Jump to content

Отац Зоран Ђуровић постављен за духовника цркве Ружице у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Znači da nisi pročitao objašnjenje otaca za ovaj kanon.

Čovek iako smrtan po prirodi jeste stvoren za večnu zajednicu sa Bogom.

Може неки линк за објашњење отаца за овај канон?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 минута, Родољуб Лазић рече

Може неки линк за објашњење отаца за овај канон?

Ja nigde nisam pročitao da čovek nije smrtan po prirodi, bio u raju ili ne.

Ti si potegao kanon, daj i neko objašnjenje.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Марко, хајде концентриши се.

Да ти помогнем. Ти си рекао: "I taj kanon još mnogo toga kaže, što ti ne vidiš, a i kako bi mogao kad tu imaš nedostatak slova." Па си рекао да "недостатак слова" значи да "Znači da nisi pročitao objašnjenje otaca za ovaj kanon." (а да јесам, произилази, видео бих шта све каже тај канон, а ја не видим. Разумео сам да си ти прочитао та објашњења, која су супротна мом схватању канона и знаш да ја погрешно схватам смисао канона). Када сам тражио од тебе линк тих другачијих објашњења Отаца, који би ми показали шта све нисам схватио, ти кажеш да ја треба да их дам.

Из свега произилази да ти треба да даш та другачија тумачења канона, која  би потврђивала твој став да је човек смртан по природи,  а не ја.  

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja nigde nisam pročitao da čovek nije smrtan po prirodi, bio u raju ili ne.

Ништа што није Бог не може имати биће само по себи (чак ни анђели), то је јасно. Само је Бог Онај Који Јесте.

Поента није у томе. Поента приче је да Адам не би умро да није пао.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, mirko1929 рече

Ништа што није Бог не може имати биће само по себи (чак ни анђели), то је јасно. Само је Бог Онај Који Јесте.

Поента није у томе. Поента приче је да Адам не би умро да није пао.

Pa pao je, mislis da Bog nije znao da ce covek pasti?

Zmija prevari coveka upravo zato sto mu rece da nece umreti ako jedu sa drveta poznanja i naravno da je Bog odrzavao adama i evu u zivotu ali to ne iz njihove prirode vec iz zelje Boga da ima vecnu zajednicu sa covekom.

Ovo Rodjeni ne potpisuje,

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Čovek iako smrtan po prirodi jeste stvoren za večnu zajednicu sa Bogom.

Немој да ми плашиш Рођеног да је смртан! Бог је створио Рођеног бесмртним, па иако случајно заврши у паклу, тамо га овај злочести Бог неће моћи погубити јер се у старту зезнуо и створио га бесмртним. 

Ово су небулозе Рођеног и Боксита, јер не капирају филозофско-отачки постулат да све што је створено има и свој крај. Зато Бога називамо јединим бесмртним. То су могли да науче да сучитали Августинове одговоре Симплицијану, а не млатили празну сламу. Тамо се јасно прави разлика између вечног и бесмртног.

Канон не каже да осуђује онога ко каже да је човек створен смртним (то само у Рођиној и Бокситовој ишчашеној тинтари; намерно тако кажем, јер није разумна особа која неће да учи), него да би Адам умро било да је сагрешио или не. И то је био само Целестијев став, а не и Пелагијев и Јулијанов, јер је Пелагије, као и Рођени, био змија па је говорио увијено, али му то није помогло да на крају не попије анатему, иако се извукао на претходна 2 помесна сабора на којима је манипулисао оце. 

Сасвим је јасна базична позиција Боксита и Рођеног да је човек по природи "створен" бесмртним и да аутономно може да чини добро, а да му благодат буде само украс и награда, јер Бог мора да их награди за њихову доброту. 

Зато вас позивам да приметите како нигде Рођени не каже да благодат претходи људској вољи или заслугама. А ако то није пелагијанизам, ја сам онда Црвенкапица. 

Толико се мастила пролило на ове теме вековима, а ови несрећници мисле да ће испљунути решења тих проблема за 5 минута, без да су се уопште упутили у историју проблема. То вам је као када јехове кажу да је свет почео од њих и да само ону разумеју да Ис није Бог. Ти Оци су се замлаћивали и губили време, а сада су дошли момци са Бруклина да нам објасне ствари. - Једноставно не подносим ове гитаристе, шарлатане. Јер је то само бесомучно пљување на отачки напор, а богме и на наш.  

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa pao je, mislis da Bog nije znao da ce covek pasti?

Zmija prevari coveka upravo zato sto mu rece da nece umreti ako jedu sa drveta poznanja i naravno da je Bog odrzavao adama i evu u zivotu ali to ne iz njihove prirode vec iz zelje Boga da ima vecnu zajednicu sa covekom.

Ovo Rodjeni ne potpisuje,

Не знам, баш се и не разумем у лапсаријанско богословље. Неки кажу да је Бог знао да ће Адам пасти, неки кажу да није знао.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, mirko1929 рече

Не знам, баш се и не разумем у лапсаријанско богословље. Неки кажу да је Бог знао да ће Адам пасти, неки кажу да није знао.

Sve zna, sve je znao, sve ce znati. Bog je tvorevinu stvorio odjednom.

Smrt je odvajanje od Boga.Tako su umrli adam i eva.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Sve zna, sve je znao, sve ce znati. Bog je tvorevinu stvorio odjednom.

Smrt je odvajanje od Boga.Tako su umrli adam i eva.

Мислим да то није питање Божијег (све)знања. Ми сада немамо слободну вољу. Зато се увек каже у предању да бежиш од искушења. Стави човека пред искушење, и након довољно дуго времена, неминовно ће поклекнути. Адам, будући слободан од нужности природе, имао је слободну вољу. Могао је и овако, и онако.

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Zoran Đurović рече

Канон не каже да осуђује онога ко каже да је човек створен смртним (то само у Рођиној и Бокситовој ишчашеној тинтари; намерно тако кажем, јер није разумна особа која неће да учи), него да би Адам умро било да је сагрешио или не.

"Ко каже да је први човек, Адам, створен смртним, тако да, сагрешио он или не сагрешио, морао је опет умрети телом, то јест изаћи из тела, не ради казне за грех, него услед природне неопходности, нека је анатема."

Видим да пишеш ћирилицом, ерго знаш и да читаш. А знају и сви остали који ово прате. Ово је осуђено. Са минимумом логичке способности да се закључити из премиса које су Оци сабора поставили да они кажу да је Адам умро не зато што је морао по природној неопходности, него да је то казна за грех.  То је оно што они кажу. Уосталом, читав део текста у које се налази и ово "сагрешио или не" јесте само објашњење, уметнуте реченице, које се комотно могу ставити у заграду, па реченица изгледа овако:

Ко каже да је први човек, Адам, створен смртним (тако да, сагрешио он или не сагрешио, морао је опет умрети телом, то јест изаћи из тела, не ради казне за грех, него услед природне неопходности), нека је анатема."

да аутономно може да чини добро, а да му благодат буде само украс и награда, јер Бог мора да их награди за њихову доброту

Наравно, то подразумева да исто мисле и Оци Картагенског сабора, па су, следствено, и они пелагијанци. 

На страну што уопште нигде ни ја (а ни Боки, ако се добро сећам шта је писао) нигде то нисмо рекли. Него је твоја импутација, једна од многих. Јер ти, кад немаш аргумената, радиш управо ово - саговорнику импутираш да је рекао нешто што није, а онда побијаш то што није рекао и тиме "доказујеш" да није у праву. То су форе које код некога могу да прођу, код мене не.

нигде Рођени не каже да благодат претходи људској вољи или заслугама. А ако то није пелагијанизам, ја сам онда Црвенкапица.

Ти си мене оптужио за пелагијанизам без икаквих аргумената, само на основу импутација и логичких грешака. На оно што сам јутрос написао ништа ниси одговорио. Јер немаш шта. Све сама импутација и логичке грешке, на основу којих си "закључио"  да сам пелагијанац. Исто као што си закључио и да је митр. Амфилохије издајник и расколник.

Па чак и ово последње ти је логичка грешка, Црвенкапице. Није пелагијанство ако се не каже да благодат претходи људској вољи или заслугама, него ако се каже да благодат не претходи људској вољи или заслугама. 

Дакле, као и обично - тактика хоботнице. Уместо да одговориш аргументима на оно што сам јутрос написао, ти се правиш луд и ускачеш у нову причу о смртности и бесмртности и покузшаваш да завараш траг.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Родољуб Лазић рече

него услед природне неопходности

Нећете да се научите. Природна неопходност је смрт. Но, у теологији се изградио став да би Адам живео и проед те природне неопходности, тј. своје смртне, створене природе. А како разумемо, ти и Боксит тврдите да је Бог створио човека бесмртним. И то је нон-сенс. А потребна вам је та бесмртност да бисте успоставили, као и пелагијанци, човекову независност од Бога. Јер сте ви богови, али не по благодати него по природи. 

пре 18 минута, Родољуб Лазић рече

На страну што уопште нигде ни ја ... нигде то нисмо рекли

Исто се правдао и Пелагије: То ми Августин учитава. - Узми сада да браниш твог сабрата против нас, зликоваца. 

пре 20 минута, Родољуб Лазић рече

Уместо да одговориш аргументима на оно што сам јутрос написао

Алаха ми, не знам шта си јутрос написао. Пошто сте пацери, не уносим се у оно што пишете, поготово не у цитате јер ви скоро увек перверзно читате отачке текстове. - Видим пак да се одричеш Боксита... :D 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Zoran Đurović рече

Нећете да се научите. Природна неопходност је смрт. Но, у теологији се изградио став да би Адам живео и проед те природне неопходности, тј. своје смртне, створене природе. А како разумемо, ти и Боксит тврдите да је Бог створио човека бесмртним. И то је нон-сенс. А потребна вам је та бесмртност да бисте успоставили, као и пелагијанци, човекову независност од Бога. Јер сте ви богови, али не по благодати него по природи. 

Шта је овде заправо проблем? Адам је створен у преподобном стању (бесмртан у смислу да не би окусио физичку смрт). Али то даље не значи да је Адам био Бог (за кога кажемо Свети Бесмртни). Ко кад кажемо за анђеле да су бестелесни, али не сматрамо да су трансцендентни као Бог. У питању су две различите употребе речи бесмртан и бестелесан.

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Zoran Đurović рече

Нећете да се научите. Природна неопходност је смрт. Но, у теологији се изградио став да би Адам живео и проед те природне неопходности, тј. своје смртне, створене природе.

Види, не занима ме твоје тумачење генерално о смртности и бесмртности. Говоримо о ономе шта су Картагенски оци осудили у вези са ставом о Адамовом смртности. Ти тврдиш да они нису осудили став да је Адам створен смртним, и наравно, не можеш то да одбраниш ничим осим причом о смртности и бесмртности уопште у теологији. А то није тренутно тема. Пошто говоримо о Картагенском сабору и његовој осуди пелагијанства, говоримо и о његовом (а не генерално у теологији) ставу о томе. Јасно је свакоме да Оци говоре оно што говоре, а што је супротно томе што ти говориш. Између осталог, и сад тврдиш, супротно Картагенским оцима, да је смрт природна неопходност. Тако да да си ти, што се Картагенских отаца тиче, свакако пелагијанац. 

Исто се правдао и Пелагије: То ми Августин учитава. - Узми сада да браниш твог сабрата против нас, зликоваца. 

То нема благе везе једно са другим. Искрено се надам да ове којештарије пишеш од муке, јер не знаш шта би рекао, па манипулишеш и бацаш прашину у очи, а не зато што си стварно неспособан да не правиш логичке грешке. Јер ово друго је, свакако, лошије. Једно је кад неко нешто каже, па онај други учитава нешто друго (као ти што учитавваш Картагенским оцима), а друго је кад неко нешто не каже, а други тврди да је овај то рекао.

поготово не у цитате јер ви скоро увек перверзно читате отачке текстове.

То се, ваљда, у психологији зове пројекција.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Да ли ти мене зекиш или си стварно помрачен? Моћ рецепције неког светитеља или Цркве није твоја моћ рецепције. Дозови се умјесто што говориш шта ја сматрам, до тебе је увјек 50%, без обзира дали читаш Писмо, Оце или мене, ти и мене који сам као аутор текста на нпр 10%, не разумијеш ваљано, а мислиш да разумијеш више ствари, могуће је и да ме разумијеш боље него што сам у стању да говорим, али онда лажеш када кажеш да ме не разумијеш 100%,  него презиреш.

....pomracen, prezirem, idiot, hulitelj, jeretik,...... Blago vama ako vas uzsramote i usprogone i reknu na vas svakojake rđave riječi, mene radi..... tako da.... :0205_whistling: :D

Salim se malko, pa nisam ni rekao da je moja moc recepcije, nego da citamo tumacenja i trazimo razumevanje i slicnost medju ocima povodom nekog pitanja i nedoumice i to nase razumevanje njihovih tumacenja moze da bude 100% i dobro je ako razumemo u sto blizem procentu do 100% i mislim i slazem se da svako ako se malo potrudi moze da razume bar jedno do 50% i vise procenara ako se udubi i analizira i slicno i tako da ide sve vise i vise procentualno u razumevanju ...itd...... (moj pocetni procenat je jedno 70 - 75%....:smeh1:)

Sad u vezi mojih razumevanja tvojih poruka, koliko se secam u principu sam ti odgovarao na sve poruke i razumeli smo se u velikom procentu, ali eto na jednu tvoju poruku (koliko se secam mozda je bila jos neka) sam rekao da te ne mogu bas razumeti i ispratiti u tim nekim tvojim obrazlaganjima (i to ne bas cela poruka, na jedan deo sam odgovorio sto mi je bilo jasno i ticalo se teme) i stvarno sam to mislio i smatrao da to sto nisam razumeo nije se ticalo same teme o kojoj smo u tom trenutku raspravljali i zato se nisam se ni dalje udubljivao da bi mozda shvatio i celu poruku.

Stvarno nema prezira, stvarno je prejaka rec i stvar u pitanju, ako i ima nesto i neki 'animozitet', to moze da bude samo ako nam se ne slazu stavovi i pogledi i tice se nekih principijalnih stvari...itd..

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Родољуб Лазић рече

Између осталог, и сад тврдиш, супротно Картагенским оцима, да је смрт природна неопходност.

Јасно је да ти држиш бесмислену тезу да је Бог створио човека у бесмртниој природи. Пошто се "зезнуо", а онда је Адам погрешио, Бог је морао да буде џелат и олади га. Баш имате "богобојазне" представе бога. 

Иначе, Картагинци, за разлику од тебе и богодухног Боксита, веле: Јесте Адам створен смртним, али не би умро да није сагрешио. 

Када би прочитао Августиново О саборима болно би се препознао. Нема шта Пелагије није употребио а да и ти ниси користио.   

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...