Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 54 минута, Justin Waters рече

Pa ova recnica ukazuje vise na proces evolucije, ne?

Pa ne, mislila sam na svako detetence, živuljče koje se rodi...i ono se stvara sada... nisam mislila na evoluciju iz nižih vrsta u više.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 часа, о.Горан рече

Да, нађене су хахахах. Ево неких:

Crocopato.jpg

...

Nije samo problem u tome što ne znaš i ne razumeš da tako nešto nisu prelazne vrste po teoriji evolucije, veći problem je što ne razumeš da bi takve vrste bile upravo dokaz protiv teorije evolucije.. tako nešto priroda ne može da stvori, iako bi svemoćni Tvorac mogao... međutim, još uvek ni jednu takvu vrstu nismo našli... kao i bilo koji dokaz protiv TE...

A inače:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_transitional_fossils

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

sad, ne razumem tu genetiku, ali koliko shvatam svi ljudi imaju gene za sve, samo su neki iskljuceni, a neki ukljuceni... recimo plave oci i kosa...pa jel bas slucajnost da je tek tako iskljucen ili ostecen gen ya melanin. gledano na to da svetli ljudi zive na severu evrope recimo, tamo gdenema sunca, a gde je puno sunca, u africi svi imaju taj gen i radi punom parom...mehaniymi tih utacija, po meni nisu slucajni, samo jos puno toga mi ne znamo, ili ja ne znam

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, sanja84 рече

Pa ne, mislila sam na svako detetence, živuljče koje se rodi...i ono se stvara sada... nisam mislila na evoluciju iz nižih vrsta u više.

Pa ni ono se ne stvara nego razvija. Ali to je manje važno. Nije nikakav problem mogućnost da je čovjek nastao takav kakav jeste i da je unikatan sam po sebi i da nije evoluirao...ali je problem što to uviđamo u prirodi na svim nivoima počve od genetike pa na dalje, i svi dokazi ukazuju na evoluciju. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, sanja84 рече

sad, ne razumem tu genetiku, ali koliko shvatam svi ljudi imaju gene za sve, samo su neki iskljuceni, a neki ukljuceni...

Nije tako... nešto si pogrešno razumela.

пре 3 минута, sanja84 рече

recimo plave oci i kosa...pa jel bas slucajnost da je tek tako iskljucen ili ostecen gen ya melanin. gledano na to da svetli ljudi zive na severu evrope recimo, tamo gdenema sunca, a gde je puno sunca, u africi svi imaju taj gen i radi punom parom...mehaniymi tih utacija, po meni nisu slucajni, samo jos puno toga mi ne znamo, ili ja ne znam

To nije ni najmanje slučajno... sasvim je u skladu sa TE (tj. očekivano) da će prirodne okolnosti staništa (manjak sunca) selektovati ljude koji imaju manje melanima u koži...

Suprotno zabludi koju često popularišu kreacionisti, evolucija nije slučajna. Mutacije su slučajne, ali prirodna selekcija nije.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

U vezi slucajnosti.

Evolucija nije slučajna. Nastanak Sunčevog sistema nije slučajan. 

Sve se odvija po veoma elegantnim zakonima univerzuma u kome živimo. Ako imaš oblak vodonika i helijuma nejednake gustine, od njega će uvek nastati grupa zvezda. Čak ni raspored tih zvezda neće biti slučajan, već će biti određen početnim razlikama u gustini unutar oblaka. Ako imaš kolapsirajuću nebulu koja sadrži i teže elemente, uvek ćeš dobiti planetarni sistem. Konačni oblik tog planetarnog sistema nije predvidiv, pošto su kalkulacije suviše komplikovane - ali on nikako nije slučajan, pošto svaki korak u razvoju kontrolišu veoma precizni fizički zakoni.

Čak i unutar evolucije. Mi zovemo mutacije slučajnim zato što ne možemo da predvidimo gde će se one desiti. Ali i njima upravljaju zakoni prirode, isti oni zakoni koji upravljaju formiranjem zvezda i planeta. A nakon mutacije, deluje proces koji uopšte nije slučajan: proces selekcije. Prema tome, ni evolucija nije baš slučajna, kako god da je okreneš.    

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Justin Waters рече

Pa ni ono se ne stvara nego razvija. Ali to je manje važno. Nije nikakav problem mogućnost da je čovjek nastao takav kakav jeste i da je unikatan sam po sebi i da nije evoluirao...ali je problem što to uviđamo u prirodi na svim nivoima počve od genetike pa na dalje, i svi dokazi ukazuju na evoluciju. 

na primer?

1 hour ago, Avocado рече

Nije tako... nešto si pogrešno razumela.

A kako je? Šta nisam pravilno rekla?

To nije ni najmanje slučajno... sasvim je u skladu sa TE (tj. očekivano) da će prirodne okolnosti staništa (manjak sunca) selektovati ljude koji imaju manje melanima u koži...

A što bi selektovala plave, kad i oni crni dobro podnose nedostatak sunca?

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, sanja84 рече

na primer?

Puno, puno toga..od fosilnih zapisa u geološkim slojevima, do biologije vrsta, genetičkih struktura i kako se one ponašaju..itd. itd...

No jedna od par vrlo jednostavnih stvari koje meni padaju prvo na pamet je biološka raznolikost živog svijeta koja ne može biti objašnjena time da je Bog to sve odjednom stvorio tako kako jeste, a druga vrlo jednostavna a upečatljiva stvar je razlika između živog svijeta na ostrvima od onih na kopnu. TE upravo predviđa da će tokom vremena doći do akumulacije genetskih promjena tako da ona grupa do koje je došlo do promjena neće moći više da ostvaruje potomstvo sa grupom iz koje je potekla, a nosi mnoge sličnosti...i to upravo imamo na ostrvima. Širom planete imaš mnogo vrsta životinja koje se nalaze samo natom ostrvu i nigdje više na svijetu, a opet po genetičkoj strukturi su slični sa rođacima na kopnu, ali opet dovoljno različiti da ne mogu biti tretirani kao ista vrsta...i to je upravo rezultat evolutivnih procesa. I to ne važi samo za životinje nego i za biljke.  

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 1.9.2018. at 0:45, о.Горан рече

Плави кит може да нарасте 30м у дужину и да достигне тежину од 150 тона! И сад ће неко да ми каже да су плави китови настали тако што је нека животиња налик на домаћу џукелу кренула да плива по мору и ....тап... за пар милиона година ето ти га плави кит хах. Паз` да није...

12:smeha:12:smeha:12:smeha:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Мени је занимљива еволуција на нивоу овог нашег форума. Оно што сам  успела да приметим  је да  је врло, врло могућа. Па на пример :

Од атеиста,  верници.....еволуција...хах

Од конзервативаца, пинковци......еволуција

Од верника,   гностици ( додуше ређе)....еволуција

Од чланова, модератори.....еволуција

Од модератора, чланови....еволуција 

Значи еволуција је могуЋа.

Али на два изузетна примера(ка)  не делује. Први је слућај Авокадо :D никада верник, увек атеиста.....једино да се деси мутација 12:smeha: ( то јест Божија интервенција , као што рече Јанко) :D  

И други је случај  немогућност еволуције женских чланова форума  на место администратора...хах...... 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, sanja84 рече

A kako je? Šta nisam pravilno rekla?

Pa nemaju svi ljudi gene za sve, samo su neki uključeni/isključeni.

Цитат

A što bi selektovala plave, kad i oni crni dobro podnose nedostatak sunca?

Ne podnose (osim ako ne unose dodatno vitamin D). Ne pričam o plavoj kosi, već o bledom tenu. Plava kosa je nešto drugo i verovatno (na prvi pogled, nisam nešto čitao o tome) rezultat seksualne selekcije.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Justin Waters рече

Puno, puno toga..od fosilnih zapisa u geološkim slojevima, do biologije vrsta, genetičkih struktura i kako se one ponašaju..itd. itd...

No jedna od par vrlo jednostavnih stvari koje meni padaju prvo na pamet je biološka raznolikost živog svijeta koja ne može biti objašnjena time da je Bog to sve odjednom stvorio tako kako jeste, a druga vrlo jednostavna a upečatljiva stvar je razlika između živog svijeta na ostrvima od onih na kopnu. TE upravo predviđa da će tokom vremena doći do akumulacije genetskih promjena tako da ona grupa do koje je došlo do promjena neće moći više da ostvaruje potomstvo sa grupom iz koje je potekla, a nosi mnoge sličnosti...i to upravo imamo na ostrvima. Širom planete imaš mnogo vrsta životinja koje se nalaze samo natom ostrvu i nigdje više na svijetu, a opet po genetičkoj strukturi su slični sa rođacima na kopnu, ali opet dovoljno različiti da ne mogu biti tretirani kao ista vrsta...i to je upravo rezultat evolutivnih procesa. I to ne važi samo za životinje nego i za biljke.  

Znate o čemu ja razmišljam...da nije to u nekom odnosu genotip- fenotip. Neko ima muški genotip a ženski fenotip. Hm...ako čovek recimo ima 46 hromozoma- to mu je što mu je. Ne može izmisliteijoš neki. Ako ima primera sa više hromozoma to su greške u deljenju već postojećih hromozoma. Znači nema novih gena. Samo ugašenih i upaljenih. Dobro ti aleli su eto kao za svetli ten defektan gen za melanin daje plave oči. A inače ispravan gen je taj koji sintetiše melanin. Mada ovaj defektan gen može da funkcioniše i tako je ostao da postoji.

Ono što hoću reći... Sve te razlike koje bi mogle postojati su već negde zapisane u našim genima...to hoću reći. U genotipu.

A Avokado samo da Vam ukažem na bogatstvo srpskog jezika. U mom kraju se kaže plava kosa za svetlu kosu zamislite kakva zanimljivost, eto svaki dan se nauči nešto novo. Nije li srpski jezik čudesan. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...