Jump to content

Грађански рат у Украјини

Препоручена порука

https://iskra.co/reagovanja/o-darko-ristov-djogo-oce-ne-shvatate-vi-sve-je-to-dogovor/

О. ДАРКО РИСТОВ ЂОГО: „Оче, не схватате Ви: све је то договор!“

o-darko-djogo-640x427-1.jpg

То чујем готово сваки дан. Било да је у питању проблем српског става према тренутним геополитичким догађајима („ма све су се то договорили Путин, Орбан и Вучић. Морамо ми мало и са Западом, све је то дио договора!“), било да је јучерашње саопштење Фанара („ма све је то дио договора!“ Видјећете! И Фанару – нека моћ. И нама: и ми смо нешто ријешили. И Македонцима канонски статус!“).

Вјера у „договор“ тако постаје вербализација онога што Мило Ломпар у „Моралистичким фрагментима“ назива „идеологијом компромиса“. То је, запажа он, „прерушени облик егзистенцијалног неверства“. Стилски и значењски је непогрешиво означено да није по сриједи само недосљедност, нека флуидност која би била прирођена разноликости живота, већ је управо по сриједи изневјеравање онога до чега се до јуче декларативно и јако држало – рецимо, изневјервава се начело јединства са Русијом или канонског поретка.

Тако је „договор“ заправо само морална апологија постмодернистичког вјерника у импулсе, у тренутке, у ситуацију. „Договoр“ је мистификацијски израз којим се пред собом и другима оправдава сопствени ситуациони морал који, самим тим што јесте ситуацииони, не може бити морал. Он проистиче из потребе да се „мудро“ ћути и подржава до јуче незамисливо.

„Договор“ затим постаје реторичка тактика ућуткивања свакога ко не припада погодном пољу компромиса са савјешћу, јер невјеровање у договор од човјека са убјеђењима чини незналицу, а одбијање „договора“ чини – „непријатеља свеопштег добра“.

Наравно, од када је свијета и вијека заиста јесте било договора, тајних конвенција, прећутних и писаних толеранција. Међутим, њихово јавно дејствовање било је неподношљиво за метафизичко убјеђење пред-постмодернистичког човјека који је вјеровао да су добро и зло, правда и неправда, Завјет и издаја, двије различите ствари. Отуда су, на примјер, тајне конвенције и споразуми српских владара из друге половине XIX вијека нужно биле – тајне, будући да су одустајање од Завјета ослобођења и уједињења, макар на тактичком нивоу, Срби посматрали као недопустиво рушење метафизичких основа свога бића. Повјерење у „договор“ и узношење „договора“ као етичког норматива могуће је само тамо гдје су појмови Завјета и Истине остали празни, испражњени, као пуки скелети некада живих Начела. Јер ниједан „договор“ на свијету не би могао да укине чињенични дуг Србије према Русији на пољу геополитичке одбране наших интереса и ниједан „договор“ не даје овлаштења Фанару да се понаша као глобални (не)канонски полицајац и да „уређује“ тако што уноси хаос на мјестима за које није надлежан.

Зато, морам да признам, да када год ми неко приђе и упути ме на „договор“, осјенчи наш однос једном разликом која није когнитивна – знамо сви да договора има, али и да се они још више појављују као мисаоне технике којима људи купују своју савјест и оправдавају оно неоправдиво.

„Оче, договорили су се“ јесте `вјерују` човјека и стварности којима је ствaрност договорна. А када постане договорна, онда се не смијемо бунити што је договорно и оно недоговорљиво.

Питајте Запад, уосталом, тамо је „договор“ као начело утврђивања чињеница одавно узведен у једини критеријум.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

"Napred braco, ja za vama!" :smeh1:

...

Clip_4.jpg.d42488b6a7e7e6c2394a12e150ef7b94.jpg

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Clip_7.jpg.9aadde171e5fa064f61a02bbacd4a885.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, slovoA рече

Нико разуман од Србије не очекује такво савезништво

Недвосмислено вербално заузимање руске и кинеске стране од стране српских власти би запад читао као агресију и шта ти ја знам, као да нам војска ратујеу Украјини. Добро знаш да су то тешки лудаци.  

Недић није био издајник. Мислим, а не гарантујем, неће бити ни Вучић.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вилер Текс рече

Недвосмислено вербално заузимање руске и кинеске стране од стране српских власти би запад читао као агресију и шта ти ја знам, као да нам војска ратујеу Украјини. Добро знаш да су то тешки лудаци.  

Недић није био издајник. Мислим, а не гарантујем, неће бити ни Вучић.

Недић је био издајник то је 100 посто 

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Onufrije рече

Недић је био издајник то је 100 посто 

И избаци ти из тих 100% што ни једног војника није послао на руски фронт и што је онолике Србе од ножа усташког спасио и то да се није прихватио положаја не би било ни С од Србије и тако...

Подели на овим сајтовима

слабо је то све као аргумент за издају Крагујевац и све . Прихватио је Хитлерову власт и радио све што му је наредио Рајх. Он је трагична личност.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вилер Текс рече

То је друго.А издајник је друго. 

као год не треба га величати сигурно. Рецимо Дража је друго, он није хтео да страдају Срби 1 за 100 и зато се после репресалија Немаца није борио са Немцима, но није сарађивао и организовао егѕекуције Срба, Недић је срамота за Србију.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Onufrije рече

као год не треба га величати сигурно. Рецимо Дража је друго, он није хтео да страдају Срби 1 за 100 и зато се после репресалија Немаца није борио са Немцима, но није сарађивао и организовао егѕекуције Срба, Недић је срамота за Србију.

Није тема. Али не слажем се. Недић је морао да буде власт иначе би усташе, Мађари и Бугари све узели. На другом месту можемо о томе. 

Подели на овим сајтовима

ма без везе пишеш. Наш проблем је баш у томе што после другог светског рата смо били у истој ситуацијиа као усташе, баш због Недића, нисмо се борили против окупатора Шваба  као у првом светском рату и онда су нам увалили Хрвате Тита и Шубашића. Једино нас извадило што су Руси прошли кроз Бг. Тј нисмо се као у првом светском рату нашли на страни победника као Срби него преко Тита и његове секте су нам судили. У једном тренутку је у НОВ било исто Хрвата као и Срба.

Подели на овим сајтовима

@Вилер Текс Сад тек читам о. Ђога, пази његову реченицу из закључка.

пре 8 часа, obi-wan рече

Зато, морам да признам, да када год ми неко приђе и упути ме на „договор“, осјенчи наш однос једном разликом која није когнитивна – знамо сви да договора има, али и да се они још више појављују као мисаоне технике којима људи купују своју савјест и оправдавају оно неоправдиво.

Зар то није исто оно што и ја причам, о празном изговору у најгоре могуће вријеме?

А за оно посљедње се слажем. Без обзира на све, и ја се још надам да ће се Вучић тргнути и да неће издати.

Подели на овим сајтовима

WWW.POLITIKA.RS

У двомесечном рату у Украјини мало Змијско острво је већ два пута скренуло пажњу на себе. Последњи...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...