Србољуб+ Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 МОЛИТВА ЗА СРПСКИ НАРОД Спаси, Господе, народ свој, и спаси мене. Ако не спасеш народ Твој и мој, а спасеш мене, ја ћу се у Рају осећати у туђини. Услиши, Господе, молитву праведника Твојих Саве и Немање, те грешни народ спаси Твој, иако је грешан. Како си спасавао Јерусалим од незнабожаца и кривоклетника, тако спаси и Београд од безверника, да се гласи спасење од Тебе, а не од људи. Изнеможе народ Твој од чекања, не кушај до краја стрпљење његово, Господе. Господе, изнеможе народ Твој од чекања. Сва се земља покри труповима верних Твојих, не можемо да копамо, а да мотика не звекне о кости сродника наших и не одјекне болно у душама нашим. Нема њиве која није гробље, нити дрвета које није надгробни споменик. Сва је српска земља гробље. Смилуј се, Господе и спаси народ свој, са мном или без мене. Амин. Владика Николај Велимировић Поет, Предраг М, Jestira. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 4 1 "... Всјакоје ниње житејскоје отложим попеченије ... " "... Нека буде воља Твоја... " Верујемо или не верујемо, питање је сад! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 6 hours ago, Предраг М said: ако некоме нешто није јасно: НОВИ САД, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Секретар епархије бачке Српске православне цркве /СПЦ/, протојереј Владан Симић потврдио је, да ће сви храмови те епархије бити отворени за православне вјернике, те да ће у њима бити вршена богослужања и за Васкрс, упркос полицијском часу који ће у то вријеме бити на снази. „Сви храмови епархије бачке биће отворени за вернике и богослужења ће бити нормално обављана, од сутра, Великог четвртка до Vаскрсног уторка 22. априла, иако ће у то време бити на снази полицијски час“, рекао је Симић у изјави за Срну. Црква је првог дана ступања на снагу мера чији је циљ спречавање ширења епидемије корона вируса замолила своје вернике да их до краја поштују. Сугерисали смо им да у храмове долазе са маскама и рукавицама. Дакле, учинли смо све са наше стране, али храмове не можемо затворити, јер би то било и против Бога и вере“. Подсјетио је, да је Синод учтиво тражио укидање забране кретања у времену од пет до десет часова ујутро на Васкрс, али да није било разумјевања државних органа: „Нисмо добили тих пет сати, и Црква на ту одлуку државних органа не може, нити жели утицати. Црква међутим, неће, нити може затварати своје храмове, или забрањивати верницима, да долазе на богослужења у време полицијског часа. Црква је духовна потреба и великог броја пензионера, родитеља са децом с посебним потребама, али и свих других верника, који не могу замислити један дан без цркве“. Навео је да је држава већ учинила неке уступке у вријеме епидемије, попут оног за извођење кућних љубимаца у шетњу: "Нажалост, молбу наше цркве, да нам да тих само пет часова на Васкрс, држава није услишила и ми нећемо улазити у разоге томе", рекао је на крају Владан Симић. Слава Богу! Мало је закаснила изјава да су цркве отворене за вернике и током полицијског часа, ал боље икада него никада! Предраг М and Ćiriličar је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 Стварно се искрено надам да је ово фејк. Али... Ćiriličar, Јанко and Србољуб+ је реаговао/ла на ово 2 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 Upravo je Liturgija Velikog cetvrtka sta cete ovde na forumu, nije policijski cas? Mi maloverni i oglaseni gledamo preko TV-a. ? RYLAH, Н И Н Е and Zmaj Pisum је реаговао/ла на ово 1 1 1 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 32 minutes ago, draganzzz said: Upravo je Liturgija Velikog cetvrtka sta cete ovde na forumu, nije policijski cas? Mi maloverni i oglaseni gledamo preko TV-a. ? Неко и ради... fsa је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Талични Том Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 17 hours ago, obi-wan said: Sve u svemu - ovakvto ti pisanje jad i beda. A zasto? Zato jer si lukavo zaobisao glavni predmet razgovora, tj. SVETOST mesta i predmeta, pa si krenuo da cedis komarce, kao i svaki dobar farisej. Evo opet cu da ponovim, dobro si uocio da meni to ne moze da dosadi - Plastanica je SVETINJA koju mozemo da celivamo bez ikakve bojasni uvek. Напад је најбоља одбрана, илити класична замена теза! Какве везе имају моје мишљење о Плаштаници и Светом Причешћу са тим што си ти показао основно незнање из области за коју си се школовао, да не кажем да си испао глуп?! Да се послужим твојим речником - ниђе везе! Да се вратимо на почетак. Ти си написао следеће: On 4/15/2020 at 12:00 AM, obi-wan said: A o Plastanici da i ne pocinjemo pricu. Ona stoji neprestano na Svetoj Trpezi u oltaru. Iznosi se samo na Veliki Petak. U oltaru, na njoj stalno stoji antimins sa cesticom svetih i celebnih mostiju. Tu-tu? Bi-bip? Verujuci narode... Ја сам се на твоју глупост (болдовану) надовезао без жеље да се надгорњавам са тобом, већ да само исправим твоју грешку, твоје незнање. Ево шта сам ја написао: 20 hours ago, Талични Том said: Чисто да додам. Нигде у Типику није указано на посебно место за чување Плаштанице. Углавном, Плаштаница стоји на Часној Трпези од Васкрса до Спасовдана. Након Спасовдана стоји у Цркви (негде и у Олтару) на одређеном месту. Углавном у посебном кивоту (витрини) закаченом на зиду, док у појединим храмовима на специјално израђеном Христовом гробу, најчешће покривена платном одозго. И ти, онда, уместо да или, а) искулираш мој пост и правиш се као да га ниси ни видео/прочитао б) смирено признаш да си направио крешку одговараш овако, крајње лицемерно и фарисејски: 19 hours ago, obi-wan said: Neka je i tako. U oltaru je sve vreme. Твоје ”нека је и тако” није и не може да буде признање грешке, јер да си смирено хтео да признаш да си испао глуп, не би написао ”нека је и тако” и одмах додао ”у олтару је све време”, већ би реченицу формулисао на други начин. Јер, твоје ”нека је и тако, у олтару је све време” буквално значи прикривање грешке, то јест прелазак са главног (твог елементарног непознавања богослужбеног поретка о којем си имао да учиш на часовима Литургике) на споредно (месту где Плаштаница пребива остатак године, након што од Васкрса до Спасовдана борави на Часној Трпези). А то је, већ, својеврсни безобразлук. Ако се питаш зашто, одговор је врло прост. Јер, ти си тај који мери количину мозга (грамажу) код оних са чијим се мишљењем не слажеш, да не кажем да на опоненте гледаш са презиром, са висине, охоло... Јер, ако већ касније признајеш да ти и не познајеш баш све елементе богослужбног поретка... 17 hours ago, obi-wan said: Ja sam ucitelj, nisam pop. I time se dicim. Da jesam pop znao bih sve pojedinosti bogosluzbenih predmeta u detalje, ali nisam pop. Evo ti jos materijala - ne znam sva imena delova odece na popu i episkopu; ne znam tacna imena svakog dela hramovne gradjevine, osim onih glavnih; ne znam imena i znacenja svake vrste bogosluzbenih himni i pesama; itd, itd... 17 hours ago, obi-wan said: Evo opet - JA NE ZNAM NI IZBLIZA SVE O CRKVI I O HRAMU. 17 hours ago, obi-wan said: To sam vec naglasio na vise mesta, na raznim temama: OD MENE NEMA GOREG NA FORUMU. Kakvo crno smirenje te spopalo?? Ja to u zivotu nisam ni video, kamoli imao. Ja sam prgav, galamdzija, inadzija, pogan na razne nacine, neotesan, cesto plitak i priglup, itd, itsl. ...како можеш на теми о Корона вирусу да кажеш за српског генрала (Божидара Делића) да је неписмен? А човек је, за разлику од тебе, завршио високе војне школе, дуго година је био нижи, па потом виши официр, а почетак рата са НАТО-алијансом затекао га је на положају команданта једног батаљона, смештеног на Космету. А ти, онако како волиш себе да представљаш, испаде већи војни стручњак од њега? Сиц! А да си смирен, и да имаш срце богољубиво и човекољубиво, и то је упитно. Јер да их заиста имаш не би написао ово: 17 hours ago, obi-wan said: To sto ti prika sad radis je gnojno i ogavno ponasanje. Nema crkvenih ucitelja koji sve znaju, nijednog. A ako sad krenem da ti nabrajam sta masa popova ovde kod mene ne zna, clanovi bi dobili trenutnu dijareju od citanja. Толико је твоје смирење и признавање незнања да се одмах надовезујеш на то ”шта маса попова у твом окружењу не зна”. Где ти ту видиш елементе човекољубља и богољубља, да си кадар да (макар) прикријеш њихово незнање и срамоту? Драги брате Оливере, време је да почнеш заиста да употребљаваш мозак и промишљаш пуно, пуно, пре него што ћеш за некога да кажеш да је неписмен и безмозгаш. То ти је мој братски савет, од срца! А да си само мало пажљивије прочитао мој одговор Бокију, у вези Плаштанице, укапирао би како је Плаштаница (и Свето Причешће) за мене велика светиња, коју бих без двоумљења целивао на Велики Петак, све и да знам да су је пре мене целивали све сами коронаши, илити људи заражени корона вирусом. Исто важи и за Свето Причешће. Ја се само молим Богу да ме удостоји да сутра, и у Пасхалној ноћи, пронађем Цркву где ћу моћи то и да урадим - да целивам Плаштаницу и причестим се. Свако добро у Господу ти желим! Т.Т. fsa and ekdikos_apomahis је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 Пре сат времена, GeniusAtWork рече Стварно се искрено надам да је ово фејк. Али... Можда звучи параноично, можда је случајност, али пази, ја сам синоћ - након дугог залагања за легализам, дакле да се поштују одлуке власти и Цркве -пошто нису услишили апел вл. Иринеја најпре а потом Синодову молбу написао да никада нико више не треба да гласа за Вучића после овога (мислим нисам ја нико и ништа, али сигуран сам да власт прати све везано за њих, па тако можда прате њихови ликчићи неки сендвичари и овде форум јер овде црквени људи износе мишљење о њима, Поуке су црквени форум) - и гле чуда, чим то написах нека @sherri ми збомба једну па другу приватну поруку на руско, типа сада је на сајту, али неће бити убрзо, па има нешто "јако вежно" да ми каже и оставила је мејл, да се јавим. Сад немам појма, знам да кад пошаљеш мејл могу да ти виде ИП адресу и то (осим да те заразе вирусима у преписци)....можда је то и другима радила, не знам, ставио сам је на игноре. Поента је да ми је јако чудно, ја сам задњих пар дана овде булазнио, и БАШ када позвах да никад више нико не гласа за њега - ето ти @sherri. ПС: Баш сад сам гледао време, анти-Вучић (у смислу негласања за њега) поруку сам написао синоћ 00.23 - али то је регистровано време након што сам едитовао, мењао поруку, дакле неколикоминута пре је послата - а дотична ми је збомбала две ПП у 00.19 и 00 22. Ја иначе, да се видети, имам швракокуцање, а често ако ми је важно нешто, мењам и додајем. Било би заниљиво ко буде читао да се види је ли икоме другом слала поруке, Јанко and Давид је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 СВЕТА ЕВХАРИСТИЈА – ОД ОБЕДА ДО ОБРЕДА - Čudo WWW.CUDO.RS И док су јели, Исус узе хлеб, и пошто га је благословио, преломи га, и даде ученицима, рекавши: “Узмите, једите... Bernard, Desiderius Erasmus and Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 @Ćiriličar ima i tema o tome, dešava se, svima je random slala, samo promeni profil. Ćiriličar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 пре 27 минута, Zmaj Pisum рече СВЕТА ЕВХАРИСТИЈА – ОД ОБЕДА ДО ОБРЕДА - Čudo WWW.CUDO.RS И док су јели, Исус узе хлеб, и пошто га је благословио, преломи га, и даде ученицима, рекавши: “Узмите, једите... Шта је поента текста? Хоћемо да исправљамо нешто на велико, да се бавимо великим темама, или то можемо да урадимо само са собом уз Божију помоћ? Да кренемо од тзв. малог уместо паметовања? Увек је било оних за које је све везано за веру обредног карактера, као и оних који веру живе и за које је Причешће једина истинска Храна и Пиће. То није ништа ново под сунцем. Зато оставимо тему учитељима Цркве. Није Цркава само људска организација, већ Бого-човечански организам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 Alo br Zoki, pa koja je ovo kokoska u pozadini, ne mogu da verujem kako laprda! ? Jel bila tema o ovome? Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 2 minutes ago, Вукашин said: Шта је поента текста? Poenta teksta je ZNANJE. Samo to i ništa više. Kada se znanje stiče, vera može biti čvršća, jača, a temelj na steni. Kada znanja nema, a vera se pretvara u mistiku, magiju, pa na svako "iskakanje" iz klišea, od verujućeg se dobija neverujući i gonitelj Crkve Hristove. Justin Waters and Bernard је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Предраг М Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 пре 1 сат, draganzzz рече Upravo je Liturgija Velikog cetvrtka sta cete ovde na forumu, nije policijski cas? Mi maloverni i oglaseni gledamo preko TV-a. ? нека је наздрвље и на спасење. Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 пре 1 минут, Zmaj Pisum рече Poenta teksta je ZNANJE. Samo to i ništa više. Kada se znanje stiče, vera može biti čvršća, jača, a temelj na steni. Kada znanja nema, a vera se pretvara u mistiku, magiju, pa na svako "iskakanje" iz klišea, od verujućeg se dobija neverujući i gonitelj Crkve Hristove. То је једно, али се не слажем са закључком текста: Цитат Само измештање Евхаристије из дома верника, колико год оно било неопходно и оправдано потребама раста хришћанске заједнице, у издојену култну грађевину, такође је допринело и да вечера Господња постане више обдред, а мање обед. Али ово је дугачка тема, а посебно данас немам намеру да се бавим куцкањем на велико, само сам морао да поменем. Не слажем се са овим цитатом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zmaj Pisum Написано Април 16, 2020 Пријави Подели Написано Април 16, 2020 1 minute ago, Вукашин said: али се не слажем са закључком текста Možemo se mi slagati ili neslagati, ali jeste poznato da liturgijska praksa nije tek tako pala s neba, već je pratio razvoj, od poslednje večere do danas (postoje pisani tragovi). Naravno da je to druga tema i da je Liturgika posebna, lepa, bar meni, veoma interesantna. P.S. Izvor ovog teksta je na dnu stranice. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука