Jump to content

Васкрс и забрана кретања

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, obi-wan рече

Ne radi se uopste o forumu, nego o ukupnoj atmosferi u SPC, koja kao Crkva daleko prevazilazi granice danasnje drzave Srbije.

Narod je s potpunim pravom narogusen svuda u SPC, a oni iz vrha imaju kako da to saznaju, u to nema nikakve sumnje.

Salio sam se malo

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Вукашин рече

Ништа званично још није објављено о забрани кретања у петак, колико ја знам.

Genius je na temi o virusu postavio nekakvu najavu da nameravaju da obuhvate cak i cetvrtak.
A najvaznija bogosluzenja pocinju upravo na Veliki cetvrtak.

Slucajnost? Naravno da nije.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zmaj Pisum рече

Pa Sinod je to predložio državi, nije tebi?
A to što sinod malo ne razmišlja, nije moj problem, već sinodalni :)
Šta ti nije jasno? :smeh1:

SInod je predlozio u ime SPC.
Sinod nema prava da predlaze nista u ime ostalih.

Ne moze da ide i trazi bilo sta u ime npr. rmkatolicke zajednice, jer to se ne tice sinoda SPC.

Sva pravna pitanja u drzavi resavaju se sa drzavom, ne sa SPC.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, obi-wan said:

Sinod nema prava da predlaze nista u ime ostalih.

Ne moze da ide i trazi bilo sta u ime npr. rmkatolicke zajednice, jer to se ne tice sinoda SPC.

Naravno da je tako, ko je rekao da nije.
A odakle tebi saznanje da Latini nisu tražili to isto pa im je odbijeno?
Naravno, o tome se ne piše  ovako bučno ipak su mala zajednica.
Pa na primer protestanti u Vojvodini...
Pa Jevrejska zajednica u Srbiji...
Svi oni traže za sebe, baš  kao što si rekao, pa nekima i nije odobreno. A kako su ravnopravni sa većinskim narodom i većinskom religijom, kako su im zagarantovana sva prava kao i nama, mogu lako stvoriti problem.
Naravno, tebe neće dotaći. Neće ni mene, ali dotaći će mnoge druge.
Da li je hrišćanski reći "Baš me briga za brata u Hristu, tamo negde"?
Ne bih rekao da je pravoslavlje toliko sebično.
A ja ipak smatram da SASinod nije diletantska institucija SPC, već institucija koja mora i treba da razmišlja o svemu, o svakom predvidivom mogućem problemu, ma kakav da jeste i da razume kakve konsekvence ili posledice mogu nastati u nekom momentu.
E sad, da li je to tako ili ne, ne znam. :)

Подели на овим сајтовима

@Zmaj Pisum 

Drugim recima, ti bi da kazes da nije dobro sto su (konacno) trazili prekid blokade zbog Praznika?

Подели на овим сајтовима

Bio sam jutros na Liturgiji... Desetak vernika u ne tako velikom hramu, niko ne nosi masku, ljube se ikone i svešteniku ruka, ne poštuje se rastojanje, jedan koji je vrteo brojanicu izlazio je par puta da se dobro iskašlje a potom se vraćao unutra... trojica za pevnicom jedan do drugog... u relativno malom oltaru četvorica... o nafori i načinu pričešćivanja i da ne pričam, sve znate... i nezaobilazno kafenisanje posle službe... sve kao i pre ovog virusa... jer "sve je ovo samo samo izmišljotina i udar na crkvu... virus nije tako opasan... niko nema prava da nam zabrani"7896634

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, obi-wan said:

Drugim recima, ti bi da kazes da nije dobro sto su (konacno) trazili prekid blokade zbog Praznika?

Moje mišljenje je da nije dobro. 
Objasnio sam gore zašto mi se čini da nije dobro. 
A sad tu možemo imati i drugi problem...
Zamisli Srbe u HR, pa sad zatraže slobodu za VAskrs u HR, dok je Hrvatska zabranila službe, kao i ovde, pa se mlate po Splitu sa policijom. 
Ne valja nikako.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zmaj Pisum рече

Moje mišljenje je da nije dobro. 
Objasnio sam gore zašto mi se čini da nije dobro. 
A sad tu možemo imati i drugi problem...
Zamisli Srbe u HR, pa sad zatraže slobodu za VAskrs u HR, dok je Hrvatska zabranila službe, kao i ovde, pa se mlate po Splitu sa policijom. 
Ne valja nikako.

Jesi li ti verujuci covek?

Подели на овим сајтовима

Just now, obi-wan said:

Jesi li ti verujuci covek?

Naravno, ali kakve to ima veze sa temom?
Da li si ti samo formalista ili istinski vernik ili verski fanatik, ocrkovljen, uprepodobljen, revnitelj? :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...