Jump to content

Зоран Ђуровић - Онан - Онанија

Дејан

Препоручена порука

Пре сат времена, Вилер Текс рече

Слажем се то нико не говори. Ниси схватио добро. Што се мене тиче, боље је да неко уместо да превари жену рукоблуди.Што не значи да је рукоблуд добар. Није добар, грех је. Али ако је у искушењу да превари боље да сам згреши рукоблуећи. 

Има она прича о игуману и монаху пијаници кога су сви осуђивали. Није могао да престане са ракијом, рецимо пио је 15 чашица на дан. А игуман је рекао ајде пробај,мало по мало да смањујеш. И он тако са 15 на 14 па на 13 па 12 и до смрти остао на 2. Не сећам се ваљда се и од те 2 опије. И метанисао,мученин свако вече. Разумеш поенту? 

Пс: најбоље је да човек узме да се моли Богу да га избави и од рукоблуда и преваре и да бежи од оба зла. Ја кажем само шта је по мени мање зло.

И најмање зло нас светлосним годинама удаљује од Бога. Разумем шта хоћеш да кажеш, али исто тврдим да увек треба да стражимо и да не тражимо себи оправдање зашто смо учили један грех. И знам да и ти то исто мислиш.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Александар Милојков рече

Брате, један савет, ако дозволиш. Ја када ме нешто саблажњава окренем се и одем. На остајем тамо где ми је извор саблазни. Јер, речено је "чувајте се саблазни". Дакле, сам се мораш чувати саблазни. Не читај оно што те саблажњава.

Како опет не схваташ шта сам хтео да кажем. Где сам написао да мене Ђуровић саблажњава? Не саблажњава мене, него саблажњава оне који покушавају да приђу Цркви, да нешто науче на овом сајту за корист своје душе.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Zoran Đurović рече
SRBIN.INFO

Некада је на Светој Гори живео један монах који се подвизивао у Кареји. Свакодневно се опијао и постао је узрок саблажњавања ходочасника. Једног дана је умро и неки...

Аво, овде не шерујемо Србин.Инфо

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Плаво Небо рече

Како опет не схваташ шта сам хтео да кажем. Где сам написао да мене Ђуровић саблажњава? Не саблажњава мене, него саблажњава оне који покушавају да приђу Цркви, да нешто науче на овом сајту за корист своје душе.

Брате, немој да бежиш од саблазни, јер је потребно да саблазни дођу, ако нема саблазни и падова нећеш ништа научити.

А једна од саблазни је та што си на себе узео улогу спасиоца.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Александар Милојков рече

Брате, један савет, ако дозволиш. Ја када ме нешто саблажњава окренем се и одем. На остајем тамо где ми је извор саблазни. Јер, речено је "чувајте се саблазни". Дакле, сам се мораш чувати саблазни. Не читај оно што те саблажњава.

Нигде, брат у Христу, није написао да њега саблажњава. Штавише, нагласио је" јер саблажњаваш многе овде " и " шириш саблазан њима". О. Ђуровић може да саблажњава само неутврђене у вери. Сви остали знају о чему и коме се ради. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Дејан рече

Брате, немој да бежиш од саблазни, јер је потребно да саблазни дођу, ако нема саблазни и падова нећеш ништа научити.

А једна од саблазни је та што си на себе узео улогу спасиоца.

А да ли је исто саблазан оно што Ђуровић прича о рукоблудју?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Плаво Небо рече

Нека пронађу живу заједницу и нека тако прилазе Цркви. Форум може да буде на корист, али није место за тако нешто. То што сам написао теби, важи и за све нас - људи, не идите тамо где вас вреба саблазан; не читајте оно што вас саблажњава... Али, водите такође рачуна да за саблазан не мора увек да буде крив онај који саблажњава, већ то могу бити и они који се саблажњавају. Пример су нам они које је Христос саблазнио својом беседо о једењу Тела Његовог и пијењу Крви Његове.

Зато, треба да бирамо духовну храну према снази свог стомака. Јер, ако је стомак слаб, не треба да хрлимо ка јакој храни. Истос тако, ако нешто сматрамо лошом храном, не треба да је окушамо. Чувати се од саблазни је двојако: не слушати лоше ствари и не слушати добре ствари више него што можеш да примиш. Од првог можеш да се отрујеш, а од другг можеш да се удавиш.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Плаво Небо рече

Иако се не слажем са неким детаљима у тој његовој причи, мени није саблазан. Добро, ја сам већ довољно матор човек и мене и није тако лако саблазнити.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Плаво Небо рече

Саблазан је када ти и теби слични износите моралистичке тврдње са утемељењем у пакленим мукама а цела прича је пука теорија без практичне примене.

Неће свако ко виче Господе, Господе, наследити царство

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Дејан рече

Саблазан је када ти и теби слични износите моралистичке тврдње са утемељењем у пакленим мукама а цела прича је пука теорија без практичне примене.

Ух, то је страшно када ти се мотив за чињење добра налази у страху од пакла. Ужас. Презирем такву побожност. То је себичност, а не побожност.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Дејан рече

Саблазан ( за неутврђене ) је и када се појави  православни свештеник и мртав хладан изјави : Нема Суда - ја вам гарантујем.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Александар Милојков рече

Нека пронађу живу заједницу и нека тако прилазе Цркви. Форум може да буде на корист, али није место за тако нешто. То што сам написао теби, важи и за све нас - људи, не идите тамо где вас вреба саблазан; не читајте оно што вас саблажњава... Али, водите такође рачуна да за саблазан не мора увек да буде крив онај који саблажњава, већ то могу бити и они који се саблажњавају. Пример су нам они које је Христос саблазнио својом беседо о једењу Тела Његовог и пијењу Крви Његове.

Зато, треба да бирамо духовну храну према снази свог стомака. Јер, ако је стомак слаб, не треба да хрлимо ка јакој храни. Истос тако, ако нешто сматрамо лошом храном, не треба да је окушамо. Чувати се од саблазни је двојако: не слушати лоше ствари и не слушати добре ствари више него што можеш да примиш. Од првог можеш да се отрујеш, а од другг можеш да се удавиш.

Нешто слично говорими отав Сава Јањић о читању духовне литературе.

Није паметно без руковођења читати шта год ти падне под руку.

Је ли можда знаш који свети отац је рекао "Напокон је умро тај одвратни човек"  када се упокојио свети Кирило Александријски

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Дејан рече

Добро, видећемо.. Боже здравља само.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, nedeljko рече

Саблазан ( за неутврђене ) је и када се појави  православни свештеник и мртав хладан изјави : Нема Суда - ја вам гарантујем.

А јел би се саблазнио ако би прочитао у спису једног Светитеља (признатог као васељенског учитеља) став да ће се на крају и ђаво спасити?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Александар Милојков рече

А јел би се саблазнио ако би прочитао у спису једног Светитеља (признатог као васељенског учитеља) став да ће се на крају и ђаво спасити?

Не. Прочитао сам и то и многе друге тврдње богослова - оптимиста. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...