Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 16 часа, Zoran Đurović рече

(замутио боју и осуши ми се)

Oce mogli bi otvoriti temu slikarske metode i tehnike, ikonopisanje, kako to radite i da mozemo ovde od vas ponesto nauciti i postavljati pitanja. No priznajem stalno sam zauzeta necim da nemam puno vremena, ali za ucenje u tom domenu izdvojicu. Pozdrav vam veliki! :slikanje:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Тања1 рече

Oce mogli bi otvoriti temu slikarske metode i tehnike, ikonopisanje, kako to radite i da mozemo nauciti i postavljati pitanja. No priznajem stalno sam zauzeta necim da nemam puno vremena, ali za ucenje u tom domenu izdvojicu. Pozdrav vam veliki! :slikanje:

Па да крену каноничари да ме по канонима назидавају!12:smeha::))12:smeha:

И мени је време фрка... данас је жена хтела да ме закоље јер она тренутно ради и доноси паре у кућу, али је изгубила тај посао тако да смо као птице небеске... Тела ће нам се брзо спиритуализовати... :D

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Zoran Đurović рече

Па да крену каноничари да ме по канонима назидавају!

Naravski. Mora sve po propisu....ko' u vojsku, po pravilu sluzbe.....:slikanje: ....  :945729:

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Naravski. Mora sve po propisu....ko' u vojsku, po pravilu sluzbe.....:slikanje: ....  :945729:

A što mora?Zar ne bi bilo veće bogatsvo imati raznoraznih umetničkih expresija jer opet svako od nas na neki sebi svojstven način doživljava nekog sveca,Isusa Hrista,Bogorodicu?Što mora da bude šablonizovano?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Кратос рече

A što mora?Zar ne bi bilo veće bogatsvo imati raznoraznih umetničkih expresija jer opet svako od nas na neki sebi svojstven način doživljava nekog sveca,Isusa Hrista,Bogorodicu?Što mora da bude šablonizovano?

Joj, nisam mislio , skroz ozbiljno, malo sale na racun oca. :945729:

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Читајући химну Сб.Јефрема Сирина, некако сам дошао до закључка да је кључ разумевања ванвременског Васкрсења управо стари Адам.

Адам је тај који је познавао рајски врт, разговарао је са Господом али шта стари Адам не познаје? Не познаје историјско оваплоћење Логоса, не познаје страдање Исусово, не познаје Крст Васкрслог Христа и са како оци тврде историјске дистанце, не познаје своје потомке у есхатону. Кад кажем не познаје мислим на: Било му је тешко и замислити ту реалност кад га је Господ истерао из раја, овај исти рај (рајско стање) али сада Обожен есхатолошки са Васкрслим као новим Адамом, који за разлику од дрвета живота има моћ и да очисти од греха, опрости и испуни нас Сопственством.

Питање, да ли би такав стари Адам ову твоју мисаону конструкцију из једног таквог есхатолошког стања могао да разумева као реалност утемељену и на оном Писму и Предању из којег си ти доносио на светлост закључке?

Да ли те стари адам сада есхатолошки разуме потпуно?

Mozda bismo se u ovom trenutku podsetiti kako je Sv.Irinej Lionski gledao na Praroditelje, na njihov pad I uopste kakva je kod njega protologija, a opet u odnosu na eshatolosku realnost. On je smatrao da su Adam I Eva bili stvoreni "nedovrseni", tj infatilni, stanje deteta...

Ako je potrebno sagledavati nase dileme oko smrtnosti ili besmrtnosti duse, coveka, licnosti, onda moramo zaci I u sfere troposa kako Adama I Eve, tako I rajskog stanja; Na pitanje da li stari Adam sada eshatoloski razume potpuno, mozda je upitno reci da kao sto I svetitelji obitavaju iz punoce u punocu, tako I svi koji su Hristovim Vaskrsenjem izvuceni iz Ada "razumevaju" tj. nasladjuju se Hristom I nema konacne punoce do Drugog Dolaska. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, "Tamo daleko" рече

Mozda bismo se u ovom trenutku podsetiti kako je Sv.Irinej Lionski gledao na Praroditelje, na njihov pad I uopste kakva je kod njega protologija, a opet u odnosu na eshatolosku realnost. On je smatrao da su Adam I Eva bili stvoreni "nedovrseni", tj infatilni, stanje deteta...

Pa da upravo i aludiram na pojam "nedovršeni stari adam", ali ne iz pojma nekih od otaca koji su to stavili u školicu tipa bili su na nivou deteta. Ne. Moj pojam nedovršenog starog Adama se svakako vezuje za Obženje čoveka i vascele tvari preko njega a to je bilo moguće samo i isključivo sa fizičkim sjedinjenjem Boga i čoveka.

Pa u tom smislu i pitam Djurovića, jer sadašnji eshatološki adam, koji od ranije poznaje rajsko stanje ali ne i krajnje oboženje i budući da je video cilj i kraj a Hristu je zadao muke jer je Hristos morao prolaziti kroz mučenje i Krst Vaskrsenja, dakle da li bi stari Adam povezao i pao pred sada već Preobraženog eshatološkog Hrista i bilo bi mu jasno kao jedan dan sva istorija čovečanstva od raja, do smrti, preko vaskrsenja i povratka u rajsko stanje ali sada kao konačno eshatološko oboženo u besprekidnoj zajednici.

Ovim bi Adam video svu lepotu besprekidne zajednice zbog koje nas je Bog i stvorio, i iako ju je čovek svojom voljom prekinuo ovim bi se starom Adamu potvrdilo ono što je duboko u sebi osećao i znao iz rajskog stanja da Bog nikada neće napustiti svog stvorenog čoveka, svog Adama. Biće mu potpuno jasno kao jedan dan kao eshatološki dan sva istorija čovečanstva, tj. Adamovog bitisanja i neprekidno bdenije Oca Nebeskog nad Adamom iako bi Adam isteran iz raja i ponekad imao osećaj da ga je Bog napustio, kao izmedju ostalog i svi mi zajedno što delimo ponekad taj osećaj.

Taj eshatološki dan mora biti jasan starom Adamu i nema veze više sa vremenom, nego sa razuvevanjem ili ne razumevanjem Eshatološki dan nastupa onog momenta kad stari Adam prvo stvoreni čovek u eshatonu vidi sve ovo što ja sada napisa. To je eshatološki dan. Starom Adamu bi bila jasna percepcija vremena i nadvremenskog Vaskrsenja i njene realnosti.

Bilo bi lepo da se osvrnemo kako izgleda taj strašni poslednji Hristov sud. Ja ne znam da li milijarde i milijarde ljudi baš mogu u jednom danu da dožive jasno i prejasno suđenje. Znači ovde treba nekome i fizički suditi, reći njegova dela nedela ulaziti u radnje, milijarde radnji za jedan dan da li je to moguće ako uzmemo u obzir insistiranje na vremenu a ne na vanvremenskom.

Zar ovaj zemni život nije sudjenje? Zar ovde kad ostanemo sami sa sobom i sa Bogom ne doživljavamo neki proces? Koji je uzgred rečeno sasvim drugačiji od Kafkinog procesa.

Insistirati i na vremenu takođe se pitam, pa koliko vremena treba da milijarde i milijarde ljudi samo stane sa desne strane Hristove fizički? ( mislim u smislu da se poslednji Hristov sud doživljava kao proces od jednog zajedničkog datuma svih nas)  itd...

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Bilo bi lepo da se osvrnemo kako izgleda taj strašni poslednji Hristov sud. Ja ne znam da li milijarde i milijarde ljudi baš mogu u jednom danu da dožive jasno i prejasno suđenje. Znači ovde treba nekome i fizički suditi, reći njegova dela nedela ulaziti u radnje, milijarde radnji za jedan dan da li je to moguće ako uzmemo u obzir insistiranje na vremenu a ne na vanvremenskom.

Uf, strah me je i pomilsiti, sta ove tvoje reci impliciraju. :blush:

Mislim'..... jeste Sud vremenski, tek treba da dodje, ali, je u samom dogadjaju i fizicki i metafizicki i vremenski i vanvremenski i slicno. Ja bih tako to opisao.

Da ne uvodimo, da se desava dolazak Svemocnog Boga u pratnji milion mililjardi ( mnostvo ) andjela i arhandjela, ...Njegov Dolazak u sili  i Slavi, ...tako da, ako je mogao sve da stvori iz 'nista,  samo svojom recju i zapovescu, .....u trenu, u treptaju oka..... onda, mozemo ocekivati i buduci Sud koji ce doci, u potpunoj punoci sudjenja.

Kako se kaze, nebesa ce sa hukom proci. Treba to sozercavati. Verovatno je i vera potrebna. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Uf, strah me je i pomilsiti, sta ove tvoje reci impliciraju. :blush:

пре 1 минут, Bokisd рече

Mislim'..... jeste Sud vremenski, tek treba da dodje, ali, je u samom dogadjaju i fizicki i metafizicki i vremenski i vanvremenski i slicno.

Eto sve to lepo implicira šta si i rekao sam, da je i vremenski i vanvremenski. Samo nam je izgleda razlika u datumu.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Ajd, da se slozim.

Iako, ide prvo vremenski, pa, onda vanvremenski, u buducem beskonacnom zivotu i carstvu. Taj datum, nadam se , da' nam je isti.  :pivo:

A ja se nadam da nam je isti sud Vaskrsenje i eshatološki dan. :)

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa da upravo i aludiram na pojam "nedovršeni stari adam", ali ne iz pojma nekih od otaca koji su to stavili u školicu tipa bili su na nivou deteta.

Само ћу на ово да ти одговорим за сада. Код великог Јефрема Кара сам следио курс о св. Иринеју Лионском. И онда је излагао Иринејеву тезу о Адаму и Еви као деци. Вероватно га је мало и наш Мајендорф затровао, јер Џон вели да је првородни грех тако лишен малициозности, више је као неки хир детета. То је сада погубни утицај православних на католике 12:smeha:! Тиме источни уствари желе да избаце јуридички моменат из осуде Адама, да мало олакшају причу на коју смо научили.

Међутим, питам ја Јефрема: А што Бог онда тако изубија Адама? 

Јефрем: Видиш, ја кад сам био мали, и нешто забрљам, тата је скидао каиш и био ме по гузици.

Ава: То сам и ја радио са мојом децом, али их нисам поубијао због тога... 

Јефрем: ... Не знам шта да ти кажем...

Ја не волим претерано модерну теологију која нас лаже, настоји да улепша ствари. Нису оци били хипици. Има ту свега: доброг, паметног, глупог, незналачког, племенитог, садистичког итд. Јер је теологија као и човек. Није систем. Систем и то што ови данас замишљају, јер не могу да се снађу, да постоји неко "слатко православље", не постоји! То су само наши фантазми. Не може да постоји ни ова, по мени смешна, синтагма: "новопатристичка синтеза". Све те заблуде те онемогућавају да заиста и разумеш отачку теологију која је хетерогена. А онда ће да се појави неки опскурни лик, као Васијан Безбожни, и да он пресуди шта је отачки консензус! - Пресвета Богородице, моли се за нас!

Оно што је без икакве сумње тачно у твом дискурсу је да је Адам створен као несавршен. О томе чак и млади Августин пише, иако је био у хрвању са неоплатоничким идејама, које су биле тада дух времена. Сада ћу дати само један цитат из тог младог Аг (има данас чак неких католика који мисле да је Аг све једнако мислио као млад и као стар, - леле, леле... и католици су православни:))). Ово је интересантно и за Боксита @Bokisd, јер ме је питао, а ја заиста немам времена да све преводим за џ. 

Постање против манихејаца, 2, 8, 10: 

Зато носимо у себи најпре човека-животињу све ми који смо се родили након његовог (Адамовог) греха, све док не стигнемо да будемо као духовни Адам, који је Господ наш Исус Христос, који није учинио греха (1 Петр 2, 22) и, од њега препорођени и оживљени, не будемо пресељени у рај где је разбојник заслужио да буде са њим у дан у који је завршио овај живот (Лука 23:43).

Јер овако вели апостол: Није било пре духовног тела, него животињско. Као што је написано: Први човек, Адам поста душа жива, али последњи Адам је успостављен као оживљавајући дух (1 Кор 15, 46).

На много места Аг говори да је први човек створен као и ми и да је Адам морао да се преобрази у духовно тело. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Zoran Đurović рече

Па да крену каноничари да ме по канонима назидавају!12:smeha::))12:smeha:

И мени је време фрка... данас је жена хтела да ме закоље јер она тренутно ради и доноси паре у кућу, али је изгубила тај посао тако да смо као птице небеске...

Oce, kao sto sam pisala unazad, imala sam zelju postaviti pitanja i komentarisati delove teksta oca Save ovde na temi, bila sam pitanja i tekst pripremila , ali je racunar prikazao kriticnu gresku zbog problema jezgara kako bi sprecilo dalje ostecenje racunara, upali se, ali ne moze da startuje Windows. Greska se javila po isteku licence za Kaspersky,  nisam produzila na vreme i platila, zaboravila :bu: sam, pa su me usluzili virusom koji izazvao totalnu korupcju sistema :)) odnosno javili se razni problemi, prvi put od kako sam kupila racunar krajem 2013 i naoruzala se pomenutim antivirusom. Jednostavno strucnjak treba da pogleda racunar i popravi greske koje otkrije, do tada nemam pare, ali imam posao, tako da treba zaraditi hiljadu evra za novi, tj ne trosi mi se za novi...ako ovom nema spasa, a mislim da nema, da se ne lazemo :)) . Do tada tipkam iz ove tople prostorije, mrzi me sa malog ekrana mobilnog...Tu sam, samo cu da vas citam...veoma ste zanimljivi.  Uzivajte!

IMG_1627.jpg

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Тања1 рече

pa su me usluzili virusom koji izazvao totalnu korupcju sistema :)) odnosno javili se razni problemi, prvi put od kako sam kupila racunar krajem 2013 i naoruzala se pomenutim antivirusom. Jednostavno strucnjak treba da pogleda racunar i popravi greske koje otkrije, do tada nemam pare,

Ovo me asocira na, ....eto, zarazi nas Adam virusom i izazva totalnu korupciju sistema.....i javili se razni problemi, koji nisu postojali od kada je stvoren, tamo negde , na pocetku vremena, .......i, treba neki Strucnjak da pogleda sta se to desava sa tim covekom, ...i, da popravi greske......nema veze, sto nemamo pare.....zabadava i djabe ce nam popravi kompjuter....:ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

Adam je stvoren kao biće potencijala po prirodi,prizvan da ostvari cilj,postane Bog Logos po blagodati vršeći Božiju volju.On je taj priziv osećao,on mu je usađen,logosan,koji je ikona večnoga Logosa međutim on je morao da kaže Bogu da,neka bude volja tvoja,poput Bogorodice pa i samog Hrista i da uzrasta do potpunog otelotvorenja Logosa Božijeg.Ali on je izabrao da kaže ne,tvoj put nije moj put,promašio je,pao na putu ka cilju,pao u greh i aktivario drugi potencijal-smrt,od koje je takođe osećao priziv,zbog stvaranja ex nihilo,i priziva iz ne bića u biće,kao po nekoj inerciji,prirodnom kretanju sunovratio sebe i svet tako što  mu je đavo(prvopali) taj priziv svojom veštom obmanom prikazao kao put ka cilju.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...