Jump to content

Patrijarh pozvao Vučića, većina vladika protiv

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, obi-wan рече

Sto se nas obicnih tice, kad se moze i kad se ima prilike, onda treba covek da kaze sve sto ima da je pametno i nezazorno, sve sto je casno i cestito, a pri tome mirno i dostojanstveno, sve sto ma i mrvu moze da doprinese da vazduh bude cistiji. A sve ostalo, nama ljudima u principu nedostupno, ostavimo Nebu da rastrebi i ocisti, a mi da se bavimo molitvom i onim mirom "koji svaki um prevazilazi" - tako, u stvari, najvise i doprinosimo da se svakojake protuve i probisveti skinu sa grbace ovog naroda. I drugih naroda.

Сећаш се ономад кад смо на ПП причали о овоме и безвезном трошењу енергије на теме о Шизоју, итд. - рекао сам ти да си у праву. И овде си, то је то.

Али види, чисто за нашу теолошку браншу: имаш теологе који ноћима не спавају по Босни због украјинског раскола, цариграда, аутокефалија и сличног, али су мирни пред тоталним разваљивањем земље у којој живе, где се на крају крајева налази њина Црква и њен народ.

Осим Ненада Илића ти немаш ниједан текст о овом распаду који се догађа; ништа - ни најмању проповед, барем нешто! Нула друштвеног или барем интелектуалног ангажмана.

А сети се, између осталог, да нпр. Јован Златоусти није изгубио главу због теолошких паметовања, већ то што је критиковао власт - и то жестоко.

Подели на овим сајтовима

По мени не видим ништа лоше у томе да се води расправа, па и на сабору по овом питању. По мени то је позитивно, па да видимо...

Бошко серуцка, прво не може се мерити одговорност некога ко је на власти и директно одлучује о нечему и некога ко је у опозицији и који не одлучује...

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Лазар Нешић рече

Сећаш се ономад кад смо на ПП причали о овоме и безвезном трошењу енергије на теме о Шизоју, итд. - рекао сам ти да си у праву. И овде си, то је то.

Али види, чисто за нашу теолошку браншу: имаш теологе који ноћима не спавају по Босни због украјинског раскола, цариграда, аутокефалија и сличног, али су мирни пред тоталним разваљивањем земље у којој живе, где се на крају крајева налази њина Црква и њен народ.

Осим Ненада Илића ти немаш ниједан текст о овом распаду који се догађа; ништа - ни најмању проповед, барем нешто! Нула друштвеног или барем интелектуалног ангажмана.

А сети се, између осталог, да нпр. Јован Златоусти није изгубио главу због теолошких паметовања, већ то што је критиковао власт - и то жестоко.

Potpuno tacno, i treba covek da istrajava i prica u korist zdravlja svih nas, to je bez ikakve sumnje sigurno.

Nego velim da (smatram da) ne treba da izgubi zdravlje pricajuci o zdravlju, nista drugo. U stvari, to je mozda moj licni problem vise nego kod ostalih - kad vidim stepenazu ludila koje pojedini nazivaju boljitkom, i kako to uz vucji osmeh nude naivnima, prosto pobesnim i izgubim svaku kocnicu. Najbukvalnnije. A to, normalno, nikako ne moze da bude dobro, pa valjda zato i pricam svakom da pazi i da se dobro cuva takvih stanja uma.

...

Inace, u svemu ovome, bas ovo je narocito fujjj...

1 hour ago, Лазар Нешић рече

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

По мени не видим ништа лоше у томе да се води расправа, па и на сабору по овом питању. По мени то је позитивно, па да видимо...

Бошко серуцка, прво не може се мерити одговорност некога ко је на власти и директно одлучује о нечему и некога ко је у опозицији и који не одлучује...
Нормално да га је требало позвати али има начина и начина. Не звати га као главну звезду Сабора као на неки скуп његове партије да глумата неког месију и да држи проповед сабору својим монолозима од три сата, него да одговори на конкретна питања владика.

Послато са Redmi Note 5 користећи Pouke.org мобилну апликацију

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, obi-wan рече

Sto se nas obicnih tice, kad se moze i kad se ima prilike, onda treba covek da kaze sve sto ima da je pametno i nezazorno, sve sto je casno i cestito, a pri tome mirno i dostojanstveno, sve sto ma i mrvu moze da doprinese da vazduh bude cistiji. A sve ostalo, nama ljudima u principu nedostupno, ostavimo Nebu da rastrebi i ocisti, a mi da se bavimo molitvom i onim mirom "koji svaki um prevazilazi" - tako, u stvari, najvise i doprinosimo da se svakojake protuve i probisveti skinu sa grbace ovog naroda. I drugih naroda.

Ovo je genijalno i jedino ispravno!

Zato sto ni mi sami ne znamo gde, kako i koliko smo izmanipulisani u tim zamesateljnim taborima, gde je na svim stranama nesto danas belo, a vec sutra crno.

Jer je glavno oruzje nepomjanika upravo sludjivanje, strah i ostrascivanje naroda...

Za koga danas mozes staviti "ruku u vatru" da zaista stoji iza svojih rodoljubivih poklica?? Ni za koga. Samo Gospod zna.

Zato je obi u pravu, bolje se skloniti jer mozes iz najbolje namere nasesti na stetu, ne prepoznajuci je. Molitva - zakon.

Подели на овим сајтовима

Za moj pojam pogrešna odluka. Srpska pravoslavna Crkva nije Crkva jedino Srbije. Ona je jednako Crkva i Bosne, Hercegovine, Crne Gore, itd., a međuvremenom sa dijasporom ona je isto jedna globalna Crkva. Zamislite papu da zove jednu Merkel iz Nemačke na sabor rimokatoličke Crkve... Vučić APSOLUTNO nema šta da traži na saboru srpske pravoslavne Crkve. Iako postoje veze, srpska pravoslavna Crkva nije Srbija, ni velika ni mala ni Republika ni Kraljevina.

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

Шта знам, ја бих да ми изаберемо Вучића за патријарха, али и краља истовремено.

Па реално ми бољег политичара тренутно немамо, а и ријалити програм му је одличан!

Подели на овим сајтовима

Дајте људи, жалили смо смо да је Архијерејски сабор херметички затворен и да би на њему требало да узме учешће пунота Цркве, дакле и нижи клирици, па и народ. Сад нам смета што је патријарх позвао председнике Вучића и Додига, легално избране од већине Срба? Ко сме да устврди да у овом тренутку Вучић (чак и без Додига) није пунота народа Божијег из редова СПЦ?

Е, сад ту је један проблем...ако дотична "пунота" попије данас анатему  (што му од срца желим), да ли ће тиме бити проклет и читав народ? :ani_biggrin:

(Лично сматрам да смо већ проклети чим нам он влада, па би можда то представљало савршени егзорцизам.)

Подели на овим сајтовима

Да л` су му певали "Тон деспотин"?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...