Ђорђе Р Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 20 minutes ago, Ćiriličar said: Da je ovo tačno potvrđuje i: Dakle, mi imamo jedno stanje u društvu koje se ne tiće samo hrišćana. Mere koje je donela država važe za SVE (na stranu neke sitne mućke)! Ako mi hrišćani tražimo neki povelščeni položaj i snishođenje onda treba da zahvalimo I državi za to I drugim ljudima koji će zbog snishođenja nama biti u podrđenom položaju u odnosu na nas. Ja koliko znam, hrišćani nikad nisu težili tome da budu u nadređenom položaju u odnosu na druge. Nego su prestajali jesti ako su sablažnjavali druge i prekidali post ako im neznabožac, iz ljubavi, ponudi mrsno jelo! Не разумем зашто мислите да ми не желимо иста права и слободе и другима? Треба наравно и римокатолици и муслимани да имају право да оду у своје храмове у време полицијског часа, и да се слободно моле Богу. Протомајстор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Мислим да је ствар и до поверења људи у ове власти и њихове мере, пре свега у њихове искрене намере. Јер су до јуче то сматрали смешним вирусом а данас су на ивици угрожавања уставних слобода ради тог истог вируса. Ово није куга. Да ли је опасно колико тврде не знам, моје лично убеђење на основу изјава одређених стручњака који нису "у машини" и на основу искуства са глобалистима и њиховом душебрижношћу јесте да корона вирус није ни близу куге. Сваки људски живот је губитак, али упоредите бројеве и схватићете (или нећете, али може се лако десити) да се ово не разликује много од обичног грипа. При томе ако узмемо чињеницу да тестови нису скроз поуздани, то сам чуо из више извора, и објашњење је да је тест настао јако рано и може бити лажно позитиван у 50% случајева. И да не идем даље, мислим да је то неко полазиште мени и можда још некоме да помисли да овај вирус није ни близу куге или пошасти каквом желе да је представе. И онда то слаби мотив за одрицање од нечега. Хоћу рећи одричемо се нечег великог, а улог и није тако велики. То је размишљање. При томе се мере доносе на недељном нивоу и правдане су изазивањем што већег страха код становништва (случај сајам). Није здраво ни тим здравијим особама да буду у кући недељама са правом изласка само једном седмично, није лако ни психички а ни физички без шетње и свежег ваздуха. И рецимо сад размишљам уведе се полицијски час 4 дана. Значи 5. дан ће сви нагрнути напоље и онда се прави још контраефекат да се смањују временски прозори кад људи излазе напоље и повећава број интеракција и контаката међу људима, просто већа је концентрација. Нарочито кад крене лепше време као што је било за викенд сад. Bokisd and Протомајстор је реаговао/ла на ово 2 Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 пре 46 минута, Ćiriličar рече Reći će neki da nije umesan izbor, ali mislim da jeste - lepo kaže Sv. Pavla da ako jelo tvoje sablažnjava brata tvoga nemoj da jedeš. Naravno, to je drugi kontekts i Sv. Pričešće nije neko obično jelo, nego Telo i Krv GIH, ali mora se uzeti ova perspektiva u obzir: Mi živimo u sekularnom društvu, gde je masa ljudi ateistički nastrojaena, ili su malovernu. Država se bori protiv pošasti i donela je mere za sve gradjane. Nem ani govora da je država donela te mere da bi proganjala Crkvu i hrišćane, naprotiv, imamo orkestriran napad na Crkvu da šuruje sa državom i obrnuto - dakle otpada taj argument. Ako je već takvo stanje, koje je potpuno neovisno od hriščanskih običaja, onda su hrićšani i Crkva DUŽNI da poštuju odluke države radi dobrobiti celokupnog društva i svih gradjana, jer ovde možemo parafrazirati Sv. Pavla i reći: ako način jela i okupljanja nas sablažnjava braću našu - još ako ih dovodimo u opasnost - ajde da ne jedemo dok ovo ne prođe. I ne manje važno, Sv. Pričešče ma koliko nama značilo, a znači nam, nema rok trajanja jer je za Boga jedan dan kao hiljadu godina i obrnuto. Primer je Sv. Marija Egipćanka. Dakle, kao i uvek, i ovde je nečastivi ubaci zamku u polemici često svađama - najbolji primer je kavga vl. Atanasija i ljudi u Hercegovini - kada se Svetinja stavlj au ravan forme, u kontestu problematike, a suština se zapostavlja. NIJE tačno da će neko igubiti dušu ako se NE pričesti ili ako NE dođe na Službu i to onda kada Crkva Hristova daje blagoslov za to! Može biti tačno SAMO onda ako je Crkva Hristova krenula stranputicom a pravoslavno ispovedanje vere spalo na one ljude koji se protive Blagoslovu Crkve Hristove - među kojima je i popadija sa Pouka. Dakle, ne mešajmo babe i žabe, jer nema govora da se ovde radi o ikavom progonu ili smišljenom delovanju protiv Crkve. Ovde mora da važi "podajte Bogu Božije, a caru carevo"! Da li će car uslišiti apel i molbe Crkve, te iznaći neke olakšavajuće modele za hrišćane to je druga stvar. ČAK, ako to car i uradi, onda hrišćani MORAJU da znaju i uzmu u obzir, da se takvim snishođenjem oni stavljaju u povlašćeni položaj u odnosu na druge, neverujuće ljude. Osim toga, onda i vernici drugih religija imaju puno pravo da traže isto, a to već potpuni izbija državi iz ruku mogućnost da upravlja krizom. Ma šta mi mislili o krozi i o tome kako država upravlja njome - budimo objektivni u postavljanju perspektiva i stanovišta sa kojih polemišemo/diskutujemo/kritikujemo! Nema šta dodati osim Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Церковные службы в Москве пройдут без прихожан — Российская газета RG.RU По предписанию главного санитарного врача Москвы храмы в столице закрыты для прихожан. Патриарх Кирилл... РПЦ је донела одлуку током викенда сад, да у наредних 7 дана нема служби у Москви са присутним народом. Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Негде сам прочитао изјаву како су одлучили да радно способни људи граде колективни имунитет. Као раднике жртвујемо вирусу на олтар, па ко преживи, преживи. А штитимо старе и децу. Ако је тако, ако сте пустили раднике у фабрике, пустите раднике и у храмове. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Ovaj praznik nije puki obred, kažete već nešto mnogo više. U redu. Zašto je onda datum praznovanja toliko važan? Od kakve je važnosti dal će se praznovati 19 aprila ili recimo 21 juna. Oću reći lepo se pomeri praznik. Kalendar je ionako ljudska tvorevina i dogovor a Bogu verovatno ni najmanje važno. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 пре 6 минута, Ђорђе Р рече Не разумем зашто мислите да ми не желимо иста права и слободе и другима? Треба наравно и римокатолици и муслимани да имају право да оду у своје храмове у време полицијског часа, и да се слободно моле Богу. U većinski muslimanskim zemljama, totalna karantena...niko ne pravi frku. U čemu je poenta sad da advokatišeš za lokalne muslimane? Oni su mnogo smireniji u ovoj situaciji, za razliku od mnogih pravoslanih hrišćanina, koji ovu epidemiju shvataju kao rimski progon. Glumatanje koje nema veze sa zdravom duhovnošću. Zmaj Pisum, Desiderius Erasmus and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 3 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 пре 3 минута, VaSa110 рече Ovaj praznik nije puki obred, kažete već nešto mnogo više. U redu. Zašto je onda datum praznovanja toliko važan? Od kakve je važnosti dal će se praznovati 19 aprila ili recimo 21 juna. Oću reći lepo se pomeri praznik. Kalendar je ionako ljudska tvorevina i dogovor a Bogu verovatno ni najmanje važno. I Ironija je da ti kao ateista mnogo bolje razumješ ovu stvar nego mnogi vjernici. Zmaj Pisum and Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 пре 15 минута, Justin Waters рече U većinski muslimanskim zemljama, totalna karantena...niko ne pravi frku. Муслимани немају црквену организацију и свештенство као посреднике и имају другачије молитвено правило које могу да обаве сами код куће. ekdikos_apomahis је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 пре 40 минута, Ђорђе Р рече Не разумем зашто мислите да ми не желимо иста права и слободе и другима? Треба наравно и римокатолици и муслимани да имају право да оду у своје храмове у време полицијског часа, и да се слободно моле Богу. Ja ne razumem da komentarišeš a da nisi pročitao, a ni protu koji je lakovao isto. Gde sam ja rekao da mi ne želimo isto braći katolica i muslimanima i dr. Lepo sam rekao sasvim suprotno. Rečenica odmah ispod bolda je bila...i ti mi sugerišeš suprotno - neveerovatno. Пре сат времена, Ćiriličar рече Osim toga, onda i vernici drugih religija imaju puno pravo da traže isto, a to već potpuni izbija državi iz ruku mogućnost da upravlja krizom. Ja se zalaže za to što i ti, samo, izgleda ti si prevideo ovo gore (jer nisi ni prročitao). Ako država dozvoli nama, treba dozvoliti i njima, a onda mora ukinuti mere, jer većina naroda je kako-tako verna. Čak je i Sinod naglasio da se pobožnost ne zloupotrebljava pa pod izgovorom iste da se izlazi zbog šestih stvari. Dakle, dozvli nama, dozvoli njima, još se nakaleme oni koji će to koristiti i šta imamo? Imao da treba ukinuti mere jer večina naroda treba da upražnjava svoje religijske potrebe. Nadam se da sam sad jasan. Протомајстор and Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давид Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 19 minutes ago, Justin Waters said: U čemu je poenta sad da advokatišeš za lokalne muslimane? Oni su mnogo smireniji u ovoj situaciji, za razliku od mnogih pravoslanih hrišćanina, koji ovu epidemiju shvataju kao rimski progon. Glumatanje koje nema veze sa zdravom duhovnošću. Не бих да се мешам, али реагујем јер мислим да није фер. Ово није прво "адвокатисање". Ако ћемо мак на конац, муслимане је прве индиректно поменуо D. Erasmus делећи текст Дражена Тупањина, још на самом почетку теме, страна 3. Quote Тако би наши суграђани муслимани могли да устврде да се на џуми која се петком обавља у џамијама нико не може заразити[2], или да се то не може догодити на молитвеним скуповима Харе Кришна покрета итд. Када би се такви разлози почели уважавати, бојим се да љекарима не би преостало ништа друго него да се помакну и препусте вјерским лидерима да руководе ситуацијом. То је ваљда сценарио који нико разуман не би пожелио. Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 пре 24 минута, Давид рече РПЦ је донела одлуку током викенда сад, да у наредних 7 дана нема служби у Москви са присутним народом. Мислим да не треба рећи РПЦ, јер је одлуку донео московски надлежни архијереј, а то је патријарх Кирил. Не верујем да би се свих 300 руских владика око овога лако сложило. Биће занимљиво на ТВ видети пасхалну Литургију у храму Христа Спаситеља да ли ће се као и сваке године појавити Путин и Медведев са супругама. Друго, да ли ће им стићи Благодатни огањ специјалним авионом из Јерусалима, односно да ли ће се уопште и упалити без "органског" присуства верника, а да то не изазове сумњу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 пре 1 минут, Протомајстор рече Муслимани немају црквену организацију и свештенство као посреднике и имају другачије молитвено правило које могу да обаве сами код куће. Isto je i kod pravoslavnih...čak šta više ako nas ovakva jedna situacija može blokirati, i dovesti u pitanje nečiju vjeru, i osujetiti njegov osjećaj povezanosti i jedinstava sa Bogom ako se pridržava karantenskih mjera....onda postoji veliki problem sa Crkvom i hrišćanstvom. Onda niti su Crkva i hrišćani kadri da budu so ovom svijetu, niti su kadri da svjedoče vjeru svijetu, i koga ćeš privući u vjeru sa ovakvim ponašanjem? Pa kad neko ko je nevjerujući u potrazi za Bogom vidi da se bolje muslimani vladaju, a pravoslavni prave histeriju...osjećaj će mu reći da je je Bog u dzamiji, ne kod pravoslavnih. Desiderius Erasmus and Zmaj Pisum је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 пре 2 минута, Давид рече Цитат Тако би наши суграђани муслимани могли да устврде да се на џуми која се петком обавља у џамијама нико не може заразити[2], или да се то не може догодити на молитвеним скуповима Харе Кришна покрета итд. Када би се такви разлози почели уважавати, бојим се да љекарима не би преостало ништа друго него да се помакну и препусте вјерским лидерима да руководе ситуацијом. То је ваљда сценарио који нико разуман не би пожелио. Dobro veli o. Dražen... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 13, 2020 Пријави Подели Написано Април 13, 2020 Пре сат времена, Ђорђе Р рече Негде сам прочитао изјаву како су одлучили да радно способни људи граде колективни имунитет. Као раднике жртвујемо вирусу на олтар, па ко преживи, преживи. А штитимо старе и децу. Ако је тако, ако сте пустили раднике у фабрике, пустите раднике и у храмове. Naravno, to je logika stvari .... jer, imamo evo sad recimo opet 'stampedo' u gradu, koji ce i opet jos veci da bude pred sledeci vikend policijski cas, i deluje da niko o tome ne brine, da li ovi iz vlasti i sns simpatizeri misle nesto o tome ili je crkva glavni krivac za sve. Drugo, ako se penzioneri pustaju i ako se kucici i ljubimci pustaju tokom policijskog casa (jer da nije ljubimaca onda ne bi ni ljudi izlazili, tako da zahvale svojim ljubimcima ....), onda mogu da se pustaju i vernici u crkve, pogotovo sto Ustavom postoji zagarantovana sloboda praktikovanja vere cak i u vanrednom stanju. Nista Crkva ne trazi vise nego sto vec ne postoji zakonski i sto se vec ne sprovodi za odredjene grupacije ljudi. Naravno uz sve mere zastite kao i za sve ostale gradjane. Tako da sva ova neka 'graja' je malo prenaduvana, ali okey, crkva nikada nece biti simpa bilo kome na ovome svetu koji bar malo pazljivije i objektivnije ne pokusa da vidi sta je tacno crkva i vera. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука