Jump to content

Саопштење Министарства културе и информисања у вези са изложбом у Уметничкој галерији „Стара капетанија” у Земуну

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, Вилер Текс рече

Цитираћу део песме Кизе РХ који је можда најбољи урбани песник и репер. Сигурно најстарији мећу активнима "Слободан бити докле мисао сеже, ствар је ума без равнотеже"

Ja ću nastaviti u pesničkom duhu:D

Biti isti, biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj. (Cane Partibrejkers)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, cloudking рече

Znaci svi su jednako krivi...

Увек било и биће. Али то треба разумети на дубљем нивоу. Али за то мислим да ти и ја немамо довољно смирења.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, cloudking рече

Umetnik ne sme da bude ogranicen. Umetniku treba dopustiti da stvara bu-kvalno sta god pozeli a mi koji konzumiramo tu umentost cemo dati svoj adekvatan sud. Za nesto cu reci "zelim ovo da gledam svaki dan ne zalim para" a za nesto cu reci "sad sam video radove ovog umetnika i nikad vise" ovo drugo je za umetnika veca kazna od 300 pocepanih izlozbi...

Ljudi mesaju stvaranje sa kicem koji nam je u vecoj meri dostupan pa smo njime i prezasiceni. Jer kic ima svrhu, umseren je na "spolja" ka publici a umetnost je okrenuta kaunutra. Pravi slobodni umetnici ne stvaraju da bi bili prepoznati ili da bi im se ljudi divili (to je samo dopunski benefit) nego iz ciste potrebe da se kreativno izraze.

Saglasna, ali ipak imam da dodam:D
Negde je svrha umetnosti da oplemeni i da probudi ono najbolje u nama, u najširem smislu te reči, od katarze pa do preispitivanja nekih stavova i uverenja.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Вилер Текс рече

Опет ме посматраш као инквизитора. Нисам то рекао. Нити ја икоме пресуђујем. Говорим о узрочно последичним односима. А свачија је одговорност да ти односи буду свети а не шок-шок односи.

Ako si prihvatio onu moju primedbu da postoje ljudi sa razlictim pogledima na svet koji nuzno ne znace pogresne poglede na svet, onda si u situaciji da svako ima svoju definicuiju soka.

Kako u takvom sistemu mislis da taj sok definises?

Meni je onaj video kad pop mlati dete o svetu vodu dok ga krsti nevidjeni sok, tebi je karikatura sok, da li su dovoljni nasi subjetkvni odnosi prema tom terminu? Ako jesu, onda kolko ti imas prava da na svoj sok reagujes sokom toliko i ja imam prava da na svoj sok reagujem sokom a to znaci da imam puno pravo da udjem u crkvu i nasilno prekinem krstenje npr.

Kako u tom tvom svetonazoru resavas taj problem da svako ima drugacije vidjenje soka u samom startu?

PS. I ako krenes sa "zna se" ili "svi znaju" ili "neke stvari su unverzalne" onda se vracamo na onu neozbiljnu komunikaciju s klizeci :)

*sok= image.png  :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, J_a_n_a рече

Saglasna, ali ipak imam da dodam:D
Negde je svrha umetnosti da oplemeni i da probudi ono najbolje u nama, u najširem smislu te reči, od katarze pa do preispitivanja nekih stavova i uverenja.

Ma jok. Umetnost nema svrhu... neka umetnost oplemenjuje, da, ali to nema veze s umetnoscu nego s nama.

Nekoga ce Desanka Maksimovic oplemeniti a neko ce ko tele da bulji u njene stihove tri dana i da vidi samo neke lepe reci koje se rimuju...

Znaci, ne oplemenjuje umetnost nas, nego se mi oplemenjujemo umetnoscu, ko oce i moze naravno...

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, J_a_n_a рече

Slažem se sa celim tekstom osim zadnjeg pasusa. Shvatam na šta nam ukazuju te ilustracije, ali opet mislim da su mogli da izaberu i da se drugačije izraze i ukažu na neke stvari a ne crtežima beba sa sekirom u glavi.

Ne opravdavam upad huligana na izložbu.

Pa šta bi rekla za ove ikone što ih postavi Junaito? Đakon Avakum, dranje kože, i masakr nad prvjencima u Vitlejmu? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, cloudking рече

Ako si prihvatio onu moju primedbu da postoje ljudi sa razlictim pogledima na svet koji nuzno ne znace pogresne poglede na svet, onda si u situaciji da svako ima svoju definicuiju soka.

Kako u takvom sistemu mislis da taj sok definises?

Meni je onaj video kad pop mlati dete o svetu vodu dok ga krsti nevidjeni sok, tebi je karikatura sok, da li su dovoljni nasi subjetkvni odnosi prema tom terminu? Ako jesu, onda kolko ti imas prava da na svoj sok reagujes sokom toliko i ja imam prava da na svoj sok reagujem sokom a to znaci da imam puno pravo da udjem u crkvu i nasilno prekinem krstenje npr.

Kako u tom tvom svetonazoru resavas taj problem da svako ima drugacije vidjenje soka u samom startu?

*sok= image.png  :D

Наравно да постоје различити погледи. Али онај поглед који није Христов је погрешан. А ми смо позвани да имамо Христов поглед. И то се стиче читав живот а може се за секунду изгубити.

Шок је као метафора, могао сам рећи провокација, панк, прст у око...Ударти на оно што је људима свето. Ови називи су недоречени.

Не знам о ком снимку говориш. Али рецимо присуствовао сам нечем што ме је мало шокирало, а радило се о светотајинском чину. Међутим то што ме је шокирало приписао бих људској слабости а света тајан остаје света тајна. Наравно да немаш права да прекидаш крштење али икс пута се десило да током обреда неко некоме на нормална начин скрене пажњу. Ствар је у намери.

Дакле генерално ствар је у намери и настројењу и томе да човек влада собом да на добар начин каже или уради добру ствар.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Justin Waters рече

Pa šta bi rekla za ove ikone što ih postavi Junaito? Đakon Avakum, dranje kože, i masakr nad prvjencima u Vitlejmu? 

Pa meni su to dva potpuno različita izraza, ako gledamo umetnički:) jer su mi karikature bebe izazivaju grozotu a ikone ne, a da ne ulazimo u žitija i zaista značaj ikona.

I ne može se porediti, nije stvar ni u grozoti, recimo meni lično gotika kao pravac je grozna i mračna ali to ne umanjuje njen značaj. Dok recimo ove ilustracije ne mogu da imaju vrednost kakva imaju neka gotička dela.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, J_a_n_a рече

Pa meni su to dva potpuno različita izraza, ako gledamo umetnički:) jer su mi karikature bebe izazivaju grozotu a ikone ne, a da ne ulazimo u žitija i zaista značaj ikona.

zato sto poput Teksa, freske razumes a karikature ne.

пре 3 минута, J_a_n_a рече

Dok recimo ove ilustracije ne mogu da imaju vrednost kakva imaju neka gotička dela.

pa je zato ok da se cepaju :)

Подели на овим сајтовима

Већ је 10 страна исписано и иде овим током, ову поруку вероватно неће ни видети више од 2-3 људи, али свеједно.

За онакву "уметност" треба да стоји крупна порука упозорења о каквој се уметности ради, а не да неко излаже узнемирујуће гадости од којих се јежи свака длака, па после оне који реагују да назива "фашистима".

Сниман је у Србији и "Српски филм" - како он никад није био мета "фашиста"? Зато што су га сами аутори јасно истакли као филм са високо узнемирујућим садржајем и да је намењен уско специфичној публици. Замислите да неки идиоти организују јавну пројекцију "Српског филма" на отвореном и то прогласе за уметничку пројекцију? Министарство више текста потрошило осуђујући изложбу него разбијаче? И нека је, јер ће разбијачи кривично одговарати.

Подели на овим сајтовима

Биле би занимљиве реакције на изложбу са нпр. карикатурама беба које доктори секу на комаде у утробама мајки. 

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Вилер Текс рече

Али онај поглед који није Христов је погрешан.

giphy.gif

пре 17 минута, Вилер Текс рече

А ми смо позвани да имамо Христов поглед.

Koji tacno? Ljubi bliznje? Ne sudi da ti se ne bi sudilo? Drugi obraz? 

пре 19 минута, Вилер Текс рече

Ударти на оно што је људима свето

Posto znamo da ova karikatura "udara" na cedomorstvo u drustvu, otkad je cedomorstvo sveto u hriscanstvu? Ako ista to bi trebalo da je najveci greh, kakvo crno "sveto"?

пре 20 минута, Вилер Текс рече

Наравно да немаш права да прекидаш крштење али икс пута се десило да током обреда неко некоме на нормална начин скрене пажњу.

Eto, jel vidis kako znas kad se radi o tebi! E sad to primeni i na druge  i videces da izlozba nije morala nasilno da se cepa...

пре 21 минута, Вилер Текс рече

Дакле генерално ствар је у намери и настројењу и томе да човек влада собом да на добар начин каже или уради добру ствар.

Poput ovih momaka sto su upali da cepaju? Mislim, ne cuh te da si osudio njihovo antihriscansko ponasanje...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Тражитељ рече

Већ је 10 страна исписано и иде овим током, ову поруку вероватно неће ни видети више од 2-3 људи, али свеједно.

За онакву "уметност" треба да стоји крупна порука упозорења о каквој се уметности ради, а не да неко излаже узнемирујуће гадости од којих се јежи свака длака, па после оне који реагују да назива "фашистима".

Сниман је у Србији и "Српски филм" - како он никад није био мета "фашиста"? Зато што су га сами аутори јасно истакли као филм са високо узнемирујућим садржајем и да је намењен уско специфичној публици. Замислите да неки идиоти организују јавну пројекцију "Српског филма" на отвореном и то прогласе за уметничку пројекцију? Министарство више текста потрошило осуђујући изложбу него разбијаче? И нека је, јер ће разбијачи кривично одговарати.

kakve babe... usrali ste se od "groznog crteza"... nacija junaka, nebeski narod  :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...