Jump to content

Одговор Епископа западноамеричког Г. Максима поводом текста Епископа бачког Господина Иринеја „Опасни портпароли“

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 часа, Александар Милојков рече

Мени у читавој овој причи уопште није занимљива лична препирка њих двојице, већ тема Цркве о којој су у својим обраћањима говорили.

Па и нама је та тема 'занимљива', тема Цркве. Да није Цркве, могли би и блатом да се мажу по лицу, или нечим горим, гарантујем да се овде нико не би ни јавио. 

То не мења чињеницу да је пецкање било повод за писање, па је ЗАТО релевантно. Није то нама "занимљиво" ради тога што смо ми фасцинирани пецкањима и жацкањима. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 212
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 6 часа, Александар Милојков рече

Рекао сам да та лична "пецкања" нису тема због којих сам ову вест објавио нити желим да их коментаришем. Хтео сам да прокоментаришем само конкретан садржај преписке двојице архијереја. Њихова међусобна, лична "пецкања" и "провоцирања" са тим разним спорним називима, оставимо њима лично, да их међусобно изгладе. Могло је и без етикете "портпаролисања", али је исто тако могло и без узвраћања у Ламеховом стилу (Пост 4, 23-24). Али о томе, понављам, не желим да расправљам. Сматрам да такве расправе само распирују жеравицу пецкања, прозивања, провоцирања...а то никоме од нас ваљда није циљ. Мени у читавој овој причи уопште није занимљива лична препирка њих двојице, већ тема Цркве о којој су у својим обраћањима говорили.

Pa zar ti je to postalo tek sada jasno? Nekako mi se cini da nisi tako razmisljao u pocetku. Pokusavao si da dokazes kako mi yajedno sa baba Jelicom ne razumemo stvari. Zaista me cudi od tebe da ovako nastupas. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ведран* рече

Па и нама је та тема 'занимљива', тема Цркве. Да није Цркве, могли би и блатом да се мажу по лицу, или нечим горим, гарантујем да се овде нико не би ни јавио. 

То не мења чињеницу да је пецкање било повод за писање, па је ЗАТО релевантно. Није то нама "занимљиво" ради тога што смо ми фасцинирани пецкањима и жацкањима. 

Има и то да су поприлично харизматични људи у клинчу.

Или боље, поприлично занимљив избор: један знаменит и веома харизматичан епископ а други млад, исто "снажних леђа", и донекле ексцентричан.

Подели на овим сајтовима

Наравно! :skidamkapu:

Нисам знао. Хвала на овој информацији. :naklon:

Копирао сам са Светигоре па је могуће да су они први почели да ,,перу руке" од овог случаја. 

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, farisejski.bukvojed рече

Колика је камата на тридесет сребрњака?

Ово је сурово знамо сви колика је камата.Конопац је камата.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Августин рече

Ово је сурово знамо сви колика је камата.Коноипац је камата.

I to zatezna kamata. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Александар Милојков рече

Емисија је била пре става Сабора СПЦ по овом питању.

Да, утицали сте на СА Сабор својим ставовима. dobardecko

Из Вашег излагања бих закључио да не владате овом материјом. Заправо, мени, који сам у Кијеву провео у континуитету готово 5 година, а сада одлазим бар једном годишње, делује као да сте овој теми посветили вече пре емисије. Мислим бар на онај део у којем помињете дешавања у Кијеву. 

О Сабору у Харкову и његовим последицама као да сте се информисали са Википедије а о томе су написани томови. Такође, нема помена предсаборских дешавања, нема помена скандала... Несигурно.

Надам се да не замерате.

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

.

Ima Vas ovde koji posedujete obrazovanje, pamet, prostu logiku, srce, dar Duha svetog, informacije … Takođe, ima i nas koje ove teme interesuju i takođe smo zabrinuti, kada 'osetimo' da se nesto lose dešava, ali smo, u odnosu na neke od Vas, kojima je (cela) oblast (ili deo) teologije mozda i životno zanimanje, uskraćeni najmanje za obrazovanje i informacije. Ovde pod informacijama, pre svega, mislim na informacije koje dolazi prvenstveno iz obrazovanja, a ne iz medija (a koje su i nama dostupne), (dakle, mislim na informacije i saznanja koje proizilaze iz obrazovanja a tiču se Crkvene istorije, Crkvenog prava, ... ).

Iako iz prethodnog proizilazi da  ima nas 'hendikepiranih,' u odnosu na neke od gore pobrojanih, a potrebnih osobina za potpuno razumevanje date teme, ali da npr. ne manjkamo (bitno) u posedovanju veština logike, tj. prosto govoreći, metoda pravilnog mišljenja, ili još prostije možemo da (često, kako je uvek nemoguće) razlikujeo crno od belog i sabiramo do 10 I sl.

Sada, posle ovog gore uvoda, koji sam morao da stavim, da bi mi onaj koji mi bude odgovarao, na ta neka moja pitanja, znao zašto pitam ono što ću pitati. Tj. ukazujem na taj svoj hendikep koji imam da bi nešto razumeo, a muči me.

Sledeća moja pitanja se tiču ove teme, zapravo ličnosti iz teksta iz prvog posta ove teme, tj. e.Maksima.

Ako (samo) pretpostavimo da on sada ne deluje u skladu sa onim što SPC jete (ili teži ili bi trebala) da bude. Gde je tu odgovornost SPC. Kako je on došao u poziciju tog čina i to (tako) mlad? Da li su njegove osobine prethodno bile nevidljive? Kako dobija eparhiju i kako da je dobio baš tu (trenutno čini se) ne nebitnu u razvoju aktuelnih dešavanja u pravoslavlju? Da li je e.Irinej bački (ili neko drugi) ranije da sprečiti predstojeće događaje. Negde još ranije, tokom školovanja Maksima, razvoja njegove karijere, kod glasanja za dobijanje eparhije (ako tako nešto i postoji)? Da li je bilo prostora i postojanje prostora za preventivno delovanje ili se ovo sve slučajno desilo tj. izmiče spontano kontroli?

Ako ko odluči da mi odgovori može i u kratkim rečenicama, da ne gubi previse vremena, a ja ću se potruditi da shvatim nedorečeno. 

.

.

Подели на овим сајтовима

Не разумем како се из теолошког знања може закључивати о биографији да не кажем каријери епископа Максима.Али није било никада овако турбулентне кризне ситуације па није могао да се искаже.Није он ни тако млад има 51 годину.Например епископ Лонгин који је у Источноамеричкој епархија у којој има много више Срба изабран је на прво епископско место са 29 горина.

Западноамеричка епархија није много значајна јер тамо нема толико Срба.

Он је био викар Дабро -босанског митрополита и очекивало се да он дође на то место, али чим није дошао значи да је постојао неки разлог.

Наиме епископије у српским земљама(територија бивше СФРЈ) јаче су од епископија у дијаспори и не сматра се наградом када се неко пошаље из Матице у дијаспору.

Имао је он и неке амбивалентне потезе али је прелажено преко тога.

Наиме у Матици је епископ апсолутна власт и у свим доменима у својој епархији док је у дијаспори практично запослен у Цркви и зависи од црквеног одбора поготово у САд где се често питају најбогатији и најутицајнији.

Ето толико мали одговор на компликовано питање али у мају ће се више знати о свему.

Подели на овим сајтовима

Иако у овом спору стојим на позицији епископа Иринеја, једног од водећих српских интелектуалаца, треба подсетити (иако већина овде зна) да је епископ Максим био ментор нашем форумашу Милојкову приликом израде докторске дисертације, а тек предстоји одбрана. Стога, апелујем да будете блажи према Александру јер вероватно овде наступа "везаних руку", свесно и из сасвим часних побуда.

Подели на овим сајтовима

.

Postoje jedan razlog, za nečije pozitivno delanje (u odnosu na istinu) i stotine za negativno. Iako niko od ljudi nije savršen, možemo ih razlikovatiih na lose i dobre, i to najčešće nije na osnovu samo jednog od njihovog dela

.

.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...