Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 20 минута, Zoran Đurović рече

То "модерније" тумачење, а среће се на другим местима (око страдања) и у мојим интерпретацијама, жели да каже како се Бог обраћа човеку! Човеку који је створен као нацрт, скица и кога Бог украшава слободом да би учествовао у свом остварењу као личности. То је једна велика част и поверење које Бог показује према нама, дајући нам да учествујемо у процесу спасења

Јако занимљиво!

Ја све више нагињем ка томе да осећам да смо још у шестом дану, да нам се дах или Дух још даје ако га/Га примамо, и да саучествујемо у стварању човека/Човека.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 22 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nemačka preciznost. :))

Da, vidiš gde ti sve nalaziš i promišljaš o sitnicama koje život znače.

I meni je sve nepotpuno tamo kad čitam o.Savu o tom stanju posle smrti.

I Sv.Jefremu Sirinu takođe potpuno nepotpuno deluje jedno takvo stanje.

Svaku rec citam nezavisno ili u redosledu kojim su navedene. Moguce je od reci da se stvore druge kombinacije, stoga me rec "nada" inspirisala i tako povezem svaki deo ili rec sa drugom literaturom ili drugim biblijskim tekstovima. Da, svako od nas ima svoju polaznu tacku koja nas drzi u odredjenoj oblasti studija. Upravo treba se kretati van strogih demarkacija i privuci druge linije i ukazati na druge perspektive, nego sto je disciplina u uzem smislu sposobna za to. To o nadi moze na primer da osvetli i produbi pitanja...moze da ide na vise sustinska pitanja kao na primer biblijski jezik, jer nedostaje ovde u velikoj meri udzbenik, prvenstveno koji se bavi biblijskom nadom, dusom, itd/jezikom, istorijom.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nadovezao bi se na Tanjino pitanje.

U postanju imamo pisano da je Bog od praha zemaljskog sazdao telo i u njega udahnuo duh životni, te tako postaje čovek duša živa.

Ja ne znam kako se tačno definiše termin duša ali duša živa je telo i duh životni. To je termin za dušu živu po ovome što piše u postanju a kako ja tumačim.

Ako se telo vraća u prah, duša živa bi trebalo da ne postoji više, odnosno duh životni je taj koji se vraća Bogu. Kako smo uspeli termin duša živa da poistovetimo samo sa duhom životnim.

Duh životni je duh životni i on smrti nema. Sama imenica mu je nedvosmislena, to je duh životni. Nije samo duh ili dah , no je to definitivno duh životni.

Ali duša živa je taj isti duh životni i telo. To bi trebalo da bude duša živa. Kad telo ode u prah, duša živa gubi izraz a duh životni je ionako samo njen deo. Dakle mogli bi govoriti da telesnom smrću ne prestaje postojanje čoveka duše žive ali da je on sada u jednom stanju koji nije baš životan i živahan ali ipak nije vraćen i izbrisan kao stvorenje ličnost. Vaskrsenje demantuje vraćanje u nebiće ali ukazuje i na smrtnost čoveka. Ta smrtnost je nesumnjivo u smislu življenja (života) ali ne i u smislu postojanja.

Medjutim posle telesne smrti, koliko vidim mi govorimo o duši koja je jako živahna, o duši koja misli, razgovara, ima svest, pomaže nama telesno živima, ima odnos sa Bogom i drugima koji su u Bogu.....

Šta je termin duša živa iz postanja a šta je termin duša iz pisanja o nastavku živahnog života posle telesne smrti?

Ovo si predivno objasnio, razumljivo, i zapravo postavio moje sledece pitanje. Hvala.

Mozda postoji razlog da se ukaze na specifican termin logike u vezi sa vremenom stvaranja ili isteka vremena. Da se izvucu linije od vremena stvaranja do kraja vremena i sadasnjosti. Stvaranje nije samo nesto sto je negde u dalekoj proslosti, vec nesto sto se desava u svakoj sadasnjici, i sto se desava u svakoj datoj buducnosti. Stvaranje se odvija u sadasnjosti. Ovaj dan Gospod je napravio, radujmo se u njemu. Ali i poslednje dane kada ce Carstvo Bozije, nije daleka buducnost, vec mogucnost zivota...Kada su fariseji pitali Isusa, "kada ce doci carstvo Bozije?" On je odgovorio: Carstvo Bozije nece doci :))

eto ga sad Hristov apostol @Велизар  neka poveruje da nece doci :)) (salim se)

...Niti će se kazati: evo ga ovdje ili ondje; jer gle, carstvo je Božije unutra u vama.

U isto vreme, jasno je da vreme stvaranja i vreme kraja uveliko stavlja zivot u reljef. Dakle sta je termin dusa ziva iz postanja a sta je termin dusa iz pisanja posle isteka vremena ili tako kako si pitao.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da stvorimo, jednako je i da završimo čoveka

E ovako kratko objasnjenje volela bih dati, tako da sa malo reci kazujem mnogo.

Pa ti si vec rekao sve, trebala sam prvo procitati zadnjih nekoliko stranica pre nego sto komentarisem (isto pitanje, isto razmisljanje).

(zensko pricljivo, hahahah).

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

A mogao je čuti kraj stvaranja, vaskrsenje i oboženje? Da stvorimo, jednako je i da završimo čoveka. Ne znam koliko Bog stvara u etapama mada mi sebe ne možemo a da ne doživljavamo vremenski etapno.

Velika je razlika ono što čujemo od Boga i ono što čujemo od ljudi. Ljude možemo da uokvirimo u vremenski kalup a da li to možemo Boga?

Mi o tome govoriš? Ja bi ovo tako mogao razumeti.

Ти и @Тања1, наша вучица, размишљате као да сте читали Августина и Гргура из Нисе, а нисте! :)) Али у томе је величина теологије, онога што Бог даје рибарима, простацима као што смо ми. Августин говори да је све, али буквално СВЕ створено у једном моменту и да је било комплетно, али и као скица (логички то раздваја у 2 момента, али не и хронолошки), док Нисенац вели да је све створено одједном у семену а да се кроз време одвија као филмска трака. Августинова представа је много спекулативнија од ове Нисенчеве, иако имају тај заједнички моменат стварања у једном моменту.   

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Тања1 рече

Ovo si predivno objasnio, razumljivo,

Вучице, замолио бих те да више никада не дајеш овакве изјаве, јер ризикујемо да нам @Ivan Markovic изврши самоутепство! 12:smeha::))12:smeha: Ко је још успео да разуме ВСБ?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Тања1 рече

E ovako kratko objasnjenje volela bih dati, tako da sa malo reci kazujem mnogo.

Pa ti si vec rekao sve, trebala sam prvo procitati zadnjih nekoliko stranica pre nego sto komentarisem (isto pitanje, isto razmisljanje).

Da, nekoliko puta sam dobio pohvale kako sažimam veoma kompleksne stvari u životu. Izgleda da to primenjujem i u teologiji.

Nekad sam preplašio nekoliko kvalitetnih i uspešnih devojaka svojim sažiamanjem, pa su se uplašile da će izgubiti literarnu lepotu ljubavi ako ostanu samnom. :)) (što nije istina no su bile lenje da napreduju vetjim koracima) .

Otkuda to nemam pojma, valjda kad sam počeo više da čitam, ja da bi drugima uštedeo trud odlučim se jasno da sažimam. Čovekoljublje šta li je nemam pojma.

A talenat sam dobio u osnovnoj školi u nižim razredima 5,6,7 razred, smo imali takmičenje iz bralne značke, što sa slovenačkog prevoda zanči čitalačka značka. Takmičenje se sastajalo od toga da se knjiga koju si dobio zadatak što jasnije prepriča, ja sam znao da za svega 20 rečenica prepričam knjigu i to na takav način, da je nastavnica tvrdila, da nikada knjigu nije morala pročitati i da je iz mojih 20 rečenica saznala svako slovo od korice do korice tog književnog dela. To je tvrdila iz iskustva šta bi ona prepričavala a da ne zaboravi ni glavnu poentu ni glavne likove sa sve njihovim opisima karaktera.

Drugima je trebalo malo više oko 10 do 15 minuta prepričavanja u zavisnosti od težine knjige.

Imam i onu vrstu pogleda pojedinih intelektualaca kad sažmem nešto u dve tri rečenice a oni zastanu pogledaju društvo u kome se nalazimo, okrenu se i u nedostatku ičega konstatuju bahato, pa ne može to biti tako jednostavno. Rekoh ok,pratim vas dalje... :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Zoran Đurović рече

Ти и @Тања1, наша вучица, размишљате као да сте читали Августина и Гргура из Нисе, а нисте! :)) Али у томе је величина теологије, онога што Бог даје рибарима, простацима као што смо ми. Августин говори да је све, али буквално СВЕ створено у једном моменту и да је било комплетно, али и као скица (логички то раздваја у 2 момента, али не и хронолошки), док Нисенац вели да је све створено одједном у семену а да се кроз време одвија као филмска трака. Августинова представа је много спекулативнија од ове Нисенчеве, иако имају тај заједнички моменат стварања у једном моменту.   

Inače posšto sam video sistem koji Tanja koristi čitajući tekstove, mogu reći da i ja slično koristim. Ne isto ali slično.

Znao sam da govorim, ne zanima me ko govori, nego šta zapravo izgovorene reči znače. Uzimam reči iz riznice koje su od svih i koje su za sve. Itd.. da vas ne zamaram mojim sažetim mudrolijama..

Dakle i Tanja vidi smisao napisanog teksta međutim vidi i ono šta pisac i nesvesno piše ili sa čim koketira svesno ali i nesvesno, te sam smisao i eventualne nejasnoće u smislu moraju dovesti do jedne smislenije celine a koja ne mora biti svesno naglašena poenta ili tvrdnja.

Čitajući svete oce ja odgovorno tvrdim da je svaki od njih koketirao sa ovakvim mišljenjem a ne samo Avgustin i Grgur koji su to svesno izrazili.

Tanja je našla nadu.

Подели на овим сајтовима

Nadam se da mi Ava nece zameriti kratak oftopik da odgledamo seriju:

1 hour ago, Sasa Vojvoda рече

Zasto paranoja, pa Djurovic sam kaze ''ja to radim, bas me briga za crkvena pravila''

Sama administracija zna da je Djurovic vise puta opominjan, a i brisani su mu postovi, to sto vi nesto ne dozivljavate kao uvredu, to ne znaci da za druge nije uvreda, a mislim da bi sam nacin na koji Djurovic pise trebala da bude uvreda za svakog pravoslavca a da ne govorim o tome sta pise... 

i da mi @Sasa Vojvoda nece zameriti sto odgovaram ovde, jer zelim da odgovorim, a tamo je tema Pitajte Administraciju.  Crkveni pravilnik ima mislim preko cetrnaest poglavlja i sadrzi sve vrste materijala, dakle, za upravljanje Crkvom, hriscanskim zivotom...Discipline utemeljene na biblijskim nacelima.

Dakle, covek razmislja svojom glavom, odudara od razmisljanja Amfilohija ili Atanasija Jeftica. :)

K'o kec na desetku:

пре 37 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Znao sam da govorim, ne zanima me ko govori, nego šta zapravo izgovorene reči znače.

medjutim, odogoram i dalje njemu, Vojvodi. Obicno se misli da su ljudi od vere sa jakim moralnim smislom, da trebaju znati sta je dozvoljeno, a sta ne. Sugerises da licni principi i visok moral ne karakterisu religiozne ljude, da su ljudi sa visokim licnim moralom automatski od nepoverenja svim autoritetima, izuzev licno sebi. Rezultat je jasan kontrast izmedju moralnih shvatanja i religioznosti. Sto vise religiozan, vise poverenja. Sto vise moralan, manje poverenje. Mislim da vase emocije prema Avi igraju tako daleko vecu ulogu nego razum u ovakvim/takvim situacijama. Moderne drustvene norme nas uce da je visok moral znak jake i dobre osobe, da ne treba slepo verovati drevnim tekstovima, pa ni drevnim teolozima, starcima. Moras da mislis svojom glavom i formiras svoje misljenje, stvarno ne znam sta drugo da ti kazem. Gde su vam argumenti, obrazlozenja u debati, sto sve Avino moze da pobije??? Sramota je bez argumenata. Sta ako su mu brisani postovi? Velika stvar.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Тања1 рече

. Moras da mislis svojom glavom i formiras svoje misljenje, stvarno ne znam sta drugo da ti kazem. Gde su vam argumenti, obrazlozenja u debati, sto sve Avino moze da pobije??? Sramota je bez argumenata. Sta ako su mu brisani postovi? Velika stvar.

Uvek sam se ježio zmije koja onako tiho prilazi, lukavo bez ijednog još naglog pokreta, uvijena u društvene norme bontonskog tipa, prilazi da zarije otrovne zube i to tako da niko ne primeti ko je napravio frku a ona onako u celoj gonguli izmigolji polako kao da je uradila suštinski dobru stvar a ne otrovala nevinu krv.

Djurović bi morao biti debil i magarac kojeg ni Hristos ne bi mogao jahati, da sa tim intelektom ovde drvi kamenje i misli da ovde niko nema IQ veći od 80 pa ga neće provaliti da on ustvari vređa sve vreme Hrista i bljuje po Crkvi Njegovoj. A on taj debil zasigurno nije niti magarac kojeg Hristos ne bi ni mogao jahati a njegov intelekt nesumnjivo pokazuje da više nego očigledno veruje da razgovara sa ljudima čiji je IQ veći od 80.

Izvini brate za ove debile i magarce ali morao sam nešto da improvizujem :))

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Djurović bi morao biti debil i magarac kojeg ni Hristos ne bi mogao jahati, da sa tim intelektom ovde drvi kamenje i misli da ovde niko nema IQ veći od 80 pa ga neće provaliti da on ustvari vređa sve vreme Hrista i bljuje po Crkvi Njegovoj.

То је то! - Али, скоро сам имао откривење, чуда су код Аве нека свакодневница, када рече један мој жестоки опозиционар у приватној поруци: Ја знам да ти верујеш у Свето Писмо! - И мени се небо отворило од радости, не због тога што сам ја добио ту потврду, него што је човек још више поверовао у Писма!

Ето, то су магарци, палме, врбице, свете водице и остало ћирибу-ћириба!:D Ваља се заљубити у Господа, све остало је лук и вода...  

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Кратос рече

Ne znam otkud to sad,ja kada sam rekao da bi otelotvorio Logosa,znači da bi njegova priroda,kao i ljudska priroda u Hristu bila Ipostazirana u Ličnosti Sina Božijeg.Kao što i sam Apostol Pavle kaže recimo ne živim više ja nego živi Hristos u meni.Ili recimo kad kaže da mi imamo Um Hristov.I sad da pitam da li će naša priroda,ta eshatološka,biti ista kao i Hristova vaskrsla?Ako hoće,onda će i ona isto tako biti ipostazirana,utemeljena na Drugoj Ipostasi Svete Trojice.Jer to je valjda Bogočovek,otelotvoreni Bog koji je ljudskoj prirodi dao novi način postojanja utemeljen na Ličnosti Sina Božijeg pritom ne menjajući njena prirodna svojstva zar ne?

@Zoran Đurović

Оче, @Кратос изгледа не схвата да не може сабрати 2+2 (две природе и две личности, божанске и човечанске) и стрпати у Христа јер он има две природе али је једна личност.

Дакле:

Син Божији(божанска природа и божанска личност)+Адам(људска природа и људска личност)≠Син Човечији(божанска природа и људска природа и богочовечанска личност). 

2+2≠3

Зато Христос МОРА бити оваплоћен, тј родити се у телу од жене тако да има и људску и божанску природу, али да је једна личност, а не "ујединити" две природе и две личности...

Праштајте на упаду...

П.С. Добро примећује али "слабо" чита.

Павле каже да живи Христос У ЊЕМУ. Дакле, није он Христос. Није сливено у једно Павле и Христос - јер би божанско "прогутало" човечанско као јаче. И даље две потпуно одвојене природе и личности, само што гледајући Њега у себи одсеца себе да би изабрао боље (јер види други закон у удовима својим...).

То није онакво сједињење какво Кратос замишља...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 1/31/2017 at 20:02, Zoran Đurović рече

Зато носимо у себи најпре човека-животињу све ми који смо се родили након његовог (Адамовог) греха, све док не стигнемо да будемо као духовни Адам, који је Господ наш Исус Христос, који није учинио греха (1 Петр 2, 22) и, од њега препорођени и оживљени, не будемо пресељени у рај где је разбојник заслужио да буде са њим у дан у који је завршио овај живот (Лука 23:43).

Јер овако вели апостол: Није било пре духовног тела, него животињско. Као што је написано: Први човек, Адам поста душа жива, али последњи Адам је успостављен као оживљавајући дух (1 Кор 15, 46).

На много места Аг говори да је први човек створен као и ми и да је Адам морао да се преобрази у духовно тело. 

Da stvorimo.....

Pa nije samo Ag. govorio da je Adam morao primiti preobraženje u duhovno telo.

Govorio je sam Bogočovek to kao dar koji donese.

Što je od tela od tela je, što je od duha od duha je. 

Pogledajmo gde se nalaze ti citati, to su citati koji prethode objavljivanju direktnog Carstva učenicima. 

Jovan krštavaše vodom, Hristos Duhom. Ako pogledamo iz perspektive završetka stvaranja, mi možemo govoriti Da stvorimo..... samo u kontekstu završeno.

Dakle da stvorimo čoveka..... telo od praha zemaljskog udahnuvši mu duh životni i posta čovek duša živa. Kad je večna duša živa? Kad? Samo Obožena sjedinjena fizički sa Hristom eto tad.

Kraj stvaranja.

Šta se čulo Da stvorimo... Vrlo verovatno i moguće da se čuo Sin Čovečji u razgovoru Sa Bogom Ocem i Svetim Duhom i to Vaskrsli. Da, sa Krsta Vaskrsli se čuo. Sin Čovečji.

Ili možemo slobodno reći, Bog ne stvara čoveka za večnu zajednicu i ne stvara čoveka besmrtnoga ni po blagodati, no je to Bogu palo na pamet posle stvaranja čoveka. 

Bog ako jeste stvorio čoveka za večnu zajednicu sa Njim, onda je taj čovek Obožen i fizički sjedinjen sa Bogom. Kraj stvaranja čoveka i vascele Tvorevine može biti samo Carstvo Božje a ono je utoliko kompleksno i utoliko je kompleksno stvaranje tako neverovatnog, predivnog, nadumnog sa činjenicom da stvoreni čovek sam slobodnom voljom učestvuje u Božjem stvaranju njega lično, njega samoga, te tako onda Ličnost može i večno da postoji. Sad već imamo i definitivno postanje i življenje sjedinjeno.

Подели на овим сајтовима

Čije su to ruke mogle zemaljski prah preobraziti sa duhom životnim u dušu živu ako to nisu ruke Sina Čovečjeg?

A kako mi možemo saznati Tajnu ako je ne vidimo, ne osetimo. Samo umom? Ne bi rekao. Samo srcem? Ne bi rekao. Samo dušom? Ne. I umom i srcem i dušom svojom a to možemo samo ako smo mi to neposredno preživeli i ako se nas neposrdno ticalo pa čak i pitalo. Da Hristos je nas pitao da li želimo da postojimo u večnoj zajednici sa njim dok nas je stvarao.

Nadumno, predivno, nikoponovljivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...