Jump to content

Др Зоран Ђуровић: Све Патријархове веренице

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Inženjer Djatlov

Јако је тешко по некад следити вољу Божију. Каже Господ докле не даш и последњу пару нећеш задобити спасење. Наравно, за сваког по својој мери. Али најтеже је изборити се са својим сопством. Има један лек који је плодотворан, док се чита Оче наш. Када стигнеш до ,,и избави ме од злога", тада помислиш на самога себе и своју вољу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 461
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 17.6.2023. at 14:57, Bokisd рече

Што и ти мало не загрејеш столицу, обимна је тема и претешка, чито сам пре доста, гледам мало сад да пронађем нешто одговарајуће, у суштини основа је да су логоси твари и свега предвечни и нестворени и то је темељ и то не треба пренебрегнути и на том темељу треба градити сву осталу надоградњу.

Сад сам мало прочешљао у овим фасциклама, што сам штампао, читао и подвлачио. Нема ништа лепше него тако. Могао бих да затрпам поруку цитатима, али ако је потребно то бисмо могли у некој новој теми.

20230618_192620.thumb.jpg.65808885a7e1cbcdae2b023571266470.jpg

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Kod starih Jevreja i kod prvih hrscana i andjeli su bili polni ljudi.

U sustini kad razmisljam cela Isusova izjava je totalno ne jasna, kaze "necu se vise zeniti u raju", ali dali su zenjenji u raju ne kaze nista. Zna li neko kakav je original.

Doduse mislim da raj ima samo smisao ako je nacisto drugaciji od ovog zivota, niko nece da zivi vecno, ako je to stanje kao ovde samo mnogo bolje. Sve bi dosadilo nekad. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Agnostik рече

Kod starih Jevreja i kod prvih hrscana i andjeli su bili polni ljudi.

U sustini kad razmisljam cela Isusova izjava je totalno ne jasna, kaze "necu se vise zeniti u raju", ali dali su zenjenji u raju ne kaze nista. Zna li neko kakav je original.

Doduse mislim da raj ima samo smisao ako je nacisto drugaciji od ovog zivota, niko nece da zivi vecno, ako je to stanje kao ovde samo mnogo bolje. Sve bi dosadilo nekad. 

“Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski.” 

Biće mo kao Bog i u savršenom odnosu ljubavi s Njim i jedni s drugima.

Подели на овим сајтовима

@Agnostik

Не знаш оригинал Јеванђеља, али знаш како је било код првих хришћана. Како то знаш и где си видео да неко тврди то што наводиш? То је тако бесмислено да се човек зачуди.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

@Agnostik

Не знаш оригинал Јеванђеља, али знаш како је било код првих хришћана. Како то знаш и где си видео да неко тврди то што наводиш? То је тако бесмислено да се човек зачуди.

Moram da nadjem izvor, ali ima ranohrscanski tekstovi gde su Andjeli muskog pola. 

Kao u starom zavetu, gde cak imaju decu za ljudskim cerkama.

Starogrcki nazalost ne znam, ali jos bolje bi bilo znati sta je Isus na aramejski reko tacno.

Подели на овим сајтовима

@Agnostik

Тумачење Старог завета сигурно није тако да су ,,синови Божији" били неки анђели мушкарци. Синови Божији су сви рођени од Еве, они који су из племена Адамовог - ,,сина Божијега" (Лк 3:38).

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Milan Nikolic рече

@Agnostik

Тумачење Старог завета сигурно није тако да су ,,синови Божији" били неки анђели мушкарци. Синови Божији су сви рођени од Еве, они који су из племена Адамовог - ,,сина Божијега" (Лк 3:38).

Не, bene elohim буквално значи „синови богова“ и односи се на анђеле. У књизи Постања су се пали анђели размножавали са женама.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Milan Nikolic рече

@Agnostik

To je danasnje tumacenje, kod starih Jevreja je bilo jasno da su to Andjeli. 

U sustini moje tumacenje jeste jereticko jer cela pravoslavna praksa je da je celibat i monastvo ideal i to je andjeoski zivot. 

Ali nazalost sve vise sto znam o monastvu, sve vise uvidim da velika vecina monaha ne zivi tom idealnom zivotu, a po tome da je jedan car maltene zabranio decacima zbog pedofilije da pridju manastiru, pitam se dal ikad je bilo.

Ali dobro pred svetom mora da se brani neki deal. Najbolji ideal bez seksa ziveti (monastvo) i ako ima seksa makar u heteroseksualnom braku. To mora da bude ideal. A i lakse je sebi pristati u konservativnoj pravoslavnoj porodici da je sin postao monah i prosvetijo veri nego da je pobegao od zena i zivi sad u zajednici ljudi gde je vecina homoseksualna. Nemam ja nista protiv toga, protiv cega imam da se onda uvek kaze monastvo je toliko bolje od braka. Mislio sam da su te price koje su kod nas popularne plod komunizma, a bio u Grckoj i tamo prico o veri dva Grka mi mrtvo ladno rekli da je odlazak u monahe za Grke pravoslavce neka javna tajna u Grckoj, a tamo komunizma nije bilo. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Никакви енђели нису постајали људи, мушкарци. То је нечије неправославно тумачење.

Немој ти то мени да причаш, него лепо реци апостолима да су имали „неправославно“ тумачење.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Milan Nikolic рече

Никакви енђели нису постајали људи, мушкарци. То је нечије неправославно тумачење.

Dobro ti bolje znas nego stari Jevreji vekovima, a oni su bili blizi vremenu kad je nastala cela prica. 

Reko sam efektivno jeste nepravoslavno tumacenje ali izvorno, sad je pitanje koje tumacenje je imao Isus. Mozemo reci crkva kaze sta Isus misli ili da argumentiramo Isus kao odgajen u jevrejskoj kulturi je tumacijo to kao svi drugi njegovog vremena jevrejski autoriteti. 

Подели на овим сајтовима

@mirko1929

Не сећам се из Дела апостолских да је тако тумачено. Одакле теби такво схватање?

Постоји суштинска проблематика у томе зашто би Господ једну створену природу претворио у другу. Разуме се да су природе анђела и људи повезане, али да једна постане друга нисам до сада чуо. То повлачи толико дискутабилности за собом.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Milan Nikolic рече

@mirko1929

Не сећам се из Дела апостолских да је тако тумачено. Одакле теби такво схватање?

Постоји суштинска проблематика у томе зашто би Господ једну створену природу претворио у другу. Разуме се да су природе анђела и људи повезане, али да једна постане друга нисам до сада чуо. То повлачи толико дискутабилности за собом.

To niko i ne tvrdi po starojevrejskom svacanju su andjeli polni.

Bezpolan je bog, a i Adam dok bog nije podelio prvobitnog Adama u dva dela. 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Agnostik рече

To je danasnje tumacenje, kod starih Jevreja je bilo jasno da su to Andjeli. 

U sustini moje tumacenje jeste jereticko jer cela pravoslavna praksa je da je celibat i monastvo ideal i to je andjeoski zivot. 

Ali nazalost sve vise sto znam o monastvu, sve vise uvidim da velika vecina monaha ne zivi tom idealnom zivotu, a po tome da je jedan car maltene zabranio decacima zbog pedofilije da pridju manastiru, pitam se dal ikad je bilo.

Ali dobro pred svetom mora da se brani neki deal. Najbolji ideal bez seksa ziveti (monastvo) i ako ima seksa makar u heteroseksualnom braku. To mora da bude ideal. A i lakse je sebi pristati u konservativnoj pravoslavnoj porodici da je sin postao monah i prosvetijo veri nego da je pobegao od zena i zivi sad u zajednici ljudi gde je vecina homoseksualna. Nemam ja nista protiv toga, protiv cega imam da se onda uvek kaze monastvo je toliko bolje od braka. Mislio sam da su te price koje su kod nas popularne plod komunizma, a bio u Grckoj i tamo prico o veri dva Grka mi mrtvo ladno rekli da je odlazak u monahe za Grke pravoslavce neka javna tajna u Grckoj, a tamo komunizma nije bilo. 

Ово за монаштво је промашај, не зато што тога нема, већ због имплицитне идеје о људској природи. Ако неко са тим проблемом оде у манастир, његов подвиг и борба ће бити већи, па ће и плодови бити већи и биће бољи монах. Та нека ,,тамна мистика" девијација где се оне смештају у људску природу детерминистички, па не чак ни само то, него се тврди да су темељни људски порив, не види Бога као најдубљу тежњу бића човека, па самим тим и природно здравље, а постоји и скривена наслада у томе да грех победи благодат, прижељкивање пада (иако је тачно да неки падну).

Одеш лепо на Хиландар, и видиш да ово нема везе са животом.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...