Jump to content

Саопштење Министарства културе и информисања у вези са изложбом у Уметничкој галерији „Стара капетанија” у Земуну

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 14 часа, Вилер Текс рече

Изложба није требала да се деси. Ево предолга за врхунске уметнике који би да трипују панк, нека стану испред патроле жандармерије и нека крену да им псују најмилије онако из чиста мира, кад им је већ стало до перформанса.

Разумем да неко са 15-18 година црта ове будалаштине јер ето трипује лудило. Ако ако се са 40 година не постиди тога и каже, ово је бре кретенизам што сам радио онда се ради о неком ко није сав свој.

Ако је изложба дозвољена, онда је одговорност на полицији и држави уопште што су дозволили оним будалетинама да упадну, баце сузавац и исцепају све редом.

Врхунац је лицемерја да власт преко министарства културе пере руке од своје одговорности причом "није то требало да се деси, али сами сте тражили ђавола". Јер је њихова дужност била да ово спрече.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 9 минута, cloudking рече

Slusaj kolko ti je glup argument "Pa ni antiesti ne bi grebali ikone da ih crkve nisu tu stavile? Nek crkve ne stavljaju ikone pa ih niko nece grebati"

zasto ne mozes?

Brateuuuu... svaki covek? Svi ljudi osecaju istu stvar? A to je bas ona ista stvar koju oseca Teks Viler? 

Kolko ti imas godina?

Под питања су ти глупа.

Која је поента цртежа? Који контекст?

Шта је аутор хтео да каже њима?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, GeniusAtWork рече

Ако је изложба дозвољена, онда је одговорност на полицији и држави уопште што су дозволили оним будалетинама да упадну, баце сузавац и исцепају све редом.

Врхунац је лицемерја да власт преко министарства културе пере руке од своје одговорности причом "није то требало да се деси, али сами сте тражили ђавола". Јер је њихова дужност била да ово спрече.

Meni upad nije bio toliko skandalozan, nit je prvi nit poslednji, ali ona sramota od saopstenja iz ministartstva je apsolutno nenormalna i kod mene izaziva paniku.

Tu je problem a ne  u karikatiruama. Nego ne mogu da objasnim drugarima s teme da ce jednog dana i sami biti na meti te iste ideologije, samo sto ce tad drugu pesmu da pevaju...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вилер Текс рече

Под питања су ти глупа.

Која је поента цртежа? Који контекст?

Шта је аутор хтео да каже њима?

Opet te pitam, ste boli cvetko sta je hteo da kaze?

Cekaj, da podvucemo crtu, da ne gubimo vreme na uzaludne postove.

Da li bi se slozio sa ovime: "Tekst Viler smatra da je u redu koristiti nasilje prema umetnosti ukoliko ta umetnost prikazuje motive koji su bez konteksta  ili sa groznim kontekstom"?

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, GeniusAtWork рече

Да. то је тачно са правне стране.

И то је тачно јер су дозволили, ако их је уопште ко и питао. Ако није не стоји твоје опажање.

Нека свако расуди за себе.

Поента мог писања је да ово није никаква уметност већ је то на нивоу тинејџерског цртежа који треба да остане на вратима тоалета неког андергаруд клуба и да је потпуно неприхватљиво да неко са 40 година под паролом уметности то излаже  или брани апстрактном аргументацијом.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вилер Текс рече

@Juanito Да ли је теби овде јасан контекст ових фрески и поента?

Ако није брате онда не знам шта би ти рекао.

Da. Apsolutno. Istovetan je kontekstu bebe sa sekirom u glavi.

U oba rada imamo nevinu zrtvu koja ispasta neduzna od strane osobe ili osoba koje su bezumni nasilnici.

Jedina razlika je  u tome sto je freska stripovski konkretna a karikatura ocekuje od konzumenta mali intelektualni anagazman, jer izvrsitelj dela nije neposredno prikazan ali je iz konteksta jasan. KOg konteksta? E to je taj intelektualni angazman.

Zato su freske za svakoga  a karikature bas i ne.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

Opet te pitam, ste boli cvetko sta je hteo da kaze?

Cekaj, da podvucemo crtu, da ne gubimo vreme na uzaludne postove.

Da li bi se slozio sa ovime: "Tekst Viler smatra da je u redu koristiti nasilje prema umetnosti ukoliko ta umetnost prikazuje motive koji su bez konteksta  ili sa groznim kontekstom"?

Боли ме јер си се ти позивао на контекст и поенту. Пошто контекст и поенту не знаш, а веровато је и нема осим у томе да се ради о тинејџерском глупирању, не лупетај више.

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Вилер Текс рече

Овде је јасан контекст. Али у овоме о чему ми причамо нема тог контекста. Ако га има нека уметник каже шта је хтео да поручи.

Pa baš i nije, tj mnogima tad kad je izašla nije jer je bilo osuda sa raznih strana, po najviše iz konzervatnih zemalja, bliski istok itd..Kao što rekoh i sam sam na prvu imao negativno mišljenje, ali poslije je bilo jasno čemu se radi. A imao sam to negativno mišljenje jer sam redukcinistički posmatrao..fokusirao se samo na sliku dječaka utopljenog, a ne cijelu sliku i poruku koju nosi. Recimo, Somborac je u blicu prikazivao političare na razne načine, i jedan je bio da Mirka Cvetkovića, tadašnjeg premijera dok je Tadić bio predsjednik, slikao sa gumenim rukavicama i maramom na glavi i kuhalom u ruci. Ako bi posmatrao to kao Šarlijevu karikaturu, trebao bih negativno nastrojen jer je uvrijedio premijersku instituciju ...međutim znamo da je to bilo prikazivanje iz razloga je jer bilo dobro poznato da je tadašnji premijer, kao i današnji samo potrčko i da je Somborac na originalan načina dočarao to. 

Najveća greška je da se od umjetnika traži da iskazuju šta su htjeli poručiti. Umjetnik ne bi bio umjetnik da mu je to u opisu posla. Bio bi naučnik, pronalazač, inženjer....Nije na umjetniku da dokazuje šta je poručio nego na onom ko gleda tu umjetnost da skuži i na svoj način to sagleda.  Kao i sa onom Šarlijevom karikaturom, tvoje je hoćeš je gledati kao uvredu na dječaka i biti gnjevan, ili ćeš je gledati kao sprdnju na sistem i biti miran ili se nasmijati. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

Da. Apsolutno. Istovetan je kontekstu bebe sa sekirom u glavi.

Дакле ове карикатуре су уствари настале као осуда насиља према деци или приказ мучеништва?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вилер Текс рече

Поента мог писања је да ово није никаква уметност већ је то на нивоу тинејџерског цртежа који треба да остане на вратима тоалета неког андергаруд клуба и да је потпуно неприхватљиво да неко са 40 година под паролом уметности то излаже  или брани апстрактном аргументацијом.

A kog sad ovde birga za tvoje tumacenje karikatura? Jesi ih ti pravio? Nisi. Jesi ih cepao? Nisi.

Ovde se prica  o aktu nasilja, koji ti nikako da osudis a sve se vracas na tvoje licno misljenj o karikatiruama koje iskreno bas nikoga em ne zanima em nema nikakve veze sa temom.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...