Jump to content

Отац Зоран Ђуровић постављен за духовника цркве Ружице у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 часа, Просечан србенда рече

Па шта је Ниче затекао? Јел је он могао да види шта се дешава у целом свету или само у својој ближој или широј околини па ни ту.  Никакако његово мишљење не може да буде општи параметар за генерално стање хришћанства, то не може да зна ни један човек.

Ситуација данас је далеко, далеко гора него у његово време. Што је он и најављивао за будућност, монструозну логику терора. Рекао је да ће убиство Бога довести до дугог мноштва и низа слома, уништења, пропасти и катаклизме у XX и XXI веку.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 9 часа, slovoA рече

То је само дјелимично тачно. Није немогућ метафизички плурализам, него физички! Учесници смо једне опште природе човјека, а онтолошки се човјек не заснива само на природи, већ и на ипостаси (личности), а ту се плурализам већ подразумијева. Али тачно је да ни тај плурализам није метафизички, јер би тако, на просто, нестали! Без природе, ипостас не може да постоји! И зато се једино у Тијелу Христовом заиста остварујемо онтолошки, као једно биће и једна Плот, а опет различите личности.

То, да је индивидуа онтолошки осуђена на пропаст, то је питање затворености индивидуе, а не самог бића човјека, које је ипак мало шире од те уличњене природе (индивидуализма).

Онтолошко сабрање:)). Каквих се све глупости нећемо наслушати у жељи да православље покуша да стекне или "очува" метафизички карактер.

Ето ја одричем метафизичког "Христа", и одо да се причестим.

Никакве истине бића у цјелини / метафизике нема, и то ме ништа не смета у вјери.

Наоротив они који вјерују у метафизчкога бога, чине то само зато што су недосљедни или како рече Тумарало нееманципованог ума, па морају да натежу и реанимирају оно што је умрло, а то је метафизика са својим богом.

Смјешне су и психоснслизе Ничеа, просто код њега се ради само о довршењу, превазилажењу метафизике.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, mirko1929 рече

Ситуација данас је далеко, далеко гора него у његово време. Што је он и најављивао за будућност, монструозну логику терора. Рекао је да ће убиство Бога довести до дугог мноштва и низа слома, уништења, пропасти и катаклизме у XX и XXI веку.

Дошло се до тога да нема више хришћанских нација него само ствар појединих људи. Ниче је био узгајан као протестант, дакле непотпуне вере, вере лишене огромног дела светог предања те је стога његова оцена хришћанства равна стању његове личне вере.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Просечан србенда рече

Дошло се до тога да нема више хришћанских нација него само ствар појединих људи. Ниче је био узгајан као протестант, дакле непотпуне вере, вере лишене огромног дела светог предања те је стога његова оцена хришћанства равна стању његове личне вере.

Он је био одгајан у пијетизму. Свеједно, не видим како се његова предсказања нису подједнако остварила у Русији, као и у Немачкој (а и другде). Обе земље су биле сушта дефиниција монструозне логике терора.

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, mirko1929 рече

Он је био одгајан у пијетизму. Свеједно, не видим како се његова предсказања нису подједнако остварила иу Русији, као и у Немачкој (а и другде). Обе земље су биле сушта дефиниција монструозне логике терора.

Што можемо захвалити управо владавини филозофје, науке, метафизике... Међитим метафизика ће се потпуно остварити тек у свјету технике, а будући да је онтологија тотализујућа по себи, биће весело.

Тоталитарни поредак темењен на  истинама о бићу у цјелини = свијет технике.

Истина о бићу у цјелини/ метафизичких истина нема јер нема бића у цјелини! 

Постоје само појединачне ствари (сушта, створена) и ништа што би их објединило по себи у неку цјелину.

Онај који сабира не чини то по нужди, па самим тиме није истина бића у цјелини по себи, а они који би да повежу Христа и "истину о бићу у цјелини" не могу избјећи пантеизам.

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, mirko1929 рече

Он је био одгајан у пијетизму. Свеједно, не видим како се његова предсказања нису подједнако остварила у Русији, као и у Немачкој (а и другде). Обе земље су биле сушта дефиниција монструозне логике терора.

Па шта има ту ново? Сви знамо шта пише и како ће да се заврши ера овога света и долазак антихриста. Само малобројни ће да сачувају веру. Ниче изгледа да није успео. Русија се уздиже после терора и хришћанство је преживело. Кажу да су тамо у главном само храбре бабушке смеле ићи јавно у храмове, док си на прсте могао да избројиш манастире који нису били затворени а  при том је деловала катакомбна Црква. Сведоци тврде да су се оскрнављене храмовне фреске и иконе, након поновног освештавања цркава, Божјим дејством као саме од себе обнављале.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Онтолошко сабрање

Тако је. Позван си да учествујеш у бићу Божијем. А то даље што причаш је логика болесних умова и не знам чему уопште служи. Онтологија нема никакве везе с метафизиком. Умјесто као пијан плота да се држиш те приче, унеси ту бар дашак свјежине.

"И зато се једино у Тијелу Христовом заиста остварујемо онтолошки, као једно биће и једна Плот, а опет различите личности."

Ево, оспори ову реченицу и покажи у њој метафизику, или не досађуј више тим глупостима.

Којем ли ти Христу приступаш у причешћу, кад нема истине бића у цјелини? Ти се нихилом причешћујеш.

Подели на овим сајтовима

On 20.11.2021. at 11:28, Hadzi Vladimir Petrovic рече

@Bokisd Lako ti deplasira Nicea, ne osvrnuvsi se na ono sto ti pisah:1. moze li se Hristos vrjednovati?

Pa lako je, 0703_read jednostavno ako cemo gledati strogo ne znam kakve to ima veze sa Hristom iz Jevandjelja i nase vere.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Просечан србенда рече

Па шта има ту ново? Сви знамо шта пише и како ће да се заврши ера овога света и долазак антихриста. Само малобројни ће да сачувају веру. Ниче изгледа да није успео. Русија се уздиже после терора и хришћанство је преживело. Кажу да су тамо у главном само храбре бабушке смеле ићи јавно у храмове, док си на прсте могао да избројиш манастире који нису били затворени а  при том је деловала катакомбна Црква. Сведоци тврде да су се оскрнављене храмовне фреске и иконе, након поновног освештавања цркава, Божјим дејством као саме од себе обнављале.

Гласине о препороду Русије су доста преувеличане.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, slovoA рече

Тако је. Позван си да учествујеш у бићу Божијем. А то даље што причаш је логика болесних умова и не знам чему уопште служи. Онтологија нема никакве везе с метафизиком. Умјесто као пијан плота да се држиш те приче, унеси ту бар дашак свјежине.

"И зато се једино у Тијелу Христовом заиста остварујемо онтолошки, као једно биће и једна Плот, а опет различите личности."

Ево, оспори ову реченицу и покажи у њој метафизику, или не досађуј више тим глупостима.

Којем ли ти Христу приступаш у причешћу, кад нема истине бића у цјелини? Ти се нихилом причешћујеш.

Како да се у Христовој плоти оствариш онтолошки? Христово тијело се не протеже све, самим тиме није онтолошко, (не тиче се бића у цјелини) као што је нпр Христово стварање, јер све што је створено, свако појединачно сушто Њиме јесте, али ниједно обједињење свега које није Црква, није Његово. А Црква није тотална.

Дакле нити је Црква онтолошка, не тиче се бића у цјелини, није Црква истина бића у цјелини / метафизика. Нити је иједна онтологија Црквена, или што би рекао Таса: нема нити може бити онтологије  Свете Тројице, ако нема такве онтологије нема ни "онтолошког сабрања". То што +Иги покушава да успостави то на начин да нема сабрања неби било ни бића не може бити основ за неку православну онтологију.

Онтолошко сабрање је оксиморон, јер чим је нешто онтолошко значи да је без остатка, односи се на све.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Bokisd рече

Pa lako je, 0703_read jednostavno ako cemo gledati strogo ne znam kakve to ima veze sa Hristom iz Jevandjelja i nase vere.

Лако је кад не користиш мозак, и не осврћеш се на питања: Може ли се Христос Јеванђеља и Вјере врједновати? Да те чујем.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, mirko1929 рече

Па Ниче није толико полемичар, колико посматрач. Он описује затечено стање ствари. Отуда анегдота о човеку који у сред бела дана иде са лампом и тражи Бога. Погледај у атачменту. Узроци атеизма XIX века нису били у Дарвину, него у моралу (хришћанство је људима постало морално неприхватљиво*), или Ничеовим речима Видите шта је то што је заиста триумфовало над хришћанским Богом: сам хришћански морал. У данашње време кад се противиш нпр. транџама, или залажеш за смртну казну, људи те виде ко моралног богаља. Зато Ниче каже, морамо се ослободити морала да би живели морално.

* -- Чак и самим хришћанима, погледај ето Милојко како се бунио кад сам рекао да Бог осуђује људе на оној тамо теми. Отуда те Милојкове мени бесмислене модерне формулације како заправо сами себи пресуђујемо.

DamnableDoctrine.pdf 764.2 kB · 2 downloads

Pa, ja mislim da je osnovna greska svih njih koji kao samo posmatraju (sto ne znaci da su objektivni), sto ne razlikuju nesavrsenstvo hriscana od savrsenstva Jevandjelja i vere koja proistice iz njega.

Pa, ne osudjuje Bog ljude, sami sebe ljudi osudjuju tj. nasi gresi i nepravednost i nemilosrdje i slicno, na primer, sudija na sudjenju i sudu, ne osudjuje on nikoga po nekom svom kapricu, nego na osnovu dokaza i argumenata i na osnovu zakona i krivicnom postupku, tako slicno analogno i ovo za Boga, ne osudjuje Bog nego se na nepristrasnom i istinitom i pravednom sudu Bozijem svacija dela pokazuju u svom jasnom obliku i na osnovu nasih dela mi primamo osudu ili nagradu.

Kao sto i strah od kazne i suda u obicnom zivotu nas plasi da ne cinimo ono sto odredjeni zakon za odredjeni prestup prepisuje odredjene kazne, tako ipak i u duhovnom zivotu treba da postoji odredjeni strah, jer ne pokrece ljude samo nesto pozitivno kako ne bi cinili zlo i lose stvari i zato ipak i postoji strah od kazni, pa sv.Jovan Zlatoust je pisao da je strah od pakla spasao mnoge duse da ne zavrse tamo.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Лако је кад не користиш мозак, и не осврћеш се на питања: Може ли се Христос врједновати? Да те чујем.

Pa vec sam reko, mozemo vrednovati Hristosa po Jevandjelju i veri koja proistice iz njega, pa to je valjda logicno.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Pa, ja mislim da je osnovna greska svih njih koji kao samo posmatraju (sto ne znaci da su objektivni), sto ne razlikuju nesavrsenstvo hriscana od savrsenstva Jevandjelja i vere koja proistice iz njega.

Pa, ne osudjuje Bog ljude, sami sebe ljudi osudjuju tj. nasi gresi i nepravednost i nemilosrdje i slicno, na primer, sudija na sudjenju i sudu, ne osudjuje on nikoga po nekom svom kapricu, nego na osnovu dokaza i argumenata i na osnovu zakona i krivicnom postupku, tako slicno analogno i ovo za Boga, ne osudjuje Bog nego se na nepristrasnom i istinitom i pravednom sudu Bozijem svacija dela pokazuju u svom jasnom obliku i na osnovu nasih dela mi primamo osudu ili nagradu.

Kao sto i strah od kazne i suda u obicnom zivotu nas plasi da ne cinimo ono sto odredjeni zakon za odredjeni prestup prepisuje odredjene kazne, tako ipak i u duhovnom zivotu treba da postoji odredjeni strah, jer ne pokrece ljude samo nesto pozitivno kako ne bi cinili zlo i lose stvari i zato ipak i postoji strah od kazni, pa sv.Jovan Zlatoust je pisao da je strah od pakla spasao mnoge duse da ne zavrse tamo.

Не пишај уз ветар.

Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic Престани да бунцаш. Теби је исто, ђаво или Бог.

пре 11 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Онтолошко сабрање је оксиморон, јер чим је нешто онтолошко значи да је без остатка, односи се на све.

Сабираш ли се и с ђаволом, као биће?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...