Jump to content

Да ли "Политикин Забавник" својим текстом "покушава" да оправда "банду" састављену од домаћих издајника?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Милан Ракић рече

Не могах пронаћи ту слику. Ево понешто са те теме

Cinilo mi se da je i ovde negde bila slika, mozda sam nesto pobrkao. Ali sasvim nebitno, i ovo sto si postavio je mnogo vise nego dovoljno.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, obi-wan рече

Poenta onog sto sam tu rekao je da Crkvi nista nije nuzno. Crkva i jeste tu da nas konacno oslobodi svih nuzdi. Dakle, ako smo Hriscani i stvarno verujuci ljudi, za nas ne moze da bude dileme Ko nam je Temelj, i kakva je Prizma kroz koju sve mora da prodje da bi se videlo cije je i kakvo je.

Pa eto Crkva nije jedinstvena.. imaš sv Nikolaja, imaš vladiku Irineja... za vreme Drugog svetskog rata svi naši monasi u Hilandaru koji su pratili dešavanja su podržavali Ljotića. Jedan ljotićevski Hilandarac je skoro umro, do kraja se držao svojih uverenja.

пре 11 минута, obi-wan рече

Saradnja sa nacistima u bilo kom obliku je apsolutno zlo, i tu nema nikakvog govora o necem drugom. 

1. Ovo jednostavno nije tačno. Da Nedić nije pristao da osnuje Vladu narodnog spasa, ostatak naše teritorije bio bi razdeljen između NDH, Bugara, Mađara, Arnauta i imali bismo još najmanje 2 Jasenovca. Nedić je spašavao Srbe od ustaškog noža (za razliku od komunista i ravnogoraca) i nastojao da suzbije komunistička i ravnogorska ubistva pripadnika okupatorske vojske koja su izazivala ODMAZU PREMA SRIBMA U PROPORCIJI 100 ZA 1.

2. Ne postoji niko ko nije sarađivao sa nacistima. I komunisti i ravnogorci, i ostali četnici koji nisu bili ravnogorci, svi su u jednom periodu sarađivali sa nacistima.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Tumaralo. рече

Pa eto Crkva nije jedinstvena.. imaš sv Nikolaja, imaš vladiku Irineja... za vreme Drugog svetskog rata svi naši monasi u Hilandaru koji su pratili dešavanja su podržavali Ljotića. Jedan ljotićevski Hilandarac je skoro umro, do kraja se držao svojih uverenja.

Crkva JESTE jedna i jedinstvena.
Strce ljudi sa svojim misljenjima, i zato se svako UVEK proverava Crkvom - da nikad niko ne bi usvojio nesto pogubno pod velom dobrog.

1. Ovo jednostavno nije tačno. Da Nedić nije pristao da osnuje Vladu narodnog spasa, ostatak naše teritorije bio bi razdeljen između NDH, Bugara, Mađara, Arnauta i imali bismo još najmanje 2 Jasenovca. Nedić je spašavao Srbe od ustaškog noža (za razliku od komunista i ravnogoraca) i nastojao da suzbije komunistička i ravnogorska ubistva pripadnika okupatorske vojske koja su izazivala ODMAZU PREMA SRIBMA U PROPORCIJI 100 ZA 1.

Ovako pricaju racionalisti i razni drugi neverujuci. Za verujuce je Smisao/Hristos na prvom mestu, pa sve ostalo. Da smo se drzali Smisla nikad Bog ni ne bi dopustio takva stradanja i ratove na nas, ni nekoliko vekova Turaka, ni ovo danas sto imamo.

I dokle god se bude drobilo u prazno ovakva neka prica - nema nam spasa i boljitka.

2. Ne postoji niko ko nije sarađivao sa nacistima. I komunisti i ravnogorci, i ostali četnici koji nisu bili ravnogorci, svi su u jednom periodu sarađivali sa nacistima.

Upravo zato niko od njih i ne valja, ili ne valja do kraja, kako ko pojedinacno. I zato niko od njih nikad ne moze da bude niu uzor ni model.

Uloga Temelja u ljudskom drustvu pripada Bogu, tj. sveosmisljujucem Smislu, jedinom ipostasnom Dobru. Ko god pokusava da izgradi drustvo mimo toga, tj. mimo vecnog jevandjelskog etosa, gradi soliter na pesku. "I pade kuca ona, i pad njen bese veliki".

...

I da se razumemo jedno, posto vidim da mnogi prosto napola zmureci prelaze preko poruka - niko ne porice praktican zivot i potrebe koje on nosi, ali on ne sme ni da se pocne bez Temelja. Postaviti taj eticki Temelj za jedno drustvo, znaci tom drustvu zagarantovati trajnost i stvarni mir.

U psalmima Bog kaze kroz pesnike "...kad bi se narod moj drzao mene, brzo bih pokorio neprijatelje njihove pod noge njihove..."
Dakle, prvo Temelj, pa sve ostalo.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, CutieBub рече

Тежак је избор када су на једној страни домаћи криминалци, а на другој најгори национални непријатељи и боље је бити и против обоје, него се у борби против једних сврставати уз друге.

Koji su jedni, a koji drugi?

Nisam skontao... ne_shvata

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Tumaralo. рече

Npr. do 1990. godine svi su učili da su zločin u Katinskoj šumi izvršili Nemci, kada je izašlo na videlo istina- da je su to učinili Sovjeti!

Јеси сигуран да се тако учило? Сами Немци су јавно објавили још '43 да су пронађене масовне гробнице са лешевима пољских официра. И онда су тражили од Црвеног крста да сачини комисију која би дошла и испитала цео случај, што су ови и урадили.

Совјети јесу порицали све до '90 да су их они побили, ал чисто сумњам да се учило из историје да су Немци одговорни.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, obi-wan рече

Da smo se drzali Smisla nikad Bog ni ne bi dopustio takva stradanja i ratove na nas,

Stradaju svi još od prvomučenika Stefana pa preko apostola,pa i svih ostalih mučenika al se držaše Smisla mnogo više nego bilo kod od nas ovde,pa opet je Bog dopustio da stradaju najstrašnije,oni su svoju veru morali krvlju da posvedoče.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, GeniusAtWork рече

Јеси сигуран да се тако учило? Сами Немци су јавно објавили још '43 да су пронађене масовне гробнице са лешевима пољских официра. И онда су тражили од Црвеног крста да сачини комисију која би дошла и испитала цео случај, што су ови и урадили. 

Совјети јесу порицали све до '90 да су их они побили, ал чисто сумњам да се учило из историје да су Немци одговорни. 

Postojala je zabrana (kod Saveznika) da se tako nešto objavi jer je bilo suprotno zahtevima ratne propagande.

U Istočnom bloku sigurno se tako učilo.

U Jugoslaviji i na Zapadu - ne znam pouzdano, ali verujem da ili nisu pominjali taj zločin ili su ga pripisivali Nemcima. Doduše, poljska emigracija je publikovala o tome nešto 60tih u Americi čini mi se ali ne znam kakva je bio prijem...

Svakako, tek su se 1990. stekli uslovi da se to ozbiljno istraži i da se govori o tome jer je tada SSSR dozvolio pristup i otvorio arhive o tome.

Kada je 1945. poljska emigracja pružila Staljinu nekakvu listu (valjda pobijenih) on se pravio lud zajedno sa najvišim predstavnicima ostalih Saveznika. Postoji snimak. Niko se nije uzbudio oko toga već su ih mirno predali Staljinu u okupaciju (a rat je navodno započet da bi se odbranio teritorijalni integritet Poljske).

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Heraklit рече

Stradaju svi još od prvomučenika Stefana pa preko apostola,pa i svih ostalih mučenika al se držaše Smisla mnogo više nego bilo kod od nas ovde,pa opet je Bog dopustio da stradaju najstrašnije,oni su svoju veru morali krvlju da posvedoče.

Citaj sta o nama i dopustenjima Bozjim kaze npr. vl. Nikolaj, posto vidim da njega citas.

Jedni stradaju da prime vece vence nebeske slave, a drugi - kao mi - da se otrezne od greha i odvrate od svojih krivih puteva.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, obi-wan рече

Citaj sta o nama i dopustenjima Bozjim kaze npr. vl. Nikolaj, posto vidim da njega citas.

Jedni stradaju da prime vece vence nebeske slave, a drugi - kao mi - da se otrezne od greha i odvrate od svojih krivih puteva.

Koliko sam čitao on svaku nesreću uopšte u prirodi tumači u kroz biblijski vizir,otpad od Boga i moralni sunovrat čoveka,kao kaznu od Boga al ne znam koliko baš je to u skladu sa istinom.

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Heraklit рече

Koliko sam čitao on svaku nesreću uopšte u prirodi tumači u kroz biblijski vizir,otpad od Boga i moralni sunovrat čoveka,kao kaznu od Boga al ne znam koliko baš je to u skladu sa istinom.

To nije nikakav "biblijski vizir", nego iskustvo duboko crkvujuceg coveka, onog koji ima "oci vekova stare, oci coveka koji se uzivo susreo sa Bogom". Dakle, to sto on prica - tamo gde tako prica, a to sigurno nije uvek i svuda, nego prema prilici i rasudjivanju - nije prosto prica o krsenju nekakvih "biblijskih pravila", nego iskustveno vidjenje coveka Crkve, koji gleda sve oko sebe iznutra obasjan Duhom istine.

I da - velike narodne nevolje on pre svega stavlja u red sa njihovim uzrokom, tj. sa opstenarodnim otpadanjem od Smisla i covecnosti.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Heraklit рече

Da li bi mogao da mi ukratko opišeš taj Smisao i kada smo mi to kao narod otpali od njega?

Smisao = Hristos Bogocovek i Njegov vecni etos zivota. Najkrace i najjasnije moguce.

A otpadali smp puno puta u svojoj istoriji, pa se vracali. I evo, danas smo opet sasvim odstupili od Njega.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Heraklit рече

Misliš na ljubav prema Bogu i ljubav prema čoveku?

I sve ono sto prati te dve najvece zapovesti.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...