Jump to content

Грађански рат у Украјини

Препоручена порука

пре 5 часа, Tamara91 рече

Očigledno da nismo "tamo" svi pravoslavci. Učinjen je još jedan korak ka potpunoj zabrani kanonske crkve u Ukrajini što podrazumeva uzimanje imovine, novi progoni, nova utamničenja i nova stradanja episkopa, monaha, sveštenika i vernog naroda.

Znači, ako nisu Crkva (mada po Carigradu i ostalim drevnim patrijarsima jesu Crkva), možemo ih ubijati. Ko nas je to naučio, Ante Pavelić?

Bog je ljubav. Bog nije mržnja. Tako nam se kaže.

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Dragi рече

Znači, ako nisu Crkva (mada po Carigradu i ostalim drevnim patrijarsima jesu Crkva), možemo ih ubijati. Ko nas je to naučio, Ante Pavelić?

Bog je ljubav. Bog nije mržnja. Tako nam se kaže.

Moje je Pavelić klao jer sam iz tih krajeva poreklom pa je sasvim očigledno da me isti nije ničemu učio, dok su neki učeni spinovanju očigledno u stranačkim prostorijma SNS-a a svoju crkvu slušaju samo kada smatraju da njima ide u prilog, SPC koja je veoma jasna i izričita po pitanju tzv Pravoslavne crkve u Ukrajini.

Подели на овим сајтовима

Samo jedno, postoji teorija pravednog rata, Just war theory, kako u filozofskim i intelektualnom krugovima, ali tako slicno i u veri, najpoznatiji zastupnici ove teorije su bili sv.Avgustin i cini mi se sv.Amvrosije Milanski.

Jednostavno, ako se desi rat mi trebamo da budemo na strani onoga ko vodi pravedan odbrambeni rat za spas drzave i naroda, pa na kraju krajeva i vere i Crkve, lajt motiv jeste i ono da nema vece ljubavi nego poloziti zivot za prijatelje svoje.

Rusija vodi pravedan odbrambeni rat, naravno nije 100% idealno, ali je ipak istina i pravda na njihovoj strani, zato i podrzavamo Rusiju.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Жика рече

Starac Sofronije kaže da ne smemo da stajemo ni na čiju stranu u ratu.

Тога се не сећам. Знам да су га Руси на Светој Гори у доброј мери осуђивали, зато што није хтео јавно да осуди бољшевике.

Није се радило о томе да их је правдао, већ је био близак Силуану кога нико никад није чуо да је осудио. Вероватно је проживљавао то болно, али није осуђивао.

Један савремени старац лепо расуђује на ту тему:

Подели на овим сајтовима

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе Србије Александар Вулин огласио се поводом забране руске православне цркве у Украјини.

- Ко забрањује руске писце и руски језик он ће забранити и руску цркву. Мајдан је руским грађанима Украјине забранио да бирају власт на земљи, а Рада им је забранила да бирају свој пут до Бога .Коме је Стефан Бандера херој њему је Руска православна црква непријатељ. Ако је у Украјини забрањена Руска православна црква, јер се Богу моли са Русима ван граница Русије, само је питање времена и згодне прилике ко ће први кренути за украјинским примером и забранити Српску православну цркву која окупља све Србе ван Србије. Да су у Украјини забранили Сатанисте и Руску православну цркву читав Запад би питао, а зашто Сатанисте? -  поручио је потпредседник Владе Србије.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Жика рече

To nije pominjao.

Nisam mislio za njega, pitao sam tebe da porazmislis da li je to realno da nikad ne stajemo na bilo ciju stranu u ratu, i onda sam naveo nasu istoriju, moze i istorija drugih naroda, ako neko vodi odbrambeni pravedan rat za spasenje drzave i naroda, kao sto smo mi vodili mnogo puta, kako onda da ne stanemo na stranu onoga koji se pravedno brani ?

Teorija pravednog rata ima svoje vrlo jake argumente i razloge zasto se vodi pravedan rat protiv neprijatelja :

https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Teorija_pravednog_rata

Подели на овим сајтовима

Rat je rat, moji ljudi. Ljudi ginu. Na svim stranama. Znam da ima ludaka, ali njih ima svuda. A vidimo da imamo raskol i u samoj Crkvi. Svoje mrzimo više nego strance.  Ko je Grk, ko je Rus, ko je ovo, ko je ono. Kao da nismo jedan narod Božiji. Ko deli Crkvu i narod, neka odgovara Bogu. Ali ne moramo mi da učestvujemo, da potpaljujemo tu podelu. 

Recimo, ovde kod mene u Austriji imali smo krajem 2010-ih zajedno lep polet Pravoslavlja. Dobili smo čak i prvi manastir, iako provizorno građen. Bilo je velikih planova za manastir, pod jurisdikciji austrijske mitropolije carigradske patrijaršije, ali najviše bi dolazili, mislim, Rusi i Srbi. I onda je nastao rat u Ukrajini, Crkva se podelila, što se lepo ogledava i u pomenutom manastiru. Sad nije više manastir svih pravoslavnih naroda u Austriji, sad je grčki manastir. Gradnja manastira je prestala, nema se novac. Pitanje da li će manastir i da opstane. Iguman Pajsije, Nemac, koji je mnogima imponovao i kod kojega su dolazili mase nroda, povukao se krajem 2022, navodno zbog teške bolesti, u manastir Dobreš kraj Morave. Zašto ne u Svetu Goru odakle je došao ili u neki grčki manastir, nego u selo Gložane? Kao da nema manastira u Solunu ili kod Atine, gde bi mogao i bolest da leči. Meni je drago da je kod nas. Ali mislim da su vidljivi drugi problemi, naime podela Crkve. I naravno, ovde u Austriji smo izgubili.  

https://www.youtube.com/watch?v=vefC0Ob-7ZY

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Milan Nikolic рече

https://x.com/SMO_VZ/status/1826195183387451461

Рус поставља питања заробљеним укрима.

Da, samo što ovi sebe ne smatraju Rusima. Kao kod nas Hrvati ili Muslimani. Šta da radimo, da ih silom nateramo da budu Srbi ili barem Jugosloveni? Ili obrnuto, oni nas silom da nateraju da mi budemo Hrvati ili nacionalni Bosanci?

Nemojte pogrešno da me razumete, ja sam trenutno u depresiji, i  u depresiji uvek malo drugačije razgledamo stvari.

Najbolje bi valjda bilo da kad već ne mogu zajedno, da se u miru raziđu. Ali znamo po iskustvu da baš to ne ide, nego hoćemo sve, jer sve je naše, i ko ne želi sa nama nek se seli preko Drine ili Bosfora.

Подели на овим сајтовима

Pravedni rat, da. Ratujemo danas da sutra ne bi bilo većeg rata, i većeg stradanja. Zašto Rusija nije mogla odmah da mobilizuje milion ili barem pola miliona i sve završi za nedelju, dve? Ne znam, nisam pametan. Danas imamo stajaći front na istoku, nema napred, nema nazad. Šta se sa tim dobilo? Kao da će zbog toga Ukrajinci da postanu Rusi. I ko će prvi da popusti, Rusija, ili Ukrajina i zapad? Stajaći front imali smo i u prvom svetskom ratu, kada je kratko vreme izgledalo da Nemačka napreduje, na istoku je zauzela Ukrajinu, i onda u jednom tenutku je pukla i sama se predala. Plašim se da se ovo ne desi Rusiji. Da se ovo desi Ukrajini, mislim da je manja nesreća nego li da padne velika Rusija.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Dragi рече

Da, samo što ovi sebe ne smatraju Rusima. Kao kod nas Hrvati ili Muslimani. Šta da radimo, da ih silom nateramo da budu Srbi ili barem Jugosloveni? Ili obrnuto, oni nas silom da nateraju da mi budemo Hrvati ili nacionalni Bosanci?

Nemojte pogrešno da me razumete, ja sam trenutno u depresiji, i  u depresiji uvek malo drugačije razgledamo stvari.

Najbolje bi valjda bilo da kad već ne mogu zajedno, da se u miru raziđu. Ali znamo po iskustvu da baš to ne ide, nego hoćemo sve, jer sve je naše, i ko ne želi sa nama nek se seli preko Drine ili Bosfora.

Kakve su ti misli takav ti je život govorio je starac Tadej Vitovnički. Zapazio sam te na temi o depresiji pa sam malo pratio tvoje pisanje ovde na forumu; i primećijem da ti gajiš loše misli koje razaraju tvoj život. Srećem te na temana kojima ne bi trebalo ni da posvećuješ pažnju a kamoli da razmišljaš o njihovom sadržaju. Za izlečenje od depresije ti treba da promeniš svoj život u kompletu, da nađeš nova interesovanja koja će u tvom umu roditi nove lepše misli, A da se skloniš od stvari koje te uzbuđuju; tipa ova tema.

Nema tog leka koji te može izlečiti od depresije ako ti ne počneš da vodiš računa kakvim sadžajima posvećuješ pažnju.

• Тужан 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...