Jump to content

Зоран Ђуровић - Онан - Онанија

Дејан

Препоручена порука

пре 5 минута, Александар Милојков рече

Пази, ту је Христос употребио именицу gine - удата жена. Није он забранио да мушко погледа женско са жељом. Па човек је тако устројен, да га привлачи супротан пол. Христос је овде говорио не против сексуалности већ против прељубе.

Прво и основно значење речи γυνή је жена. Сигурно је мислио на сваку жену уколико је прељуба у питању, а не само на удату, иначе би ожењени мушкарци могли да гледају са жељом неудате жене и девојке. 

Што се тиче онаније, св. Никодим Агиорит је сматра грехом мрским Богу у свом тумачењу канона Јована Посника у Пидалиону. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Александар Милојков рече

Ово су библијски стихови који славе благословену љубав

Анатема на тебе као на Теодора Мопсуестијског! Проклет био навек!:))12:smeha::))

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Mirjam рече

Прво и основно значење речи γυνή је жена. Сигурно је мислио на сваку жену уколико је прељуба у питању, а не само на удату, иначе би ожењени мушкарци могли да гледају са жељом неудате жене и девојке. 

Што се тиче онаније, св. Никодим Агиорит је сматра грехом мрским Богу у свом тумачењу канона Јована Посника у Пидалиону. 

Сви знамо да је гине жена. Но, Ис је мислио на удату. Јер, он је био Јеврејин, ако не знаш и држао се Закона, као и сви други Јевреји. Узми и читај Писма, па ћеш видети да окројити курву није грех. То је била спортска дисциплина.

Канони Јн Посника нису од Јн Посника, и то би знала да си гледала мој видео. 

Треба да гледате моје видее а не да паламудите. Тек после, ако сте интелигентни, поставите неко питање око тога што вас мучи.  

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Mirjam рече

Pa, da, jer onda bi ovi ozenjeni imali slobodu da gledaju sa zeljom druge zene.

I, da banalizujem,.... onda i ja da idem po gradu i ispitujem koja je udata ili nije,.... kako bi znao koju da kibicujem (pogled sa zeljom) i da ne podpadnem pod to da je kao udata ....

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Mirjam рече

Прво и основно значење речи γυνή је жена.

Мислио је на жену, не на девојку (партхенос). Зна се која је разлика између жене и девојке. А и у самом тексту јасно стоји да говори против прељубе. Зна се шта је прељуба. То није када слободан младић погледа слободну девојку, већ када мушко или женско погледа удату/ожењеног.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Zoran Đurović рече

Анатема на тебе као на Теодора Мопсуестијског! Проклет био навек!:))12:smeha::))

Аво, шта мислиш, да се Рођа питао, да ли би ово ушло у канон Светог писма: :)

Како си лијепа и како си љупка, о љубави у милинама!

Узраст ти је као палма, и дојке као гроздови.

Рекох: попећу се на палму, дохватићу гране њезине;  

и биће дојке твоје као гроздови на виновој лози,

и мирис носа твојега као јабуке...“

(Пес. 7, 6-8).

Е сад, ово се може и алегоријски тумачити, а не само буквално. Мени су занимљиви они који митарства тумаче буквално, а ово алегоријски. Реално је, онтолошки тачно, да се ђаволи иживљавају са људском душом (с којим правом најгори криминалци да суде много мањим криминалцима?), али није реално да се хвалоспевно и буквално говори о људској љубави (мушко-женској) у Светом писму. Мислим да имамо мало манихејске заоставштине у подсвести.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Bokisd рече

Pa, da, jer onda bi ovi ozenjeni imali slobodu da gledaju sa zeljom druge zene.

I, da banalizujem,.... onda i ja da idem po gradu i ispitujem koja je udata ili nije,.... kako bi znao koju da kibicujem (pogled sa zeljom) i da ne podpadnem pod to da je kao udata ....

Када око мушкарца или мужијака види лепу женку, тело инстиктивно шаље сигнал да жели да се пари јер је препознало квалитетну генетику. 

Није ствар у томе да ли си ти добио сигнал међ ноге, већ да ли си као Хришћанин научио шта твоја телесна природа јесте и да ли си то исканалисао на прави начин .

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Mirjam рече

Ја ипак мислим да се то не односи на неожењене и неудате. Ако се они не гледају како ће се оженити и удати?

Овде је реч о томе да мастурбација јесте грех а да је у неким случајевима мање зло а рекох и у којим.

Не сматрам ово као неку "догму" него лично мишљење тако да @Плаво Небо маши поенту са оним о последњим временима и изопаченим учењем. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Дејан рече

Када око мушкарца или мужијака види лепу женку, тело инстиктивно шаље сигнал да жели да се пари јер је препознало квалитетну генетику. 

Није ствар у томе да ли си ти добио сигнал међ ноге, већ да ли си као Хришћанин научио шта твоја телесна природа јесте и да ли си то исканалисао на прави начин .

Jeste za telo,... zato valjda i stoji.....(sa zeljom) u srcu.... to su valjda ti neki nivoi.... i mozda posle ide ovo da li smo iskanalisali na pravi nacin...

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Вилер Текс рече

Овде је реч о томе да мастурбација јесте грех а да је у неким случајевима мање зло а рекох и у којим.

Слажем се. Јесте грех и покушао сам да објасним како лично схватам зашто је то грех. Мислим да чак и са медицинске тачке гледишта може да представља проблем (мада је психолози оцењују као здраву) ако пређе у зависност. Коначно, свака телесна навика која овлада човеком јесте грех - управо зато што га поробљава. Грех ти узима слободу и у томе је његова највећа погубност. А и подмукао је (што није чудо, јер га је измислио отац сваке подмуклости). Подмукао је јер на почетку изгледа као слобода - а заправо ти слободу узима.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Frenkii рече

To porobljavanje i izbavljenje od ropstva grehu, ej radosti! 

Свети Августин каже да је моћи не грешити делимична слобода, а да је не моћи грешити потпуна слобода.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Александар Милојков рече

Свети Августин каже да је моћи не грешити делимична слобода, а да је не моћи грешити потпуна слобода.

Daleko je to, a mozda i nije. Kad donesemo odluku da se oslobodimo nekog greha, neke strasti i cvrsto stojimo pri tom, uspevamo. Meni naidju momenti kad mi on (greh)postane privlacan i sladak ali je odluka jaca, hvala Bogu. Sve u svemu borba neprestana. 

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Frenkii рече

Daleko je to, a mozda i nije. Kad donesemo odluku da se oslobodimo nekog greha, neke strasti i cvrsto stojimo pri tom, uspevamo. Meni naidju momenti kad mi on (greh)postane privlacan i sladak ali je odluka jaca, hvala Bogu. Sve u svemu borba neprestana. 

Наравнп. Потпуна слобода је тек у Царству Божјем.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bokisd рече

Jeste za telo,... zato valjda i stoji.....(sa zeljom) u srcu.... to su valjda ti neki nivoi.... i mozda posle ide ovo da li smo iskanalisali na pravi nacin...

Dobro žensko ćeš uvek gledati sa željom, to nije stvar tvoje volje već genetike . A da li ćeš taj instiktivni nagon preobraziti je ono što je tvoja volja.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...