Jump to content

Зоран Ђуровић - Онан - Онанија

Дејан

Препоручена порука

пре 49 минута, Александар Милојков рече

Августина је Свети Фотије називао Агиос - Свети. То "блажени" је нека новотарија која никоме код нас није јасна. Видиш да и те блажене Патријарх Павле назица Свецима.

У далекој старини, расправу о овом питању водио је прослављени богослов западне и хришћанске Православне Цркве, блажени Августин, са подвижником Пелагијем којег је Црква касније осудила као јеретика. Пелагије је неправилно учио да у делу спасења све зависи од човечије воље, од наше жеље да се спасемо, од наших делатних подвига на прихватању благодати Божје. Блажени Августин је превасходно говорио о значају Божје благодати, али је при том донекле умањивао нашу слободну вољу, наше делатне напоре. И мада је убројан у светитеље, блажени Августин није сасвим исправно расуђивао о овом сложеном питању које је захтевало како просвећеност ума Светим Духом, тако и истанчану терминологију. - протојереј Артемије Владимиров                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Нека критичари Августиновог учења и даље, уколико то желе, раде свој посао, али нека то чине са више милости, више разумевања, више православности, више свести да је блажени Августин на истом небу, коме сви тежимо, уколико не желимо да порекнемо православље свих оних Отаца, који су га сматрали православним светитељем, почевши од раних галијских Отаца, преко св. Фотија Цариградског, св. Марка Ефеског, св. Димитрија Ростовског, па све до данашњих учитеља Православља, на челу са архиепископом Јованом Максимовичем. Ако ништа, није лепо и поштено са омаловажавањем говорити о Оцу кога Црква и Њени Оце воле и поштују. Наша „исправност" - чак ако је она „исправна" онолико колико ми мислимо да јесте - не може бити изговор за такво непоштовање. Они православни хришћани који и данас о благодати и прародитељском греху говоре августиновским језиком, нису лишени благодати наше Цркве. Они, пак, који су „исправнијег" размишљања, нека се плаше губљења ове благодати због сопствене гордости. -    Jеромонах Серафим 

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Александар Милојков рече

Августина је Свети Фотије називао Агиос - Свети. То "блажени" је нека новотарија која никоме код нас није јасна. Видиш да и те блажене Патријарх Павле назица Свецима.

Александар Милојков Српска теологија данас 2014 (30. мaj 2014)   

Сажетак: Рад се бави истраживањем заједничких и блиских ставова двојице отаца у теми богопознања. Разматра се однос вере и знања на павловској поставци односа историје и есхатона. Показује се, у богопознању, улога ума и разума као иконе Божије у човеку. Појашњава се улога аскезе и очишћења ума у циљу богопознања. Коначно, износи се и поткрепљује теза да у богословљу двојице отаца постоји учење о Богу као светлости. Мистично искуство светлости као богопознање. Иако недостају јасни изрази и појмовна прецизност коју је касније истакао Свети Григорије Палама, у раду се образлаже теза да код Светог Григорија Богослова и Блаженог Августина постоје јасне богословске идеје које упућују на искуство божанских нестворениих енергија.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Александар Милојков рече

То "блажени" је нека новотарија која никоме код нас није јасна. 

Колико сам могао да приметим, осим блаженопочившег патријарха Павла и ти блаженим називаш блаженог Августина.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, nedeljko рече

протојереј Артемије Владимиров                                                                                         

Не читај ове глупости. 

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Zoran Đurović рече

Па не читаш Писма. Мени је јасно да си дилетант, али ти немаш те свести. 

Да те питам нпр. како то да Дух Свети није напустио Самсона пошто је креснуо курву, него је био и даље на њему па је овај ишчупао бронзана врата Гада и однео их на планину? Узми и испитај ову ствар, а кад је испиташ, онда ми се јави да те додатно исаблажњавам сексом. Не мислим у смислу који би разумевао Рођени, јер се тиме не бавим, него у алегоријском. :D

Mnogo se ti nešto baviš Starim Zavetom. Ako nisi znao Hristos je sa Sobom doneo Novi Zavet. 

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, nedeljko рече

Колико сам могао да приметим, осим блаженопочившег патријарха Павла и ти блаженим називаш блаженог Августина.

То он из пијетета према Максиму:)))

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Плаво Небо рече

Mnogo se ti nešto baviš Starim Zavetom. Ako nisi znao Hristos je sa Sobom doneo Novi Zavet. 

Нисам знао! Праштај, брате! 

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Zoran Đurović рече

Не дебилиши се. Марко Ефески, ако знаш ко је то, каза Латинима да о томе неће да прича да не би брукао свеца! Сада ти боље разумеш Григорија од Марка! Треба да се лечиш од талибанства. Помрачена ти је свест, а нећеш да се учиш. Класичан српски синдром да је брука ако си ментално оболео, јер је то срамота и онда не идеш код доктора. Ја сам пак доктор са ћагом за ове ствари. Ти и слични нисте свесни колико се брукате предамном, а разголићујете се уствари пред Господом, јер немати неке култивисане и узвишене духовности није брука, него је брука не знати када си го. Узми да учш од Аве, а не да се заносиш као м... у кривину. Ружно је то, друже. 

To što navodiš to je verovatno neki izvor "tvojih" latina. Evo ti izvor u kojem Sv. Marko efeski nije siguran da li je to za Sv. Grigorija podmetnuto ili je istina pa kaže: Свети Марко Ефески, наводећи опширне наводе из св. Григорија, кличе: „Зар ми не поступамо правилно, што не примамо на веру такве речи св. Григорија Ниског, сматрајући их или подметнутим, или, ако су чак и истинске, не примајући их, као оне које противрече Писму и заједничким догматима?“ (св. Марк Ефесский. Второе слово против чистилища. / арх. Амвросий (Погодин). св. Марк Ефесский и Флорентийская уния. N.Y., 1963. – стр. 132.).

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Плаво Небо рече

To što navodiš to je verovatno neki izvor "tvojih" latina.

Талибан, слушај, ти не умеш да читаш књиге јер си неписмен. "Извор" на који ти указујем је Погодин кога цитираш, јер наводи Ефешчеве речи: "А што се тиче после овога наведених речи блаженог Григорија Ниског, боље би било да се оне прећуте и да се не приморавамо да их, ради своје одбране, јавно износимо. Овај Учитељ јавно се слаже са догматима оригениста и уводи крај мукама". И онда се љутите кад вам кажем да МЛАТИТЕ КАО м... по самару! 

А Ефески је био глуп па није разумео то што ти мислиш, без да си читао Григорија, на Нисенчев рачун!? Па неће бити да је Ефески био глуп, него да ти немаш везе с'мозгом! 

Вама мржња према мени одузима вид и разбор. Када би узели да се учите код Аве, онда би нешто и у Отаца разумели, и не би упадали у ове идиотске ситуације где ваша глупост излази на светлост дана! 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

"Извор" на који ти указујем је Погодин кога цитираш, јер наводи Ефешчеве речи: "А што се тиче после овога наведених речи блаженог Григорија Ниског, боље би било да се оне прећуте и да се не приморавамо да их, ради своје одбране, јавно износимо. Овај Учитељ јавно се слаже са догматима оригениста и уводи крај мукама".

Свети Марко Ефески, наводећи опширне наводе из св. Григорија, кличе: „Зар ми не поступамо правилно, што не примамо на веру такве речи св. Григорија Ниског, сматрајући их или подметнутим, или, ако су чак и истинске, не примајући их, као оне које противрече Писму и заједничким догматима?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Млого си глуп, брале, али много! Ја тебе нећу просвећивати, отресам прах са сандала. 

Аво, ако се прождирете, да се не истребите.

Ипак да не дајемо овакве етикете браћи.

Овде се ипак пише јавна реч .

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Дејан рече

Аво, ако се прождирете, да се не истребите.

Нервира ме кад неко не употребљава мозак. Напиши ми како се неко ставља на игноре, да се не нервирам безвезе. 

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Плаво Небо рече

Свети Марко Ефески, наводећи опширне наводе из св. Григорија, кличе: „Зар ми не поступамо правилно, што не примамо на веру такве речи св. Григорија Ниског, сматрајући их или подметнутим, или, ако су чак и истинске, не примајући их, као оне које противрече Писму и заједничким догматима?

И након свих ових векова, да ли је теологија одгонетнула да ли је подметнуто?

Је ли теологија одгонетнула изјаве светог Јована Златоустог да жабе расту из земље, и да ли је теологија одгонетнула да ли су тачне тврдње светог старца Пајсија светогорца да говеда расту од траве?

Мислим да овде, на основу односа поједине браће према светим оцима, треба разлучити шта је то хришћанско поштовање светитеља а шта идолопоклонички однос према светитељима?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Нервира ме кад неко не употребљава мозак. Напиши ми како се неко ставља на игноре, да се не нервирам безвезе. 

Аво, немој да се нервираш, то није добро за лепоту. Добијаш боре, пропада тен, а сви знамо да лепота нема алтернативу.

Ово пандемиско кризно време је изнело јасан показатељ да многој нашој браћи мозак није витални орган. То је крст који сви морамо да носимо и саблазан на који не смемо остати имуни.

Глупост није дефект интелекта, већ дефект људскости, а људскости без Христа и обожења нема. Зато је наш задатак да вратимо нашег човека Христу, без обзира што он живи у заблуди да је већ с њим.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...