Jump to content

Грађански рат у Украјини

Препоручена порука

evo sad pa razgledaj koji je jezik njihov a koji nije,

valjda Ukrajinci samo znaju koji im je maternji jezik:

http://s27.postimg.org/gp8il705f/Screenshot_from_2014_02_22_09_53_57.png

pa i Hrvati tvrde da im je hrvatski maternji a govore srpski...

I Bosnjaci i Crnogorci ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

nacije se stvaraju ali i teritorije na kojima žive mjenjaju, 

nekada je to izgledalo onako a danas to izgleda ovako

narod koji ne želi da živi i određenoj državi kao na primjer

ti istočni Ukrajinci, mislim na državljane, kako sad možeš natjerat na to?

Idi javi to Tudjmanu o NATO-u i EU jer i Srbi nisu zeleli zivetu u Hrvatskoj pa su ili morali ili biti proterani a evo Srbi i danas moraju da zive u BiH i to ti uopste ne smeta ...Poguraj malo Srpsku stvar , iako su Pravoslavni, nemoj samo da guras stvar rimokatolika Zaki tebra ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

evo sad pa razgledaj koji je jezik njihov a koji nije,

valjda Ukrajinci samo znaju koji im je maternji jezik:

http://s27.postimg.org/gp8il705f/Screenshot_from_2014_02_22_09_53_57.png

Vidi, za mene je na teritoriji bivse YU jedini validan jezik srpsko-hrvtaski, to je samo jedan jezik sa mnogim dijalektima,

dva zvanicna imena, ali su na tom jeziku napisana silna knjizevna dela, a isto vazi i za ruski jezik na teritoriji celog biveseg

SSSR-a, ali i carske Rusije.

Doduse isto vazi i za ceski jezik, za mene slovacki i ne postoji jer nista ne znam o tom jeziku izuzev da mi je kao slovenacki

razumljiv. A i nemam vremena da se upustam i bakcem sa svakim jezikom, tako ni sa baskijskim, ali ni ukrajinskim ili

belosruskim.

Подели на овим сајтовима

Побуњеници у парламенту расписали превремене изборе за председника 25 маја

Kako mogu pobunjenici ( u parlametnu) da raspisuju izbore?

valjda parlament raspisuje izbore.

Za predsednika valjda i neko drugo telo. kakve bre to nebuloze prenosis?

Подели на овим сајтовима

nacije se stvaraju ali i teritorije na kojima žive mjenjaju, 

nekada je to izgledalo onako a danas to izgleda ovako

narod koji ne želi da živi i određenoj državi kao na primjer

ti istočni Ukrajinci, mislim na državljane, kako sad možeš natjerat na to?

To je veoma teško pitanje. Kao što sam napomenuo za mene je potpuna novost medjusobna netrpeljivost unutar samog Ukrajinskog naroda (njihove nacije) do te mere da može da dodje do disolucije njihove zajedničke države-matice, naime, oduvek su me više zanimale verske podele od etničkih pa nisam bio upoznat sa intenzitetom netrpeljivosti unutar jedne nacije, u ovom slučaju Ukrajinskog naroda. Malo me to iznenadilo. Ne mogu sada na brzaka da tražim na wiki i tu saznam nešto više jer to svakako nije adekvatno mesto za pronalaženje suštinskih informacija. A ne znam Ukrajinski pa da nadjem neki sajt koji bi mi pomogao u shvatanju celog problema. Sada mogu samo da se poslužim našim primerom i postavim kontra pitanje koje može dati odgovor..ali samo delom. Opet spominjem nas Srbe u Vojvodini, i Srbe u ostatku Srbije to je jedino što mogu. To što si pomenula u donekle sličnoj situaciji može se uporediti sa nama, samo jedan veliki "nedostatak u priči" je mi smo svi Srbi iste vere. Ali  hipotetički da ..recimo..imamo slučaj gde Vojvodina želi u EU a u Srbiji je na vlasti DSS i SRS koje u momentu saopše Briselu da prekidaju dalje pregovore. Dakle imamo slučaj istog naroda, koji na delu teritorije koji je bliži zapadu želi u EU, i evroskeptični jug gde narod želi nešto drugo ( to da li su Vojvodjani glasali ili ne nije ni bitno ustav je recimo odbačen u Vojvodini ali ostatak je glasao za pa smo dobili ustav..itd..) Da li bi Vojvodina imala pravo, a što po običaju ovde i rade pa i već su u nekoj meri i učinili, da internacionalizuje pitanje svoje budućnosti i u neko dogledno vreme donese odluku o odvajanju od Srbije. Ovo je smao primer, naravno da ne postoji mogućnost u Ustavu i sl...mislim da se ne upetljamo u priču koja nema kraja, osnovno je pitanje kako jedan narod koji oseća Ukrajinu matičnom državom, svojom domovinom, može zarad EU ili Rusije da se podeli do te mere da dodje do disolucije države, da li je mogu će da su nekakva eurofilija ili rusofilija jače od Matične zemlje, domovine-nacionalnog identiteta itd.

NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI

Подели на овим сајтовима

To je veoma teško pitanje. Kao što sam napomenuo za mene je potpuna novost medjusobna netrpeljivost unutar samog Ukrajinskog naroda (njihove nacije) do te mere da može da dodje do disolucije njihove zajedničke države-matice, naime, oduvek su me više zanimale verske podele od etničkih pa nisam bio upoznat sa intenzitetom netrpeljivosti unutar jedne nacije, u ovom slučaju Ukrajinskog naroda. Malo me to iznenadilo. Ne mogu sada na brzaka da tražim na wiki i tu saznam nešto više jer to svakako nije adekvatno mesto za pronalaženje suštinskih informacija. A ne znam Ukrajinski pa da nadjem neki sajt koji bi mi pomogao u shvatanju celog problema. Sada mogu samo da se poslužim našim primerom i postavim kontra pitanje koje može dati odgovor..ali samo delom. Opet spominjem nas Srbe u Vojvodini, i Srbe u ostatku Srbije to je jedino što mogu. To što si pomenula u donekle sličnoj situaciji može se uporediti sa nama, samo jedan veliki "nedostatak u priči" je mi smo svi Srbi iste vere. Ali  hipotetički da ..recimo..imamo slučaj gde Vojvodina želi u EU a u Srbiji je na vlasti DSS i SRS koje u momentu saopše Briselu da prekidaju dalje pregovore. Dakle imamo slučaj istog naroda, koji na delu teritorije koji je bliži zapadu želi u EU, i evroskeptični jug gde narod želi nešto drugo ( to da li su Vojvodjani glasali ili ne nije ni bitno ustav je recimo odbačen u Vojvodini ali ostatak je glasao za pa smo dobili ustav..itd..) Da li bi Vojvodina imala pravo, a što po običaju ovde i rade pa i već su u nekoj meri i učinili, da internacionalizuje pitanje svoje budućnosti i u neko dogledno vreme donese odluku o odvajanju od Srbije. Ovo je smao primer, naravno da ne postoji mogućnost u Ustavu i sl...mislim da se ne upetljamo u priču koja nema kraja, osnovno je pitanje kako jedan narod koji oseća Ukrajinu matičnom državom, svojom domovinom, može zarad EU ili Rusije da se podeli do te mere da dodje do disolucije države, da li je mogu će da su nekakva eurofilija ili rusofilija jače od Matične zemlje, domovine-nacionalnog identiteta itd.

Uzalud ti pokusavas sa njim da vodis jedan civilizovan dijalog. On to ne zeli, ja uopste vise i ne razumem njegove razloge

obitovanja na ovom forumu. On nama zeli sve najgore, da nestanemo takoreci, da Srbije vise nema, jer jel, takav nam jeusud , istorija, ali Ukrajinci i Poljaci koji nikada u istoriji nisu imali dsrzavu, naravno imaju sva prava da rade kako zele.

Pazi, covek prica da muslimani ( Bosnjaci) treba i Sandzak da odnesu sa sobom i mrtav ladan kaze da je to njihovo pravo.

Mislim, ja zaista nikada, ali nikada ne bi nijednom narodu, coveku , na ovom svetu zelela nikakvo zlo, raspad njegove drzave,

drustva, a pogotovu kada licno i ne znam tacno kako stoje stvari ni u Ukrajini, ni u Srbiji, Bosni.

Подели на овим сајтовима

Zayron, ti si Ceh? Koliko si ti godina imao kada je Vaclav Havel orgijao u svom zlu i zahtevao unistavanje Srbije

I da li si i ti kao vecina tvojih zemljaka uzivao u pomisli da ce Srbi i Srbija nestati?

Vaclav Havel je Vaclav Havel . Od prvog predsednika Masarika pa do danas, velike podrške  bivšeg Predsednika Klausa a i sadašnjeg Zemana koji je izjavio da albanskim kriminalcima nije trebalo dati drzavu i da je to greška zapada a da on neće ni u ludilu potpisati imenovanje češkog poslanika u Prištini, odnosi Srbije sa Češkom najbolji su odnosi sa nekom katoličkom zemljom u istoriji Srbije, pomenuo bih i Poljsku koja je do danas zadržala naklonost prema Srbiji i sa njima imamo sjajne viševekovne odnose. Sve pomenuto sada brišemo samo jer je Vaclav Havel bio za bombardovanje Srbije, što je tačno ali to ne oslikava odnos većine u Češkoj koja je izašla na ulice i demonstrirala protiv bombarodovanja u Pragu, slično je bilo i u Varšavi. Ili u sl Poljske da je mrzimo jer je papa bio Poljak. Dok druge nacije kao npr. Francuze i Italijane, katoličke narode koji su nam naneli mnogo zla, proglašavamo prijateljima ili im Bože sačuvaj posvećujemo i pesme ! Ne treba imati emotivan već pragmatičan pogled na svet, jedan čovek ne može da uništi vekovno dobre odnose dve zemlje.

NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI

Подели на овим сајтовима

Kako mogu pobunjenici ( u parlametnu) da raspisuju izbore?

valjda parlament raspisuje izbore.

Za predsednika valjda i neko drugo telo. kakve bre to nebuloze prenosis?

У парламенту седе посланици опозиције и неколицина посланика владајуће партије који су им се придружили (већ су објављене сумње да су ти људи променили страну под претњом - довољно је да им се припрети породицама, деци...) и доносе законе, мењају устав, постављају нове министре... Ово је слично као када су комунисти заузимали власт... све на брзину и преко ноћи (народски речено).

А поред свега треба им потпис председника за све то а нема потписа... 

Подели на овим сајтовима

Јанукович не намерава да поднесе оставку

ХАРКОВ – Украјински председник Виктор Јанукович изјавио је данас да не планира да поднесе оставку, да не напушта земљу и не одлази нигде.

„Немам намеру да поднесем оставку. Ја сам легитимно изабрани председник”, рекао је Јанукович у интервјуу за локалну телевизијску станицу у Харкову, преносе светске агенције.

Он је истакао да је морао да „заштити народ” и да „неће штедети напоре да оконча крвопролиће”.

Јанукович истиче да је осећао да демонстранти угрожавају и његову безбедност и безбедност људи у његовој близини”.

Украјински председник је додао да су му међународни посредици у преговорима с опозицијом дали „безбедносне гаранције”, али да је на његов аутомобил ипак пуцано, што га није уплашило.

Јанукович оцењује да „све оно што се данас дешава можзе првенствено да се опише као вандализам, бандитизам и државни удар” и да га ситуација подсећа на уздизање нацизма тридесетих година прошлог века.

Подели на овим сајтовима

Vaclav Havel je Vaclav Havel . Od prvog predsednika Masarika pa do danas, velike podrške  bivšeg Predsednika Klausa a i sadašnjeg Zemana koji je izjavio da albanskim kriminalcima nije trebalo dati drzavu i da je to greška zapada a da on neće ni u ludilu potpisati imenovanje češkog poslanika u Prištini, odnosi Srbije sa Češkom najbolji su odnosi sa nekom katoličkom zemljom u istoriji Srbije, pomenuo bih i Poljsku koja je do danas zadržala naklonost prema Srbiji i sa njima imamo sjajne viševekovne odnose. Sve pomenuto sada brišemo samo jer je Vaclav Havel bio za bombardovanje Srbije, što je tačno ali to ne oslikava odnos većine u Češkoj koja je izašla na ulice i demonstrirala protiv bombarodovanja u Pragu, slično je bilo i u Varšavi. Ili u sl Poljske da je mrzimo jer je papa bio Poljak. Dok druge nacije kao npr. Francuze i Italijane, katoličke narode koji su nam naneli mnogo zla, proglašavamo prijateljima ili im Bože sačuvaj posvećujemo i pesme ! Ne treba imati emotivan već pragmatičan pogled na svet, jedan čovek ne može da uništi vekovno dobre odnose dve zemlje.

Ja sam jako pragmaticna ali eto uleti mi covek u "sistem" i ja ne umem da odolim a da

ga ne pitam sta on licno msilim o tim stvarima.

Vaclav Havel je bio veliko razocarenje za ceo srpski intelektuelni i pozorisni

svet jer dok je bio disident u Vieni, samo je Atelje

212 izvodilo njegove pozorisne komade. Niko drugi.

Ali je onda postao prezident, smatrao je da mora da se uvlaci Amerima da ne kazem gde ,

a opet ne znam ni za jednog Ceha da se pobunio protiv tih njegovih zahteva za bombardovanjem.

V.Klaus je dosao kasnije.

Подели на овим сајтовима

Занимљиво:

Јанукович је побегао у Харков који је од 1917 до 1934 био административни центар Украјине (и имао је више становника него Кијев). У току Другог Светског Рата Харков је био највећи совјетски град који су немци освојили.

Подели на овим сајтовима

Дух улице или дух побуне

Шта ће сада учинити Москва? Чекаће, јер било којој власти у Кијеву под хитно требају паре. А бесплатног ручка нема ни на Западу ни на Истоку

Председник Украјине Виктор Јанукович споразумом с опозицијом о превременим председничким изборима и враћању на Устав из 2004. највероватније је себи потписао крај политичке каријере, a можда и пут на вишегодишњу робију. Јер, на захтеве опозиције могао је да пристане и пре три месеца, чиме би се избегле људске жртве, велика материјална штета не само у Кијеву, већ и застој ионако посрнуле украјинске привреде. На све што је сада пристао, Јанукович је могао да пристане и раније. Ако радикални елементи међу демонстрантима сада не пристану на одређене тачке споразума Јануковича и опозиције, ако опозиционе вође не успеју да се наметну свим демонстрантима, Јануковичу ће бити тешко да се правда да је „ето он пристао на споразум, али демонстранти сада не пристају“. Дух улице, или дух побуне, како год хоћете, пуштен је из боце. Јанукович се играо и на крају очито преиграо. Показао се као неспособан политичар и слаб председник, његово тактизирање ослабиће његову Партију региона до нивоа пораза на следећим изборима, а све то може да доведе и до распада Украјине на прозападни и проруски део.

Јер данашња Украјина има око 46 милиона становника, од чега су 73 одсто Украјинци, 22 одсто Руси, један одсто Јевреји, а четири одсто остали. Верски гледано, земља је подељена на православце, католике односно унијате, протестанте и припаднике јеврејске вере. Западни део Украјине, који је уосталом некада био део Пољске, па није случајно што Пољска ту сада има 14 конзулата, никада и није био у претераној љубави с Москвом. Ако погледате ратне филмске журнале Вермахта из времена наступања према Москви, видећете да су у неким деловима Украјине трупе Вермахта тада дочекиване као ослободиоци. Остап Бендер није случајан лик. Наравно, не треба заборавити украјинске партизане и Украјинце који су храбро гинули у редовима Црвене армије у борби против нацистичке Немачке, али да су поделе у украјинском друштву присутне јако дуго, то је чињеница.

Тек је распад Совјетског Савеза довео до успостављања Украјине као самосталне државе. Транзиција из социјализма у неолиберални капитализам довела је до распада великих предузећа и комбината, до великог броја незапослених и до појаве тајкуна милионера и милијардера. Корупција у Украјини присутна је од најнижег до највишег државног нивоа, она је постала начин живота у тој земљи. Беcперспективност младе генерације, бахатост тајкуна и њихова спрега с политичарима, махање уласком у ЕУ као јединим начином да се крене у светлу будућност, уз одлуку Јануковича да се ипак окрене Русији – јер од ЕУ није добио оно што је тражио – све је то довело до експлозије насиља у Кијеву и неким местима на западу државе. Није се Јанукович окренуо Москви из братске љубави, већ зато што му је она одобрила кредит од 15 милијарди долара и снижене цене гаса. Док му је ЕУ најавила да може да добије 620 милиона долара. Истина, ММФ је најавио још неке паре, али под условом да се повиси цена гаса за домаћинства и да се са посла отпусти око 200.000 људи. Шта је у тим околностима и под таквим условима могао Јанукович?

Као прагматичар изабрао је готовину од Русије, а не магловита обећања Брисела. Тим више јер се украјинска привреда доста ослања на руску. Но, није рачунао да му Брисел неће опростити заокрет, као што рече Јелко Кацин, „тако пролазе они који изневере договоре са нама“; наш пријатељ Кацин, иначе чувени писац похвалне књиге-монографије о Југословенском ратном ваздухопловству. Нема човека на брдовитом Балкану који је нашу авијацију тако нахвалио као Јелко Кацин. Некада. Што значи да треба бити опрезан када те Кацин хвали. И куди.

Дакле, председник Јанукович је веровао да може контролисати побуну на Мајдану. Обавештајне службе Украјине или му нису пружиле информације ко заправо стоји у позадини свега тога, или је Јанукович игнорисао информације тих служби. На снаге унутрашње војске није могао да се ослони, јер оне броје само 40.000 слабо обучених припадника, док специјална јединица „Беркут“ нема више од 2.700 људи. Јанукович је на почетку ескалације насиља могао да уведе ванредно стање на територији целе државе, или само у Кијеву и још неким областима. Но, и то је велико питање, јер оружане снаге Украјине броје око 110.000 припадника, од чега копнена војска има око 65.000 људи. Војска једноставно није обучавана за случај ванредног стања, она се комплетно посветила мировним мисијама у оквиру УН и НАТО-а. Између армије и политичара повезаних с тајкунима влада скоро отворено непријатељство и војска управо због опште присутне корупције не гаји ауторитарне амбиције, не жели да намеће ред друштву које је већ ушло у хаос. Јер, војска је армија народа, а као таква једнако лоше живи као и народ. Плате мале, пензије још мање, нелагодност коју осећају генерали не осећају официри и обични војници. Генерали су збуњени, или пак школовани у НАТО колеџима и на НАТО курсевима.

Шта ће сада учинити  Москва? Чекаће, јер било којој власти у Кијеву под хитно требају паре. А бесплатног ручка нема ни на Западу ни на Истоку. Још само да то схвате и они на Мајдану.

Мирослав Лазански

Подели на овим сајтовима

Naravno da smatram da moja zemlja treba da bude najveća, naravno da bih voleo da glavni grad nije Beograd već Novi Sad, Srbija bi procvetala, naravno da bih zbog gubitka KIM želeo da RS udje u sastva Srbije, da se Škotska ocepi od Engleske, odnosno UK, da Hrvatska izgubi more, da Makedonija nestane a Albaniju zahvati bar jedan jak zemljotres koji bi završio posao a mi izašli ponovo na naše more..itd :) ali , ponavljam i molio bih da se to poštuje,  manimo se "šta bi bilo kad bi bilo" razgovarajmo o trenutno mogućem, a ne željenom. Mog brata od baba tetke :D pustite on je imalo neozbiljan i neka "vergla svoje" neka se zabavlja sa :fmqmtx: u  pod :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...