Jump to content

Зоран Ђуровић: Одпоздрав стручњаку за светост, Родољубу Лазићу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Видиш, драги мој. То је оно о чему ти говорим све време.  Падаш у невиђени ватру на сваку реч која те оспорава. Вређаш и понижаваш опонента који се усудио да ти нешто каже.  То свети људи не раде. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 hour ago, Родољуб Лазић рече

Подсећам да нам свети Порфирије поручује:

"Никад немој да се појавиш пред Богом са речима: имам врлине. Бог неће наше врлине. Свагда треба да се појављујеш пред Богом као грешник, али не као грешник без наде или очајник него као онај који се узда у милост милосрђа Твога"

Занимљива је и ова констатација руског савременог свештеника, Валерија Духањина,  који је писао о лажним чудима:

Ми нигде нисмо говорило о томе да се неко врлинама хвали пред Богом већ пред људима и пред ђаволом.

Знате ли са су многи свети намерно чинили горде потезе да би ђавола преварили како би их он оставио на миру? Постоји случај, управо Лествичник описује, да је један монах намерно хитао да се понуди да га изаберу за игумана како би себе трајно и управо из смирености дисквалификовао за ту службу. 

А зашто су се тако понашали у тим ситуацијама? Зато што ђаво уз све своје супермоћи не може да чита мисли и добар подвижник може да га насамари.

Да сте читали Лествицу то не би могло да Вам промакне. Дакле, Ви сте Лествицу читали са сајта Светосавље. O tempora, o mores!

Зато кажем, поново Вам кажем: не учи се Црква из једне књиге и два сајта. 

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

Свети Порфирије:

Никад немој да се појавиш пред Богом са речима: имам врлине. Бог неће наше врлине. Свагда треба да се појављујеш пред Богом као грешник, али не као грешник без наде или очајник него као онај који се узда у милост милосрђа Твога.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, ana čarnojević рече

avo da Vas pitam nesto iskreno...

npr... da li je moguce da je taj Vas nastup, pricali smo o tome, koji moze biti neprijatan po nekog,  jednostavno psiholoske prirode, usled zivota, okolnosti i svakodnevnih borbi ovog tipa kao ovde na temi, i to nema veze sa duhovnim stvarima. ja to tako vidim. imala sam prilike da vodim bas zestoke borbe po forumima i znam kako se stvori taj borbeni duh koji bi svakog da zakuca sa tastaturom. neko to voli. ja prva. ali to je  samo medij i samo jedan od nacina komunikacije. tu nije rec o nedostatku smirenja nego o jednoj vrsti  igre.

ja se sad drzim zubima za fotelju da ne krenem da se prepucavam, ovo prosto nije moj teren, ali je zabavno sve to.

Ми смо и душевна бића. Сам дух се обликује у реалном животу и мултиформан је, као и Логос. Сви смо другачији. Имаш кад се Ис преображава, а у грчком пише: пред сваким од њих понаособ! Јер нико нема исти доживљај, иако је исти Дух. Мој стил је провокативан, и не могу другачије. Чак и кад пишем научне текстове они су пуни провокација, али је начин писања другачији. Као што имам различите сликарске изразе. 

О смирењу и духовној борби немам шта да причам Рођи. Ништа он од тога не би укапирао. Овде сам избегао да држим духовне поуке те природе, јер мислим да огромна већина је свесна тога. Вукашин помену да не сумња да знам да је Бог тај који делује кроз свете. То је толико банално да немам речи, али овај духовни горостас од Рође ме очигледно замишља као неку будалу, па ми говори о Ис молитви и сл. То је као кад син узме оца да учи како се праве деца. Али, у овој причи сам нагласак ставио на другоме и гледао да га апсолутно саблазним.

Да те насмејем. Енцо Бјанки, један заиста духовник, за разлику од овог самозванца, писа: Ја се надам да је рај сличан овоме што имамо овде на земљи и да ћу тамо наћи драге ми особе. Томе се надам, али имам и један страх, а то је да наиђем на ликове који ми ни најмање нису били драги! То би ми покварило рајски осећај!:)) Тако, Рођа улети у Рај, сав се обрадује, кад фрп, тамо и Ава. Рекао би: Господе, фала ти на овој части, али ако могу да стојим негде где овога нећу гледати!     

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Снежана рече

@Леон Професионалац а ви останите у теми, каже се: "прс'о си као обланда за Св. Николу" :smeh1:

Колико ми ситуација дозвољава. ?

А с обзиром на то да сам један (и јединствени) Леон, молићу за велико Ви:0205_whistling:

То сам скоро чуо али овај је давио о лицни па сам хтео да то исцрпимо. 12:smeha:

П. С. Следећи пут ми назначите да ли наступате као функционер или као корисник Форума да не пређем границу па да ме спржите као лицну. ?

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Родољуб Лазић рече

Вређаш и понижаваш опонента који се усудио да ти нешто каже.  То свети људи не раде. 

Враћаш се као пас на своју бљувотину (писамски и канонски израз) и показујеш лицемерну смиреност. Код мене ти то не може проћи. То ти глуми код столпкиња у дугачким хаљинама. 

Боље је да ти не налепим неколико светоотачких израза. Износио сам то на овом форуму. То је тек живописан језик. Имаш нпр. свињоглави пас. Али, рекох, нећу да из патристике извлачим изразе, нити сам овај упутио теби. За тебе сам само рекао да си љигавац. Такође сам ти казао да немаш никаквог права, да као дискредитована особа (артемит, да ли некадашњи или садашњи, није битно) можеш да причаш на рачун канонског клирика. За то иде казна одлучења до покајања.  

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, ana čarnojević рече

@Zoran Đurović :)

hvala na odgovoru. ja volim subverzivne stvari. meni je Vas stil okej.

ali dzaba kad Rodoljubu ne moze da se objasni da je jedno smirenje pred Bogom a drugo pred ljudima i na internetima.

Амен, робињо моја!:))

Подели на овим сајтовима

Да затравим са Гр:

Можда ћете помислити, пријатељи моји, браћо и љубазни оци, да ја охоло приступам овој
беседи, са жељом да сузама и сетом отпратим одлазећег од нас или да желим произнети
подугачку и смишљену реч којом се многи наслађују. Једни су спремни да са мном заједно
лију сузе, да би заједно са мном оплакали своје тегобе и да се науче тузи у страдањима
друга свога; други опет желе да насите свој слух и да се злурадо задовоље,
предпостављајући да ћу ја искористити прилику како бих истакао своју умешност у
речима, како је то био случај раније док сам више водио рачуна о речима, све док нисам
погледао у истиниту и најузвишенију Реч, предајући се Богу од кога је све, и у замену за
све добио сам Бога. Не! Немојте ме тако схватити, ако желите исправно да ме схватите.

Подели на овим сајтовима

Исти: То је, ето, теби Кесаре, погребна беседа од мене! Правилно схвати моје речи; врло често
си туговао што ја прикривам свој дар беседништва; ето, сада, на теби је било да га
откријеш и потврдиш!
Ово је мој украс теби и знам да ти он прија више од било којег
украса! Нисам ти принео лепе шаре и меку тканину којима се ти ниси украшавао ни

раније, јер си се само врлином украшавао. Нисам ти даровао тканину ни од чистог лана,
нити сам излио многе мирисе које си ти и за живота приписовао женским одајама, чији
мирис траје само један дан; нисам ти принео ништа друго до оно што ништавни људи
приносе уваженим људима; све ово, заједно са прекрасним телом твојим, покрива сада
хладни камен. Нека далеко буду од мене све те позоришне лакрдије и паганске представе
које су вршене у част несрећних младића, а за које маловажне подвиге добија се и
незнатна плата! Далеко нека су обреди у којима се приносима првих плодова, венцима и
свежим цвећем, испраћају покојници, угађајући више земаљским обичајима и законима,
него ли трезвеном разуму! Мој дар је - реч; она, одлазећи све даље и даље, можда ће чак и
будуће векове достићи
, не дозвољавајући да пресељеног од нас заборавимо; чуваћемо га у
срцима и мислима, оживљавајући његов лик у нама. Такав је мој принос! Ако је он мален
и не задовољава твоје достојанство, нека у крајњем случају буде Богу угодан, као дар
принесен сразмерним силама.

Подели на овим сајтовима

Вреди прибележити: 15. пут изговорена глупост да сам артемит. 

А ти као клирик друге Цркве имаш право да говориш против Сабора СПЦ? Говорим начелно. Јер свако мало ето тебе. Пре две године је било у вези са учењем о ТЕ, овај пут о Максиму. Ни ја се не слажем како се завршило са Максимом, није ми право. Али не поступам као ти. 

Дакле, за тебе ништа не важи? А за друге у однопсу на тебе важи?

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, ana čarnojević рече

@Zoran Đurović :)

hvala na odgovoru. ja volim subverzivne stvari. meni je Vas stil okej.

ali dzaba kad Rodoljubu ne moze da se objasni da je jedno smirenje pred Bogom a drugo pred ljudima i na internetima. tu treba jedno dve godine rada na Poukama da se savlada kockastost tog tipa.

Jedno je smirenje pred Bogom, drugo pred ljudima, a nešto treće 'ja sam za razliku od vas svestan da sam grešan' na internetima. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Zoran Đurović рече

Амен, робињо моја!:))

"У случају да грешиш, јасно ти је да си награисао...Зато сам и Максиму казао да му не би био у кожи кад га Ава кара... Не бих то узео олако."

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Родољуб Лазић рече

Дакле, за тебе ништа не важи? А за друге у однопсу на тебе важи?

Тако је, добро си разумео. Може ми се. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ronald рече

Citao sam ovo prije koju godinu, tako da osim njega niko niti spominje niti se bavi pitanjem sexualnih orijntacija u Crkvi. Jesu jos mitr. Amfilohije i prota Dzombic napisali o transrodnim osobama clanak na osnovu onoga sto je pisao patrijarh Pavle. Pisao je i ava Zoran po malo ovde u vidu odgovora i osim njih niko da sam ja vidio. Poslednje sto sam cuo je da se Vucic zalio u skupstini juce ili prekjuce kako su ga neki  episkopi kritikovali oko premijerke i njene sexualne orijentacije. Ako je stvarno istina to sto psiho kaze onda su ti episkopi najveci licemjeri u zemlji jer dok se gura pod tepih sve i svasta u SPC oni kao negoduju zbog njene orijentacije. 

Извињавам се ако се овим коментарима удаљавамо од теме, иако мислим да је тема коју смо додирнули - православље и хомосексуалност - баш у складу са расправом о истинитом разумевању светости.

Писало је неколицина људи о томе и у позитивном тону - као што видимо Д. Мачковић, поменуо си оца Зорана, затим Никола Ђоловић, а такође и неки форумаши овде...Мислим да и Л. Нешић припрема неко писаније о овоме...Таквих примера има и у другим помесним црквама.

Наравно да је све то недовољно, али ја не бих ово потценио јер су то озбиљна имена, наши свештеници, теолози...и уз то стрејт.

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Родољуб Лазић рече

"У случају да грешиш, јасно ти је да си награисао...Зато сам и Максиму казао да му не би био у кожи кад га Ава кара... Не бих то узео олако."

То стоји. Зато можеш да прибегнеш покајању, да затражиш опроштај и одеш с миром. И онда не читаш више ништа од мене да не би пао у напаст.:sunce: Проблем са тобом је што теби не пада на памет да се покајеш. И сада ти пророкујем, јер си сува смоква. 

Ево ти га и Драгиша кога поменух за импотенцију. Испостави се прича компликованија него што сам помислио. Рећи ћу човеку да се чујемо на месинџер...  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...