Jump to content

Саопштење Министарства културе и информисања у вези са изложбом у Уметничкој галерији „Стара капетанија” у Земуну

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

Нисам редопвно пратио тему, можда је ово неко већ поставио. Реаговање на ову изложбу, али даје и ширу слику о овој појави:

http://www.vladimirdimitrijevic.com/sr-rs/tekstovi/494-sta-bi-se-desilo-da-je-na-izlozbi-umesto-bebe-bio-lgbt-lik-sa-sekirom-u-glavi.html

Zanimljivo da kad se autor teksta goni za nešto što je on napisao, onda je sposoban da primeti da ako pišeš (ili crtaš) nešto što se nekom ne sviđa, to ne znači automatski da podstičeš na nasilje:

"Они тврде да сам, наводно, својим текстом „У одбрану природне породице“, доприносио стварању „непријатељског окружења“ које води ка насиљу према грађанима „нестандардне сексуалне оријентације“. Логика мојих НВО тужилаца је проста: чим о нечему пишеш како се њима не свиђа, ти подстичеш на насиље. Достојевски је, том НВО логиком, у „Злочину и казни“, подстицао своје читаоце на убиство баба – зеленашица, исто као што сам ја, тврдећи да не смемо дозволити институционалну редефиницију брака и породице, крив за нечије насиље према некоме."

ali nekako podrazumeva da ovi crteži podstiču na nasilje prema bebama ili ga normalizuju...

Mislim da su nasilnici koji su pocepali ove crteže prilično zbunjeni kada čitaju ovakve tekstove, u kojima se kao osuđuje nasilje i istovremeno piše:

"Друштво једноставно не сме да дозволи да се такве девијације, у најмању руку незрелост и неразумност, на било који начин карактеришу као уметност, хумор и сл."

jer samo mogu da kažu Dimitrijeviću:

"Eto nismo dozvolili, na trenutno najmanje nezakonit način i jedini moguć... nema na čemu... i drugi put."

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 23 минута, Родољуб Лазић рече

Хајде ти лепо реци да ли оволико смараш зато што учествујеш на неком такмичењу за енергетског вампира године? Ако је то, опроштено ти је. Мислим да имаш велике шансе да победиш.

Prvo mi pokazi tog ko te silom sili da otvaras ovu temu da mu odem kuci i pocepam sve tapete (ako ima) sto mi te dira!

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, cloudking рече

Prvo mi pokazi tog ko te silom sili da otvaras ovu temu da mu odem kuci i pocepam sve tapete (ako ima) sto mi te dira!

Ма учествујеш сто посто. Нико не може баш ТОЛИКО да енергетски вампирише онако без неког додатног мотива.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

Ма учествујеш сто посто. Нико не може баш ТОЛИКО да енергетски вампирише онако без неког додатног мотива.

Please dont kill me...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

Таквом "уметношћу" се треба бавити на нормалан и друштвено допуштен начин. Као што сам већ рекао - прво, ако се издаје дозвола, видети ко је и зашто издао дозволу, тражити одговор и одговорност, потом писати критичке текстове, протестовати јавно (без насиља), и пред самом галеријом, ставити до знања да не прихватамо глупост и безобразлук као нешто прихватљиво и нормално. 

Da, takodje mislim da je najveca odgovornost na onima koji su dozvolili (dozvola) za takve skandalozne i provokativne slike.

I, jedino je trebalo protestovati tekstvovima i neslaganjem i mozda i neki organizovani mirni skup i protest ispred galerije.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Avocado рече

Zanimljivo da kad se autor teksta goni za nešto što je on napisao, onda je sposoban da primeti da ako pišeš (ili crtaš) nešto što se nekom ne sviđa, to ne znači automatski da podstičeš na nasilje:

пре 15 минута, Avocado рече

ali nekako podrazumeva da ovi crteži podstiču na nasilje prema bebama ili ga normalizuju...

Samo potvrdjuje ono sto sam do sad jedno dvajes puta napisao... "ono sto ja radim je ispravno a ono sto neko drugi radi je neispravno". Ovo je neki pinnacle desnicarske demokratije... :D

Ovo je na primer meni bio momenat paljenja lampice (ma sta lampice, rotacionog svetla :D)

Цитат

Све је почело у доба када је модернизам трајно разбио антички идеал калокагатије, јединства Лепог, Доброг и Истинитог. Антиуметност је заузела место истинске уметности, наводно у име побуне против дехуманизованог света у коме живимо

Smrzavanje na nulu...

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

I, jedino je trebalo protestovati tekstvovima i neslaganjem i mozda i neki organizovani mirni skup i protest ispred galerije.

Sto da ne. To bi bila adekvatna reakcija... poptuno nepotrebna  i besmislena ali adekvatna svakako.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, cloudking рече

Sto da ne. To bi bila adekvatna reakcija... poptuno nepotrebna  i besmislena ali adekvatna svakako.

Pa, da, sukob misljenja i argumenata na takvu postavku stvari (predstava na slikama) i  mislim da moze da bude smislena i potrebna jedna takva reakcija ,........ jer je i to sloboda govora,..... kao sto su i slike sloboda govora,..... ali onda pricamo o tome da li je bas dozvoljeno i dobro da se bilo sta govori (ili slika) i da li je moguce slobodu zloupotrebiti i da li je to ovaj slucaj sa slikama.

Подели на овим сајтовима

Клауде, много је већ написано и брзо се одвија тема, а пре пар страница је било нешто што сам прочитао а нисам одмах реаговао:

Била је прича како се критиком изложбе изједначава/оправдава насиље са њом. Чекај, свесни смо да навијач нема право никога да пребије на улици, али да ако неко јавно шета са мајицом "Црвена Звезда смрди" или "Навијачи су идиоти" и у некој улици га неко пребије, да би прво питање било упућено жртви и да бисмо га питали "Да ли си ти луд?"

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Тражитељ рече

Чекај, свесни смо да навијач нема право никога да пребије на улици, али да ако неко јавно шета са мајицом "Црвена Звезда смрди" или "Навијачи су идиоти" и у некој улици га неко пребије, да би прво питање било упућено жртви и да бисмо га питали "Да ли си ти луд?"

Ako bi to bilo prvo pitanje onda smo u debelom cabru...

Ja nisam u tom fazonu da se savijam pred silom. Ja ne dozvoljavam da iko nadamnom upravlja strahom. Vama je ovde to ok samo zato sto se trenunto nalazite u poziiciji onoga ko presudjuje, nesvesni lakoce okretanja uloga... NE treba da prestanes da radis stvari koje ti se svidjaju samo zato sto tu neki nasilnik moze da te isprebije bezikakvog razola osim sto se to njemu ne svidja.

U tvom scenariju, prvo pitanje bi moralo da bude "Ko je ovo uradio" pa zatim "gde se  nalazi" pa tek onda sva ostala...

Evo pitanje za tebe. Ako bih ja sad na fejsu anonimno napisao "Litije su djavolje parade a ucesnici su demonski izaslanici. Svaku sledcu litiju cemo moji momci i ja da batinama sprecimo". Ti sad meni kazes da bi nakon ovakve objave sve litije trebalo otkazati? Znam da ne mislis tako ali onda pitanje, zasto ne mislis tako? Otkud sad ta dva arsina?

Meni ne smetaju kairtkature tebi smetaju, dakle sami su krivi.

Tebi ne smetaju litije meni smetaju, dakle sami ste krivi ako vas neko izdeveta?

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, cloudking рече

Ako bih ja sad na fejsu anonimno napisao "Litije su djavolje parade a ucesnici su demonski izaslanici. Svaku sledcu litiju cemo moji momci i ja da batinama sprecimo". Ti sad meni kazes da bi nakon ovakve objave sve litije trebalo otkazati?

Човече, лепо ти рече ови Лазић да млатиш празну сламу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вилер Текс рече

Човече, лепо ти рече ови Лазић да млатиш празну сламу.

Pa sta. Jel sad to sto se tebi i lazicu ne svijda sta pisem znaci da moram da prestanem?

Sta ce da se desi ako nastavim? Ce mi pocepate postove? :D:D:D 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, cloudking рече

Pa sta. Jel sad to sto se tebi i lazicu ne svijda sta pisem znaci da moram da prestanem?

Sta ce da se desi ako nastavim? Ce mi pocepate postove? :D:D:D 

Ма мајкане ти треба да се саставиш са самим собом. Какво црно цепање.

Подели на овим сајтовима

Најједноставније би било да трола нико не храни. Па нек прича сам са собом :)))

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, cloudking рече

Ako bi to bilo prvo pitanje onda smo u debelom cabru...

Ja nisam u tom fazonu da se savijam pred silom. Ja ne dozvoljavam da iko nadamnom upravlja strahom. Vama je ovde to ok samo zato sto se trenunto nalazite u poziiciji onoga ko presudjuje, nesvesni lakoce okretanja uloga... NE treba da prestanes da radis stvari koje ti se svidjaju samo zato sto tu neki nasilnik moze da te isprebije bezikakvog razola osim sto se to njemu ne svidja.

U tvom scenariju, prvo pitanje bi moralo da bude "Ko je ovo uradio" pa zatim "gde se  nalazi" pa tek onda sva ostala...

Evo pitanje za tebe. Ako bih ja sad na fejsu anonimno napisao "Litije su djavolje parade a ucesnici su demonski izaslanici. Svaku sledcu litiju cemo moji momci i ja da batinama sprecimo". Ti sad meni kazes da bi nakon ovakve objave sve litije trebalo otkazati? Znam da ne mislis tako ali onda pitanje, zasto ne mislis tako? Otkud sad ta dva arsina?

Meni ne smetaju kairtkature tebi smetaju, dakle sami su krivi.

Tebi ne smetaju litije meni smetaju, dakle sami ste krivi ako vas neko izdeveta?

Пази, покушавам да спустим лопту јер капирам да се око свега битног овде слажемо, само ме иритира то што ја такво понашање/реакције не доживљавам ни као правдање ни као изједначавање, него као објективно сагледавање, а ти не. Дакле, на оном мом примеру, апсолутно сам за то да се казни и то без олакшавајућих околности навијач који је пребио оног са провокативном мајицом. Као што сам и у сукобу вране (у урбаној зони), или пса луталице, и човека који их провоцира, увек на страни човека, али питање остаје: зашто то радиш?

На примеру ове изложбе, а за шта и даље мислим да је у питању била организована ствар јер ми је апсолутно непојмљиво да нешто толико небитно, ма колико болесно било, тригерује градске идиоте или проблематичне клинце прво јер доводим у питање како су уопште чули за то, мислим да би саопштење у ком се осуђује приказ оних болештина без најаве да је у питању изложба болести, свакако било издато. И око тога заиста не видим разлог да се не сложимо - не да неко има право да нешто сматра болесним, него да ако нешто излаже нешто болесно, није никакав злочин то вербално осудити, без консеквенци типа кривичне или прекршајне одговорности. Разбијаче изложбе чека кривично гоњење, организаторе изложбе не чека никакво, већ су се само као увређене фрајле понели јер се неко усудио да их прикаже икако другачије него као уметнике, и тачком након тога. Као да онај са мајицом "Црвена звезда смрди" инсистира на томе да се, ето тако, само шеткао градом, невешт.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...