Jump to content

Православна порука, мисао дана....

Препоручена порука

ахимандрит Емилијан: МЕРИЛО НАШЕГ УСМЕРЕЊА

Дакле, мерило нашег усмерења јесте радост, која одређује где се налазим и мир, који одређује куда идем. Ако немам мира, то значи да сам кренуо погрешним путем. Усудићемо се да кажемо да ако свој мир налазимо у греху, онда је боље да одемо у грех. Грех је тада за мене драгоценији од свих Арханђела заједно. Наравно, у том случају ће други степеник бити то да од греха стигнем до Раја, пошто уствари није могуће да грех донесе мир. Грех је највећа увреда за Бога и за човека. И поред тога, ако се мени чини да свој мир налазим у греху, нека одем у грех. Битан је мир. Само мир може да ми подари неки зрачак светлости, који ће ми у наставку открити Бога

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Моји греси
Видим грехе које други имају, али не видим да ли су се измирили са Богом. Не знам да ли се човек који је згрешио покајао, зато нисам позван да му судим, већ сам позван да му опростим. Пошто постанем свестан својих грехова и почињем да схватам колико ми је потребан Божји опроштај и Божја милост, вероватно ћу мање видети грехе других.

Ако схватим да сам осудио другог, онда једноставно морам да свој суд окренем према себи. Авва Доротеј ме позива да истрајем у труду истинског опраштања другима и усмеравању свога погледа ка личној потреби за променом.

Морам себе да оптужим, себе да кривим, себи да судим, а не да се бавим другима. Гледање само у своје грехове је једини начин да превазиђем грех осуђивања другог. Истинско покајање долази само када радим на својој палој природи.

Са љубављу у Христу,

Игуман Трифун

• Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Budi skroman i jednostavan u recima i pokretima tela; u svom porodicnom zivotu budi uzdrzan, celomudren, ne drzak; u dusi budi krotak; prema svima budi srdacan, pravedan, mudar; nikako ne dopustaj sebi lukavstvo i licemerje, umesto njih imaj veru, koja ce te nauciti da svetom i sudbinom svakog coveka upravlja Boziji promisao, a ne prevejano mudrovanje ljudskog razuma, i da zato treba cuvati krotku hriscansku pravednost delima, recima i pomislima.

sv.Ignjatije Brjancaninov

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ако успемо у нашем браку, успели смо у духовном животу. Наш успех или неуспех, напредак или пропаст у нашем духовном животу почиње са нашим браком.

Архимандрит Емилијан Симонопетрит

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Capture.PNG

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Старац Јосиф Ватопедски – Особа, коју је Господ позвао, тражи Га прво у дубинама своје душе. Она препознаје да су многе одлуке током њеног живота биле супротне вољи Божијој. Тада започине покајање. Покајање започиње онда када особа напушта свој огреховљени живот и достиже обожујућу благодат, којој нема краја…

• Волим 1

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Црква је добро и благоугодно прихватила песме и остале тропаре, ради немоћи ума нашег, да бисмо ми задобили пажњу том слаткоћом певања, тако као да спонтано славословимо Бога - ми неразумни. А они који задобијају познање проницањем ума у речи које се изговарају (богослуже), падају у умиљење и као по лествици уздижу се благе мисли ... Колико ми успевамо да навикнемо наше мисли на Бога, толико нас Божанска жеља вуче да дођемо до разумевања и поклоњења Оцу , духом и истином.

Св. Петар Дамаскин

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

РАСУЂИВАЊЕ

„Нема покоја на земљи онима који желе спасење", говори св. Јефрем Сирин. Борба је непрестана, било споља било изнутра. Непријатељ дејствује час видљиво кроз људе и друге твари час невидљиво кроз помисли. Час се он приказује отворено као непријатељ и дејствује сурово, час под видом ласкавог пријатеља заводи лукавством. Оно што се дешава у рату између две противничке војске, дешава се и сваком човеку појединачно у борби са прелестима овога света. Ваистину „нема покоја на земљи онима који желе спасење". А кад дође спасење, дође и покој.

св Николај жички-Пролог 24. Април

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Не можемо ми да превијамо ране целоме свету. 
Неке људе треба оставити на миру
да сами воде битке са својим карактером и инатом..
Отац Тадеј

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

Постоји ли душа?

2. Када се наше тело креће, оно бива покренуто или споља или изнутра. Из чињенице да се оно креће и онда када га не гурају и не повлаче, јасно је да оно не бива покренуто споља, као што се дешава са неживим стварима. Са друге стране, када бива покренуто изнутра, не креће се силом природне нужности, као ватра, која не престаје да се креће све док је ватра, слично као што тело, када је мртво, престаје да се креће, али не престаје да буде тело. Према томе, ако тело не бива покренуто споља, слично неживим предметима, и ако се не креће силом физичке нужности као, на пример, ватра, јасно је да оно бива покренуто душом која му омогућује и да живи. Ако је, дакле, доказано да душа даје живот нашем телу онда, сама по себи, мора постојати и душа, која се познаје из свог дејства.

Sv. Grigorije Cudotvorac

http://www.zrak.ch/pravoslavna-psihoterapija/10-nauka-o-dusi

Подели на овим сајтовима

Нема великих и малих грехова. Велики грех је онај који је савладао тебе, а мали грех је онај којег си ти савладао.

Патријарх Павле

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

Шта је Рај

Старац Порфирије Кавсокаливит

Христос је рај, децо моја. Шта је то рај? То је Христос. Овде почиње рај. То је потпуно иста ствар: они који овде на земљи живе Христом, доживљавају рај. То је тако како вам кажем. То је исправно, истинито, верујте ми! Наш је задатак да се потрудимо, да нађемо начина да уђемо у светлост Христову. Није важно вршити формалне дужности. Суштина је у томе да будемо са Христом, да се наша душа пробуди и заволи Христа, да постане света. Да се препусти божанској љубави. Тако ће и Он заволети нас. Тада ћемо имати у себи радост коју нам нико и ништа не може одузети. Више од свега, Христос жели да нас испуњава радошћу, јер Он јесте Извор радости. Ова радост јесте дар Христов. У њој ћемо познати Христа. Не можемо Га познати, међутим, ако Он не позна нас. Ево шта о томе каже свети цар Давид: "Ако Господ не сазида дом, узалуд се труде они који га зидају; ако Господ не сачува град, узалуд не спава чувар" (Пс.126,1)

http://www.prijateljboziji.com/Pouka-dana/26.html

• Волим 1

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Rađanje nikoga neće učiniti ocem; to može jedino dobra pouka; nošenje u utrobi ne čini majkom, već dobar odgoj. Ako djeca koju si porodio dobiju od tebe potrebne pouke i tvojim trudom budu odgajana u vrlinama, onda će to biti temelj i početak tvoga spasenja. Tako ćeš, osim nagrade za vlastita dobra djela, dobiti i veliku nagradu za njihov odgoj o pouku.

Sv. Jovan Zlatousti

Подели на овим сајтовима

"Што више волиш Христа, то ћеш се више радовати и мање бринути."

Отац Тадеј Витовнички

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...