Гости Guest - . . .- Написано Новембар 18, 2011 Гости Пријави Подели Написано Новембар 18, 2011 Питање студента са предавања – Ако Црква, као што сте рекли, представља икону (-слику) будућега Царства, да ли би се унутар историје могла тражити и икона будућег пакла? Одговор митр. Јована Зизјуласа- Свакако. Имамо много икона будућег пакла, али, природно, не можемо их поистоветити са Црквом. Предукус пакла човек периодично и трајно задобија у историји, као што и предукус Царства Божијег задобија у одређеним тренуцима, а пре свега у светој Евхаристији. Света Евхаристија представља тренутак када стичемо предукус Раја, предукус Царства Божијег. Наравно, унутар стварности Цркве не можемо створити икону пакла, чак ни делимичну, а да при том – врло је значајно ово ваше питање – не изопачимо природу Цркве. Рећи ћу то и обратним редоследом: често постоји опасност (а та опасност је стварна) да Цркву толико изопачимо да она од иконе Есхатона, иконе Царства Божијег, постане икона пакла. То чине јеретици. Ако је јерес озбиљна и смртоносна ствар, то је управо зато што изопачује икону Есхатона, чини је другачијом и уводи некакво иконично изображавање које не потиче од Царства Божијег, него од онога што није Царство Божије; а то је пакао. Навешћу вам неколико конкретних примера: ако свету Литургију савршавамо, претпоставимо, само за белце а искључимо црнце, само за мушкарце а искључимо жене, само за образоване а исључимо неписмене, само за богате а искључимо сиромахе, само за студенте, само за адвокате или само за лекаре, онда је то икона пакла. Јер, то ће се збивати у паклу. А то је предукус пакла, који задобијамо сваки пут када, по критеријумима овакве врсте, себе одвајамо од ближњега. Овим сам хтео да кажем, а то је веома озбиљно, да Црква врло лако може да буде изопачена у икону пакла, а да тога и не буде свесна. Врло сам Вам захвалан што сте поставили ово питање; можда Ви и нисте имали на уму ово што сада говорим, али то је веома озбиљан проблем. Црква би, дакле, по сваку цену требала да задржи такву своју структуру да представља икону Царства Божијег. Због тога треба да негодујемо сваки пут када се она изопачује, а нарочито када се изопачује света Евхаристија. Јер, на тај начин у њу могу ступити елементи овога света. А овај свет је икона пакла; али овај свет у смислу палога света, у смислу греха, са свим својим тежњама ка деобама, као што су ове које сам вам навео, али и на многе дуге начине. Због тога ми се често дешава да доспевам чак до типолатријских агонија. Када, на пример, видим да се сечење артоса (= хлеба) врши после светог Причешћа, или када видим да поједини свештеници не причешћују вернике, него их остављају да се причесте после отпуста, или после преклоњења колена на дан свете Педесетнице, када се савршава Вечерње следећега дана, или после освећења воде на Богојављење, тада ми је веома тешко; чини ми се, наиме, да се тамо дешава нешто веома озбиљно и да се извргава икона Царства Божијег. Коначни циљ, а то је учествовање у Трпези Царства Божијег, заједничарење у животу Божијем – а ка њему нас води целокупна света Евхаристија – претвара се у нешто друго, у некакво другачије искуство коме, како се чини, није циљ ово учествовање у Трпези Царства, у животу Божијем, у животу Свете Тројице, него му је циљ нешто друго. Дакле, свему овоме треба да приступамо са страхом и трепетом. Јер, као што сте рекли, постоји опасност да Црква престане да буде икона Царства Божијег. митр. Јован Зизјулас, Еклисиолошке теме, Беседа, Нови Сад 2001, 85 -87. Живим за Есхатон Иван and Милан Б је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 18, 2011 Гости Пријави Подели Написано Новембар 18, 2011 Ово сам одавно читао и мени је много значио у садашњем животу у Цркви и схватању Евхаристије као Срца Цркве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2011 fenomenalno "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 18, 2011 Гости Пријави Подели Написано Новембар 18, 2011 ако свету Литургију савршавамо, претпоставимо, само за белце а искључимо црнце, само за мушкарце а искључимо жене, само за образоване а исључимо неписмене, само за богате а искључимо сиромахе, само за студенте, само за адвокате или само за лекаре, онда је то икона пакла. Јер, то ће се збивати у паклу. ...или само да се причести свештеник док народ ту стоји као статисти онда је то веома блиско овоме о чему говори Митрополит. Но, мало је оних који желе да погледају истини у очи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Новембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2011 Zaista fenomenalno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поуке.орг инфо Написано Јун 19, 2018 Пријави Подели Написано Јун 19, 2018 Стара тема, али вреди се сетити... Вукашин Ковачевић, Благовесник, Milan Nikolic and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ГрешниСлуга Написано Јун 19, 2018 Пријави Подели Написано Јун 19, 2018 Али овај снимак објашњава све... AnaLaz је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Јун 20, 2018 Пријави Подели Написано Јун 20, 2018 пре 9 часа, ГрешниСлуга рече Али овај снимак објашњава све... Snimak je da se naježiš. ГрешниСлуга, "Tamo daleko" and AnaLaz је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јун 20, 2018 Пријави Подели Написано Јун 20, 2018 Koji ludaci na snimku... Поуке.орг инфо је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
djordje.pesic Написано Јун 20, 2018 Пријави Подели Написано Јун 20, 2018 "после преклоњења колена на дан свете Педесетнице, када се савршава Вечерње следећега дана, или после освећења воде на Богојављење," Ovaj momenat mi nije jasan na sta se odnosi. Da ne treba da se kleci kad ide vecernja posle liturgije ili da ta vecernja ne treba da ide uopste? Ne razumem u kom losem kontekstu se stavlja osvecenje Bogojavljenske vode. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ГрешниСлуга Написано Јун 20, 2018 Пријави Подели Написано Јун 20, 2018 пре 7 минута, djordje.pesic рече "после преклоњења колена на дан свете Педесетнице, када се савршава Вечерње следећега дана, или после освећења воде на Богојављење," Ovaj momenat mi nije jasan na sta se odnosi. Da ne treba da se kleci kad ide vecernja posle liturgije ili da ta vecernja ne treba da ide uopste? Ne razumem u kom losem kontekstu se stavlja osvecenje Bogojavljenske vode. Митрополит овде говори о томе да не би требало да се причешћују после преклоњења или после освећења водице. Свето Причешће има своје место у Светој Литургији и не би требало да смешта на крају. djordje.pesic, "Tamo daleko", Поуке.орг инфо and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поуке.орг инфо Написано Јун 20, 2018 Пријави Подели Написано Јун 20, 2018 пре 2 минута, ГрешниСлуга рече Митрополит овде говори о томе да не би требало да се причешћују после преклоњења или после освећења водице. Свето Причешће има своје место у Светој Литургији и не би требало да смешта на крају. Baš tako... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Јун 20, 2018 Пријави Подели Написано Јун 20, 2018 Teški formalizam na granici fanatizma. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Јун 20, 2018 Пријави Подели Написано Јун 20, 2018 Mene interesuje da li jos uvek negde, u nekoj Parohiji ima ovako stravicnih stvari/desavanja? …. neka nam Gospod podari jacu veru! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука