Jump to content

Зоран Ђуровић: Одпоздрав стручњаку за светост, Родољубу Лазићу

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Родољуб Лазић рече

Што се борбе против источног папизма, немам ама баш никаквог разлога да тебе опструишем, јер сам пре двадесетак година превео десетак огромних чланака проф. Сергија Тројицког, које је он писао у првој половини 20. века управо против источног папизма који се још тада почео пројављивати. Тако дса и ту причаш без икаквог основа.Неколико тих чланака је у библиотеци сајта "Светосавље":

https://svetosavlje.org/povodom-neuspele-zastite-lazne-teorije/

https://svetosavlje.org/o-granicama-prostiranja-prava-vlasti-carigradske-patrijarsije-na-dijasporu/?pismo=lat

https://svetosavlje.org/eklesiologija-pariskog-raskola/?pismo=lat

@Жика

"Било је случајева да су светитељи причали о својим даровима да би било на корист другима. Један од новијих примера је Старац Порфирије а доста њих и раније. Не знам како би читао да нису говорили или писали. Због тога су нападали Преподобног Симеона Новог Богослова, Светог Григорија Паламу итд. Тако да не знам коју си литературу читао. И апостол Павле износи мада говорећи знам човека, а има где пише да се трудио више од свих апостола."

Ти беше теолог? И не знаш у којој сам литератури читао да је су светитељи крили своје духовне дарове, да су бежали од похвала, од славе? Е па свака ти част...

Не мораш ништа више, прочитај само "Мој живот у Христу" светог Јована Кронтштатског. А буквално је безобално море литературе која о томе говори

Било би лепо да видимо та места где се свети Порфирије, Григорије Палама и други хвале да су светитељи.

Ап. Павле је говорио да ће се својим слабостима хвалити, такође и крстом Христовим. А то што је рекао "знам човека", управо показује да није хтео да себе хвали на такав начин, јер хоће да се сакрије.  Да је хтео да се хвали, рекао би: "ало бре, ви, шта ми се противите и причате свашта. Па ја сам имао виђења, био сам узнесен на треће небо итд". Свети Симеон Нови је писао о својим виђењима али су његова дела прожета управо том свешћу да је нико и ништа, али да је у Христу обожење. Почев од његове молитве пред причешће па надаље, то је контекст. 

И за крај, објасни ми која је духовна корист када Ђуровић се хвали да је погодио резултат фудбалског меча и да је добио на греб-греб лутрији? Ја видим само две ствари, а ниједна није на корист: прво да се "покаже" како је он прозорљив, а друга да хришћани треба да се коцкају.

Ниси ме добро разумео. Нисам рекао да су говорили за себе да су светитељи већ да су откривали своје духовно стање због користи других и чуда која су се догодила на њихову молитву. Нису сви то радили а ја сам ти навео само неке који јесу. Апостол Павле није написао да је то он али се из текста наслућује да је то он. Има и кад пише да се трудио више од свих апостолa. Можда би и њега оптужио за гордост да си живео у његово време?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Прави светитељи су бјежали од похвале и части људске , док је саморекламерство приличније неким преварантима или прелешћеним људима којима је потребна критична маса обожавалаца која храни њихову сујету, а пуни и џепове.

Тога смо свједоци и у свакодневном животу, људи лијече све и свја, само мораш да управљаш свој живот по њиховим упутствима. А кад се не добије очекивано, онда ти кажу да је грешка до тебе, а не до њих. Већ смо на форуму имали случај Борке из Вучка, знам људе који су тражили исцјељење од ње, имали њену "икону" на зиду, а кад им буде још горе, онда је неко други крив, нпр. љекари , јер немају појма.

Подели на овим сајтовима

@Жика

1. Добро. Значи нико није говорио за себе да је свет? Ђуровић је први?

2. Кажеш откривали су чуда која су се дешавала по њиховим молитвама? Можеш ли нам показати то, да лично видимо како су то говорили? Да ли су се хвалили као Ђуровић, или је то било другачије?

3. Ап. Павле је говорио другачије. Говорио је отприлике, по сећању: нисам мањи од превеликих апостола, иако сам нико и ништа, нисам достојан да се зовем апостолом.

4. Која је духовна корист од сазнања да је Ђуровић добио паре погађајући резултат утакмице и купујући греб-греб лутрију?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, о.Небојша рече

Прави светитељи су бјежали од похвале и части људске , док је саморекламерство приличније неким преварантима или прелешћеним људима којима је потребна критична маса обожавалаца која храни њихову сујету, а пуни и џепове.

Тога смо свједоци и у свакодневном животу, људи лијече све и свја, само мораш да управљаш свој живот по њиховим упутствима. А кад се не добије очекивано, онда ти кажу да је грешка до тебе, а не до њих. Већ смо на форуму имали случај Борке из Вучка, знам људе који су тражили исцјељење од ње, имали њену "икону" на зиду, а кад им буде још горе, онда је неко други крив, нпр. љекари , јер немају појма.

Да ли се старац Порфирије саморекламирао кад је причао о чудима после његове молитве?

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Родољуб Лазић рече

Независно од овог мог одговора ти имаш много добриш разлога да се забринеш за себе.

Нисам пристрасан према о. Зорану али реци ми брате где је он то рекао за себе да је свет?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

@Жика

1. Добро. Значи нико није говорио за себе да је свет? Ђуровић је први?

2. Кажеш откривали су чуда која су се дешавала по њиховим молитвама? Можеш ли нам показати то, да лично видимо како су то говорили? Да ли су се хвалили као Ђуровић, или је то било другачије?

3. Он је говорио другачије. Говорио је отприлике, по сећању: нисам мањи од превеликих апостола, иако сам нико и ништа, нисам достојан да се зовем апостолом.

4. Која је духовна корист од сазнања да је Ђуровић добио паре погађајући резултат утакмице и купујући греб-греб лутрију?

1. Нисам никад видео да је Ђуровић говорио за себе да је свет.

2. Има на пример у књигама о старцу Порфирију. Он је говорио да може да делује као гордост, али  да он то открива због користи слушалаца.

3. Знам шта је говорио. Да Ђуровић каже нисам мањи од Светог Николаја и аве Јустина, да ли би га критиковао?

4. Не знам.

Подели на овим сајтовима

Што се старца Соферонија тиче, овако, између осталог, он говори:

У процесу дуготрајне унутрашње борбе подвижник се сусреће са три вида прозорљивости: првим, који проистиче из природне интуиције која је код неких људи појачана услед испосничког живота; другим – који је последица демонског деловања, и трећим – који је дар благодати.
Први вид може за богобојажљивог и смиреног човека бити врло користан и може бити искоришћен на добар начин, будући да потпомаже тананије испуњавање Христових заповести у односу према ближњем. За гордог и страсног човека овај облик прозорљивости је штетан, јер умножава поводе за страсти и пружа веће могућности за њихово задовољавање.
Други вид је веома опасан за оне који га усвајају, јер пре или после доводи до болесног поремећаја свих човекових душевних и духовних моћи, унаказујући и сам његов лик.
Трећи вид је спојен са великом одговорношћу и извор је многих духовних страдања за онога који њиме располаже. Гордом човеку он се уопште не даје.
Сва три поменута вида прозорљивости причињавају страдања. Код првог вида, тј. природне интуиције, страдања се јављају као последица појачане осетљивости нервнопсихичког апарата. Код другог, страдања настају услед опште рушилачког, разарајућег карактера демонских деловања, што се често покаже тек пошто прође дужи период времена. Премда ова врста прозорљивости понекад и омогућава да се „прочита“ нечија мисао, ипак, при свему томе, овај облик прозорљивости нема приступа дубинама унутарњег човека. Нешто поузданије ова прозорљивост се пројављује у односу према спољашњим збивањима. Онима који је усвајају даје повода да се наслађују славољубљем.

https://svetosavlje.org/starac-siluan/14/

Дакле, постоји и прозорљивост од демона.  Сећамо се баба Ванге, за коју кажу да су се њена пророчанства обистињивала у 80% случајева. Ту је и чувени руски пророк Волф Месинг, који је био велики "јасновиделац". Па амерички јасновиделац Едгар Кејси. Има их колико хоћеш Као што и раније поменух, преподобни Никон Антиохијски из 9-10. века је опширно писао о лажним чудима. Показивао је како су кроз историју и јеретици и велики грешници чинили нека чуда. Пише и Јован Касијан  у разговору са старцем Нестеројем. Пише св. Игњатије Брјанчанинов. То оно што ја знам. И могу да приведем то овде ако неког занима баш у детаље.

А каже старац Софроније и ово:

Ево органског пута ка бестрашћу:
Вера (не као логичко убеђење, већ као осећање живога Бога), од које се рађа страх од Божијег суда, од страха се рађа покајање, од покајања – молитва, исповест, сузе. Покајање, молитва и сузе, умножавајући се и продубљујући се, доводе до делимичног ослобођења од страсти, од чега се рађа нада. Нада умножава подвижнички труд, молитву и сузе, утаначава и продубљује осећање греха, услед чега расте и страх, који прелази у најдубље покајање, које привлачи Божије милосрђе, и душа се удостојава благодати Светог Духа, испуњене светлошћу Божанске љубави.

https://svetosavlje.org/starac-siluan/15/

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Родољуб Лазић рече

Што се старца Соферонија тиче, овако, између осталог, он говори:

У процесу дуготрајне унутрашње борбе подвижник се сусреће са три вида прозорљивости: првим, који проистиче из природне интуиције која је код неких људи појачана услед испосничког живота; другим – који је последица демонског деловања, и трећим – који је дар благодати.
Први вид може за богобојажљивог и смиреног човека бити врло користан и може бити искоришћен на добар начин, будући да потпомаже тананије испуњавање Христових заповести у односу према ближњем. За гордог и страсног човека овај облик прозорљивости је штетан, јер умножава поводе за страсти и пружа веће могућности за њихово задовољавање.
Други вид је веома опасан за оне који га усвајају, јер пре или после доводи до болесног поремећаја свих човекових душевних и духовних моћи, унаказујући и сам његов лик.
Трећи вид је спојен са великом одговорношћу и извор је многих духовних страдања за онога који њиме располаже. Гордом човеку он се уопште не даје.
Сва три поменута вида прозорљивости причињавају страдања. Код првог вида, тј. природне интуиције, страдања се јављају као последица појачане осетљивости нервнопсихичког апарата. Код другог, страдања настају услед опште рушилачког, разарајућег карактера демонских деловања, што се често покаже тек пошто прође дужи период времена. Премда ова врста прозорљивости понекад и омогућава да се „прочита“ нечија мисао, ипак, при свему томе, овај облик прозорљивости нема приступа дубинама унутарњег човека. Нешто поузданије ова прозорљивост се пројављује у односу према спољашњим збивањима. Онима који је усвајају даје повода да се наслађују славољубљем.

https://svetosavlje.org/starac-siluan/14/

Дакле, постоји и прозорљивост од демона.  Сећамо се баба Ванге, за коју кажу да су се њена пророчанства обистињивала у 80% случајева. Ту је и чувени руски пророк Волф Месинг, који је био велики "јасновиделац". Па амерички јасновиделац Едгар Кејси. Има их колико хоћеш Као што и раније поменух, преподобни Никон је писао опширно о лажним чудима. Показивао је како су кроз историју и јеретици и велики грешници чинили нека чуда. Пише и Јован Касијан  у разговору са старцем Нестеројем. Пише св. Игњатије Брјанчанинов. То оно што ја знам. И могу да приведем то овде ако неког занима баш у детаље.

А каже старац Софроније и ово:

Ево органског пута ка бестрашћу:
Вера (не као логичко убеђење, већ као осећање живога Бога), од које се рађа страх од Божијег суда, од страха се рађа покајање, од покајања – молитва, исповест, сузе. Покајање, молитва и сузе, умножавајући се и продубљујући се, доводе до делимичног ослобођења од страсти, од чега се рађа нада. Нада умножава подвижнички труд, молитву и сузе, утаначава и продубљује осећање греха, услед чега расте и страх, који прелази у најдубље покајање, које привлачи Божије милосрђе, и душа се удостојава благодати Светог Духа, испуњене светлошћу Божанске љубави.

https://svetosavlje.org/starac-siluan/15/

Da li se kod Pravoslavnih staraca prorostva sto posto ostvaruju? Na primer mnogi koji smatraju Rafaila Berestova starcem navode prorostva. Problem je u tome sto se nijedno njegovo prorostvo nije ostvarilo. Otac Tadej je prorokovao mnogo toga ali ne na primer da ce Crna Gora da udje u NATO. Starac Gavrilo iz Bosnjana ali se njegova prorostva o Srbiji jos nisu ostvarila. 

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Жика рече

Да ли се старац Порфирије саморекламирао кад је причао о чудима после његове молитве?

То је један примјер, али у већини светитељи нису вукли људе за рукав и говорили :Види мене светога ! или Ако никада у животу ниси видио чудотворца , сад имаш прилику.:navijanje: Његово причање се може поредити као кад неки свештеник у проповиједи каже нешто што је чуо у исповјести, али не наводећи кад и од кога је чуо да не бих прекршио тајност исте.

Демагогија је набацати пар примјера из  Житија светих илити Акта санкторум, ако је некима милије, и онда себе повезати са тим.

Ја сам управо довео у ред нужнике које користи народ, али се због тога не бих поредио са св.Јованом Дамаскином.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Просечан србенда рече

Нисам пристрасан према о. Зорану али реци ми брате где је он то рекао за себе да је свет?

Например овде:

"Видиш, пријатељу, ја, када почну да хуле, упозорим лепо људе да можда не хуле на Духа Светога. За самог Исуса су говорили да је опседнут демонима (Јн 7, 20) и да уз помоћ њих чини чуда (Мт 9, 34), али их лепо упозорим (што важи и данас), да не суде (иначе су угасили, уп. Мт 7, 1-2) и да не хуле, јер само хула на Духа неће бити опроштена (Мт 12, 31). Чиме си ти уверен да сам ја лажни пророк и хулитељ? Ко ти то гарантује? У случају да грешиш, јасно ти је да си награисао, јер си своју душу погубио, али си завео и неке друге који ће пасти на те твоје тлапње. Зато сам и Максиму казао да му не би био у кожи кад га Ава кара... Не бих то узео олако.Међу разним категоријама светаца имамо пророке и лудаке. Објаснио сам у ком смислу сам говорио о себи као о пророку, али ти је то промакло, јер читаш „добронамерно“ и онда спинујеш"

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Жика рече

1. Нисам никад видео да је Ђуровић говорио за себе да је свет.

2. Има на пример у књигама о старцу Порфирију. Он је говорио да може да делује као гордост, али  да он то открива због користи слушалаца.

3. Знам шта је говорио. Да Ђуровић каже нисам мањи од Светог Николаја и аве Јустина, да ли би га критиковао?

4. Не знам.

1. Ниси пажљиво читао.

2. Хајде наведи та места од старца Порфирија и других светих који се хвале чудима, да видимо заправо шта причају. А после ћемо да наведемо 50 места где сви они говоре о себи као о недостојнима и грешнима.

3. Вероватно.

4. Знаш, него нећеш себи и нама да кажеш. Никаква, пријатељу, осим да се прослави међу људима. А и да нам објасни да је коцкање корисна ствар.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Родољуб Лазић рече

Например овде:

"Видиш, пријатељу, ја, када почну да хуле, упозорим лепо људе да можда не хуле на Духа Светога. За самог Исуса су говорили да је опседнут демонима (Јн 7, 20) и да уз помоћ њих чини чуда (Мт 9, 34), али их лепо упозорим (што важи и данас), да не суде (иначе су угасили, уп. Мт 7, 1-2) и да не хуле, јер само хула на Духа неће бити опроштена (Мт 12, 31). Чиме си ти уверен да сам ја лажни пророк и хулитељ? Ко ти то гарантује? У случају да грешиш, јасно ти је да си награисао, јер си своју душу погубио, али си завео и неке друге који ће пасти на те твоје тлапње. Зато сам и Максиму казао да му не би био у кожи кад га Ава кара... Не бих то узео олако.Међу разним категоријама светаца имамо пророке и лудаке. Објаснио сам у ком смислу сам говорио о себи као о пророку, али ти је то промакло, јер читаш „добронамерно“ и онда спинујеш"

Ниси схватио. Није рекао за себе да је светитељ већ шта ако није лажни пророк онда испадне да чине грех они што га осуђују. Има она чувена реченица Симеона Новог Богослова да ако неко каже за човека пуног благодати Светог Духа да је прелешћен да хули на Светог Духа.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, grigorije22 рече

Da li se kod Pravoslavnih staraca prorostva sto posto ostvaruju? Na primer mnogi koji smatraju Rafaila Berestova starcem navode prorostva. Problem je u tome sto se nijedno njegovo prorostvo nije ostvarilo. Otac Tadej je prorokovao mnogo toga ali ne na primer da ce Crna Gora da udje u NATO. Starac Gavrilo iz Bosnjana ali se njegova prorostva o Srbiji jos nisu ostvarila. 

Не говоримо о пророчанствима која се нису испунила. Говоримо о томе да постоје разне врсте пророчанства.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Родољуб Лазић рече

Не говоримо о пророчанствима која се нису испунила. Говоримо о томе да постоје разне врсте пророчанства.

Da, ali ti si naveo Baba Vangu kako se 80% njenih prorostva ispunilo. A ja pitam da li se kod Pravoslavnih staraca ispunjava sto odsto. Sta ako se i kod njih kao kod vange ispuni 80 ili u manjim procentima?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Родољуб Лазић рече

1. Ниси пажљиво читао.

2. Хајде наведи та места од старца Порфирија и других светих који се хвале чудима, да видимо заправо шта причају. А после ћемо да наведемо 50 места где сви они говоре о себи као о недостојнима и грешнима.

3. Вероватно.

4. Знаш, него нећеш себи и нама да кажеш. Никаква, пријатељу, осим да се прослави међу људима. А и да нам објасни да је коцкање корисна ствар.

Ниси ништа схватио.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...