Jump to content

Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Тако и васкрсење мртвих: сије се у распадљивости, устаје у нераспадљивости;

Sv.Teofilakt Ohridski :

Сеје се у распадљивости, устаје у нераспадљивости.

Кад је говорио о семенима, употребљавао је речи какве доликују телима. На пример, каже: Неће оживети ако не умре. Сада пак, када говори о телима, употребљава речи које би више приличиле семенима, јер каже: Сеје се у распадљивости. Под сејањем овде не подразумева наше зачеће у утроби, него погребење мртвих тела у земљу и као да каже: мртво тело се у земљу сахрањује у распадљивости, тј. зато, да би иструлело. Добро је рекао устаје, а не "ниче", да ти ово не би сматрао за дело земље.

Vidis da se ovde govori o raspadljivosti nasih ljudskih i smrtnih tela kada se sahranjuju u zemlju kao raspadljiva,.... i na kraju u vaskrsenju ustaju kao neraspadljiva i preobrazena i duhovna i nebeska tela.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 827
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

@Bokisd zašto provodim oce koji govore što i ja govorim.

Ti si me pitao šta ti je to duševno telo eto ti sad odgovor šta je, te sad ne uči mene ono što ti nisi ni znao da postoji.

Duševno telo umire vaskrsava duhovno telo.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Volim_Sina_Bozjeg рече

Kako je njihovo stanje? Izgleda mi ovako da su klinički mrtvi.

Цитати из катихизиса су у односу на ову твоју констатацију. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Сије се у бешчашћу, устаје у слави; сије се у немоћи, устаје у сили;

sv.Teofilakt :

Сеје се у бешчашћу, устаје у слави.

Шта је бешчасније (тј. пониженије) од мртвога? Међутим, васкрснуће у слави непропадљивости, иако неће сви добити исту част.

Opet isto, bescasce je sinonim za mrtvoga i nasa smrtna i trulezna tela,..... a ustajanje u slavi jeste razlicita slava nasih vaskrslih tela.

Сије се тијело душевно, устаје тијело духовно. Постоји тијело душевно и постоји тијело духовно.

sv.Teofilakt :

Сеје се тело душевно, устаје тело духовно.

Душевно је оно тело које управља силама душе и над којим душа господари и влада. Духовно је оно које има изобилно дејствовање Духа Светога који њиме управља у свему. Иако Дух и сада дејствује у нама, то није тако и није увек, јер се од оних који греше Дух удаљује. Иако је Дух и сада присутан, телом управља душа. Тада ће пак Дух непрекидно обитавати у телима праведника. Или можда духовним назива непропадљиво тело, само не ваздушно и етарско, тј. оно чија је суштина ваздух и етар, као што говори Ориген. Ако не верујеш нераспадљивости, погледај небеска тела која све до сада нису ни остарила, ни ослабила. Онај Који их је створио таквима учиниће и наше распадљиво тело нераспадљивим.

Постоји тело душевно. 

Оно које имамо у овом животу.

Постоји тело духовно.

Оно које ћемо имати у будућем животу, по суштини исто али духовно, нераспадљиво.

Valjda je ovo sve jasno sta je ap.Pavle mislio pod telom dusevnim i telom duhovnim.

Moras (mislim trebas) VSB malo konsultovati i tumacenja svetitelja kada nesto imas na umu, jer telo dusevno je uvek u svetootackom tumacenju imalo kontekst u tome da se misli na ovo nase telo koje je smrtno i propadljivo i na telesne strasti kao na primer prejedanje, blud i slicno.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

Цитати из катихизиса су у односу на ову твоју констатацију. 

Dobro.

Hoćeš li mi ti reći, da li si na Liturgiji u Carstvu Božjem?

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dobro.

Hoćeš li mi ti reći, da li si na Liturgiji u Carstvu Božjem?

Литургија није коначно Царство Божије. Литургија је "већ и још не (у потпуности)".

"Ово чините у мој спомен, док не дођем"

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Родољуб Лазић рече

Литургија није коначно Царство Божије. Литургија је "већ и још не (у потпуности)".

"Ово чините у мој спомен, док не дођем"

A kako su na Liturgiji prisutni i oni koji su umrli i oni koji se još nisu ni rodili?

Ako si u Carstvu Božjem onda si već i sada jer Carstvo je sjedinjene sa Hristom i svi smo prisutni u Putiru, Telu Hristovom.

Carstvo nema vreme, ništa ni smrt ni rođenje ne sprečava punoću Carstva.

Već smo rekli malo pre da vaskrsavamo u drugim telima, te da Carstvo nema vreme, dakle i pre stvaranja sveta je kao i posle kraja vremena.

Dakle duša se pretvara u duhovno oslobođena svega zemaljskog vaskrsnuta u Nebeskom Adamu, ona ne može postojati kao zasebni intitet.

Zato kad oci govore o besmrtnosti duše imaju na umu duh.

Videćeš pogotovo u Justina on to dobro obrazlaže kad uđe dublje u materiju.

Eto ništa drugo samo malo da vas zainteresujm,  kad budete čitali o tome.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

Jesi drzak, u pocetku kada si dosao na forum u nekim temama jesi bio drzak (prema meni), kasnije, u poslednje vreme imali smo supet comunication', i sada opet nastavljas po starom u ovoj prici oko duse i tela.

Uzmes i interpretiras neke moje poruke na totalno pogresan nacin, bukvalno je kao da ja kazem danas je dan, ti kazes noc, i onda jos izvlacis jos besmisleniji zakljucak da sam u nekoj jeresi i slicno. :0426_feel:

Sad, ako smo uveli palost prirode - jer kazes da je palost prirode lisenost blagodati - kako onda odmah u sledecoj recenici mozes da kazes da me palost prirode (koju sam pomenuo odmah na pocetku ove price) ne moze izvuci da je palost kao neko stanje.

Ako i sam pominjes da je palost prirode ekvivalentno lisenosti blagodati. 

I, zato i ne mozemo da udjemo u crkvu bez krstenja putem kojeg nam se daje da mozemo da prevazidjemo tu nasu trenutnu palu prirodu.

Znaci, evo sam si napisao..... "дакле само још један доказ да је тијело способно за благодат, али и да остане за без ње"..... sto znaci, kada imamo palu prirodu, nemamo blagodat, dok kada se borimo i prevazilazimo i preobrazujemo tu nasu palu prirodu, onda i imamo blagodat.

I, to samo primenimo na pricu o polnim organima, u paloj prirodi nema blagodati, dok u preobrazenoj prirodi i polni organi ucestvuju u osvecenju.

Ja ne znam da li razumes, da si u ovoj poruci po kontekstu rekao ono sto sam i ja pisao u svojim porukama,...... pa, i ne moze da bude drugacije :D.... i kad malo razmislim, uopste mi nije jasno gde ti vidis neki spor izmedju tebe i mene.

Спора је било док си тврдио да (пало) тијело није способно за благодат, и да је душа орган за благодат путем којег се она диструбира у тијело, али није тако иако кидањем душевних веза за свијетом, човјек је пријемчивији за благодат, али кад ће она да дође не зависи од човјека него од Господа.

Ниси још одговорио да ли је душа створена и смтрна, али и бесмтрна као тијело или је она од неке бесмтрне природе. Такође мислим да гријешиш и у томе што стања душе: рај ... и пакао сматраш неким створеним свијетовима. Јер то ништа не постоји, постоји само благодат и на њој створено (сушто), Пакао то је максимална затвореност, човијек или ђаво који је у паклу је у ствари у мору нестворене свијетлосто чаура таме крајње. 

Такође гријешиш што ме називаш безобразником, а тврдио си да (пало) тијело није способно за благодат, као да се пала тијела не освећују...

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Volim_Sina_Bozjeg рече

Doći će i već je došao čas kada će mrtvi čuti glas Sina Božjeg.

Који мртви, мртви нису мртви,то ће живе бесмтрне душе да чују...:))

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли је истина али чуо сам да код Јеша дође "поп" на "опелу" нагне се над покојником и каже: Да знаш да си мртав! 

Има овде код нас неких да су живи и здрави, али којима би требао такав поп, ако се предсатве у Господу прије другог доласка.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Meni prosto neshvatljivo to blejanje duša na nebu čekajući kraj vremena.

Марко, то је врло ружно речено и без поштовања. Мало страха Божјег не би шкодило. Душе на небу не блеје, прочитај поново шта каже владика Николај у катихизису шта раде душе до свеопштег суда. И Бог није Бог мртвих, него Бог живих....

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Родољуб Лазић рече

Марко, то је врло ружно речено и без поштовања. Мало страха Божјег не би шкодило. Душе на небу не блеје, прочитај поново шта каже владика Николај у катихизису шта раде душе до свеопштег суда. И Бог није Бог мртвих, него Бог живих....

Nije ružno već ja verujem u vaskrsenje a ne u besmrtnu dušu.

Duša postaje duh vaskrslog.

Vidi, nećeš me moći tako ispravljati po moralnim principima kao da ja to nisam. 

Duša živa je stari Adam i on umire i sve umire sa njim. Ne znam kako je tebi jasno gde borave duše u kakvom su stanju, da li su svesne, da li još teže ka zemlji, pritiska li ih vreme, da li su oslobodjene vremena i ako jesu kako je to moguće....

Ja verujem isključivo u vaskrsenje i da duševno telo čitaj duša živa umire i vaskrsava u nebesko telo čitaj duhovno telo.

Nijedan od navedenih otaca nije bio u suprotnosti sa Pavlom, čitao sam Justina. Sa Nikolajem se ne slažem da za ličnost postoji privremeni sud pa posle konačni, za mene je sud konačan kad umreš.

Nije loše ne slagati se sa nekim pa makar bio svetitelj. Sam taj svetitelj, rekao je da bi spalio pola svojih tekstova.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...