Jump to content

Све што сте хтели да знате о феминизму...

Оцени ову тему

Juanito

Препоручена порука

пре 1 минут, Џуманџи рече

Шта знам, ни близу онога што си рекао. Додуше, нмг да лажем да сам прочитала све, ем ме мрзи, ем ме не интересује, али ево још нечег интересантног: https://ecpr.eu/Filestore/PaperProposal/0d2ca809-6569-46d7-bb63-14f59e8d3682.pdf .

Pa o istome govore, i jedan i drugi pokušavaju da objasne tu znanu stvar.

U ovom se čak i spominje onaj.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Аурор рече

Pa o istome govore, i jedan i drugi pokušavaju da objasne tu znanu stvar.

Зато сам и дала линк! :D Што се те знане ствари тиче (шта год то значило), не знам шта си ти видео осим наклапања. Ја дефинитивно нисам видела "урођену склоност ка социјализму код жена". 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Kako to da kraljica onda nema tu urođenu socijalnu crtu?Ah.... da ona je reptilijanac nije žena....:))

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Џуманџи рече

Зато сам и дала линк! :D Што се те знане ствари тиче (шта год то значило), не знам шта си ти видео осим наклапања. Ја дефинитивно нисам видела "урођену склоност ка социјализму код жена". 

A jesi li videla da sklonost definitivno postoji? :)

Mislim da je stvar prirode, eto...

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Аурор рече

A jesi li videla da sklonost definitivno postoji? :)

Не, али сам зато снимила утицај религиозног опредељења. 

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Grizzly Adams рече

И да се разумемо - ја не критикујем и не мрзим жене. Жена може човеку да буде најбољи пријатељ и сапутник, ако оће. Само треба да отвори очи, види да смо различити и да свако има своју улогу у тој заједници. То може да буде хармонија, лепота, да људи буду срећни и задовољни.

Али је данас то толика реткост да се смрзнеш. Људе бре више не питају "имаш ли породицу?" него "да ли си разведен?". Постало је нормално да очекујеш да је неко кога сретнеш разведен...

То је ужас, туга невероватна. Мој закључак је да је за то крив и одговоран феминизам и његове разне последице. Зато о томе пишем. Ако грешим нек ми се објасни.

Ono što ti obično daješ kao objašnjenje za razne promene u društvu ovde zaista najviše i stoji - promenila se ekonomija, pa time i društveni odnosi. Ako određena zajednica nije nužna za osnovno preživljavanje, ona ostaje zasnovana na dobrovoljnoj osnovi i obostranoj želji. Zašto se nuklearna porodica odvojila iz porodične zadruge u kojoj su zajedno živele i razne teške poslove delile generacije (prababe su često tu čuvale malu decu koja nisu više stalno dojena, mame i bake su bile potrebne kao još snažna radna snaga)? Nije više bilo nužno do te mere se udruživati radi preživljavanja i odjednom više niko nije baš toliko voleo svoju familiju da bi sa njima ostao zanavek.

Možda će u nekoj budućnosti, ako se ne desi neki treći svetski ili prirodna kataklizma uzrokovana nepostojećim globalnim zagrevanjem, brak biti nešto što će slobodnom voljom brati samo manji broj ljudi, možda samo praktikujući hrišćani i oni koji to iz nekog drugog razloga zaista žele i srećni su zajedno. Možda su očekivanja strogo određenih uloga u nekom idealnom braku samo očekivanja koje druga osoba ne mora da ispuni - to si ti meni rekao pre nekog vremena i to stoji, slažem se, važi u svim pravcima i smerovima.

пре 21 часа, Млађони рече

Bas tako, i samo vidim koliko ovo drustvo nema empatije za ljude kao ja na osnovu onoga sto mi @Paradoksologijai ostale devojke pisu. 
Umesto da me savetuju kako bih mozda mogao da napravim selekciju izmedju dobrih i losih zena one me napadaju da sam deo zenomrzacke ideologije. 

Ne znam zašto ljudi prave loše izbore partnera. Svakako nikad nisam opravdavala nasilje floskulom "sama je birala/sam je birao".

Ali kada imaš negativne emocije prema čitavom suprotnom polu - neka ne bude prezir, kako sam se izrazila, nego strah, kako si ti to nazvao - zaista mislim da je dobro udaljiti se, možda proći kroz neku psihoterapiju, promeniti neke obrasce, a u međuvremenu apstinirati od veza. Slažem se sa Grizlijem da "žene nisu najvažnije na svetu" za muškarce. Nisu ni muškarci za žene.

Brat od strica mog muža je bio u seriji loših veza a zatim u lošem braku, žena ga je verbalno zlostavljala, nije se brinula o detetu uopšte, nije radila, a imala je ogromne stalne zahteve. Kada je krenuo na terapiju zbog depresije u roku od nekoliko meseci je bio razveden i svakako dosta srećniji. I ukapirao je neke porodične priče iz prošlosti zbog kojih je stalno iznova tražio ta neka neprijatna osećanja na koja je naviknut od detinjstva. Za sada je sam, ali daleko slobodniji i srećniji nego ikad u poslednjih desetak godina.

пре 21 часа, Grizzly Adams рече

Па мислим да смо причали о томе својевремено, а неко постави и линк са Питерсоном где нешто о томе прича слично.

"Женски свет" је миленијумима био уз огњиште са децом. Ту свако добија једнако, без обзира на заслуге. Најслабијима се даје највише. Не производи се, него се само дели што је другде произведено на неки тајанствен начин. И онда оне несвесно примењују ту логику на друштво.

Бар нека моја интерпретација... До које нисам дошао мржњом него размишљањем.

Uh, ne moramo baš Vilmu i Kremenka (par iz SAD, '50te XX veka, srednja klasa učitana u kameno doba) da vidimo svuda. Nisu čak ni pećinske žene sedele u pećini. Lov je čak najverovatnije i u kamenom dobu bio zajednički poduhvat čitave zajednice, svi iole fizički spremnih članova, jer je bio pretežak da bi više od 50% populacije sedelo u pećini. A koliki procenat ili promil naših baka i prababa i čukunbaba je sedelo uz ognjište pitajući se na koji tajanstven način se dolazi do hrane? Ne, nego su radile u firmama, fabrikama, kopale, okopavale, zalivale, krunile, muzle, sirile, napasale, pojile, kosile, plastile, tkale, plele, vezle, spremale. Ja sam imala jednu prababu koja od udaje nije radila, već je sedela uz ognjište i gajila decu, jer joj je muž bio buržuj. Svi ostali ženski preci koje znamo sa svih strana su itekako radile na svim frontovima da prežive. Ogroman broj žena na ovom forumu koje znam lično se bore svaki dan kao lavice da prežive i da im deca prežive, ako ih imaju, a nemaju nikakvu podršku i pomoć nijednog muškarca niti su je imale dok su bile u braku. Tajanstven način, nije nego. :0205_whistling:

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Paradoksologija рече

Ono što ti obično daješ kao objašnjenje za razne promene u društvu ovde zaista najviše i stoji - promenila se ekonomija, pa time i društveni odnosi. Ako određena zajednica nije nužna za osnovno preživljavanje, ona ostaje zasnovana na dobrovoljnoj osnovi i obostranoj želji. Zašto se nuklearna porodica odvojila iz porodične zadruge u kojoj su zajedno živele i razne teške poslove delile generacije (prababe su često tu čuvale malu decu koja nisu više stalno dojena, mame i bake su bile potrebne kao još snažna radna snaga)? Nije više bilo nužno do te mere se udruživati radi preživljavanja i odjednom više niko nije baš toliko voleo svoju familiju da bi sa njima ostao zanavek.

Možda će u nekoj budućnosti, ako se ne desi neki treći svetski ili prirodna kataklizma uzrokovana nepostojećim globalnim zagrevanjem, brak biti nešto što će slobodnom voljom brati samo manji broj ljudi, možda samo praktikujući hrišćani i oni koji to iz nekog drugog razloga zaista žele i srećni su zajedno. Možda su očekivanja strogo određenih uloga u nekom idealnom braku samo očekivanja koje druga osoba ne mora da ispuni - to si ti meni rekao pre nekog vremena i to stoji, slažem se, važi u svim pravcima i smerovima.

Да, променило се окружење, економски услови. Проблем је што је психологија остала иста, а више није спутана оскудним ресурсима. Да не понављамо причу о разликама између полова на том плану, посебно кад је у питању сексуалност. Асиметрично је потпуно.

Uh, ne moramo baš Vilmu i Kremenka (par iz SAD, '50te XX veka, srednja klasa učitana u kameno doba) da vidimo svuda. Nisu čak ni pećinske žene sedele u pećini. Lov je čak najverovatnije i u kamenom dobu bio zajednički poduhvat čitave zajednice, svi iole fizički spremnih članova, jer je bio pretežak da bi više od 50% populacije sedelo u pećini. A koliki procenat ili promil naših baka i prababa i čukunbaba je sedelo uz ognjište pitajući se na koji tajanstven način se dolazi do hrane? Ne, nego su radile u firmama, fabrikama, kopale, okopavale, zalivale, krunile, muzle, sirile, napasale, pojile, kosile, plastile, tkale, plele, vezle, spremale. Ja sam imala jednu prababu koja od udaje nije radila, već je sedela uz ognjište i gajila decu, jer joj je muž bio buržuj. Svi ostali ženski preci koje znamo sa svih strana su itekako radile na svim frontovima da prežive. Ogroman broj žena na ovom forumu koje znam lično se bore svaki dan kao lavice da prežive i da im deca prežive, ako ih imaju, a nemaju nikakvu podršku i pomoć nijednog muškarca niti su je imale dok su bile u braku. Tajanstven način, nije nego. :0205_whistling:

Не кажем да је неко "уживао" и да "није радио ништа", нити да је то ситуација данас. Напротив. Знам колико се многе жене муче, посебно код нас, и то изузетно поштујем. И жао ми је што није боље, зато стално смарам са тим досадним темама.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Аурор рече

Verovatno najklošarskiji izraz u čitavom srpskom jeziku :)

Bukvalno je bio buržuj - bogata građanska klasa pre komunizma. Ni plemstvo ni zanatlija ni fabrički radnik ni seljak, nego buržuj.

Nikad ne koristim taj izraz u današnjem prenosnom smislu. Ne koristim ni "klošar" pogrdno :D

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Paradoksologija рече

Bukvalno je bio buržuj - bogata građanska klasa pre komunizma. Ni plemstvo ni zanatlija ni fabrički radnik ni seljak, nego buržuj.

Was ist das? :)

пре 3 минута, Paradoksologija рече

Ne koristim ni "klošar" pogrdno :D

Što reče jedna drugarica Hrvatica: Ajmeeee...

Подели на овим сајтовима

Nikad ne koristim taj izraz u današnjem prenosnom smislu. Ne koristim ni "klošar" pogrdno :D

Е (да искористим оф), шта тачно значи џибер?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Џуманџи рече

Džibra je beskoristan smrdljivi talog koji ostane kad se peče rakija, sigurno postoji etimološka veza... 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Аурор рече

Kako ne može?

Glasaju za više socijalizma, više države, više levičarstva, streme ka jednakosti u ishodu, "socijalnoj pravdi" itd.

А мушкацри иначе масовно гласају за либертаријанце. Зато сад имамо Рона Пола као председника у другом мандату. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Џуманџи рече

Seljak2

пре 1 минут, Paradoksologija рече

Džibra je beskoristan smrdljivi talog koji ostane kad se peče rakija, sigurno postoji etimološka veza... 

Takoe! :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

А мушкацри иначе масовно гласају за либертаријанце. Зато сад имамо Рона Пола као председника у другом мандату. 

Ne staj mi na muku, nije ti fora...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...