Jump to content

Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 30 минута, Bokisd рече

Kako neki, kada su to upravo svi svetitelji pisali i to je nasa hriscanska saborna i predanjska vera i ispovedanje.

Vracanje u nista, gde si to procitao u Pismu ili kod svetih otaca, to ti je cist extremni protestantizam. 

Znaci tvoja vera je,..... Isus umire telom i sta se desava sa Njim, kao covek je znaci i Isus otisao u nebice i nepostojanje. Pa to ti je blago receno profanacija ocovecenja Boga.

Da li si ti bre covece svestan u sta srljas ? :!:

Боксид, у паклу могу завршити само ако га сам изградим у себи, а срљам у твоје просветљење, мада вјероватно узалуд. Волиш ти свој склоп вишенего мене.

Кажем ти баш ме заболе тебе ради за платонистичу антропологију, иначе мени је занимљив платонизам јер није метафизика, када то скапираш онда ћу са тобом да наставим о платонизму, до тад негирам постојање душе, са било које не платонистичке позиције и ништа ми вјери не смета. То разуми, ти узмеш па кажеш писао светитељ, а контекст ти је упитан, да не кажем критичан.

Ма ето етикетирај, протестантизам је умрјети, а имати вјечну душу су екстремне Веде, Вишне и Кришне...ето реко Николај слава Кришни и учио о свечовјеку, о некој корпоративној личности ко фашисти, ишта сад са тим? Чуј шта има дебила који поистовјећују фашизам и православље, као ближи је хришћанству од комунизма?

Па умире и као Бог, шта има то везе, ти стално причаш о томе од чега је саствљен човјек, као да је вјера наша у човјека да је он душа и тијело и дух, то није вјера, ми не знамо шта је човјек, то схвати.

+Атансије  сматра да би 8 Сабор требао бити о томе шта је човјек. Дакле нема саборског и Црквеног учења о томе!  По њему је одговор: Христос, али сабор би се бавио тиме како. Ако би ти и Роћко дошли тамо, онда би било ријечи и платонистичком учењу о тијелу души и духу, али ни то ниси кадар да схватиш јер то нису у платонизму дијелови из којих је састављен човјек -како тлапиш, него стања!  Зато је узалуд причати , дух је стање благодати, а не благодатни дио створене природе! Разумијеш?

Духован човјек је и нестворен и бесмртан, али не како ти мислиш, него то стање и тај феномен су духовни и бесмртни.А  није створенје бесмртно. Разумјеш?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 827
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Ma, nije Hadjija to bas tako lako i igrarija i igrati se sa time sta je covek po prirodi i kako nasa hriscanska vera ispoveda stvaranje coveka.

Jer, tog coveka je uzeo Isus u Svoju Bozansku Licnost i nasa covecanska priroda koja je sastavljena od tela i duse je postala deo Bozanske Licnosti i to neraskidivo i nerazdeljivo i tu nasu covecansku prirodu je Isus i vazneo na nebesa i zato i mi mozemo da idemo za Isusom i da budemo tamo gde je i On - kako je i Sam obecao kada se vazneo na nebo.

I, ako je tako Bog Logos i Sin Boziji ustrojio Svoje ovaplocenje i ocovecenje i Svoje stradanje i smrt na Krstu i na kraju i Vaznesenje,...... onda je to i pravilo nase vere i treba to pratiti i ispovedati bas tako. Jer je i sam Isus upozorio one koji prilaze Njemu kako treba verovati u Njegovo ovaplocenje jer samo kroz Njega imamo spasenje i da ako drugacije verujemo onda moze da se desi i da skrenemo sa Njegovog puta koji je ustrojio za nase spasenje.

I, ako je On primio i nasu dusu u Njegovu Bozansku Licnost i ako je tom dusom ziveo u zagrobnom zivotu posle smrti Njegovog tela, onda je tako ustrojstvo nase vere jer nam je tako pokazao nas Bog svojim zivotom i delima i Jevandjeljem.

Tako da, kako oces, ali bar malo porazmisli, pokusaj bar malo da se preispitas da li je ispravno to kako verujes i da li je u skladu sa svetootackim i predanjskim i crkvenim ucenjem i verom.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Bokisd рече

Ma, nije Hadjija to bas tako lako i igrarija i igrati se sa time sta je covek po prirodi i kako nasa hriscanska vera ispoveda stvaranje coveka.

Jer, tog coveka je uzeo Isus u Svoju Bozansku Licnost i nasa covecanska priroda koja je sastavljena od tela i duse je postala deo Bozanske Licnosti i to neraskidivo i nerazdeljivo i tu nasu covecansku prirodu je Isus i vazneo na nebesa i zato i mi mozemo da idemo za Isusom i da budemo tamo gde je i On - kako je i Sam obecao kada se vazneo na nebo.

I, ako je tako Bog Logos i Sin Boziji ustrojio Svoje ovaplocenje i ocovecenje i Svoje stradanje i smrt na Krstu i na kraju i Vaznesenje,...... onda je to i pravilo nase vere i treba to pratiti i ispovedati bas tako. Jer je i sam Isus upozorio one koji prilaze Njemu kako treba verovati u Njegovo ovaplocenje jer samo kroz Njega imamo spasenje i da ako drugacije verujemo onda moze da se desi i da skrenemo sa Njegovog puta koji je ustrojio za nase spasenje.

I, ako je On primio i nasu dusu u Njegovu Bozansku Licnost i ako je tom dusom ziveo u zagrobnom zivotu posle smrti Njegovog tela, onda je tako ustrojstvo nase vere jer nam je tako pokazao nas Bog svojim zivotom i delima i Jevandjeljem.

Tako da, kako oces, ali bar malo porazmisli, pokusaj bar malo da se preispitas da li je ispravno to kako verujes i da li je u skladu sa svetootackim i predanjskim i crkvenim ucenjem i verom.

Ако ти се загробно живи иди у индију, и опет то кажем нема саборног учења о томе шта је чобјек, најсаборније је ecce  homo, и Његош каже: Човјек човјеу највећаја је тајна, платонистичко учење о човијеку нити је хришћамско нити само хришћанско нити га ти разумијеваш ваљано, па си зато у прпблему и исповједаш да је нешто створено бесмтрно по пророди.

У непрестаном сам преиспитивању, али и ти размисли ако наравно можеш, платонизам је тежак и није тако волгаран и наиван, мораш да имаш духовно искуство да би знао о чему се говори када се каже дух, односно трећа ипостаса, или да имаш душевни, нпр поетски занос, да би знао шта је душевни човјек и мораш да имаш тјелесну свијест да би знао шта је магијска односно техничка свијест односно прва ипосаса.

За тебе су то дјелови човијека као нога и рука и сл, из чега је ом сасрављен, али читав је човјек у свакој ипостаси.

Ти, Рођко и слични на техничком нивоу причате о платанизму и оцима и бомбардујете цитатима, а неспособни сте за душеви замос а каомоли духовни. То се видиу томе што у свему видите свијет и свијетове а свијет је само у магијској свијести.

Ја сан се хришћамском платонизму учио код Данила Крстића и Жарка Видовића код којег сам и дипломирао, дати не говорим шта хе рекао и писао за мене, ако ти знаш неке боље платонске Оце у нас, јави ми. Читај Данила 3 спрата, а онда Жаркине Огледе о духовном искуству, па ћемо причати о њиховим дјелима, мени су предавали, са Жарком сам се дружио до смрти и посље наравно остајем са њим у вези.

Имао сам прилику да питам, а држим да сам још у прилици.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Ако ти се загробно живи иди у индију, и опет то кажем нема саборног учења о томе шта је чобјек, најсаборније је ecce  homo, и Његош каже: Човјек човјеу највећаја је тајна, платонистичко учење о човијеку нити је хришћамско нити само хришћанско нити га ти разумијеваш ваљано, па си зато у прпблему и исповједаш да је нешто створено бесмтрно по пророди.

У непрестаном сам преиспитивању, али и ти размисли ако наравно можеш, платонизам је тежак и није тако волгаран и наиван, мораш да имаш духовно искуство да би знао о чему се говори када се каже дух, односно трећа ипостаса, или да имаш душевни, нпр поетски занос, да би знао шта је душевни човјек и мораш да имаш тјелесну свијест да би знао шта је магијска односно техничка свијест односно прва ипосаса.

За тебе су то дјелови човијека као нога и рука и сл, из чега је ом сасрављен, али читав је човјек у свакој ипостаси.

Ти, Рођко и слични на техничком нивоу причате о платанизму и оцима и бомбардујете цитатима, а неспособни сте за душеви замос а каомоли духовни. То се видиу томе што у свему видите свијет и свијетове а свијет је само у магијској свијести.

Ја сан се хришћамском платонизму учио код Данила Крстића и Жарка Видовића код којег сам и дипломирао, дати не говорим шта хе рекао и писао за мене, ако ти знаш неке боље платонске Оце у нас, јави ми. Читај Данила 3 спрата, а онда Жаркине Огледе о духовном искуству, па ћемо причати о њиховим дјелима, мени су предавали, са Жарком сам се дружио до смрти и посље наравно остајем са њим у вези.

Имао сам прилику да питам, а држим да сам још у прилици.

Zagrobno ce da se zivi i u buducem veku, zagrobno i nebeski zive i andjeli, znaci postoji jedan deo u nama kao ljudima koji treba da zivi i posle smrti tela, jer je i zagrobno ziveo Svojom covecanskom prirodom i Isus,..... pa, ako indirektno i Njega teras u Indiju, onda ne znam sta da ti kazem ..... to ti moze biti savet za preispitivanje i slicno nesto drugo, ..... nemam sta tebe mnogo da ucim sta i kako, pametan si i ozbiljan covek i znas mnoge ljude crkve, pa se posavetuj. 

Ah, kad te pokojni e.Danilo nije mogao posavetovati i nauciti o dusi, pa ko ce onda bre Hadjija......:stadaradim:

I, ah, dusevni i duhovni zanos,  .... e, to mi tesko mozemo dostici i zato je i bitno ovo sve u vezi duse i duhovnog puta, jer bez tog duhovnog zakona ne mozemo doci i do tog duhovnog zanosa,..... ali, zato imamo i svetitelje i duhovno predanje u kome je opisan taj zanos i nema drugog puta da zadobijemo taj zanos (bar malo nesto Just_Cuz_19) osim kroz postovanja i sledovanja tom blagodatnom svetootackom putu.

Tako da, pitaj i interesuj se, (mozes i mene da pitas ponesto .... :)))) i uci i usavrsavaj se, ali budi otvoren za sve opcije i trudi se da budes objektivan i nepristrastan..... i stici ces do duse i duha :stadaradim:...

Подели на овим сајтовима

Zagrobno ce da se zivi i u buducem veku, zagrobno i nebeski zive i andjeli, znaci postoji jedan deo u nama kao ljudima koji treba da zivi i posle smrti tela, jer je i zagrobno ziveo Svojom covecanskom prirodom i Isus,..... pa, ako indirektno i Njega teras u Indiju, onda ne znam sta da ti kazem ..... to ti moze biti savet za preispitivanje i slicno nesto drugo, ..... nemam sta tebe mnogo da ucim sta i kako, pametan si i ozbiljan covek i znas mnoge ljude crkve, pa se posavetuj.  Ah, kad te pokojni e.Danilo nije mogao posavetovati i nauciti o dusi, pa ko ce onda bre Hadjija......spacer.png I, ah, dusevni i duhovni zanos,  .... e, to mi tesko mozemo dostici i zato je i bitno ovo sve u vezi duse i duhovnog puta, jer bez tog duhovnog zakona ne mozemo doci i do tog duhovnog zanosa,..... ali, zato imamo i svetitelje i duhovno predanje u kome je opisan taj zanos i nema drugog puta da zadobijemo taj zanos (bar malo nesto spacer.png) osim kroz postovanja i sledovanja tom blagodatnom svetootackom putu.

Tako da, pitaj i interesuj se, (mozes i mene da pitas ponesto .... spacer.png) i uci i usavrsavaj se, ali budi otvoren za sve opcije i trudi se da budes objektivan i nepristrastan..... i stici ces do duse i duha spacer.png...

Лупеташ за све паре, али хајде да се мало уозвиљимо, ево и ја да се коригујем душа постоји, а ти види да ли постоји као есенција или некако другачије, Свети Оци нису знали за есенцију, ту долази до твог проблема кроз нововјековни нанос гладаш на платонизам Хајде да се саберњмо око + Данила Крстића у вези са платонизмом, а онда и око Видовића.Владика Данило учи о три спрата цивилизација, духовној цивилизацији, душевној цивилизацији и тјелесној цивилизацији,.

А Жарко о тјелесној свијести, душевној свијести и духоовној свијести.

Дакле већ из овог видиш да тијелесно умовање - магојска техничка свијести није свјест душе него свијест о тијелу.

Оно што ја замјерам теби, Лазићу и многим теолозима, што оцима приступају техничко - магијском свијешћу и онда мисле да су духовни а то је просто магијска свијест којој су предмет разглабања Оци, и онда посежете за цитатима њима убијате

Да је у моме и твоме дијалогу било душе и душевне свијести и заноса он би био пјесма која би важила кроз историју.

А да је било Духа, и духовног искуства били по памћени у вјечности као и сви духовни оци, Павле , Срефан.

Међутим ако је наш дијалог је био свјетован , тјелестан и као такав није вриједан ни времена, а камо ли историје или вјечности.

Видиш и овде су три ипостаси: вријеме, историја, вјечност.

Није свако вријеме историјско, нити су сви историјски догађаји есхатолошки.

И тако платонизам све посматра кроз три ипостасе па и Бога.о

Или душу, па има тјелесна душа и духовна душа, или тијело, па има духовно тијело и душевно тијело, али има и самоистовјетност суштог, односно тјелесно тијело.

Дакле не кад је оно поистовјећено ( мистријско поистовјећење је кључни појам и метод платонизма, и касније код Светог Максима, +Атанасије ме хвалио за то, јер додајем ја, разумијем то боље од њега, јер сам то научио од Жарке, а он +Максима није научио ништа, они су (Зики) се ту поштапали са Сартровим присидством у одсуству ...умјесто три ипостаси увели су двије биолошку и еклисиолошку, а душевну су искљулили, чему се наравно противним.

Човјекова дух је неспретно и немушто поистовјећен са личношчу, што просто је згодно на прву али не ради и не може се одржати.

Кроз историјски наслаге свијести ту се појављује субјект који је једна прије свега перспектива из једне тачке, на коју се љепи јаство.

Зато је нонсенс рећи да субјект има три ипостаси, тијело душу и дух. Или да је душа есенција, да је личност субјект итд, то је мутан логос, помјешаји појмови и дијелови разних филозофским система.....

Али да се вратим на питање шта је шта, односно шта је самоистовјетност суштог, тјелесно тјело, душевна душа и духовни дух, а онда можемо да причамо о односима ипостаса како се оне множе и патолигију тих односа страстима или хармонији односно благодати.

Сушто (самоистовјетност суштог) тјелесно тјело, дакле сушто је најзајебанија ствар, питање читаве историје филозофије је само то једно питање: Шта јесте сушто, за хришћанске филозофе шта је створено?

То нам Бог није открио, открио јесте благодат нестворену енергију духовним људима, да виде и окусе, понављам духовни човјек је нестворен, није духовно искуство искуство суштог (створеног), није то тјелесно искуство, него духовно, није искуство створеног него нествореног.

А то ваља разликовати и забрањено је мјешати, па говорити да је дух есенција - суштина.

Е сад та средња ипостаса је проблем јер је рани платонизам нема, него као ти некад душа некад дух и ту долази до забуне, али ево ако је створена душа, тијелесна душа онда је смртна, а ако је духовна душа онда је бесмртна и нестворена, не може створена а бесмртна.

Или ако ту ипостасу човјека назовеш дух, онда је нестворен, јер је нестворено искуство благодати, искуство треће ипостасе је нестворена свјетлост, искуство вјечности, Павле,Стефан и ми остали.

Оно чиме човјек опитује је све, да ли у тијелу- или ван тијела не знам Бог зна.

Нус, је духовна отвореност ума, просвјетљено ум за сагледавање вјечних Логоса, ум у трећој ипостаси, теологија.

Душеван ум је филозофија, а тјелестан ум је разум.

Зизијуласу и екипи замјерам што другу ипостасу пакују под духовност, а теби и Роћку и другим штребер има што техничку и магијски свијест пакујете као теологију, а ни до поезије нисте дошли!

И тако редом кроз три ипостасе можемо гледати све па и фалус и вагину, технички је мање више јасно, душено је да се брачници воле, а духовно је рађање и благодат.

Премда и рађање има опет три ипостаси, тијелесно, душевно ( породица и друштво) духовно, крштење итд.

Ето...

П.с никаквим законом или било којим другим методом се не долази до душевног заноса, то је јеретичка католичка психологија и болест, наркомснија.

Нити се било чиме изазива духовни занос. Бог чини шта он хоће и кад хоће, ничим ми не можемо до благодати

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

али хајде да се мало уозвиљимо, ево и ја да се коригујем душа постоји,

yupppiiii ..... :cheesy3:  ... idem da se napijem.... :pivo:..... ovo je bilo najvaznije....  :ok:

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bokisd рече

yupppiiii ..... :cheesy3:  ... idem da se napijem.... :pivo:..... ovo je bilo najvaznije....  :ok:

Хаџија постаде душољубац:whackado:

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bokisd рече

:D Рано је нисмо ни издалека завршили, да ли још тврдиш да је душа створена, а по себи бесмрна.

Шта је душевна душа, односно њена самоистовјетност или модерно речено који је идентитет душе.... Када се настрану стави сушто и благодат. Шта је душа.

Шта јесте личност у односу на ове три ипостасе?

....

Неће вјери (духовном) сметати ни једна филозофија (душевно) нити вјештина - техника.

Ако су Оци платонистичким рјечником дефинисали вјеру, ми требамо то чинити модерним и актуелним филозофијама, прије свега кроз нихилизам. А не држати се Плотина који се подсмјево хришћанима ко Исуса Христа, 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Просечан србенда рече

Хаџија постаде душољубац:whackado:

Ви то у групе навијачки немам ништа са тим. Из другог филозофског контекста се може другачије формулисати, има ту још гомила проблема, јер се никад нису до краја ускладили платонизам и хришћанство. А посебно је питање колико они који се изјашњавају као хришћански платонисти уопште имају појма шта је на ствари.

Мећутим немам ништа против да се платонистички свијест артикулише у мишљење, па и вјера.

Једнако може и материјалистички да се покушава или како год.

Оно што је најважније данас је да се разликује духовно искуство од метафизике, зато читајте Жаркине "Огледе о духовном искуству" ту су сва разрешења.

И опет важно је стицати духовно искуство имати опит.

Природно је рећи и да је духовно искуство дио нас, па и најважнији, са њиме ћемо у гроб. Али то је слично као кад кажем Сарајево је дио мене. 

Али није духовно искуство створено, (сушто), него искуство нествореног + све је то стари завјет, благодат је силазила и прије Христа.

Богоопштење са Христом у тијелу- је радикално нови квалитет и много важније и претежније од благодатног општења.

Ваља и ту правити разлику што је сада Христос у природи а природа у Христу.

То је Нови Завјет, благодатно општење имамо и у Рају.

Велика је тајна Христова и нису је Оци исцрпили...

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Hadzi Vladimir Petrovic рече

:D Рано је нисмо ни издалека завршили, да ли још тврдиш да је душа створена, а по себи бесмрна.

Шта је душевна душа, односно њена самоистовјетност или модерно речено који је идентитет душе.... Када се настрану стави сушто и благодат. Шта је душа.

Шта јесте личност у односу на ове три ипостасе?

....

Неће вјери (духовном) сметати ни једна филозофија (душевно) нити вјештина - техника.

Ако су Оци платонистичким рјечником дефинисали вјеру, ми требамо то чинити модерним и актуелним филозофијама, прије свега кроз нихилизам. А не држати се Плотина који се подсмјево хришћанима ко Исуса Христа, 

Dobro je, bitno je da je pocetak dobar, dalje kako bude, videcemo. 

Licno bih uputio na Trijade od sv.Grigorija Palame, sigurno si upoznat sa tom apologijom Grigorija u odbranu monaha isihasta i molitve i nestvorene svetlosti Bozije.

Na pocetku je Grigorije kritikovao anticku filozofiju i mudrost i onda pocinje apologiju recima :

"Sto se mene tice, ja slusam oca koji kaze: “Oplakuj telo kad ne uzima hranu spolja, i oplakuj dusu kada ne prima blagodat svise!”....

.... Zbog cega se onda bez velike nuzde upustati u ovakvu opasnost, kada je moguce sozercavati premudrost Boziju u Njegovim stvorenjima ne samo bez ikakvog straha, vec i sa dobitkom? Zivot koji se u Boga uzda, slobodan je od svake brige koja prirodno podstice dusu na promisljanje o Bozijim stvorenjima. Takvu dusu potresa divljenje, takva dusa produbljuje sposobnost razumevanja, ona postojano velica Tvorca, te se kroz ovaj osecaj cudesnog uznosi ka necem visem. Prema sv. Isaaku: “Takva dusa dospeva do recima neopisivog blaga”; i koristeci se molitvom kao kljucnim sredstvom, uznosi se ka tajnama.... itd

Mislim da je ap.Pavle kada je bio uzdignut do treceg neba, .....bio u ovom dusevnom stanju potresa i divljenja i sposobnosti razumevanja i uznosenja ka necem visem i vidjenja nebeskih tajni buduceg veka..... i zato je i rekao da je cuo reci koje nije coveku nije slobodno govoriti...

To je onaj zanos o kome pricamo....itd....

Подели на овим сајтовима

Данас су Михољске задушнице. Православна Црква се моли за упокојене верујуће:

"Помени, Господе, оце и браћу нашу уснуле у нади на васкрсење у живот вечни, и све упокојене у побожности и вери, и опрости им свако сагрешење, хотимично и нехотимично, што сагрешише речју, или делом, или мишљу. Усели их у места светла, у места свежине, у места одмора, одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање, где гледање Лица Твога весели све од века свете Твоје. Даруј им Царство Твоје и учешће у неисказаним и вечним Твојим добрима, и наслађивање у Твом бесконачном и блаженом животу. Јер си Ти живот, и васкрсење и покој уснулих слугу Твојих, Христе, Боже наш, и Теби славу узносимо са беспочетним Твојим Оцем и Пресветим, и Благим, и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин."

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Родољуб Лазић рече

Даруј им Царство Твоје и

пре 4 часа, Родољуб Лазић рече

Јер си Ти живот, и васкрсење и покој уснулих слугу

Amin

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

"У гробу телесно, у аду с душом као Бог, у Рају с разбојником, и на Престолу био си, Христе, са Оцем и Духом, све испуњујући, Неограничени!"

Подели на овим сајтовима

On 8.10.2020. at 20:32, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Загробни свијет, гдје је то је ли то створен свијет? Мјеста у којем душе уживају у благодати и патњи како постоје ако нису створена, мјеста су увјек у неком свијету. Гдје су та нестворена мјеста?

Добих инспирацију да одговорим на питање или барем да покушам. Ми не знамо колико светова има, знам да св. Јустин Ћ. често у својим беседама помиње да постоје многи светови. Ад и царство небеско могу да буду на пример на другим фреквенцијама и спектру видљивости далеко. Ад је по опису у причи о богаташу и Лазару неко реално место које је као што кажеш богаташ сам себи створио.

Добра је књига Символи и сигнали од св. Вл. Николаја. Ту он наводи да су нпр. описи раја у св. Писму и св.отачкој литератури изражени у символима.

Али пошто је то духовни свет он не може бити саздан од злата и драгог камења, свиле и порфире, стена итд. И онда св.  Николај тврди да су то у ствари врлине и вера изражене у символима. Рекао бих и да су описи ада исто тако изражени само супротно од врлина. Препоручујем књигу, има је и на нету.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...