Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 часа, Zoran Đurović рече

Ово је све само фолклор. То није теологија и никада није била теологија. Тако се не "прави" теологија. Све је то лепо и интересантно, али треба увек поступити по Павлу: Ко има дар језика, треба да га тумачи разумна особа. 

Jel neko od otaca tumacio ova van telesna iskustva i vidjenja?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 hour ago, Јанко рече

Ма не бре, Аво... Грчки преводиш одлично ал` српски ти `рамље.

Ко ТЕБЕ претрпи до краја тај ће се спасти. ;)

П.С. Хинт: Иван, Боки...

Поче и ти да се јасно изражаваш као ВСБ! :)) Таман сам ВСБ поватао, сада ми ти улећеш:::::::))))))))

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, grigorije22 рече

Jel neko od otaca tumacio ova van telesna iskustva i vidjenja?

Искуство Павла је тумачено од већих отаца (ја сам анализирао у докторату Августиново тумачење), а оно друго иде у митологију о чистилиштима и митарствима... 

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Zoran Đurović рече

Поче и ти да се јасно изражаваш као ВСБ! 

12:smeha:12:smeha:12:smeha:

пре 38 минута, Zoran Đurović рече

Таман сам ВСБ поватао, сада ми ти улећеш:::::::))))))))

E ako si to uspeo, priznajem ti da si pametniji od mene...to nije argument, to je dokaz, prvi dokaz koji si uspeo da pružiš da si pametniji12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Дакле, душе су смртне. Бивају убијене. 

Ne bivaju samo kaže da Bog može da ih uništi kao njihov kreator kao uostalom i sve što je stvorio ali Bog je svoju ikonu darova besmrtnošću po blagodati i neće nijednu uništiti.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Искуство Павла је тумачено од већих отаца (ја сам анализирао у докторату Августиново тумачење), а оно друго иде у митологију о чистилиштима и митарствима... 

Avo el se Isus i Pavlu javio u eshatološkom vaskrslom telu na putu za Damask?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

Ne bivaju samo kaže da Bog može da ih uništi kao njihov kreator kao uostalom i sve što je stvorio ali Bog je svoju ikonu darova besmrtnošću po blagodati i neće nijednu uništiti.

Ima ona od Tertulijana :

"Bogu nije ništa nemoguće, sem onoga ĉega On neće. - Šta hoće Bog to i moze; ali On neće sve ono što moze. "

Verovatno Bog ne moze sam sebe da porekne, da tako kazem.  I zbog toga i ne postoji verovatnoca da se sve vrati u nebice i nepostojanje.

Подели на овим сајтовима

Izgleda da je starom Adamu raj poznat ali šta mu nije poznato u raju, Nije mu poznat Hristos, ovaploćeni, mučeni radi greha adama usmrćeni od potomaka adama opet radi greha adama, vaskrsli  Hristos i svi potomci adama, sada već svi zajedno usinovljeni i oboženi? Je to Carstvo Nebesko?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Ivan Marković рече

12:smeha:12:smeha:12:smeha:

E ako si to uspeo, priznajem ti da si pametniji od mene...to nije argument, to je dokaz, prvi dokaz koji si uspeo da pružiš da si pametniji12:smeha:

:dedica:

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Кратос рече

Avo el se Isus i Pavlu javio u eshatološkom vaskrslom telu na putu za Damask?

По свој прилици јесте (Дела 9, 27).

И многа житија говоре о јављању Ис у телу, а то треба разликовати од визија које су бестелесне.  

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Zoran Đurović рече

И видјех пријестоле и сједоше на њих, и даде им се суд; и душе посјечених за свједочанство Исусово и за ријеч Божију, који се не поклонише звијери и лику њезином, и не примише жига на челима својим и на руци својој; и оживјеше и цароваше са Христом хиљаду година. 5. А остали мртваци не оживјеше док се не сврши хиљада година. Ово је прво васкрсење.

Avo ali ovde se ne govori o dušama i njihovom oživljavanju već o posečenima za svedočanstvo.Da je reč o dušama bilo bi valjda koje a ne koji.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

По свој прилици јесте (Дела 9, 27).

И многа житија говоре о јављању Ис у телу, а то треба разликовати од визија које су бестелесне.  

I ja mislim da jeste i da je slava vakrslog tela oslepela Savla.Posebno jer je ljudska priroda postala neodvojivi deo bića Bogočoveka.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Izgleda da je starom Adamu raj poznat ali šta mu nije poznato u raju, Nije mu poznat Hristos, ovaploćeni, mučeni radi greha adama usmrćeni od potomaka adama opet radi greha adama, vaskrsli  Hristos i svi potomci adama, sada već svi zajedno usinovljeni i oboženi? Je to Carstvo Nebesko?

Читајући химну Сб.Јефрема Сирина, некако сам дошао до закључка да је кључ разумевања ванвременског Васкрсења управо стари Адам.

Адам је тај који је познавао рајски врт, разговарао је са Господом али шта стари Адам не познаје? Не познаје историјско оваплоћење Логоса, не познаје страдање Исусово, не познаје Крст Васкрслог Христа и са како оци тврде историјске дистанце, не познаје своје потомке у есхатону. Кад кажем не познаје мислим на: Било му је тешко и замислити ту реалност кад га је Господ истерао из раја, овај исти рај (рајско стање) али сада Обожен есхатолошки са Васкрслим као новим Адамом, који за разлику од дрвета живота има моћ и да очисти од греха, опрости и испуни нас Сопственством.

Питање, да ли би такав стари Адам ову твоју мисаону конструкцију из једног таквог есхатолошког стања могао да разумева као реалност утемељену и на оном Писму и Предању из којег си ти доносио на светлост закључке?

Да ли те стари адам сада есхатолошки разуме потпуно?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...