Jump to content

Размена мишљења о разним животно-психолошким темама

Препоручена порука

Blagosloven Bog i Otac Gospoda našeg Isusa Hrista, koji nas je blagoslovio svakim blagoslovom duhovnim na nebesima kroz Hrista;

4 Kao što nas izabra kroz Njega pre postanja sveta, da budemo sveti i pravedni pred Njim u ljubavi,

5 Odredivši nas napred kroz Isusa Hrista sebi na posinaštvo, po ugodnosti volje svoje

Efescima, 1. glava

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Evo, ja ponovo želim da verujem. Zaista želim. Ali ne mogu. Ostalo je mnogo pitanja na koja nisam dobila odgovor, mnogo stvari koje ne mogu da prihvatim, i ne mogu sebe da ubedim da mi to nije važno.

Imam jedno pitanje za tebe, jel moguca bolja istina od Hrista? Po mom iskustvu prvo je potrebna vjera a onda kasnije stizu odgovori, a ne obratno.

Подели на овим сајтовима

Mislim da nije ni opravdanje ni linija manjeg otpora. 

Evo, ja ponovo želim da verujem. Zaista želim. Ali ne mogu. Ostalo je mnogo pitanja na koja nisam dobila odgovor, mnogo stvari koje ne mogu da prihvatim, i ne mogu sebe da ubedim da mi to nije važno.

Mislim, da ne bude zabune, verujem da Bog postoji. Kakav- to ne znam. Verovala sam nekada u pravoslavlje, pa otišla u deizam. Sad sam ni tamo ni vamo. 

A baš baš želim da verujem u Boga u kojeg veruju ljudi na ovom forumu.

Problem nisu pitanja, već kakav odgovor očekuješ. Obično, kad čovek ne veruje, pa čak i u Crkvi, očekuje od Boga da mu dokaže suprotno od onoga što on misli da je istinito - i nikad ne sačeka odgovor jer Bog ovde ništa ne dokazuje, jer se "ciklus" Božijeg plana ne završava na zemlji već u Kraljevstvu, u eshatonu, i onda stvari postaju jasne, iako ogroman broj odgovora već i sada možemo da dobijemo, ako promenimo stav kako pitamo. Kad je u pitanju želja, ne da se dokazuje suprotno ili da Bog obara tvoju tezu, već da razumeš, Bog to daje i šakom i kapom, naravno, na ona pitanja za koje možemo da shvatimo ovde odgovore. Sama si rekla, mnogo stvari koje ne možeš da prihvatiš, i da SEBE ubediš da ti neke stvari nisu važne - što bi se reklo, to je problem svih nas - nekome više nekome manje - moje predivno i dragoceno JA. Kada smo sebi centar sveta, naravno da ne možemo da dobijemo pravi odgovor na pitanja, jer se ne radi o MENI, već o DRUGOME. (Tu se uvek setim vodiča za autostopere kroz galaksiju i pitanja, koje beše :) šta je suština svega - i odgovor ...42? :D ) Pogledaj primer pitanja i odgovora u prve dve glave Lukinog Evanđelja. Zaharija traži dokaz - i ostaje nem, jer mu je vera nema - ne svedoči, ne može da poveruje, a Marija pita za objašnjenje i postaje Majka Božja. - Ne stoji to u Pismu da bi se divili, već da bi naučili :)

Opasno je ne postavljati pitanja isto kao i pogrešno pitati - a i to mnogi rade, a onda postaju fanatici, druge dižu u vazduh! Ako pogledaš Bibliju, na sto mesta ima borba sa Bogom, Abraham se sa Bogom nadmudruje oko Sodome, Jakov se rve sa njim, Job kuka i optužuje - a takvi su Bogu dragi - jer Abraham sluša šta mu Bog odgovara, Jakov se menja, a Job shvata veličinu Boga koja beskrajno nadvisuje čoveka. Ili kako Isus reče crkvi u Laodiceji:" Znam tvoja djela: nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć. Ali jer si mlak, ni vruć ni studen, povratit ću te iz usta. (Otk 3,15-16)

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Blagosloven Bog i Otac Gospoda našeg Isusa Hrista, koji nas je blagoslovio svakim blagoslovom duhovnim na nebesima kroz Hrista;

4 Kao što nas izabra kroz Njega pre postanja sveta, da budemo sveti i pravedni pred Njim u ljubavi,

5 Odredivši nas napred kroz Isusa Hrista sebi na posinaštvo, po ugodnosti volje svoje

Efescima, 1. glava

http://svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/Efescima/Efescima_01.htm

Подели на овим сајтовима

Ne bih da okrećem temu na teren ubeđivanja mene kao nesnađene i vas vernika. Moja pitanja, na koja nemam odgovore i koja su mi bitna, ne tiču se mene same, naprotiv. To su neka opšta pitanja, koja muče i mnoge druge (ajde,daću primer : zašto patnja dece...), pitanja koja obično ovde dođu i postavljaju ljudi koji nisu u veri ili su bili verni nekada a više nisu (znate svi već koja su to pitanja).

Midraše, ovo sa povračanjem mi je baš onako za povračanje, ali nisam mlaka, samo sam zbunjena. Ne tražim dokaze od Boga, nego me ne zadovoljavaju odgovori koje daju teolozi, religija. Ne mogu u njih da verujem. Trudim se,ali ne mogu. Ne ide, na silu neće.

Подели на овим сајтовима

Ne bih da okrećem temu na teren ubeđivanja mene kao nesnađene i vas vernika. Moja pitanja, na koja nemam odgovore i koja su mi bitna, ne tiču se mene same, naprotiv. To su neka opšta pitanja, koja muče i mnoge druge (ajde,daću primer : zašto patnja dece...)

Ajde malo produbi ovo pitanje.

Подели на овим сајтовима

Vera je u osnovi dar rekao bih.Ja ne osudjujem ljude koji ne mogu da veruju,zato sto verujem da ce i oni imati priliku za to.

Vera moze slabiti kada se mnogo istrazuje,tacnije kada se traze racionalni dokazi za veru.Zato se ja iskreno divim ucenim teolozima,kako su godine posvetili izucavanju svoje vere a nisu izgubili veru. :)

Подели на овим сајтовима

Ne bih da okrećem temu na teren ubeđivanja mene kao nesnađene i vas vernika. Moja pitanja, na koja nemam odgovore i koja su mi bitna, ne tiču se mene same, naprotiv. To su neka opšta pitanja, koja muče i mnoge druge (ajde,daću primer : zašto patnja dece...), pitanja koja obično ovde dođu i postavljaju ljudi koji nisu u veri ili su bili verni nekada a više nisu (znate svi već koja su to pitanja).

Midraše, ovo sa povračanjem mi je baš onako za povračanje, ali nisam mlaka, samo sam zbunjena. Ne tražim dokaze od Boga, nego me ne zadovoljavaju odgovori koje daju teolozi, religija. Ne mogu u njih da verujem. Trudim se,ali ne mogu. Ne ide, na silu neće.

E ako bih smeo da podelim svoje iskustvo na ovu temu,sto se tice tih pitanja,ja sam muku namucio sa njima.Bas zato sto sam hteo sve sebi da dokazem,objasnim.A nemam ni toliko mozga u glavi a jos mnogo manje obrazovanja da bih mogao to da obradim.Citas svasta i onda pocnes u sve da sumnjas.I onda sam shvatio da je moja vera u Hristosa strasno oslabila onda kada sam postao "nacitan" vernik.Hocu da kazem,kada sam mnogo manje znao mnogo vise sam verovao.

Stanje je pocelo da se popravlja tada kada sam religiju kao sistem stavio tamo gde joj je mesto,medju ljude.Hristos je savrsen ali mi ljudi nismo.A ljudi cine crkvu i sada sam siguran da je kroz istoriju i tu dolazilo do velikih manipulacija.I sada,kada citam nesto sto mi nikako ne ulazi u glavu pomislim,ili ja to ne mogu da skapiram ili to nije bas tako bilo.I cini mi se da mi se vera u Hristosa polako vraca... :)

Подели на овим сајтовима

.Hocu da kazem,kada sam mnogo manje znao mnogo vise sam verovao.

Stanje je pocelo da se popravlja tada kada sam religiju kao sistem stavio tamo gde joj je mesto,medju ljude.

Nešto kao slepa vera ?

Objasni ovo boldovano opširnije, molim te.

Подели на овим сајтовима

Слажем се са тобом Деки скоро у потпуности . И ја се дивим теолозима  али ипак сматрам да они људи који изгубе веру у Господа никада нису били прави верници.

Некада су људи када наиђе нека несрећа још више молили Богу да их спасе , а сада супротно чим наиђе неко искушење људи поколебају. Прави верник је само онај који непоколебљиво верује у Господа и у добру и у злу.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Слажем се са тобом Деки скоро у потпуности . И ја се дивим теолозима  али ипак сматрам да они људи који изгубе веру у Господа никада нису били прави верници.

Некада су људи када наиђе нека несрећа још више молили Богу да их спасе , а сада супротно чим наиђе неко искушење људи поколебају. Прави верник је само онај који непоколебљиво верује у Господа и у добру и у злу.

Mene zanima, kad neko gubi vjeru, jel to gubi vjeru u ono sto je gospod ucio ili u nesto drugo? Ja sam vjerovao u boga odkad sam bio mali al sam tek postao jaci vjernik kad sam poceo citati sta Hristos uci..Jednostavno ne mogu da zamislim da uopste moze postojati nesto kao alternativa..Kad niko ne moze ni bajku smisliti o nekom ''Bogu'' koji je bolji e onda znas da je Hristos istina.

Подели на овим сајтовима

Nešto kao slepa vera ?

Objasni ovo boldovano opširnije, molim te.

Pa nije slepa vera.Nego,covek se zaokupira nekim pitanjima koja su vise zemaljse prirode,nesto svojstveno nama ljudima i nasim ogranicenim umovima.I onda iz razocarenja sto nemamo racionalan odgovor na njih,mi pocnemo da sumnjamo u ceo sistem-Boga.Mozda je glup primer ali to je kao kada bi se mi pitali kako je sunce smisleno i dobro kada izgorimo ponelad od njega pa nas to boli.A pritom zaboravljamo sve dobrobiti od sunca,zaboravljamo da bez njega nema ni nas i i ne pomislimo da mozda smo mi krivi,sto ne umemo da ga "koristimo". :)

A sta ti konkretno nije jasno kod boldovanog? :)

Подели на овим сајтовима

Pa nije slepa vera.Nego,covek se zaokupira nekim pitanjima koja su vise zemaljse prirode,nesto svojstveno nama ljudima i nasim ogranicenim umovima.I onda iz razocarenja sto nemamo racionalan odgovor na njih,mi pocnemo da sumnjamo u ceo sistem-Boga.

Slazem se, ljudska racionalnost je opasna stvar. Bog se ne mjeri po racionalnosti nego po ljubavi, ako se tako razmislja onda je sve jasnije. Naravno da je za nas glupo mjeriti, ali taman toliko koliko nam gospod dozvoli.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

ја не могу.....хтела (о) бих али не могу....и сл.

Сматрам да је ово само изговор за сопствену слабост. Тражење одговора на питања, доказа и сл. је само још један изговор за неверу. Ово ми је јако добро познато јер сам се и сама дуго борила са истим проблемом, а Он ме све време призивао и стрпљиво чекао. Годинама је то трајало, ја сам се бранила свађајући се са људима, верницима... тражила сам свађу и расправу и често се враћала по још. Тражила сам уверавања, а била потпуно затворена да их примим.

А онда сам једног дана схватила да је све то јер осећам Његов призив, а борим се против тога. Нисам имала смелости да се препустим. Све што је требало јесте да се отворим према Њему и пустим га у своје срце... решила да пробам и ето ме. Слава Богу!

Престала сам да тражим одговоре и они ми дошли сами...

"Зато Господ Исус често питаше болеснике и страдалнике: верујеш ли? Или: верујеш ли, да ја то могу учинити?Наиме: отвараш ли ми врата, да уђем? Вера човекова није друго него отварање врата душе и допуштење Богу, да уђе. Боже испразни мене од мене, и усели се Ти у мене! Овим речима изражава се практична суштина вере."

Омилије, Владика Николај

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...