Jump to content

Размена мишљења о разним животно-психолошким темама

Препоручена порука

Шта рећи људима који сумњају у твоју веру? 

Почела сам да ћутим и да се не расправљам, не покушавам да доказујем... на нашу велику жалост народ је изгубио сваки став и осећај за веру. Све се претворило у политичарење, ако си добар у залуђивању широких народних маса, народ ће те слепо пратити и одобравати твоје ставове иако све то нема везе са стварношћу. Не кријем своју веру и поштујем туђу, истину знам и живим са тим. Сваки дан ми је проткан молитвом и жељом да дође Царство Његово и буде реч Његова закон за све... molimoli

Подели на овим сајтовима

Vera je dar, ali i odluka. Svako može da poveruje ili svako je sposoban da poveruje - u običnom životu umemo da damo poverenje čak i osobama koje to ni malo ne zaslužuju. što znači da smo sposobni za poverenje. Ipak treba reći da je vera drugaćija od običnog davanja poverenja, ali, rekao bih, ima iste osnove. želja da se otvorimo prema onome kome ukazujemo poverenje. 

Kako onda ljudi ne veruju? Jednostavno, nisu otvoreni,sopstvenom voljom ili ih okolina zatvori. Onome koga su celog života učili da Bog ne postoji, već da je "priroda" iza svega, koga su učili da je nauka nastala sama od sebe, teško je da prihvati da iza svega stoji UM i LIČNOST. Nisu oni nesposobni da poveruju, već se drže svojih malih kaveza u kojima su sputani na materijalno. Ono što vide je njihov celi svet (konsultovati Platonovu pećinu, npr.), osećaju se nesigurno u duhovnom jer ne mogu da stave prst, da premere. 

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

..да ли они уопште стварно желе да верују или се само правдају...иду линијом мањег отпора....

Naravno da ne žele , odnosno ne osjećaju potrebu (neće da se trude) . Vjera nije samo za tebe ili mene , vjera je za svakoga . Vjera ne odbacuje pojedinca , nego pojedinac odbacuje vjeru . Svi se mogu bar potruditi da budu vjerujući , o tome nema spora . 

"Ох, та ја сам Човек! Човек!" 

Подели на овим сајтовима

Шта рећи људима који сумњају у твоју веру? 

Почела сам да ћутим и да се не расправљам, не покушавам да доказујем... на нашу велику жалост народ је изгубио сваки став и осећај за веру. Све се претворило у политичарење, ако си добар у залуђивању широких народних маса, народ ће те слепо пратити и одобравати твоје ставове иако све то нема везе са стварношћу. Не кријем своју веру и поштујем туђу, истину знам и живим са тим. Сваки дан ми је проткан молитвом и жељом да дође Царство Његово и буде реч Његова закон за све... molimoli

Ne treba dokazivati, jer je nemoguće dokazati nešto što je u drugoj dimenziji onima koji se u njoj ne nalaze, ali ipak, životom se može: " Naprotiv, Gospodin - Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatra‍i obrazlo‍ženje nade koja je u vama,  ali blago i s poštovanjem, dobre savjesti da oni koji ozloglašuju vaš dobar ‍život u Kristu, upravo onim budu postiًđeni za što vas potvaraju. (1 Pt 3,15-16) U ostalom, oni koji ne veruju, ne veruju jer gledaju nas koji "verujemo" pa im ne izgledamo tako baš sigurni u ono što sami propovedamo. Gledajući našu prazninu i oni se njom napune.

• Волим 1

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Један део библије каже, немаш потребе да се трудиш неком да неком доказујеш и паметујеш кад кад сама та особа није заитересована за нешто.

кад верујеш само оно што видиш и оно што опипаш и чујеш на тв ондак стварно је живот тотално тежак, а суштина није, кад прочиташ библију и разумеш и да бог стално стобом и мислиш на нега да он гледа одозго, ствар је лака и једноставна само треба да се примени свопственом вољом...

“Ја нисам нешто посебно талентован. Само сам страствено радознао.” Алберта Ајнштајна 0513_music

Подели на овим сајтовима

кад прочиташ библију и разумеш и да бог стално стобом и мислиш на нега да он гледа одозго, ствар је лака и једноставна само треба да се примени свопственом вољом...

... да то је права дефиниција ! 

Подели на овим сајтовима

...стално слушам око себе - благо теби што можеш да верујеш, ја не могу.....хтела (о) бих али не могу....и сл.

...да ли они уопште стварно желе да верују или се само правдају...иду линијом мањег отпора....

Mislim da nije ni opravdanje ni linija manjeg otpora. 

Evo, ja ponovo želim da verujem. Zaista želim. Ali ne mogu. Ostalo je mnogo pitanja na koja nisam dobila odgovor, mnogo stvari koje ne mogu da prihvatim, i ne mogu sebe da ubedim da mi to nije važno.

Mislim, da ne bude zabune, verujem da Bog postoji. Kakav- to ne znam. Verovala sam nekada u pravoslavlje, pa otišla u deizam. Sad sam ni tamo ni vamo. 

A baš baš želim da verujem u Boga u kojeg veruju ljudi na ovom forumu.

Подели на овим сајтовима

Evo, ja ponovo želim da verujem. Zaista želim. Ali ne mogu. Ostalo je mnogo pitanja na koja nisam dobila odgovor, mnogo stvari koje ne mogu da prihvatim, i ne mogu sebe da ubedim da mi to nije važno.

Mislim, da ne bude zabune, verujem da Bog postoji. Kakav- to ne znam. Verovala sam nekada u pravoslavlje, pa otišla u deizam. Sad sam ni tamo ni vamo. 

Ocigledno si zalutala, znas ko hoce vece izgubi iz vrece. Cud je zenska smesna rabota , stotinu ce promeniti vera da ucini sto joj srce zudi, ne kunije bila bi grehota , al joj veruj samo kada spava. POKAJ SE I VRATI SE I ISPOVEDI SE +++

Подели на овим сајтовима

Volim iskrene ljude....

Подели на овим сајтовима

На питање , да ли је вера дата само одређенима ?

Могу да кажем да је вера дата свакоме, е сад је питање ко колико жели по својој слободној вољи да је прихвати.

Вера љубав и нада, то су елементи Хришћанске вере.

У народу постоји мудра изрека : БЕЗ НЕВОЉЕ НЕМА БОГОМОЉЕ.

Дакле ко не верује и не моли се богу здрав , молиће се и веровати кад га мука снађе, било на пољу здравља или на неком другом . +++

Подели на овим сајтовима

Ocigledno si zalutala, znas ko hoce vece izgubi iz vrece. Cud je zenska smesna rabota , stotinu ce promeniti vera da ucini sto joj srce zudi, ne kunije bila bi grehota , al joj veruj samo kada spava. POKAJ SE I VRATI SE I ISPOVEDI SE +++

:krstix:

Подели на овим сајтовима

молиће се и веровати кад га мука снађе, било на пољу здравља или на неком другом .

на жалост, неће....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ако стварно желиш да верујеш у Бога онда треба да престанеш да постављаш питања . Бог ије дужан да одговара на питања нама грешницима.

Прави верници се увек са пуно поверења и ослањају на Бога и у добру и у злу и не постављају никаква питања Богу и поготово не постављају питања у смислу да се жале на нешто (малодушност) већ све што им се деси то прихватају као Божију Вољу. 

Бог искушава праведнике да би се уверио у снагу њихове вере , а оне који нису праведници за њих има знатно веће искушење на крају .

Бог Воли сваког човека  и ја мислим да је сваком човеку Бог Дао могућност да верује , само већина људи не зна то да искористи .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Istina je sledeća: svi su podjednako prizvani i niko ne može reći da nije imao uši da čuje. (možda i ne sud ide Bogu)

Kažem PODJEDNAKO i na to mislim bukvalno  da su svi svesni priziva inače ta priča ne bi imala smisla.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...