Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 минут, Ведран* рече

Клавуду сигурно крепале рибице кад је био мали, па се наљутио на Бога. И још га држи и не пролази га :))

Видиш Клавуде мени крепао папагај, исто кад сам био мали. Али ја сам му лично одржао опело. :)) и достојно га саранио, имао је сандук од кутије од кекса и положен је на почасном месту у башти. И крст је имао на гробу. :)))

А после сам држао и молитвословља и "кадио" по кући и приносио Богу колаче на прозору. 

Ova tema je  u potpunosti moga  i bez ovog tvog posta. Em mi nisi odgovorio, em si se nalupao nekakvih gluposti o meni em si ispao smesan, ponovo...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, cloudking рече

Ova tema je  u potpunosti moga  i bez ovog tvog posta. Em mi nisi odgovorio, em si se nalupao nekakvih gluposti o meni em si ispao smesan, ponovo...

Клавде, душо, па сада ти не разумеш сарказам као ни поп. :D

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, ana čarnojević рече

Šta će nauka reći npr ako ja kažem da postoji dimenzija u kojoj je levo istovremeno i desno a desno je istovremeno i levo i desno? Da lupam.

Neće reći da lupaš... nauka će na to reći da je u pitanju hipoteza koju ne može da proveri i nema nikakve predikcije, te da stoga takva hipoteza ne može biti deo nauke... dakle, nauka neće reći ni da je tačna ni da je netačna, samo da nije naučna...

Doduše, logičari će reći da si prekršila zakon (ne)kontradikcije, po kojem p ne može da bude jednako ~p (ne p)... tj. levo ne može da bude istovremeno i "nelevo" tj. desno...

Цитат

A ja mislim da možda i ne lupam i da ne možemo ovim svojim mozgićima koje koristimo jedno 10%  ni da zamislimo sve varijante koje postoje a kojih nema u udžbeniku za 8. razred. 

Nema zato što se u udžbenicima biologije uči samo ono što biologija kao nauka postulira, a ne sve zamislive varijante... s jedne strane zbog obima gradiva koji je i ovako ogroman, a sa druge zato što država pokušava da ti školovanjem dete osposobi za neki posao, pa će mu ono što piše u udžbeniku možda biti korisno ako odluči da se bavi biologijom, medicinom ili nekim poslom koji se oslanja na biologiju, a "sve zamislive varijante" mu neće biti potrebne ni za jedan posao... iako školski sistem nije baš ni za to valjano podešen (naprotiv) i evo sad će @Juanito da se javi da me kritikuje...

Takođe, ne koristimo samo 10% mozga, to je urbana legenda...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, cloudking рече

Ali ima surovosti kolko oces... i glavni kamen spoticanja ovde je sledeci, (i voleo bih da mi to obasnis) zasto je stvaranje kroz smrt nespojivo sa hriscanskim bogom a stvaranje sveta u kome vlada smrt jeste?

Kad kazem vlada smrt mislim na to da gotovo da ne posotji zivo bice na planeti koje se na hrani drugim zivim bicima a najcesce u tom procesu ishrane, bice koje jede nema  puno empatije prema patnji pojedenog, sto znaci da dok ovo pisem u ovom trenutku u ovom bozije stvorenom svetu stotine zivih bica umire u najstrasnijim mukama... bas sad dok citas ove redove, nekome se zubi, zaoka ili kandza zarivaju lagano u meso...

Ma džaba, neces nikad  dobiti odgovor, tj bolje reći dobićeš prst u uši i nanana, ne čujem te.... Ta patnja i zlo se opravdava pričom o padu kojeg su poruzrokovale dvije individue jednom davno. Niko nikad mi nije obrazlozio makar dao ideju, kakav je to mehanizam koji će na osnovu pogrešnog izbora dvije individue, dva čovjeka da prouzrokuje promjenu , tje metamorfozu kakav god je bio taj primodrijalni svijet u ovakav sad kakav ga opažamo sa svim zakonitostima. 

Milion puta sam postavio pitanje, kako vam smeta Bog koji je stvorio svijet koji evoluira, a ne smeta vam Bog koji je stvorio svijet s mogućnošću da ga dvije individue pokvare. Nikad mi niko iskreno nije odgovorio, svi se prave blesavi. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, ana čarnojević рече

Šta će nauka reći npr ako ja kažem da postoji dimenzija u kojoj je levo istovremeno i desno a desno je istovremeno i levo i desno? Da lupam. A ja mislim da možda i ne lupam i da ne možemo ovim svojim mozgićima koje koristimo jedno 10%  ni da zamislimo sve varijante koje postoje a kojih nema u udžbeniku za 8. razred. 

Trebalo bi da znas da ovo o upotrebi 10% mozga nije tacno. Radi se o mitu. Ne samo da koristimo skoro ceo mozak nego je vecina mozga aktivna skoro sve vreme...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Justin Waters рече

Ma džaba, neces nikad  dobiti odgovor, tj bolje reći dobićeš prst u uši i nanana, ne čujem te.... Ta patnja i zlo se opravdava pričom o padu kojeg su poruzrokovale dvije individue jednom davno. Niko nikad mi nije obrazlozio makar dao ideju, kakav je to mehanizam koji će na osnovu pogrešnog izbora dvije individue, dva čovjeka da prouzrokuje promjenu , tje metamorfozu kakav god je bio taj primodrijalni svijet u ovakav sad kakav ga opažamo sa svim zakonitostima. 

Milion puta sam postavio pitanje, kako vam smeta Bog koji je stvorio svijet koji evoluira, a ne smeta vam Bog koji je stvorio svijet s mogućnošću da ga dvije individue pokvare. Nikad mi niko iskreno nije odgovorio, svi se prave blesavi. 

Kapiram... aj el bi mogo da se nadje kompromis u tome da je  i TE posledica pada i da nema veze s bogom pa samim tim ne moze ni da ga "rusi"? 

Sto se Boga tice on je stvari stvorio onako kako je hteo i kako valja ali posto je postovao slobodu adama i eve, dopustio je da se taj njegov svet prekorene u ovaj nas smrtni svet koji se razvija kroz evoluciju?

I onda kad neki naucnik pomene TE da vernici kazu, "da, TE je tacna ali samo zato sto se desio pad, da nije bilo pada ne bi bilo ni TE. E je dirketna posledica prvobitnog greha..."

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Justin Waters рече

Па јеси ли бар пробао ти да одговориш на то питање?

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Ведран* рече

Видиш Клавуде мени крепао папагај, исто кад сам био мали. Али ја сам му лично одржао опело. :)) и достојно га саранио,

Da pogađam. Nijedan sveštenik nije hteo da drži opelo jer papagaj nije bio kršten? :D

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Justin Waters рече

Plan stvaranja je bio sasvim dobar. Na žalost, za izvođača radova bio ja angažovan neki pijani demijurg.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, cloudking рече

Kapiram... aj el bi mogo da se nadje kompromis u tome da je  i TE posledica pada i da nema veze s bogom pa samim tim ne moze ni da ga "rusi"? 

Sto se Boga tice on je stvari stvorio onako kako je hteo i kako valja ali posto je postovao slobodu adama i eve, dopustio je da se taj njegov svet prekorene u ovaj nas smrtni svet koji se razvija kroz evoluciju?

I onda kad neki naucnik pomene TE da vernici kazu, "da, TE je tacna ali samo zato sto se desio pad, da nije bilo pada ne bi bilo ni TE. E je dirketna posledica prvobitnog greha..."

To pokusava Milan Nikolic da radi. On je smislio tvrdnju da je TE direktna posljedica pada i jadan se upire da to proširi na forumu, ali niko ga ne benda. Međutim to se slabo razlikuje od klasične priče o padu, samo što je još dodata evolucija u priču. Sve to ne briše moje pitanje koje upućujem "padistima", ako im nevalja Bog koji je direktno uzrokovao evoluciju, zašto bi im valjao Bog koji je istu dozvolio stvorivši potencijal u tvorevini da je dve individue pokvare na kosmičkom nivou i uvedu patnju i bol, razaranje i smrt? Bilo bi poštenije da priznaju da Bog nije nikako mogao drugačije stvoriti tvorevinu nego takvu kakva jeste (podobna da se iskvari)...naravno to ne smiju da kažu, jer tad Bog ne bi bio svemoćan. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Vladan :::. рече

Па јеси ли бар пробао ти да одговориш на то питање?

Jesam. Zaključio sam da nema pada tvorevine, i da nemam moralni problem sa Bogom koji je direktni uzročnik evolucije. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, cloudking рече

ne samo ti ne razumes  u potpunosti sarkazam...

Наравно да разумем сарказам, нисам ја тај који не разуме овде проблематику, него ти :smeh1:.

Поента је да теодицеја није лака проблематика, али проблем је у нама, не у Богу. Ми смо од овога места направили духовни брлог, а не Бог. Дата нам је слобода, чак да будемо и против Бога и неки је обилато користе на своју штету. То су оне две воље о којима говори св.Максим Исповедник , thelima и gnomi.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Justin Waters рече

a ne smeta vam Bog koji je stvorio svijet s mogućnošću da ga dvije individue pokvare. 

Нису само две индивидуе поквариле овај свет, сви су криви за све што каже Достојевски. Адам и Ева су само дали лош пример који су многи после следили и "отворили врата" за све остале, али зато ми имамо новог Адама тј. Христа који је победио смрт. 

Подели на овим сајтовима

Не смета никоме еволуција као еволуција већ материјалистичко-атеистичка онтологија на којој је иста заснована. Простим језиком речено, зашто допустити да те неко прави блесавим. Мислим, има и таквих који то воле:smeh1:, али нпр. ја лично не спадам у те.

Постоји нешто што се зове природна бистрина, али да би се иста укључила неопходно је извадити нос из штреберских уџбеника пуних латинизама и ставити прст на чело. Па поразмислити да ли може овако нешто да настане слепом еволуцијом:

Birds-of-Paradise.jpg

water-lily.jpg

African-Starfish-Flowers.jpg

Beautiful-plants-pictures-4.jpg

Black_Tacca_3_.SHUT_800x.jpg?v=151605236

102368819.jpg?3dkH7IMobwksg.OvULqe.Sn8wF

Реално говорећи, мора човек да има коефицијент интелигенције испод авокада( не овог нашег Авокада, него биљке) да би могао да поверује у тако нешто.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...