Jump to content

Министарство просвете: Верска настава неће бити укинута

Оцени ову тему


Препоручена порука

skola-skolske-klupe-ucionica-nastava-pro

 

БЕОГРАД - Стручно упутство за формирање одељења и група изборних предмета не доводи до укидања верске наставе, саопштило је данас Министарство просвете, а ресорни министар Младен Шарчевић поручио је да предмет верска настава у основним и средњим школама и даље има статус обавезног изборног предмета.

Министарство просвете је донело Стручно упутство о формирању одељења и група и о начину финансирања у основним и средњим школама за школску 2020/21. годину.

Како се наводи у саопштењу, то упутство не уводи нове мере рационализације за формирање одељења и група, већ садржи прецизнија објашњења на који начин школе могу да формирају та одељења и групе тако да то буде у складу са законом и правилницима који се односе на финансирање рада основних и средњих школа.

"Верска настава у основним и средњим школама је део наших системских решења која нећемо мењати и овај предмет и даље има статус обавезног изборног предмета за ученике који се за исти определе", нагласио је министар Шарчевић.

Према његовим речима, верску наставу ученици радо бирају сваке године и није утврђено осипање броја ученика у претходним годинама.

Свака школа ће се за формирање група верске наставе обраћати надлежној школској управи, наводи министар и додаје да ће се у свакој ситуацији водити рачуна о томе да се одобри потребан број група верске наставе тако да се осигура квалитет реализације.

"Водиће се рачуна и о томе да ученици у издвојеним одељењима, без обзира на број могу имати верску наставу у објекту где се школују", наводи Шарчевић.

Поручује да све верске заједнице са Министарством одржавају најбоље могуће односе у развоју програма наставе и у стварању услова за наставнике верске наставе.

Када је у питању Правилник о формирању одељења и група, како наводи Шарчевић, годинама је исти и ништа се није мењало у методологији рада.

Министарство саопштава и да је министар Шарчевић обећао патријарху Иринеју да ће се изменама закона образовања и васпитања као што је планирано у наредних шест месеци променити статус вероучитеља и да ће се запошљавати на неодређено.

Обим њихових активности се, како се додаје, увођењем једносменског омогућеног рада, проширио на многе радионице.

WWW.RTV.RS

Стручно упутство за формирање одељења и група изборних предмета не доводи до укидања верске наставе, саопштило је данас Министарство просвете, а ресорни министар...

 


View full Странице

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Драгана Милошевић рече

већ садржи прецизнија објашњења на који начин школе могу да формирају та одељења и групе тако да то буде у складу са законом и правилницима који се односе на финансирање рада основних и средњих школа

A ta "preciznija objašnjenja" će dovesti do toga da se fond za versku i građansko prepolove što će dovesti do još većih pristisaka na decu i direktore da se taj gubitak fonda za građansko nadoknadi. A to će dovesti do proporcionalnog gubitka fonda za versku nastavu. Da, verska nastava se zvanično ne ukida, ali je ovo korak u pravcu da se njeno prisustvo u školama svede na simbolično.

Na (još jedno) obećanje da će veroučitelji biti zapošljeni na neodređeno mogu samo da se nasmejem jer već godinama čekamo još 6 meseci da se to desi...

Koliko vidim ljudi u prosveti koji imaju veze sa raznim izbornim predmetima već reaguju i traže da se uputstvo povuče ili promeni jer će, pored smanjivanja fonda, izazvati i druge dodatne probleme u realizaciji nastave svih izbornih predmeta a ne samo verske nastave.

Mene prvenstveno zanima šta će SPC na ovo da kaže. SPC kao neki predstavnik i branilac svojih veroučitelja.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...