Jump to content

Отац Зоран Ђуровић постављен за духовника цркве Ружице у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Bokisd рече

Pa vec sam reko, mozemo vrednovati Hristosa po Jevandjelju i veri koja proistice iz njega, pa to je valjda logicno.

Ниче и моја маленкост мисле другачије, ти дакле Христа постављаш у неки систем врједности, на крају да не дужум тај систем постаје сурогат за Христа и узрок атеизма и наравно неминовно пантеизам, јер све чини једну цјелину, истине су ближе или даље еманације Бога. Све вриједности су утемељене на Богу, до вриједности кромпира на пијаци.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Управо сада, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Ниче и моја маленкост мисле другачије, ти дакле Христа постављаш у неки систем врједности, на крају да не дужум тај систем постаје сурогат за Христа и узрок атеизма и наравно неминовно пантеизам, јер све чини једну цјелину, истине су ближе или даље еманације Бога. Све вриједности су утемељене на Богу, до вриједности кромпира на пијаци.

Pa cekaj bre Petrovicu, pa nije to neki sistem, nego Jevandjeljski sistem vrednosti koji se ne menja vremenom i spoljasnjim prilikama, kada bi se menjao onda to ne bi valjalo, i ako se primenjuje onako kako taj Jevandjeljski sistem vrednosti zahteva, onda nije taj sistem kriv za ateizam ili panteizam ili bilo sta drugo.

Подели на овим сајтовима

Па ако гледаш биће у цјелини оно обухбата све и створено и нестворено.

Све истине које се тичу бића у цјелини важе једнако и за Бога и мене и за краву и за сотону.

Нпр, Бог постоји, ја постојим, крава постоји, сотона постоји.

То би била нека заједничка за све важећа истина, међутим ја сам тај који тврди да таквих истина нема, а не ти.12:smeha:

Подели на овим сајтовима

Što bi ti reko Boki - moram: не може се Бог вредновати Боки, јер онда није Бог. Не може се Бог вредновати ни са ким ни са чим, него ако се ишта вреднује, Богом се вреднује. То је обрнуто постављање ствари.

И не може Христос веровати јер он зна, има апсолутни знања. Ако пак посматраш однос Тројице унутар Суштине (Јединице) никаве вере ту нема, већ апсолутна љубав којој вера није потребна, јер уптаво то да су Један а Тројица одриче сваку потребу (по)вјере(ња) међљу Њима.

И однос Бога ка човеку, пошто је слободан човек и може да ради овако и онако, одриче потребу Бога да верује у човека или има поверење, јер Бог зна све...сувише су то мали, уижавајући, богоодричући термини "вредновати" Бога и Бог Који у нешто верује.

Вера је потребна нижем бићу у више, а кава вера је потребна Богу "над боговима"? Никаква!

пре 11 минута, Bokisd рече

Pa vec sam reko, mozemo vrednovati Hristosa po Jevandjelju i veri koja proistice iz njega, pa to je valjda logicno.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Па ако гледаш биће у цјелини оно обухбата све и створено и нестворено.

Све истине које се тичу бића у цјелини важе једнако и за Бога и мене и за краву и за сотону.

Нпр, Бог постоји, ја постојим, крава постоји, сотона постоји.

То би била нека заједничка за све важећа истина, међутим ја сам тај који тврди да таквих истина нема, а не ти.12:smeha:

Si i ti Petrovicu usto na levu nogu....:D

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Pa cekaj bre Petrovicu, pa nije to neki sistem, nego Jevandjeljski sistem vrednosti koji se ne menja vremenom i spoljasnjim prilikama, kada bi se menjao onda to ne bi valjalo, i ako se primenjuje onako kako taj Jevandjeljski sistem vrednosti zahteva, onda nije taj sistem kriv za ateizam ili panteizam ili bilo sta drugo.

Још горе ако је систем вјечни, јашта Јеванђелски Систем онтолошког сабрања.:0426_feel:

Систем радосних вјести који, шта још нећу чути.

Која је то метафизичка традиција, гдје то да уденем?  Кад уопште почиње да се мисли Систем, па да онда видимо пада ли то у исти миленијум са Јеванђељима.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ćiriličar рече

Što bi ti reko Boki - moram: не може се Бог вредновати Боки, јер онда није Бог. Не може се Бог вредновати ни са ким ни са чим, него ако се ишта вреднује, Богом се вреднује. То је обрнуто постављање ствари.

И не може Христос веровати јер он зна, има апсолутни знања. Ако пак посматраш однос Тројице унутар Суштине (Јединице) никаве вере ту нема, већ апсолутна љубав којој вера није потребна, јер уптаво то да су Један а Тројица одриче сваку потребу (по)вјере(ња) међљу Њима.

И однос Бога ка човеку, пошто је слободан човек и може да ради овако и онако, одриче потребу Бога да верује у човека или има поверење, јер Бог зна све...сувише су то мали, уижавајући, богоодричући термини "вредновати" Бога и Бог Који у нешто верује.

Вера је потребна нижем бићу у више, а кава вера је потребна Богу "над боговима"? Никаква!

Браво Ћирко, суђење Христу је у основи његовог врједновања, сатанизам.

А извршње суда је постављање на вех пирамиде врједности, то слути Ниче.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ćiriličar рече

Pa bre Ciliricar, vrednost Boga kako je opisano u Jevandjelju i na osnovu toga vrednujemo sve ostalo, i to je isto ovome sto si napisao da se Bogom vrednuje, isti kontekst stvari.

Ovo drugo ne razumem bas poentu Cirilicar, ali, pa naravno da Bogu nije potrebna vera u coveka, vrednovanje Boga je prema Njemu, prema Jevandjelju, nasa vera proistice iz Jevadjelja u kome postoje te opisane 'vrednosti' Boga tj. nasa vera 'prema' Bogu. Stvarno ne razumem gde ti vidis neki problem.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Још горе ако је систем вјечни, јашта Јеванђелски Систем онтолошког сабрања.:0426_feel:

Систем радосних вјести који, шта још нећу чути.

Која је то метафизичка традиција, гдје то да уденем?  Кад уопште почиње да се мисли Систем, па да онда видимо пада ли то у исти миленијум са Јеванђељима.

Pa to je bre Petrovicu ono da je Hristos isti i juce i danas i sutra, pa recimo, proroci i pravednici SZ kada su videli svojom verom buduce Hristovo ovaplocenje, da li je to isti Hristos koga su videli i apostoli i verom i delom i mi koji danas vidimo Njegovo ovaplocenje. Pa naravno da je isto.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Bokisd рече

Pa to je bre Petrovicu ono da je Hristos isti i juce i danas i sutra, pa recimo, proroci i pravednici SZ kada su videli svojom verom buduce Hristovo ovaplocenje, da li je to isti Hristos koga su videli i apostoli i verom i delom i mi koji danas vidimo Njegovo ovaplocenje. Pa naravno da je isto.

Бпкисд, мрсиш м.да, питање је било о систему, гдје се то јеванђелски Христос тражи као врховна врједност, прије ћеш га наћи у Родољубу Лазићу него на врху пирамиде.

А ево ти види како то практично изгледа у НДХ или другдје, ту је заповједник, а изнад њега поглавник, па Папа и изнад папе Христос, а ови Срби не припадају Христовом систему, и тако се Христос еманира до усташа, који истог Христа као и мученици вјерују?

Зато ја вјерујем у Христа који обитава у Родољубу Лазићу, и ако ме Лазић одлучио.

И сад кад је Боксид врједновао Бога, шта да очекујемо ми остали.:aplauz:

Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic Inspirativno mi je ovo, samo što ako probamo putem ovakvog rezonovanja da opravdamo Crkvu i njenu hijerarhiju, i hrišćanske države u istoriji, i careve koji su sveci, nećemo moći da izbegnemo dvostruke standarde. Ja lično ne bih toliko napadao sistem, koliko bih se trudio da uvek budem svestan da je sistem međurešenje i da nužno ima neku rupu, a ako može da je nema, onda nema dovoljnu širinu. Onda me tu buni mesto dogmatike, pa i etike, i mislim da je nemoguće opravdati ih ako ste radikalni u onoj gore poziciji. Što se tiče Ničea, ne poznajem dovoljno problematiku, ali sigurno su mnogi njegovi uvidi na mestu, s tim što kada je reč o romantičarima, mislim da treba malo spustiti loptu, jer su oni skloni drami i fatalizmu, takav im duh vremena.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Inženjer Djatlov рече

@Hadzi Vladimir Petrovic Inspirativno mi je ovo, samo što ako probamo putem ovakvog rezonovanja da opravdamo Crkvu i njenu hijerarhiju, i hrišćanske države u istoriji, i careve koji su sveci, nećemo moći da izbegnemo dvostruke standarde. Ja lično ne bih toliko napadao sistem, koliko bih se trudio da uvek budem svestan da je sistem međurešenje i da nužno ima neku rupu, a ako može da je nema, onda nema dovoljnu širinu. Onda me tu buni mesto dogmatike, pa i etike, i mislim da je nemoguće opravdati ih ako ste radikalni u onoj gore poziciji. Što se tiče Ničea, ne poznajem dovoljno problematiku, ali sigurno su mnogi njegovi uvidi na mestu, s tim što kada je reč o romantičarima, mislim da treba malo spustiti loptu, jer su oni skloni drami i fatalizmu, takav im duh vremena.

Не нападам ја систем као систем само негирам да се Христос налази у врху неког система, него да се налази у Лазићу.  Системи су супер ствар начин на који уређујемо ствари, али ако нешто уредимо не значи да је то наше уређивање Богом дана истина бића.

Хијерархија не подразумјева  систем, а православних држава није било, јер аргумент силе и православље не иду заједно.

Цареви су свети јер су свети као чланови Цркве, а није света титула цар, али онај који носи ту титулу може бити свет.

Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic Slažem se sa ovim za sistem, samo što bih dodao da onda postoje i bolji i gori sistemi, a bolji su valjda i Bogom blagosloveni.

Može li neki konkretan primer kada hijerarhija nije sistem?

Šta su bile naše srednjevekovne države pod Nemanjićima? Pozicija cara podrazumeva upotrebu sile, i zbog tog cara mnogi mali nadrljaju, pa i zbog verskih razloga. Ja zbog toga mislim da je bitniji motiv upotrebe sile nego sila sama. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...