Jump to content

Униније - како се изборити с њим?

Препоручена порука

Сећам се једнога дана из свога детињства, када сам спустио чунић од хартије у јарак да плови.

Био је влажан јулски дан; а ја сам био сам и срећан игром својом.

Пустио сам свој чунић од хартије у јарак да плови.

Одједном су се почели гомилати бурни облаци, ветар је дувао на махове и киша је пљуштала.

Поточићи прљаве воде јурнуше, речица набуја, и мој чунић потону.

Горко сам мислио да је вихор једино дошао да разори моју срећу; сва његова пакост тицала се мене.

Облачни јулски дан траје још и данас, и ја размишљам о свима играма у свом животу у којима сам губио.

Стао сам да корим своју судбу за многе пакости, када ми на ум паде чунић од хартије што потону у јарак.

- - -

Рабиндранат Тагоре

Подели на овим сајтовима

Nego,zašto čovek koji zna šta je uninije i kako da se protiv njega bori ne može ništa da preduzme?

Зато што није довољно знати "шта је" него и "како" се из тог стања излази.

Прво иде физиологија. На расположење пуно утиче исхрана и физичка активност, то треба регулисати под хитно. Па онда окружење. Уредиш простор око себе, размислиш где се крећеш, са ким проводиш време и избациш оно што не ваља. Онда циљеви. Човек без циљева је биљка. Мораш да имаш јасне циљеве шта желиш да постигнеш и да о њима стално размишљаш. Онда дневна рутина. Свако вече треба да имаш спремно и јасно шта си планирао за сутра, тако да када се дигнеш из кревета већ си на ауто-пилоту и не размишљаш "а шта сад" него одмах цепаш. И вера да ће све бити добро, без обзира како невероватно сада изгледало.

И наравно - молитва. Али мора да иде заједно са делима, а не само да кукаш "Боже помози", а сам ништа не радиш.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

zašto čovek koji zna šta je uninije i kako da se protiv njega bori ne može ništa da preduzme?

Što reče Zvone, čovjek je psihosomatsko biće kojemu je potrebno i kretanje i razgovor i plan i sadržaj. No, moguće je da iznutra ipak muči i glođe taj odvratni duh bez obzira na okrenutost van i ispunjenost. Ako dakle ne pomaže aktivnost, prijatno okruženje u svakom smislu, onda je ipak stvvar duhovne prirode.

Psalmi su jako dobar lijek. Ja ih slušam, dakle, djeluju, i ako ne ulažeš napor, kao za čitanje. Za um, psalmi, molitve Bogorodici i Sv.Duhu (moje iskustvo).

Odlazak u crkvu na bilo koju službu je odličan lijek. Naravno da nećeš tamo sjediti i kukati, već ćeš, kad već uložiš napor i vrijeme da tamo odeš, korisno ispuniti to vrijeme, i osjećati se bolje neizostavno.

Ja sam iskustveno otkrila da moram da držim molitveno pravilo, da rastjeram te štetočine, kako duhovnici i kažu. Molitva i pričešće jedina su ograda od njih.

Pomaže i voljni napor. E, ako znaš da je lijek da čitaš, govoriš molitve ili samo slušaš, onda se natjeraš da to uradiš iako te oni sapletu te si ili umorna, ili tužna, ili bezvoljna, ili ti se spava itd. Bude bolje! Bukvalno ne mogu ti ništa protiv tvoje volje, to je istina. Ohrabrujuće.

Interesantna je povezanost ove strasti sa gordošću, gnjevom i roptanjem. Što više rasuđivanja i smirenoumlja da se SEBE sagleda u pravoj mjeri prema svemu, manje ima prostora za nju.

Подели на овим сајтовима

www.youtube.com/watch?v=VZKl5efB218

Одлична беседа, само штета што је испрекидана. На овој адреси је линк за преузимање целокупног записа у mp3 формату: http://www.svetigora.com/node/7835.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Ova priča o ovoj mučenici je čudesna, i sama po sebi ukrepljuje. Kao i pomisao na sv. Matrjonu npr.koja je liječeći druge, iscrpla i ono malo svog fizičkog zdravlja i snage koje je imala (kao mala djevojčica, molila se za nekog svog drugara:Bože, iscijeli njega, da može da hoda i trči, njemu je to potrebnije nego meni). Ili na sv. Kseniju koja noću nosi cigle i doziđuje crkvu, moli se, ne spavajući, kisnuvši, mrznuvši se, bez hrane i krova nad glavom...

Potrebna je hrabrost i snaga, ko želi da bude hrišćanin, tj. da uzme svoj krst i pođe za Njim. A samo za dobru volju, svjesnu volju, On dodaje tu snagu.

http://srbin.info/2014/03/20/mucenica-marija-gacinska-nepokretna-svetiteljka-koja-leci-depresiju/

Подели на овим сајтовима

Униније или депресија је последица неверовања у Бога и тешка запуштеност душе.

Из искуства могу да кажем да се иза унинија крије велика гордост и бес који је накупљен у души.

Наравно постоје две врсте унинија. Једне за које смо ми директно одговорни и друге које су последица напада духова поднебесја.

Христос Воскресе!

Ваистину Воскресе!

Подели на овим сајтовима

Молитва и редовни одлазак на литургије, исповест и причешћивање су једини лек. Не видим друго решење.

Христос Воскресе!

Ваистину Воскресе!

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

са овим проблемом дружим се добар део живота,разлога има на претек,да их не помињем...свака исповест би ми почињала помињањем унинија,свештеници се поломише од саветовања,често би помислио "Господе хоћу ли дочекати да ми бар једна исповест не почиње овако?" :) ...и тако,црква,молитве,причешће,људи...од свега по мало и последњих пар година почео сам себи да се чудим...проблема имам за извоз,савршена подлога за униније али на лицу,осмех,у срцу радост,чак и у врло тешким ситуацијама...како-немам појма,људи коментаришу "ти си блесав 100%,како можеш да се смејеш и да се шалиш са свима кад...".Наравно,није увек овако,наиђу искушења али се лакше преброде...мени се овај видео много допада и често га гледам    

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

spojeno...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Uninije - kako se izboriti s njim?

Kao prvo- biti svestan da je to prolazno stanje... kao drugo- imati strpljenja :0102_laugh:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Mogu se i gledati filmovi koji krepe dusu, jacaju duh i oslobadjaju :)

xnvght.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0780521/

• Волим 1

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

da... ali sve je to samo distrakcija.. tu samo molitva pomaze :)

digresija: kod tako puno ljudi, cijeli zivot je samo distrakcija, bijeg od sustinskih pitanja, dubine samog sebe, egzistencijalnog bola... "za osvjescenje je neophodan bol"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...