Jump to content

Зоран Ђуровић: Одпоздрав стручњаку за светост, Родољубу Лазићу

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 2.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 14 часа, Жика рече

Занимљиво је да митрополит Амфилохије брани епископа Максима а критиковао је ове потезе Цариграда.

To je za ocekivati posto je on manje ili vise uvijek kontradiktoran. :)

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Леон Професионалац рече

Та, вала, не постоји. 

Каже се: изгорео као лицна

пре 6 часа, Tristatri рече

Spinujes: kombinujes po potrebi. Dve su izreke: pregorela mu licna i puko ko lajsna. E sada sta je lajsna i zasto se tako kaze to je za novi raspravu o licnosti.

Eh, koliko proizvoljnosti u izjavama. Slaba je ta vasa literatura. Vujakliju vise niko ne cita. Prosla stara dobra vremena, dosli novi ljudi. Teologija postala sebi cilj. U Svedskoj se sve losije i losije zivi, polako nas sustizu.  A i Sava i Njegos se u grobu okrecu. 

Мене намерно бојкотује иако сам му први спочитао то за лицну. :skidamkapu:

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Панарет рече

Citao sam ovo prije koju godinu, tako da osim njega niko niti spominje niti se bavi pitanjem sexualnih orijntacija u Crkvi. Jesu jos mitr. Amfilohije i prota Dzombic napisali o transrodnim osobama clanak na osnovu onoga sto je pisao patrijarh Pavle. Pisao je i ava Zoran po malo ovde u vidu odgovora i osim njih niko da sam ja vidio. Poslednje sto sam cuo je da se Vucic zalio u skupstini juce ili prekjuce kako su ga neki  episkopi kritikovali oko premijerke i njene sexualne orijentacije. Ako je stvarno istina to sto psiho kaze onda su ti episkopi najveci licemjeri u zemlji jer dok se gura pod tepih sve i svasta u SPC oni kao negoduju zbog njene orijentacije. 

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Жика рече

Занимљиво је да митрополит Амфилохије брани епископа Максима а критиковао је ове потезе Цариграда.

Otkud to da ga brani? Ima li kakav tekst o tome ovde?

Подели на овим сајтовима

Заборавих да наведем и ове речи аве Нестероја:

"Потому–то отцы наши никогда, как мы видим, не желали творить чудес; даже и тогда, когда имели такую благодать Св. Духа, они не желали обнаруживать ее, разве только в случае крайней необходимости."

У преводу:

"Зато наши оци, као што видимо, нису желели да творе чудеса. Чак и тада, када су имали такву благодат Св. Духа, нису желели да је откривају, осим у крајње неопходним случајевима."

Да поноивим и речи истог аве које сам навео на 8. страни ове теме:

"Исцељења треће врсте бивају по превари демонској. Човек, који је очито порочан, може понекад чинити задивљујуће ствари и бити поштован као свет човек, слуга Божји. ...и он сам, уверен да поседује дар исцељења, надмен срцем,  доживљава најтежи пад. Дешава се да демони, узвикујући име оних који немају никаква својства светости нити духовних плодова, приказују се као да их њихова светост тобоже сажиже те су они принуђени да побегну из оних који су њима опседнути... Зато не треба никад да се дивимо онима који се труде да нас запрепасте необичним дејствима, него треба да гледамо на то да ли су из себе уклонили пороке, да ли су исправили свој карактер и зтако достигли савршенство. А савршенство се даје благодаћу Божјом не због вере других или из неких других, споредних, узрока, него за лично усрђе свакога."

Подсећам да нам свети Порфирије поручује:

"Никад немој да се појавиш пред Богом са речима: имам врлине. Бог неће наше врлине. Свагда треба да се појављујеш пред Богом као грешник, али не као грешник без наде или очајник него као онај који се узда у милост милосрђа Твога"

Занимљива је и ова констатација руског савременог свештеника, Валерија Духањина,  који је писао о лажним чудима:

"Подлинное чудо, чудо от Бога исключает демонстративность, оно не совершается напоказ перед публикой. Чудо от Бога затрагивает сокровенные стороны души, человек меняется и, чувствуя свое недостоинство, не спешит разглашать о чуде всем вокруг. Напротив, чудо от диавола всегда сценично, участнику такого чуда свойственно провозглашать себя пророком или избранником Божиим, пытаться влиять на массы, мечтать об эпохальной значимости своей фигуры."

"Истинско чудо од Бога искључује демонстративност, оно се не савршава јавно пред публиком. Чудо од Бога дотиче скривене стране душе, човек се мења и, осећајући своју недостојност, не јури да о чуду прима свима наоколо. Напротив, чудо од ђавола је увек сценично, учеснику таквог чуда је својствено да себе проглашава пророком или изабраником Божјим, покушава да утиче на масе, фантазира о епохалном значају своје личности." 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Родољуб Лазић рече

Истинско чудо од Бога искључује демонстративност, оно се не савршава јавно пред публиком.

Па добро су Јудејци рекли за Ис да је демон у њему и после ишли да убију Лазара...

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Родољуб Лазић рече

У преводу:

"Зато наши оци, као што видимо, нису желели да творе чудеса. Чак и тада, када су имали такву благодат Св. Духа, нису желели да је откривају, осим у крајње неопходним случајевима."

Јесте, особа има рак мозга, ја се помолим за њу, она оздрави, није била хитна ситуација... Сад су оперисали једну, има рак на мозгу, помолио сам се да све буде добро. Ако преживи, а хоће, биће опет да је ту ђаво интервенисао. Који си ти тутумрак!  

Подели на овим сајтовима

Ево га Григорије Богослов уместо мене да одговори Рођи и инима који се саблажњавају на мој језик: 

61567220_2228653187385768_21424520938127

Подели на овим сајтовима

Гр Бог: О разлогу мог пређашњег колебања и малодушности, по коме се и удаљих бежањем и
удворих[
2] на дуго време, далеко од вас, као и о разлогу моје садашње покорности и
смерности због које се вратих вама, нека сваки од вас мисли и прича како хоће: неки ће ме
волети, неки ће ме мрзети; неко ће имати разумевања за моје поступке, неко неће. Људима
је много пријатније да расуђују о туђим делима, свеједно да ли су према дотичној особи
пријатно или непријатно расположени; било како било истина је, у сваком случају, од њих
сакривена. Али ја, одбацивши стид изнећу истину за обе стране, односно, и за оне који ме
куде и за оне који ме подржавају бићу праведни посредник, те ћу сам себе у нечему
окривити, а у нечему оправдати.

Подели на овим сајтовима

Исти: 

Шта казати о трећој врсти
људи који по своме незнању и дрскости, халапљиво као свиње, кидишу на свако учење и у
муљу гутају прекрасни бисер истине? Или шта казати за све оне који немају своје
мишљење, нити лични образац, свеједно да ли рђав или исправан, учења о Богу, већ су
спремни да слушају било које учење и било којег учитеља не би ли од свега одабрали
најприкладније и најбесопасније за себе, препуштајући овакав избор себи самима - рђавим
судијама истине; они лутају од једне предпоставке до друге поколебани и смушени
сваковрсним учењем, мењају учитеље и разбацују лакомислено многа писма те им се од
лутања распршује и слух и ум, као што ветар распршује пиљевину; (колику неразумност!)
испољавају према сваком учењу, полажући у себе погубно правило да храбро исмевају и
презиру нашу веру као нешто непостојано и нездраво, изводећи погрешан закључак о
учењу на основу онога што чуше од учитеља; они су налик на човека коме су повређене
очи или слух, а упиње се да окриви сунце или звуке - прво, што је тамно и што не блешти,
а друге, што су тихи и дисхармонични?

Подели на овим сајтовима

Гр на рачун нашег стручњака: А узимање на себе обавезе поучавања других, мада ни сам не поучен и, сходно
пословици, боље је на великој глиненој посуди учити се прављењу саксија тј. над душама
других усавршавати се у побожности, по моме мишљењу, приличи и својствено је само
крајње неразумним људима и дрским; неразумним, ако нису свесни свога незнања -
дрским, ако су га свесни, а ипак се осмеле на дело.

Подели на овим сајтовима

Пријатељу, све време инсистираш на томе да си чудотворац. И тиме хоћеш да поробиш људе да морају да те слушају, да ти верују, да те следе. Инсистираш на томе да си свет и да си пророк. Капираш: ПОРОБЉАВАШ људе. У оном тексту кажеш  да ти је онај човек тражио "опроштај за хуле које је изрекао на твој рачун". Ехеееј! А видели смо да свети Силуан, када га је радник назвао "псом", да му је рекао "увек ме тако зови". Упореди то са овим што ти радиш. Ти тражиш да ти се сви клањају и да те величају, не сме ни длака ас главе да ти падне. Нико не сме да посумња у тебе, у оно што ти радиш и говориш. Ко се томе не повинује, претиш му нечим лошим јер се дрзнуо на тако нешто. То је ПОРОБЉАВАЊЕ. Никоме не треба такав однос. Људима је потребна љубав која милује, топлина, смирење. И то је љубав Божја, оно што говори ап. Павле у послчаници Коринћанима: Љубав дуго трпи, милокрвна је, не тражи своје итд...

Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић, видите господине, мислим да је један од већих људских грехова то што брзо заборављају туђе добро, ја не знам да ли је падре Ђуровић чудотворац, али сам сасвим сигурна (лично потврђено) да је велики молитвеник пред Богом, зато немојте да сте љубоморни на његову славу јер макар би ви то требало да знате,  да Дух дише где хоће, а Бог има најдуховитије и "најлуђе" начине да пројави тај Дух.

@Леон Професионалац а ви останите у теми, каже се: "прс'о си као обланда за Св. Николу" :smeh1:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Родољуб Лазић рече

Капираш: ПОРОБЉАВАШ људе.

Нека се јави поробљени. Тада ћеш ти бити у праву. Ја само упозоравам хулитеље као што си ти да не лају против Духа. Замисли, да сам стварно светитељ. Где би ти удео био, одговори ми на основу Писма? Људи из јереси пређу у православље преко мене, и ти велиш да је то ђаволско дело? Да ли си ти нормалан? Зато ти кажем да си хулитељ. Непријатељ Божије благодати и прослављени мрзитељ људског рода. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...