Jump to content

Грађански рат у Украјини

Препоручена порука

Ne razlikuje se, stvar je u vrlo složenom sistemu homonimije, u srpskom postoji divit se ali ima drugo značenje, znači čuditi se a ne gledati, svuda je masa takvih riječi, to je jedna od odlika slovenskih jezika, vrlo komplikovan homonimičko-sinonimički sistem itd. Radit se na slovačkom, češkom i ukrajinskom kaže pracovat a naše južnoslovensko radit Česima, Slovacima i Ukrajincima znači savjet (rada), savjetovat, posavjetovat (poradit), radni znači savjetodavni, savjetnik, radnica je vijeće itd. Poljaci kažu doradzać - savjetovat.

pa jeste pod uticajem slovenskog ali zasto oni svi kazu pacovat a samo mi raditi?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Galicija je nekada ( do Hitlera) bila zemlja Jevreja, Lavov je bio nekako glavni jevrejski grad.

I ti sada ovde pricas o nekakvoj nacistickoj patoloskoj mrznji prema Rusima.

Pa gde ti vidis bilo kakvu vezu? Ukoliko uopste i razumes da je Lavov bio Lemberg, ukoliko

si ikada ista citao, a sto nema obavezno veze sa SPC i srpskom istorijom?

Galicija je bila deo K+K monarhije, sloboda je tamo vladala, kao i u Pragu, pa i u Vojvodini,

Jevreji su mogli slobodno da disu, ali su u Trecem Rajhu, iz cista mira se daj deo Poljske poklanja

SSSR-u, uostalom jedna trecina Ukrajine je nekadasnja Poljska i sada ti pricas o nacistima?

pa poljaci su bili najvredniji cistaci jevreja na tlu evrope. Bili su desna ruka nacistima.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Pojma nemam o kom vremenu pricas, a i ako pretpostavim da pricamo i mislimo na neko vreme od pre 500 godina

ti zaista nemas pojma ni o cemu, izuzev naravno o Srbiji koja jeste bila pod Osmanlijama.

Sredi se malo, saber8i dva i dva pa onda opali sa ovim nebulozoma koje i imaju veze ,ali samo ako se

posmatra danasnja karta Europe u zadnjih, barem 1000 godina, a ja sam samo pomenula

drugu polovinu proslog veka koja jel, bas i nije bila odavno.

Ови аргументи "ti zaista nemas pojma ni o cemu", "Sredi se malo", и "opali sa ovim nebulozoma" дају кључни елемент свему што хоћеш да кажеш!

"a ja sam samo pomenula drugu polovinu proslog veka koja jel, bas i nije bila odavno" - Ко од нас двоје заиста нема појма о чему прича? У другој половини прошлог века територија западне Украјине је била део СССР-а задње деценије прошлог века државе Украјине...

Подели на овим сајтовима

Pojma nemam o kom vremenu pricas, a i ako pretpostavim da pricamo i mislimo na neko vreme od pre 500 godina

ti zaista nemas pojma ni o cemu, izuzev naravno o Srbiji koja jeste bila pod Osmanlijama.

Sredi se malo, saber8i dva i dva pa onda opali sa ovim nebulozoma koje i imaju veze ,ali samo ako se

posmatra danasnja karta Europe u zadnjih, barem 1000 godina, a ja sam samo pomenula

drugu polovinu proslog veka koja jel, bas i nije bila odavno.

poredi neuporedivo, istočna Galicija (s gradom Lvov) je bila konstitutivni dio Poljske od 14. vijeka, 1387 godine potom je okupira Austrougarska 1772 godine, po raspadu Austrougarske je vraćena Poljskoj 1919-1939. U periodu 1939-1941 je okupirao Sovjetski Savez, potom Njemačka 1941-1944, potom opet Sovjetski Savez 1944-1991 kad je 1991 ušla u sastav Ukrajine kao zapadna Ukrajina. Ako ćete osporit pravo i legitimitet Poljaka na Galiciju morali biste također osporit i prava srpskih kraljeva i careva na koješta, recimo Dušana Silnog jer i njegova osvajanja i proširivanja Srbije su iz tačno tog istog doba iz 14. vijeka, tačno od tog vremena od kada je istočna Galicija tj. vihodni Halič bila dijelom Poljske.

Подели на овим сајтовима

pa jeste pod uticajem slovenskog ali zasto oni svi kazu pacovat a samo mi raditi?

zato što južnoslovenski natodi imaju drugačiju semantiku, svaka slovenska grupa istočna, zapadna i južna se razvijala u svom smjeru jer ima svoje posebnosti, radit nije nikakva ilirska i sl. već čista slovenska homonimska riječ kakve imaju samo Sloveni, inače to je kao da si pitao: zašto samo Česi, Slovaci Poljaci i Ukrajinci imaju glagol pracovat a ostali Sloveni nemaju, besmisleno pitanje.

Подели на овим сајтовима

Evo dam vam samo par primjera, ima ih mnogo ovakvih, tako da vidite

kako ne govorim napamet o toj sličnosti češkog, slovačkog i ukrajinskog:

SR         CZ             SK            UKR           RU

gledat - divat se - divat sa - дивитися - смотреть

radit - pracovat - pracovať - працювати - работать

gradit - budovat - budovať - будувати - строить, создавать

dječak - chlapec - chlapec - хлопець - парень

staklo - sklo        - sklo       -  скло      - стекло

Браћо, иако се са Зајроном не слажем по многим питањима (зато што је језуита :D ), ово што је писао нема везе са ставовима, ово је једноставно тако. Словачки знам (основну сам завршио на Словачком), и могу само да потврдим ове паралеле. Е, сад зашто је то тако питање је за лингвистичаре.

Једино је можда требало навести како се те речи кажу на пољском. Мислим да је и он сличнији са словачким, чешким и украјинским у односу на руски и српски. И још могу да приметим, у српском, за поменуте речи постоје и неке друге које имају исто или слично значење а ближе су руским речима. Рецимо са речју "градити" има везе и српска реч "саздати", тако и "здање" на српском означава неку грађевину а исти корен се препознаје у руској речи "создавать".

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

poredi neuporedivo, istočna Galicija (s gradom Lvov) je bila konstitutivni dio Poljske od 14. vijeka, 1387 godine potom je okupira Austrigarska 1772 godine, po raspadu Austrougarske je vraćena Poljskoj. 1939-1941 je okupirao Sovjetski Savez, potom Njemačka 1941-1944, potom opet Sovjetski Savez 1944-1991 kad je 1991 ušla u sastav Ukrajine kao zapadna Ukrajina. Ako ćete osporit pravo Poljaka na galiciju morali biste također osporit i prava srpskih kraljeva na koješta, recimo Dušabna Silnog jer i njegova osvajanja i proširivanja Srbije si oz otprilike istog tog doba iz 14. vijeka, tačno od tada od kada je istočna Galicija tj. vihodni Halič dijelom Poljske.

Dobro, od, pa onda dokle?

Ciji je grad bio Danzig, Königsberg? I uopste, da li su psotojali Istocni Prusi i Istocna Pruska, ako nisu

( a po tebi je Poljska i nekakvi Poljaci kolevka ne samo Slovena nego i Evrope) onda nista. ne bih da te ometam

u besmislenom orgijanju. Poljska nikada nije bila niko i nista, stalno su bili necija moneta za podkusirivanje

i to njih danas uzasno boli, zato su se posvetili katolicizmimu i ispravljanju krivih Drina.

Pa njima, Poljacima vladali su mali Litvanci, Francuzi su im psotavljali kraljeve,

Kakva je bre to nacija izuzev sto su dobri katolici?

Poljaci su strasni antisemiti i zbog toga ih nikako ne volim.

Подели на овим сајтовима

Браћо, иако се са Зајроном не слажем по многим питањима (зато што је језуита :D ), ово што је писао нема везе са ставовима, ово је једноставно тако. Словачки знам (основну сам завршио на Словачком), и могу само да потврдим ове паралеле. Е, сад зашто је то тако питање је за лингвистичаре.

Једино је можда требало навести како се те речи кажу на пољском. Мислим да је и он сличнији са словачким, чешким и украјинским у односу на руски и српски. И још могу да приметим, у српском, за поменуте речи постоје и неке друге које имају исто или слично значење а ближе су руским речима. Рецимо са речју "градити" има везе и српска реч "саздати", тако и "здање" на српском означава неку грађевину а исти корен се препознаје у руској речи "создавать".

Meni je cudno i malo strano, a i nisam navikla da se na Politici vode nekakve lingvisticke rasprave,

Postoji ( nadam se ) i na ovom firumu PDF jezik, lingvistika pa pisite tamo o svojim dilemama i nedoumicama

jer je sto sve malo i shire  i dublje od ovog novokomponovanog ukrajinskog jezika na kome nije ni Gogolj , ali ni

Pasternak pisao. Zanimljiva je istorija jezika, pa  i slovenskih jezika, ali to zaista sa ovom kvazirevolucijom u Ukrajini

nema nikakve veze.

Подели на овим сајтовима

Појавиле су се гласине да је Виктор Јанукович понудио оставку...

Ово још нико није потврдио. Али како се ствари развијају ништа није искључено!

Подели на овим сајтовима

12.50 - Харков: Регионалне власти на југоистоку Украјине и на Криму преузеле сву власт, док се не поврати ред у држави, јавља Раша тудеј. Харковски конгрес, или "Анти-Мајдан" критиковао одлуке Раде и догађаје у Кијеву назвао "оружаним превратом". Власти позивају на формирање оружаних снага које ће вратити уставни поредак.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

uuu pa nisam znao da su razlike u Ukrajine baš u tolikoj meri, mislio sam da je podela nešto više možda od nas Srba vojvodjana i Srba ispod Save i Dunava, ali opet nisam ni pomislio da su razlike ogromne.

Da me neko ne bi...što se tiče Vojvodine i Srbije, mislio sam na život jednog istog naroda u potpuno drugačijim društveno političkim strukturama u nekoliko stotina godina što moramo priznati jeste stvorilo razlike ali opet svi smo Srbi i Srbija nam je svima matična država. Tako da ne mislim na ne znam kakve razlike da me neko ne bi shvatio pogrešno kako pojedinci običavaju da rade namerno ili ne, ali uobičajeno...

NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI

Подели на овим сајтовима

Резолуција из Харкова:

Ми локалне власти на свим нивоима, Врховни савет Аутономне Републике Крим, регија Севастопољ, одлучили смо да преузмемо одговорност за обезбеђивање уставног поретка и права грађана на својој територији.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...