Jump to content

Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, mario beloti рече

Да Ава Јустин је умро 1979, а Митрополит је постао Владика 86. 

Да, рецимо да погледаш клип па да чињенично утврдиш да +Атанасије говори о садашњем митрополиту Јовану, који је као млад и лаик посетио оца Јустина.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 478
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 минута, Дејан рече

Да, нема доказа да је Арије попасо васпитну.

Ал ти и такви теолози који се баве теологијом на начин који је једини исправан, увек ће наћи критичаре у теби и теби сличнима. Ако је медицинска сестра паметнија од доктора, што ти не би био паметнији од теолога.

Ако један господин научени теолог може да критикује нешто што се вековима као истина проносило кроз Црквени живот као предање, зашто и они не би могли бити подвргнути критици? Боже ме сачувај шта поредим.. Такви исти теолози не верују ни да је био свеопшти потоп у Нојево време. Може он да ме учи али сигурно неће да ми промени веру у Црквено предање.

Подели на овим сајтовима

и као млад и лаик је био предодређен за великог богослова :)

Не верујемо у Житије, а верујемо у пропаганду

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Плаво Небо рече

Ако један господин научени теолог може да критикује нешто што се вековима као истина проносило кроз Црквени живот као предање, зашто и они не би могли бити подвргнути критици? Боже ме сачувај шта поредим.. Такви исти теолози не верују ни да је био свеопшти потоп у Нојево време. Може он да ме учи али сигурно неће да ми промени веру у Црквено предање.

Преноси се вековима и предање о Милошу Обилићу, сликале су се фреске, нигде не постоји конкретан доказ да је човек постојао.

Сваки мит је такође предмет истраживања и тражи му се корен где је настао, када, од кога итд.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, mario beloti рече

и као млад и лаик је био предодређен за великог богослова :)

Не верујемо у Житије, а верујемо у пропаганду

Хоћеш да кажеш да владика Атанасије лаже, измишља и прави пропаганду?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Плаво Небо рече

на жалост је тако. Али то је само на нету и на бтф :). Иначе када одеш у Цркву на Литургију на Светог Николу први што каже поп је да је Свети Никола ошамарио Арија из ревности.

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Дејан рече

Хоћеш да кажеш да владика Атанасије лаже, измишља и прави пропаганду?

па ко је рекао да Патријарх није његов Патријарх?

Али ако хожеш да ме банујеш ти изволи. Ето ти разлог :))

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

на жалост је тако. Али то је само на нету и на бтф :). Иначе када одеш у Цркву на Литургију на Светог Николу први што каже поп је да је Свети Никола ошамарио Арија из ревности.

Ниси ми одговорио за владику Атанасија?

Подели на овим сајтовима

па ко је рекао да Патријарх није његов Патријарх?

Али ако хожеш да ме банујеш ти изволи. Ето ти разлог :))

Питам поново, јјел ти тврдиш да владика Атанасије измишља?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, mario beloti рече

А јел морам да одговарам јел ово суд. Ја само износим нелогичности.

Па мораш, и јесте суд администрације.

Је ли ти тврдиш да владика Атанасије измишља?

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Родољуб Лазић рече

Много тога није догмат Цркве али јесте део Предања. Да ли је учење о Успењу Пресвете Богородице догмат? Или учење о анђелима? Да ли је догмат била шта из литургијског богословља? (Осим да се литургија служи са вином и квасним хлебом) Почев од одејанија свештеника и времена и начина кађења па надаље? И, шта ћемо сад? Може ли свештеник да служи без антиминса свог епископа, пошто то није догмат? 

Није ни предање. То је теологумена појединих личности (отаца и других) у Цкрви. Митрополит Порфирије је једном у емисији Духовници лепо објаснио поенту тог учења - само педагошка.

Лично, не треба ми престрављивање ђаволима да бих љубио Заповести Господње. Ја ћу, колико могу, творити Његову вољи али из некух других побуда, а не зато што се бојим ђаволског испитивања.То је бесмислица. Чак и догматски та теологумена је неисправна. У икономијскм смислу, може да послужи, како рекох, само као педагогија - у духовном узрастању, као почетна храна, за духовну недоношчад. Само духовно малоуман ће на таквој храни остати целог живота.

Роб - најамник - син

Ко разуме, схватиће.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Родољуб Лазић рече

Нема врсног јеретика без ученог теолога. 

Тако је, Арије је био најобразованији и обавезно да се нагласи, високо моралан.

Нема раскола без моралисте.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...