisam znala pre za tu informaciju u vezi vitamina D, pa me je oduševila. Pazi znači oni imaju smanjenu proizvodnju vitamina D, da ne bi u sunčanim predelima dobili hipervitaminozu, a opet uprkos tome što kao imaju smanjen vitamin D, nekako je ipak regulisano da se ta funkcija vitamina D održava da ne dođe do bolesti... Kako je čovek kompleksan, koliko još treba da otkrijemo Niti oni imaju smanjenu niti mi povećanu proizvodnju vitamina D... i oni i mi imamo proizvodnju vitamina D taman takvu kakva je u skladu sa staništem u kojem su naši preci živeli... (kanda inteligentni tvorac nije znao da ćemo jednog dana živeti pomešano na raznim mestima)... Ne znam kako na osnovu onog članka zaključuješ da kod crnaca ne dolazi do bolesti usled nedostatka vitamina D... članak ukazuje na to da kod njih ne uzrokuje nedostatke u kostima ali čini mi se da si zanemarila sledeće rečenice: Holick noted that low levels of total vitamin D have been linked to health problems other than brittle bones. And, he said, some of those conditions, including diabetes and heart disease, are more common in blacks -- though it's not known whether vitamin D has anything to do with that. Still, Holick said more research is needed before anyone diagnosed with vitamin D deficiency should stop taking supplements. "We can't make any definite comment yet on what people should do with this," he said. пре 5 минута, sanja84 рече Razumem ja sve to, ali meni jednostavno nije moguće tako nešto komplikovano stvoriti iz slučajnosti i vremena. Iz ugla nesuđenog lekara i programera... Ok, ali ne razumem zašto smatraš da to nije moguće? (i opet, evolucija nije skroz slučajna) "Komplikovano" je samo skup jednostavnih stvari složenih u komplikovan patern. Lady Godiva је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Септембар 4, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2018 пре 54 минута, Odahviing рече Koliko je ovo zapravo netacno https://www.medicaldaily.com/10-useless-human-body-parts-what-you-do-and-dont-need-297264 Evo sad gledam još ovih delova tela...jer mi je tema zanimljiv..ne da bih se nešto kao nadmudrivala. Piše da su funkcije tih organa male, a ne da nemaju nikakvu funkciju: 1Plica semilunaris (Third Eyelid) -piše da pomaže u tom odtoku suza...to je dosta bitno jer može da se digne očni pritisak ako se zbog bilo čega smanji odtok suza. 2. Darwin’s Point (Top Skin Fold On Ear) Darwin’s point, also known as Darwin’s tubercle, is a small fold of skin that forms on 10 percent of people’s upper ear. Its origins are unclear, however, research shows it may have been a joint that allowed the ear to swivel or flop down 3. Body Hair - možda da smanji to UV zračenje? zagrevanje mozga preko leta? To bi fizičari bolje znali. ja sad lupam...sve u svemu mislim da je ovo više članak za razonodu nego nešto o čemu se duboko razmišlja... kokcigealna kost, kad padneš na guzu da slomiješ tu kost a ne bitnije kosti, kao zaštita.. da ne postaneš odmah invalid i tako , rekoh zanimljivo je "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Септембар 4, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2018 пре 6 минута, Avocado рече Da ali u tom slučaju više ne govorimo o inteligentnom dizajneru nego o (ne znam koju reč na srpskom da upotrebim) intelligent tinkerer-u... nekom popravljaču koji stalno prčka (tinkering) po svojim "mašinama", konstantno ih popravlja i prepravlja, isključuje i uključuje pojedine delove, adaptira ih po više puta kako se menjaju okolnosti... u suštini, onda govorimo o Bogu koji mnogo više liči na slučajne evolucione procese nego na inteligentnog dizajnera. Pa dobro zašto bi adaptacija bila nešto što isključuje Boga. hm...o ovim stvarima treba razmisliti pa odgovarati... nije sve crno belo. NIsmo još rešili ono pitanje genotipa i fenotipa, niste hteli da vidimo da li to stoji. Kao za tu ribicu koja ima oči. Gen za oči ima, zato se ii razvilo, a neki spoljanji faktor je uticao da se ne razvije kako treba? Da li će ta riba (mislim na bebče koje treba da se razvije) kad je gaje gde ima više svetlosti promeniti tu osobinu ili je gen oštećen i prenosi se na sledeće generacije... Genotip ili fenotip? Ne možemo sve crno belo...svaki primer treba obraditi... Kao eto za onaj primer gde muški genotip 46xy se razvije kao žena (fenotip) zato što nije reagovao neki hormon u nekom delu razvoja kada je terbalo i razvilo se žensko, zato što se žensko uvek razvije bez tog horona. to je kao default... NO ja sam previše sad pričala... Благовесник је реаговао/ла на ово 1 "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Септембар 4, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2018 пре 52 минута, Zoran Đurović рече Човек је патолошки лажов. Духовно болестан. оно што си ти приметио за Терзина око Џекил-Хајд. То је расцеп личности, синдром биполарности, али код Горана није расцеп на научника-попа, јер он није научник, док то постоји код Терзина. Просто је невероватно да човек булазни о џиновима на основу египатских стела, када је тамо баналан случај перспективе по важности. Као кад мало дете нацрта мајку 3 пута већу од оца. И по Терзину је то доказ да постојања жена џинова! Дакле, ту за мене престаје све. То је за мене само причати са будалом не знајући како да га освестиш јер не користи разум. Овај Горан га ни у једној области не користи, па је отишао у душепогубну јерес суботарства. Могуће је да то не разумеш, јер ниси експерт у материји, али види како је тај вирус разорно деловао на Терзина и шизофренизовао га. Skoro sve apologete kreacionizma su podjeljene ličnosti i mogu se svrstati u dve grupe. Ljude poput Gorana koji nemaju pojma o nauci, i ljude poput Terzina koji su stručni na nekom polju u nauci, a gdje je zajedničko obema grupama jedno specificno duhovno stanje koje ima sve indikacije duhovne bolesti. Oni naprosto u nekom momentu ili nakon nekog vremena potaknuti nečim zapadnu u tu zabludu, pretvore se u tog "Dzekila" i onda se nimalo ne stide da propovjedaju takve gluposti da bi se normalan covjek toga postidio. Ljudu poput Terzina koji imaju neku naucnu podlogu onda se naprosto pretvore u sveznajuće enciklopedije i u tim kreacionističkim propovjedima prodaju se kao stručnjaci i biologije, i palentologije, i geologije, i hidraulike i astrofizike i genetike i svih mogućih nauka. Nema nijedne kreacionističke knjige a da se tematski bavi samo jednom oblašću. Onda na kraju nepismeni poput Gorana samo sa franatičnom strašću ponavljaju ove eseje napisane od strane edukovanih kreacionista. Po mom nekom mišjenju "obraz nevjere i pravilo nesmirenosti" svih kreacionista je Haruna Jahja koji je tu podjeljenost pokazao na izrazit način, gdje u knjigama i kreacionističkim propovjedima bio jedan tipičan kreacionistički - sveznajući mudrov, a u životu zapravo kriminalac i seksualni manijak. Svi se oni iza kreacionističke pseudonauke kriju zbog toga jer prikrivaju nešto u svom životu u manjoj ili većoj mjeri. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Септембар 4, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2018 Pazite, na sever se ide isključivo iz ekonomskih razloga. Zašto bi inače neko išao u Švedsku, Norvešku, Kanadu? To je fenomen 20og i 21og veka. 'ladno ali standard. Back in the day bilo je samo 'ladno with no standard. A bilo je još i hladnije. Zato nije imalo smisla napuštati Afriku i ići u kolektivno samoubojstvo. Više je imalo smisla spuštati se južno (za ove homo sapiense koji su se zadesili u južnim delovima pre glacijalnog maksimuma). Migrirati južno, ratovati, pa il pokojnik il pukovnik. Рапсоди and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 4, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2018 пре 28 минута, sanja84 рече Pa dobro zašto bi adaptacija bila nešto što isključuje Boga. hm...o ovim stvarima treba razmisliti pa odgovarati... nije sve crno belo. Pa nisam ni napisao da isključuje Boga, već da ukazuje na Boga koji nije stvarao kao inteligentni dizajner (već mnogo liči na evoluciju). Ne postoji ni jedna okolnost koja isključuje Boga, ako ga posmatramo uopšteno kao svemoguće biće. Upravo zbog toga takve tvrdnje nisu deo nauke, jer se nauka ne bavi tvrdnjama koje su neproverljive (ako nije ni zamisliv podatak koji bi osporio tvrdnju). Možda Bog jeste stvorio univerzum pre 6000 godina ali tako da je istovremeno stvorio zrake svetlosti koji idu do Zemlje od nebeskih tela koji su udaljeniji od 6000 svetlosnih godina, pa nama onda samo izgleda da univerzum mora biti stariji. Ako postoji svemogući Bog, tako nešto je svakako moglo da se desi i takva tvrdnja može i da bude istinita, ali jednostavno nije deo nauke. пре 28 минута, sanja84 рече NIsmo još rešili ono pitanje genotipa i fenotipa, niste hteli da vidimo da li to stoji. Kao za tu ribicu koja ima oči. Gen za oči ima, zato se ii razvilo, a neki spoljanji faktor je uticao da se ne razvije kako treba? Da li će ta riba (mislim na bebče koje treba da se razvije) kad je gaje gde ima više svetlosti promeniti tu osobinu ili je gen oštećen i prenosi se na sledeće generacije... Genotip ili fenotip? Ne možemo sve crno belo...svaki primer treba obraditi... U pitanju je genotip... takva riba neće promeniti na tu osobinu... nije u pitanju jedna abnormalna jedinka, nego vrsta... nije čak ni samo jedna vrsta, već postoji više takvih vrsta. https://en.wikipedia.org/wiki/Blind_fish Ali čak i ako je genotip, ti uvek možeš da kažeš da je Bog sad to isključio jer toj ribi ne treba, a sutra će da uključi ako tako poželi ili neće ako tako poželi... i nije nikakav problem da veruješ u to, samo takva tvrdnja nije i ne može da bude naučna. Da dobiješ dokaz da tu ribu nije stvorilo svemoguće biće... to svakako nikada nećeš moći (bilo da takvo biće postoji ili ne postoji) jer ako je hipotetički svemoguće, koja god činjenica da ti se prezentuje, svemoguće biće je moglo da to tako uradi. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Септембар 4, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2018 Izogovaraste tog Terzina toliko da sam uzela da poslusam video nekog predavanja. 'Ladno veli da je Hristos nadljudsko bice, hit. Branka62, Рапсоди, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Септембар 4, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2018 пре 23 минута, Tumaralo. рече Pazite i dan danas na sever se ide isključivo iz ekonomskih razloga. Zašto bi inače neko išao u Švedsku, Norvešku, Kanadu? To je fenomen 20og i 21og veka. 'ladno ali standard. Back in the day bilo je samo 'ladno with no standard. A bilo je još i hladnije. Zato nije imalo smisla napuštati Afriku i ići u kolektivno samoubojstvo. Više je imalo smisla spuštati se južno (za ove homo sapiense koji su se zadesili u južnim delovima pre glacijalnog maksimuma). Migrirati južno, ratovati, pa il pokojnik il pukovnik. Znači nema racionalnih razloga... da razmotrimo onda iracionalne... Može biti da ih je sveznajući Bog poslao u kolektivno samoubistvo u ledenoj pustinji with no standard... jer su mu se ovi zamerili što su decu počeli da uče kako je sve nastalo postepenim promenama... ali to su bili afrički Srbi, naši direktni preci... i onda kad su stigli u ledenu pustinju su rešili da u inat Bogu ipak tu prežive iako je tu nemoguće preživeti... tu su inače zatekli neandertalske Nemce, koje je predvodio Koštunicin predak, te su bili potpuno neobavešteni da se tu ne može preživljavati i da tu nema nikakvog standarda, pa su zbog te neobaveštenosti i nemačke efikasnosti ipak tu uspešno preživljavali hiljadama godina... ali naravno kao pravi Nemci, napaše ove Srbe... Srbi ih naravno utepaše i maznuše im tehnologiju i po neki gen... ali nastaviše da tu preživljavaju... podjednako efikasno kao i afrička braća... čak i brže, bolje, jače... u inat svima... u inat Bogu i Tumaralu... Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Branka62 Написано Септембар 4, 2018 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2018 пре 6 минута, Џуманџи рече Izogovaraste tog Terzina toliko da sam uzela da poslusam video nekog predavanja. 'Ladno veli da je Hristos nadljudsko bice, hit. Znači i ti. Ja jutros pogledala par. Čovek se u sve razume - kosmologija ( Zemlja centar Univerzuma ), tajna bosanskih piramida, koštice kajsije kao preventiva protiv raka, vanzemaljci.... Ma nema šta nema. Zoran Đurović and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука