Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

Here we go again...

Iran Sentences 21-Year-Old To Death After ‘Insulting Islam’ On Messenger App

Anybody who dares to draw the Prophet, let alone insults Islam, must face the firing squad. That’s exactly what happened to 21-year-old Sina Dehghan. According to The Daily Mail, Denghan “has been sentenced to death after 'insulting the prophet' of Islam on an instant messaging app. Sina Dehghan was 19 when he was arrested by the Iranian revolutionary guard at a military barracks in Tehran in October 2015 for insulting the national religion on the messaging app LINE.”

http://www.dailywire.com/news/14966/iran-sentences-21-year-old-death-after-insulting-michael-qazvini

И то није "погрешна интерпретација". То је исправна интерпретација.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

Here we go again...

Iran Sentences 21-Year-Old To Death After ‘Insulting Islam’ On Messenger App

Anybody who dares to draw the Prophet, let alone insults Islam, must face the firing squad. That’s exactly what happened to 21-year-old Sina Dehghan. According to The Daily Mail, Denghan “has been sentenced to death after 'insulting the prophet' of Islam on an instant messaging app. Sina Dehghan was 19 when he was arrested by the Iranian revolutionary guard at a military barracks in Tehran in October 2015 for insulting the national religion on the messaging app LINE.”

http://www.dailywire.com/news/14966/iran-sentences-21-year-old-death-after-insulting-michael-qazvini

Raduj se i veseli se sto ne zivis u Kanadi. Ovde bi za takav "govor mrznje" bio kaznjen a pride bi i platio porez na praznu kucu u medjuvremenu, dok bi sluzio kaznu... Gde ide ovaj svet pitam se :(

Uh, mozda je ipak bolje da sacekam odgovor na ovo pitanje na Novom Zelandu, kao C# programerka. :)

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Paradoksologija рече

Ako iznutra diskutujemo o islamskoj (hrišćanskoj/judaističkoj...) teologiji zarad teologije, možemo deduktivno na osnovu tekstova da tvrdimo šta znači pravi islam (hrišćanstvo...) i pravi musliman (hrišćanin...)

Ako spolja diskutujemo o verovanjima i ponašanjima muslimana (hrišćana/Jevreja...) zarad odlučivanja o tome kakvi su i kako ih treba tretirati, onda je jedini ispravni pristup induktivni - i tada su pravi muslimani (hrišćani/Jevreji...) svi koji se tako deklarišu ili se čak kao takvi samo prepoznaju.

Pravo na tumačenje obično pripada onima koji imaju veću moć. Ogroman broj muslimana na svetu ne pristaje da im saudijski šeici određuju šta znači biti pravi musliman. Čini mi se da samo altrajtovci bez pogovora pristaju na saudijske definicije. Čak se i njihove građanke i građani bune.  

Са друге стране, погледајмо како реагује "већина" којој шеици не одређују шта је прави ислам, пошто постоје пацифистички и милитаристички приступ исламу изнутра. Јесте ли чули за неку организацију-групу пацифиста муслимана у Европи или Америци који су јавно (отворено) дигли глас против припадника милитаристичке фракције?

Ја сам неупућен, па бих волео да ме упутите...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Јанко рече

Са друге стране, погледајмо како реагује "већина" којој шеици не одређују шта је прави ислам, пошто постоје пацифистички и милитаристички приступ исламу изнутра. Јесте ли чули за неку организацију-групу пацифиста муслимана у Европи или Америци који су јавно (отворено) дигли глас против припадника милитаристичке фракције?

Kasnim na poso, s telefona brzo: da, ali to nekako ne bude zabavno medijima. Velika sunitska konvencija u Gruziji, sinitski 'sinod', osudio je sve oblike salafizma i vehabizma kao 'jeres', bilo dosta mirovnih protesta, jednom se protiv terorizma u UK okupilo 30.000 muslimana...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Јанко рече

Volio bih i ja da cujem grupu-organizaciju hriscana na istoj skali koju ocekujes od muslimana, koji su se ogradili od ratova koje zapadne zemlje vode protiv muslimanskih drzava. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Paradoksologija рече

Kasnim na poso, s telefona brzo: da, ali to nekako ne bude zabavno medijima. Velika sunitska konvencija u Gruziji, sinitski 'sinod', osudio je sve oblike salafizma i vehabizma kao 'jeres', bilo dosta mirovnih protesta, jednom se protiv terorizma u UK okupilo 30.000 muslimana...

A to jednom bese onomad u Londonu kada se pojavila teorijska mogucnost da bi se mogli "iseliti" iz UK-a i otploviti zajedno sa EU? Ili mozda mislis na neki drugi protest? 

Ma bre ljudi, meni se cini da vi niste imali bas puno kontakata sa pravim muslimanima, iz "pravih" muslimanskih zemalja. Ovi nasi muslimani nisu bas reprezentativni. Ako cemo iskreno, oni su vise komunisti hriscanskog porekla ili ono nesto malo imucnih porodica preostalo od Turaka. Treba se sresti sa muslimanima sa Bliskog istoka ili iz Afrike pa se moze realnije sagledati i bolje razumeti o cemu se radi. Ovako, kada se prica i teoretise, zvucimo kao neki super diskriminatori i fasisti a to stvarno nije istina.

Evo, vi kojima smeta nacina mog izrazavanja, slobodno me prevedite na neki politicki korektniji i lepsi jezik ako hocete, ali ja cu vam reci iz prve ruke, sa terena - to je prosto potpuno drugacija civilizacija sa poprilicno drugacijim sistemom vrednosti i izuzetno jakim tradicionalnim normama i vezama koje su jace od bilo kakvih formalnih zakona. To treba videti i doziveti. I odmah bi vam bilo jasno zasto je to potpuno nespojivo sa tekovinama zapadne civilizacije, bar 3 generacije od inicijalnog imigranta/doseljenika. I nema to bas puno veze ni sa znanjem ni sa zvanjem ni sa polozajem ili bogatstvom iako svi ovi faktori uticu, bar dok se ne potegne pitanje neke tradicionalne norme a onda brate sve pada u vodu. 

Evo jedan obican, skoro svakodnevni primer... ovde sam npr. slusala njihove zene kako sasvim otvoreno pricaju i drze predavanje o njihovoj kulturi, obicajima itd objasnjavajuci izmedju ostalog kako su ugovoreni brakovi Ok. I to zaista nije nikakva propaganda! Dok ih slusate, vi jasno vidite i osetite da te zene ZAISTA ne vidi nista lose u ugovorenim brakovima. One to vole, one to podrzavaju i njima je to Ok i cak to smatraju jako postenim jer svako dobije supruga/suprugu bas po svojoj meri u odnosu na lepotu/status/bogatstvo itd... I sta sad?

Kako npr. to da se prevazidje i ima li uopste smisla pokusavati to prevazici? Ja licno smatram da nema i da je ulaganje napora u to jalov posao. Oni su prosto kolektivisti, iz toga crpe svoju snagu, identitet i srecu i ta lojalnost prema kolektivu-islamskoj zajednici ima primat i potire apsolutno sve individualne impulse ukoliko su u sukobu s njom. Oni se od detinjstva uce pokornosti (ne poslusnosti!) kolektivu. To im je kao neki genetski kod i bilo kakva edukacija, ukljucivanje u drustvo, integracije, adaptacije, i sl. nece doneti zeljene rezultate jer oni ljudi ne vole individualnost i slobodu i nece da menjaju svoj kolektivizam za to. Jedini nacin da bude drugacije jeste da ih ostavimo na miru da "sazrele" pa kada (i ako) pokazu zelju kroz jos koji vek za nekim istinskim kontaktom i stvarnom integracijom, onda se time pozabaviti i pomoci im. A do tada, svako svojim putem...

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, florenntina рече

Ma bre ljudi, meni se cini da vi niste imali bas puno kontakata sa pravim muslimanima, iz "pravih" muslimanskih zemalja. Ovi nasi muslimani nisu bas reprezentativni.

Ne muslimani sa bliskog istoka nisu pravi muslimani. To se narocito odnosi na Saudijsku Arabiju koja nije produkt kuranskog ucenja vec zapadnih geostrateskih interesa. Saudijsku Arabiju i Vahabizam stvorili su isti oni koji su stvorili Al-Kaidu, Al-Nusru, muslimansko bratstvo i islamsku drzavu. Za mene je recimo veca indikacija ko su Saudijci nego od svog vaseg trla-baba lan je to sto su u Meki unistili 90% gradjevina, spomenika i drugih objekata iz muhamedovog perioda kako bi oslobodili prostor za nove smjestajne kapacitete hadzija. To jos niko prije njih nije uradio. 

Ovako, kada se prica i teoretise, zvucimo kao neki super diskriminatori i fasisti a to stvarno nije istina.

Pa ne samo da zvucite vec i jeste...ne fasisti, ali jeste super diskrimintori koji se korste cherry picking metodama. 

Evo, vi kojima smeta nacina mog izrazavanja, slobodno me prevedite na neki politicki korektniji i lepsi jezik ako hocete, ali ja cu vam reci iz prve ruke, sa terena - to je prosto potpuno drugacija civilizacija sa poprilicno drugacijim sistemom vrednosti i izuzetno jakim tradicionalnim normama i vezama koje su jace od bilo kakvih formalnih zakona. To treba videti i doziveti. I odmah bi vam bilo jasno zasto je to potpuno nespojivo sa tekovinama zapadne civilizacije, bar 3 generacije od inicijalnog imigranta/doseljenika. I nema to bas puno veze ni sa znanjem ni sa zvanjem ni sa polozajem ili bogatstvom iako svi ovi faktori uticu, bar dok se ne potegne pitanje neke tradicionalne norme a onda brate sve pada u vodu. 

Evo jedan obican, skoro svakodnevni primer... ovde sam npr. slusala njihove zene kako sasvim otvoreno pricaju i drze predavanje o njihovoj kulturi, obicajima itd objasnjavajuci izmedju ostalog kako su ugovoreni brakovi Ok. I to zaista nije nikakva propaganda! Dok ih slusate, vi jasno vidite i osetite da te zene ZAISTA ne vidi nista lose u ugovorenim brakovima. One to vole, one to podrzavaju i njima je to Ok i cak to smatraju jako postenim jer svako dobije supruga/suprugu bas po svojoj meri u odnosu na lepotu/status/bogatstvo itd... I sta sad?

Ugovoreni brakovi su sve do skora bila realnost i u Evropi po raznim zabitima. Daj nemoj da se lazemo. Sve to sto navodis to nisu osobine islama, vec generalno konzervativnih kultura. To je cinjenica da islamske zemlje nisu izasle iz tradicionalnih okvira koje su bile zajednicke cijelom svijetu do francuske revolucije. Hriscanske zemlje su bile pod istim sentimentom dok tekovine prosvetiteljstva nisu ovladale Evropom i SAD-om. Danas je lako smatrati sebe cistim, a druge ukazivati kao na prljave svinje. 

Kako npr. to da se prevazidje i ima li uopste smisla pokusavati to prevazici? Ja licno smatram da nema i da je ulaganje napora u to jalov posao. Oni su prosto kolektivisti, iz toga crpe svoju snagu, identitet i srecu i ta lojalnost prema kolektivu-islamskoj zajednici ima primat i potire apsolutno sve individualne impulse ukoliko su u sukobu s njom. Oni se od detinjstva uce pokornosti (ne poslusnosti!) kolektivu. To im je kao neki genetski kod i bilo kakva edukacija, ukljucivanje u drustvo, integracije, adaptacije, i sl. nece doneti zeljene rezultate jer oni ljudi ne vole individualnost i slobodu i nece da menjaju svoj kolektivizam za to. Jedini nacin da bude drugacije jeste da ih ostavimo na miru da "sazrele" pa kada (i ako) pokazu zelju kroz jos koji vek za nekim istinskim kontaktom i stvarnom integracijom, onda se time pozabaviti i pomoci im. A do tada, svako svojim putem...

Vidi ja sam zivio tri godine u 92% muslimanskoj zemlji. Meni je smjesno kad mi neko kaze kako nemam iskustva sa "pravim" muslimanima. Svjestan sam svih njihovih slabosti, i znam sta sam sve vidio u Bangladeshu od toga da su nas stanodavci molili da ne pijemo alkohol na krovu dok rostiljamo, da ne bi neko od domacih vidio pa se odlucio na alkohol, do toga da su pojedinci macetama iskasapljeni na ulici zato sto su na internetu pisali protiv Muhameda ili su pisali o ateizmu, ili su se izjasnjavali kao homoseksualci. Isto tako radio sam i sretao sam dobre muslimane, za mene najupecatljiviji je decko koji je polozio zivot pred teroristima u Dhaki jer nije htjeo napustiti popriste, a htjeli su ga pustiti, zbog prijateljica obucenih u zapadnjacko odjelo. Prva osoba koju sam sreo van posla kada sam dosao bila je zensko, koja je dosla na sastanak u nategnutom dzinsu, a pobozna je muslimanka par mjeseci prije je bila na haziluku i obavjestila je mamu da ce se sastati sa mnom. Imam prijatelja koji tamo radi i ima curu muslimanku koja se bavi modelingom, i jos mnostvo drugih primjera koji su meni dovoljni da znam koji su pravi muslimani. Od vas "iskusnih" zaista nemam sta da naucim. 

Sto se tice toga kako rijesiti problem, pa tako sto ce se najpre sasjeci korijen svih problema koje "superiorna" zapadna civilizacija ima sa islamom, a to su pre svega rasizam i sovinizam koje ona ispoljava. Oni su uzrok radikalizacije imigranta tokom vremena, njihovog getoiziranja i povlacenja u sopstvene konzervativne nacine zivota. Druga stvar je povlacenje vojske zapadnih drzava iz muslimanskih zemalja jer ono sto je doprinjelo da bukne radikalni islam nije Kuran vec ratovi koji se vode na muslimanskim teritorijama. Ljudima koji su cijeli zivot bili sikanirani od javnosti, na koga se ukazivalo kao na gubavce i nizu rasu, dovoljno je bilo da im neko (znamo ko) malo ispere mozak jos, pogledaj sta rade krstasi, ubijaju i pale nam djecu i da od njih napravis hodajuce bombe. Zato su u prethodnih par godina teroristi uglavnom bili oni rodjeni na tlu Evrope. Kad se ta dva koraka sprovedu onda slijedi prihvatanje onog dobrog sto oni nude, pruzanje ruke prijateljstva i prikazivanje svih blagodeti koje je zapadna civilizacija iznjedrila, a dobre su. Nemoj se sekirati vrlo brzo bi se adaptirali. Evo Rusija nema problem sa islamom ni terorizmom, naprotiv ukrotili su ih kao male macke. 

I za kraj bi dodao jos ovo. Muslimanske zemlje koje su bile pod uticajem SSSR-a. Alzir, Egipat, Sirija, Iran, Afganistan, centralno azijske drzave sve su bile mahom sekularne i mirnodopske. Turska je sa Ataturkom napravila republiku uz pomoc SSSR-a Sve dok zapad u svojoj borbi protiv komunizma nije poceo jedne pa druge da rusi, osim centralno azijskih. A SAD, ta kolijevka demokratije je vjerni saveznik sa Saudijskom Arabijom najpre, pao onda i sa Pakistanom, pa onda i sa ostalim golfskim drzavama. To je sramota da se normalnom covjeku treba povracati od toga. Utuvite u glavu jednom da problem islamskog terorizma nije Kuran, vec savremena geopolitika, a to da su islamske zemlje konzervativne to niko ne spori i rjesenje da oni postanu po duhu kao zapadnjaci svakako postoji...Samo postojanje drzava poput Turske, Indonezije, centralno azijskih zemalja govori u prilog da je apsolutno moguce. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

@Justin Waters

Ne znam za politiku ali znam ono sto sam videla i opisala a tice se prakticnog zivota. I to je upravo ono sto si i sam potvrdio u svom postu kasnije. Ti kazes da je ceo svet bio takav do francuske revolucije. Ok! Brate, znas li ti kad je bila fr. revolucija jbt.? Bas to i jeste taj jaz koji se ne moze na silu i preko noci premostiti.

I zapadna civilizacija jeste superiorna po pitanju individualnih sloboda i prava. To bar nije upitno. I iskreno nemam pojma kako mi imamo problem sa fasizmom ako, kako sam kazes, tamo po ulici macetama seku neistomisljenike?

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Grizzly Adams рече

Само да рашчистимо - твоја тврдња је да су прави муслимани само они који буквално, дословце тумаче Кур'ан ( онако како је написан )? Хајд, зарад исписивања поста, претпоставићу да је тако, али слободно ме исправи касније ако није овако. Из тога слиједи да нису прави муслимани који дословно не прате ријечи Кур'ана, јер је Кур'ан категоричан у својим стиховима и наредбама и нема мјеста ту аргументима "контекста времена".

Океј, онда нико на овом форуму није хришћанин, јер не прати Библију онако како је написана ( а нигдје у самој Библији не стоји да се треба узимати алегорично ) која каже:

Do not wear clothing woven of two kinds of material. Leviticus 19:19

Ye shall not round the corners of your heads. Leviticus 19:27

All that have not fins and scales in the seas, and in the rivers, of all that move in the waters, and of any living thing which is in the waters, they shall be an abomination unto you. Leviticus 9:10

When a woman has a discharge, if her discharge in her body is blood, she shall continue in her menstrual impurity for seven days; and whoever touches her shall be unclean until evening. Everything also on which she lies during her menstrual impurity shall be unclean, and everything on which she sits shall be unclean. Leviticus 15: 19-20

Any person who curseth his mother or father, must be killed. (Leviticus 20:9)

If a man cheats on his wife, or vise versa, both the man and the woman must die. (Leviticus 20:10)

If a man sleeps with his father's wife... both him and his father's wife is to be put to death. (Leviticus 20:11)

If a man sleeps with his wife and her mother they are all to be burnt to death.  (Leviticus 20:14)

Anyone who curses or blasphemes God, should be stoned to death by the community.  (Leviticus 24:14-16)

If anyone, even your own family suggests worshipping another God, kill them. (Deuteronomy 13:6-10)

Или, овај шири дио из посланице Римљанима, почиње на 1:26:

For this cause God gave them up unto vile affections: for even their women did change the natural use into that which is against nature:

And likewise also the men, leaving the natural use of the woman, burned in their lust one toward another; men with men working that which is unseemly, and receiving in themselves that recompence of their error which was meet.

And even as they did not like to retain God in their knowledge, God gave them over to a reprobate mind, to do those things which are not convenient;

Being filled with all unrighteousness, fornication, wickedness, covetousness, maliciousness; full of envy, murder, debate, deceit, malignity; whisperers,

Backbiters, haters of God, despiteful, proud, boasters, inventors of evil things, disobedient to parents,

Without understanding, covenantbreakers, without natural affection, implacable, unmerciful:

Who knowing the judgment of God, that they which commit such things are worthy of death, not only do the same, but have pleasure in them that do them.

( додуше накнадно се поставља оквир за контекст да Бог суди само о људима, али тај оквир није јасно постављен, категорично да забрањује било какву другу санкцију, па су врата отворена да неки зелот ово прочита и каже да се овакви људи морају убити - као што се и радило вијековима уназад )

И сад, ако су муслимани само они који прате буквалистички Кур'ан, а хришћани су они који могу чак и алегоријски схватати Библију, чак и поред тога што постоје исте категоричке норме у обије књиге и чак иако ни у једној књизи се не говори како се требају ствари тумачити - буквално или алегоријски, како је то логички дослиједно?

Одговор је да није дослиједно и то онда указује да проблем не лежи само у религијским учењима, него и у људима који тумаче та учења. Као што сам раније Васијану говорио - суштина може остати иста, али да се другачијим тумачењем и другачијим мјерама остварује иста сврха. Слобода значи једно Србима када су били под Турцима прије 200 година, а значи нешто друго данас када су под квази (само)окупацијом и захтијева другачије мјере - али суштина је иста, остварити слободу.

Ако су хришћани могли да сједну и да се договоре ( или да схвате ) шта треба буквалистички читати, а шта не треба, иако у Библији нигдје нема таквих изричитих упутстава, зашто то не би могли и муслимани када им догори више да слушају имаме дебиле?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, florenntina рече

@Justin Waters

Ne znam za politiku ali znam ono sto sam videla i opisala a tice se prakticnog zivota. I to je upravo ono sto si i sam potvrdio u svom postu kasnije. Ti kazes da je ceo svet bio takav do francuske revolucije. Ok! Brate, znas li ti kad je bila fr. revolucija jbt.? Bas to i jeste taj jaz koji se ne moze na silu i preko noci premostiti.

I zapadna civilizacija jeste superiorna po pitanju individualnih sloboda i prava. To bar nije upitno. I iskreno nemam pojma kako mi imamo problem sa fasizmom ako, kako sam kazes, tamo po ulici macetama seku neistomisljenike?

Nisam rekao da ste fasisti vec spremni na diskriminatorske poteze. Ako muslimane vidite samo kroz ono sto radi ISIS, ili sta rade tako neki bolidi koji macetama sjeku ljude na ulici onda zaista bice onako kako kazete, jedan po jedan musliman i sve njih vise ako se ovako nastavi radikalizovace ce se onda cemo zaista imati problema s njima. 

Ja sam za drugaciji pristup, ja sam zato da se u prvi plan stavi ono dobro sto muslimani mogu podariti, da se s njima koegzistira, a onda u kontaktu s njima ukazivati na negativno sto proistice iz razlictih tumacenja islama i kako ga treba sprovoditi. Da eto francuska revolucija je bila prije 200 godina. Dok je francuska revolucija tinjala, muslimanske zemlje su bile pod kolonijalnom cizmom, sta se od njih moglo ocekivati, kako da se promjene? SSSR, kakvog paradoksa bio je na dobrom putu da dobar dio islamskih zemalja promjeni, ali nazalost hladni rat je sve pokvario, a konce su im pomrsili oni koji se nazivaju promoterima slobode i individualnih prava i ciji su najveci saveznici oni koji ta prava brutalno gaze. Zato ako ne znas politiku moras zaista da malo i to podrucije zadjes jer sve u ovom svijetu danas povezano je sa politikom, nazalost.

Evo sad citam jednu zanimljivost. Obiljezije zapadne civilizacije su kafici kojih ima na svakom koraku. Kafice su izmislili Turci i kasnije je u 17 vijeku otvoren i prvi kafic u Evropi. Dakle eto jedna stvar koje je landmark zapadne civilizacije dosla je od islamkog naroda. Mozda su kafici u arapskom svijetu nastali po uzorima na cajdzincie koje su jos starije i poticu iz Kine i Japana, ali to ne mijenaj stvar da se islam uklapa u kulturolosku razmjenu. E ja sam za takav pristup, a sad ko kako hoce neka bira svoj put i svoje glediste. 

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Ћириличар рече

Само да рашчистимо - твоја тврдња је да су прави муслимани само они који буквално, дословце тумаче Кур'ан ( онако како је написан )? Хајд, зарад исписивања поста, претпоставићу да је тако, али слободно ме исправи касније ако није овако. Из тога слиједи да нису прави муслимани који дословно не прате ријечи Кур'ана, јер је Кур'ан категоричан у својим стиховима и наредбама и нема мјеста ту аргументима "контекста времена".

Наравно. То не кажем ја, него управо исламска теологија.

Океј, онда нико на овом форуму није хришћанин, јер не прати Библију онако како је написана ( а нигдје у самој Библији не стоји да се треба узимати алегорично ) која каже:

Знаш и сам да за хришћане не важи старозаветни закон. У Курану нема "Стари" и "Нови" Куран, све је нови и све важи.

пре 25 минута, Ћириличар рече

И сад, ако су муслимани само они који прате буквалистички Кур'ан, а хришћани су они који могу чак и алегоријски схватати Библију, чак и поред тога што постоје исте категоричке норме у обије књиге и чак иако ни у једној књизи се не говори како се требају ствари тумачити - буквално или алегоријски, како је то логички дослиједно?

Ту се види твоје непознавање материје. Већ сам писао о томе негде - Куран у исламу има сасвим различит положај од Библије у хришћанству. За нас је Библија књига коју су писали људи. За муслимане Куран није обична књига коју је написао човек, то су дословне Алахове речи, вечне и непроменљиве. Ту ништа не може да се тумачи алегоријски. Осим тога, Куран каже да је најбољи пример испуњавања вере сам Мухамед, па се из његовог живота може видети како треба поступати.

У овом случају који сам навео - Мухамед је неколико пута људе који су га критиковали кажњавао смрћу. Укључујући на пример и жену, песникињу, која га је исмевала у својим песмама.

Према томе...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Из тога слиједи да нису прави муслимани који дословно не прате ријечи Кур'ана, јер је Кур'ан категоричан у својим стиховима и наредбама и нема мјеста ту аргументима "контекста времена".

Ако су хришћани могли да сједну и да се договоре ( или да схвате ) шта треба буквалистички читати, а шта не треба, иако у Библији нигдје нема таквих изричитих упутстава, зашто то не би могли и муслимани када им догори више да слушају имаме дебиле?

Muslimani su najvise dosljedni od svih vjernika, oni cak i protestante prevazilaze u konceptu Sola Scriptura da je Kuran nesto jedino cega musliman treba da se drzi u zivotu i da mu za druge stvari ne treba nista vise. To znaci da je Kuran sam po sebi jasan i ne treba mu tumacenje....ali sipak. Zato su i nastali hadisi kao potreba da se rastumace nejasne i visesmislene stvari u Kuranu. To sto sad neki lik pise u Hadisu kako se nekom bukvalisti u Kuranu cini da jeste, ne mijenja stvar da je Kuran podlozan interpretaciji i prema tome ne moze se uvjerenje jedne ekstremne grupe Vahabista uzimati kao mjerodavno kada postoje razne sekte, pravci, i ogranci u islamu, prema tome mjerodavno je jedino ono kako se i vecina ljudi ponasa kao musliman, a to je na jos uvijek srecu suprotno od onoga kako ova nasa ekipa smatra. Nazalost stvari ce se svakako pogorsati ako sve vise budu preovladavali argumenti koje drzi Gert Vilders i druga bulumenta. Tek onda ce zaista biti tesko uvesti islam u koegzistenciju sa zapadnom civilizacijom, a da ne bude velike krvi. 

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Ћириличар рече

Ако су хришћани могли да сједну и да се договоре ( или да схвате ) шта треба буквалистички читати, а шта не треба, иако у Библији нигдје нема таквих изричитих упутстава, зашто то не би могли и муслимани када им догори више да слушају имаме дебиле?

Као што рекох - не могу зато што Куран за њих није "књига коју су написали људи па је треба протумачити". Куран су дословне Алахове речи. Тачка. Не можемо ми сада да се "договарамо" и "тумачимо" како хоћемо. Хадиси нису настали да "протумаче", они су настали само да повежу Куран са животом "пророка" Мухамеда, да би читаоцу било јасно на шта се односи који ајет. То нису тумачења у стилу "може овако или онако". То су тумачења која кажу: "овај ајет настао је кад су Мухамеда питали шта да раде са заробљеницима и њиховим женама. Он им је рекао да мушкарце побију, а жене узму себи за супруге."

Тачка. Шта ту има сад неко да "тумачи алегоријски"?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...