Jump to content

Васкрс и забрана кретања

Оцени ову тему

Препоручена порука

39 minutes ago, Никола Крушић said:

Ја све време идем на Литургију, од кад је кренуло ово све, из моје парохијске су ме свештеници у првим данима вратили, тамо више не идем... Нашао сам Цркву пуну верног народа и свештеника Слава Богу.

За Васкрс ће бити исто, само ће бити отежано да се дође до Цркве.

Свака част! Прави приступ!

У реду би било и да тражиш промену парохије. Јер ако је теби свештеник затворио врата храма, сасвим је ок да му ти затвориш врата свог дома. Нашао си други храм и други дом.

Наравно, лепо је и да саслушаш свог свештеника и да му опростиш, ако буде желео.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Талични Том рече

Ја сам се на твоју глупост (болдовану) надовезао без жеље да се надгорњавам са тобом, већ да само исправим твоју грешку, твоје незнање.

Ispravio se gresku. Hvala ti na tome. A ja sam ti objasnio sta jos sve ne znam.

...како можеш на теми о Корона вирусу да кажеш за српског генрала (Божидара Делића) да је неписмен? А човек је, за разлику од тебе, завршио високе војне школе, дуго година је био нижи, па потом виши официр, а почетак рата са НАТО-алијансом затекао га је на положају команданта једног батаљона, смештеног на Космету. А ти, онако како волиш себе да представљаш, испаде већи војни стручњак од њега? Сиц!

Neko ko nonsalantno tvrdi tako nebulozne stvari ne moze da bude pismen.

Kao i ovde, i tamo vazi isto - to sto je on general NE ZNACI da zna sve o vojsci, niti treba da znaci. Evo, da se ispravim - nije general nepismen, nego su izjava i tvrdnja nepismeni. Jer vidis, ja sam u tome bas naveo jos jednog vojnika, pilota, sa terenskim iskustvom bas po tom pitanju.

Ali kao i oko Plastanice - tebi i nije cilj da pretrebis cinjenice, nego da bacis blato na mene kao mene.

А да си смирен, и да имаш срце богољубиво и човекољубиво, и то је упитно. Јер да их заиста имаш не би написао ово:

Rek`o sam ti da NISAM smiren. `Oces na nekom drugom jeziku? Ali imam srce bogoljubico i covekoljubivo, `fala velikome Bogu.

Толико је твоје смирење и признавање незнања да се одмах надовезујеш на то ”шта маса попова у твом окружењу не зна”. Где ти ту видиш елементе човекољубља и богољубља, да си кадар да (макар) прикријеш њихово незнање и срамоту? 

Ja njihovo neznanje i njih pokrivam svakodnevno u mojoj sredini, gde je to i validno. Za to mogu slobodno da trazmi celu jednu penziju. A ti niti znas odakle sam ja, ni ko su popovi iz mog okruzenja. A sa ne malim brojem njih se druzim redovno, odlicno smo frendovi; al` da ne znaju mnogo toga - ne znaju.

Драги брате Оливере, време је да почнеш заиста да употребљаваш мозак и промишљаш пуно, пуно, пре него што ћеш за некога да кажеш да је неписмен и безмозгаш. То ти је мој братски савет, од срца! А да си само мало пажљивије прочитао мој одговор Бокију, у вези Плаштанице, укапирао би како је Плаштаница (и Свето Причешће) за мене велика светиња, коју бих без двоумљења целивао на Велики Петак, све и да знам да су је пре мене целивали све сами коронаши, илити људи заражени корона вирусом. Исто важи и за Свето Причешће. Ја се само молим Богу да ме удостоји да сутра, и у Пасхалној ноћи, пронађем Цркву где ћу моћи то и да урадим - да целивам Плаштаницу и причестим се.

Свако добро у Господу ти желим!

Т.Т.

Mojne ti meni "dragi brate", a cedis kiselinu iz reci.
Ja sam otvoren, nemam nikakve maske i ne nosim bele rukavice; ne krijem da sam brljav i nikakav.

A ako jesi dobronameran kako tvrdis, onda nece da ti bude nikakav problem da ukapiras da ima i neotesanih ljudi kao sto sam ja.
I da smo i mi neki ljudi Boziji, makar i najgori od svih.

...

I ovo: ne znam sto bi ti bio problem da nadjes gde ces da celivas Plastanicu? Zabrana kretanja je tek od 17h, a vecernja sluzba na kojoj se iznosi Plastanica je - barem ovde kod nas - pomerena na 15h. To je sasvim dovoljno da se sve lepo zavrsi i da svi koji dodju mogu da stignu da je celivaju.

Nama je to jutros na Liturgiji nas pop sve lepo odma` izdeklamovao; i danas popodne pomerili smo sa uobicajenih 17 na 15h.

Aj` da si zdrav i uzbrdo brz.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Предраг М рече

ако некоме нешто није јасно:

НОВИ САД, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Секретар епархије бачке Српске православне цркве /СПЦ/, протојереј Владан Симић потврдио је, да ће сви храмови те епархије бити отворени за православне вјернике, те да ће у њима бити вршена богослужања и за Васкрс, упркос полицијском часу који ће у то вријеме бити на снази.

„Сви храмови епархије бачке биће отворени за вернике и богослужења ће бити нормално обављана, од сутра, Великог четвртка до Vаскрсног уторка 22. априла, иако ће у то време бити на снази полицијски час“, рекао је Симић у изјави за Срну.

Црква је првог дана ступања на снагу мера чији је циљ спречавање ширења епидемије корона вируса замолила своје вернике да их до краја поштују. Сугерисали смо им да у храмове долазе са маскама и рукавицама. Дакле, учинли смо све са наше стране, али храмове не можемо затворити, јер би то било и против Бога и вере“.
 Подсјетио је, да је Синод учтиво тражио укидање забране кретања у времену од пет до десет часова ујутро на Васкрс, али да није било разумјевања државних органа:
 „Нисмо добили тих пет сати, и Црква на ту одлуку државних органа не може, нити жели утицати. Црква међутим, неће, нити може затварати своје храмове, или забрањивати верницима, да долазе на богослужења у време полицијског часа. Црква је духовна потреба и великог броја пензионера, родитеља са децом с посебним потребама, али и свих других верника, који не могу замислити један дан без цркве“.
 Навео је да је држава већ учинила неке уступке у вријеме епидемије, попут оног за извођење кућних љубимаца у шетњу:
 "Нажалост, молбу наше цркве, да нам да тих само пет часова на Васкрс, држава није услишила и ми нећемо улазити у разоге томе", рекао је на крају Владан Симић.

...

Da li je ovo proverena informacija?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Ђорђе Р рече

теби свештеник затворио врата храма, сасвим је ок да му ти затвориш врата свог дома.

ја се са овим не слажем, свештеник је то урадио поштујући прописе. Веруејм да је том свештенику било веома тешко да донесе такву одлуку, али он изнад себе има некога чија наређења мора да извршава. 

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, ronin рече

ја се са овим не слажем, свештеник је то урадио поштујући прописе. Веруејм да је том свештенику било веома тешко да донесе такву одлуку, али он изнад себе има некога чија наређења мора да извршава. 

У многим храмовима нико никог није вратио кући. Стајали смо у порти на размаку. Дакле могао се наћи начин а не бити строги бирократа. На шта то личи?

Подели на овим сајтовима

Не занима мене ко је шта урадио и због чега... Нити ћу ја да браним било коме било шта и да затварам врата своја...

Ја сам нашао место где су врата отворена и тамо улазим. Богу Хвала.

Са вером у Бога

За крст часни и слободу златну!

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Sanja Т. рече

pitanje u vazduhu - da li ...? 

...

picard-meme-facepalm.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, obi-wan рече

...

picard-meme-facepalm.jpg

Vala baš Obi...!?:krstix:

Dal je moguće da me bukvalnije shvatiš? Isto sam tako mogla da kažem da je pitanje ostalo da " visi"....

Na kraju, ako izbaciš to nepotrebno- u vazduhu- šta se menja? 

Prosto mislim na to da ipak ostaje otvoreno pitanje...e baš si....rešio da budeš na kraj srca :smeh1:

Подели на овим сајтовима

@Sanja Т. 

Pre svega - virus se prenosi kapljicama. One mogu da lebde u vazduhu i sele se, ali krajnje malo i ograniceno.
Mozes li da zamislis kolicinu kasljanja i kijanja koji bi bili sposobni da dobro napune vazduh takvim kapljicama u prostoru jednog hrama?

Takvo nesto prosto ne postoji; samo se malo ukljuci razmisljanje.

Ko se jeste zarazio, zarazio se kontaktom, tj. prenosom sa coveka na coveka. Otud i te distance.

Obaska - Nemci su uzimali briseve sa kvaka i predmeta u kucama zarazenih ljudi, cak i gde su bas svi u kuci zarazeni. Nasli su viruse - ali mrtve; probali su da ih ponovo ucine sposobnim da nekog zaraze, i nisu uspeli. Brisevi iz kuca zarazenih ljudi... a ti pricas o hramu... 7896634

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, obi-wan рече

@Sanja Т. 

Pre svega - virus se prenosi kapljicama. One mogu da lebde u vazduhu i sele se, ali krajnje malo i ograniceno.
Mozes li da zamislis kolicinu kasljanja i kijanja koji bi bili sposobno da dobro napune vazduh takvim kapljicama u prostoru jednog hrama?

Tako nesto prosto ne postoji.

Obaska - nemci su uzimali briseve sa kvaka i predemta u kucama zarazenih ljudi, cak i gde su bas svi u kuci zarazeni. Nasli su viruse - ali mrtve; probali su da ih ponovo ucine sposobnim da nekog zaraze, i nisu uspeli. Brisevi iz kuca zarazenih ljudi... a ti pricas o hramu... 7896634

Aman , kako se crta metafora!? 

Shvataš da ni na kraj pameti nisam imala čestice u vazduhu, već PITANJE u vazduhu. Za pravopis i gramatiku me prozovi po to tom pitanju, al za virus - jok!

Inače bih napisala da je ostalo pitanje vazduha... ili pitanje O vazduhu. Jesam li uspela da pojasnim?

Oni, ovo je prosto bio nesporazum. :pivo:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Sanja Т. рече

Aman , kako se crta metafora!? 

Shvataš da ni na kraj pameti nisam imala čestice u vazduhu, već PITANJE u vazduhu. Za pravopis i gramatiku me prozovi po to tom pitanju, al za virus - jok!

Inače bih napisala da je ostalo pitanje vazduha... ili pitanje O vazduhu. Jesam li uspela da pojasnim?

A sta je onda pitanje?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

A sta je onda pitanje?

Da li:

-sam ugrozila nekoga

- je mene neko ugrozio

- sam ispravno uradila što sam došla.....

Jer verujem Bogu i u Boga, ali znam da imam i odgovrnost, prema svojoj porodici, drugima i sebi.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Sanja Т. рече

Da li:

-sam ugrozila nekoga

- je mene neko ugrozio

- sam ispravno uradila što sam došla.....

Jer verujem Bogu i u Boga, ali znam da imam i odgovrnost, prema svojoj porodici, drugima i sebi.

Znaci opet smo na istom.

...

picard-meme-facepalm.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...