Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 часа, logdanov рече

Него, реци ми, признајеш ли ти Онуфрија за митрополита кијевског? Ако не — зашто не? Ако да — докле?

Namerno nisam odgovorio jl mi je izlazilo iz konteksta...

Priznajem po ikonomiji:), kao shto priznajem i Epifanija. Nije prvi put da na jednoj stolici sede dva prvojerarha. Stvar nije do kraja razresena, volio bih kad se sve zavrsi da Epifanije ostupi mesto Onufriju kao poglavar jedne autokefalne Crkve, a posle negovoj smrti, Epifanije opet da preuzme, ovo zato shto je mlagi:)...

Nekad se sv.Fotij Veliki preckao sa Sv.Ignatijem...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

A, MKD, pa vec vam je dao autonomiju p.German i SPC, i kako sad mi instistiramo na autonomiji, kada smo vam vec dali, i hocemo da pricamo o autokefaliji, bas povrsno tumacis dogadjaje.

Pa SPC hoce da se vratimo na Autonomiju koju ste nam dali....i to je to. Autekefaliju tamo negde...daleko...kad sazrete....nakon hijlade svetlosnih godina

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, MKD13 рече

Priznajem po ikonomiji:), kao shto priznajem i Epifanija. Nije prvi put da na jednoj stolici sede dva prvojerarha. Stvar nije do kraja razresena, volio bih kad se sve zavrsi da Epifanije ostupi mesto Onufriju kao poglavar jedne autokefalne Crkve, a posle negovoj smrti, Epifanije opet da preuzme, ovo zato shto je mlagi:)...

Како те само није срамота да ти, из раскола, без благодати и осећања и знања о цркви и светињи, стављаш сам себе у позицију да ти некога признајеш по икономији???

Нама можеш да претиш Вартоломејем и Вулгарима, то схватам као унутар-породичну свађу, као кад дете каже својим ближњима да их мрзи. Али, да ти некога признајеш по икономији, то је нечувено. Ви, расколници, сте ти који обијате прагове нудећи сваку па и последњу трунку достојанства, не би ли вас неко признао по икономији, из сажаљења или из пакости. Зато и не умеш да направиш разлику између праве цркве и банде каквој и сам припадаш. Мржња која мотивише тебе и такве као што си ти је једино објашњење за све гадости које сте спремни да урадите. Кад сте једном прешли Рубикон са +Јованом, радије ћете у пропаст него да признате злочин за који сте одговорни.

Питање за све:

Када је полицајац гурнуо пиштољ у уста блажењејшем архиепископу охридском г.г. Јовану, шта му је опсовао:

1. Мајку лоповску?

2. Мајку српску?

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, MKD13 рече

Значи, по икономији признајеш и архиеп. Јована (Вранишковског) за поглавара канонске ПЦ у Македонији?!

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, logdanov рече

Како те само није срамота да ти, из раскола, без благодати и осећања и знања о цркви и светињи, стављаш сам себе у позицију да ти некога признајеш по икономији???

Нама можеш да претиш Вартоломејем и Вулгарима, то схватам као унутар-породичну свађу, као кад дете каже својим ближњима да их мрзи. Али, да ти некога признајеш по икономији, то је нечувено. Ви, расколници, сте ти који обијате прагове нудећи сваку па и последњу трунку достојанства, не би ли вас неко признао по икономији, из сажаљења или из пакости. Зато и не умеш да направиш разлику између праве цркве и банде каквој и сам припадаш. Мржња која мотивише тебе и такве као што си ти је једино објашњење за све гадости које сте спремни да урадите. Кад сте једном прешли Рубикон са +Јованом, радије ћете у пропаст него да признате злочин за који сте одговорни.

Питање за све:

Када је полицајац гурнуо пиштољ у уста блажењејшем архиепископу охридском г.г. Јовану, шта му је опсовао:

1. Мајку лоповску?

2. Мајку српску?

Pa vidi se gde je blagodat kad vi ovako pisete iz crkve. Do juce i Serafim Rouz i sv.Jovan Sangajski za vas "pravoslavne" su bili raskolnici. Al to  za vas iz crkve je "visha matematika", ili mrak u kojem se ne snalazite bas dobro, pa tako i blagodat Bozju ogranicavate vasim poimanjem granice Crkve shodno vasim ogranicenim i palim razumom.

Zalim shto vas ljutim, al moram:)

I mi smo crkva i blagodat i milost Bozja pociva na nas, kao shto je pocivala i na "karlovackog raskola", mada mnogi su to poricali do vremena. 

I jos jedno, gaba se udarate u grudi, mi smo Crkva, mi smo ceda Avramova, kao da to vam garantuje spasenje. Zato i Crkva je dosla u ovakvo stanje jer na Mojsejovo sedaliste su seli kniznici i fariseji, koji su uzeli kluceve carstva nebeskog, ni sami ne ulazi i ne pustaju one koje hoce. 

Da, ja iz "prelesti i raskola" vam kazem, da je Bog sve ovo popustio, zbog nashih grehova i grehova Jerarhije, koja po krajnoj Ikonomiji Bog je jos uvek trpi. Sodomija, amoralnost, srebroljublje, vlastoljublje, stomakougaganje, nepravda su ukrasi danasnjeg klira, i ko vishe u tome napreguje to izgledi na karijeru su veca, danas oltari su puni sve i svacega. Pa nije ni cudo shto vasha "blagodat" daje svoje plodove, pa smo postali "smejaliste i teatar" za spoljasnih. Pogledaj Dom svoj angele, skini paucinu sa ocima:)

Ako ste Crkva, pokazite to plodovima, pokazite blagodat koja dejstvuje u vama. Napravite prvo mesto Duhom Svetim u vas samih, da bi on mogo da dejstvuje kroz vas, inace gaba se nadate da ce se ishta resit, sve shto ste gurali pod tepih sad izlazi. I resenja koja se donose plotskim mudrovanjem (neka je ono i arhierejsko i soborno) nece popraviti stanje u Crkvi.  To je jedan ruski svetitelj mnogo bolje od mene jos odavno objasnio....

Кому поддержать Церковь? Для этого нужны люди благодатные, а плотское мудрование способно только повреждать и разрушать, хотя оно в гордости и слепоте своей мечтает и провозглашает о созидании».

«Судя по духу времени и по брожению умов, должно полагать, что здание Церкви, которое колеблется уже давно, поколеблется страшно и быстро. Некому остановить и противостать. Предпринимаемые меры поддержки заимствуются из стихии мира, враждебного Церкви, и скорее ускорят падение ее, нежели остановят. Опять скажу: буди воля Божия! Что посеют, то и пожнут! Что посеяли, то и жнут! Последнее можно сказать о духовных журналах и о преподавании закона Божия...»

«Не от кого ожидать восстановления христианству! Сосуды Святого Духа иссякли окончательно повсюду, даже в монастырях, этих сокровищницах благочестия и благодати, а дело Духа Божия может быть поддерживаемо и восстановляемо только Его орудиями. Милосердое долготерпение Божие длит время и отсрочивает решительную развязку для небольшого остатка спасающихся, между тем гниющее и почти согнившее достигает полноты тления. Спасающиеся должны понимать это и пользоваться временем, данным для спасения, "яко время сокращено есть", ибо для всякого из нас переход в вечность недалек».

«Время страшное! Решительно оскудели живые органы Божественной благодати; в облачении их явились волки: обманывают и губят овец. Это понять необходимо, но понимают немногие».

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Талични Том рече

Значи, по икономији признајеш и архиеп. Јована (Вранишковског) за поглавара канонске ПЦ у Македонији?!

Pa nije problem priznati njega i njegovu malobrojnu pastvu, oni su i pre bili nasi, opet ce da budu, ako Bog da. Problem kod Jovana je to shto se on odelio od naseg narod i stao nasuprot. Ako hoce da bude on Arhipastir i Arhijrej nasem narodu, onda mora da ima Pavlovu pozertvovanu ljubav "da bude spreman da zatrazi od Hrista da bude on odlucen od carstva Bozijeg, da bi se spasio njegov Narod po ploti". Ili kao sto je Mojsie kad su jevreji napravili zlatno tele a Bog je hteo da ih pogubi, reko ili i njega da pogubi ili da postedi jevreja.

Kod Jovana imamo suprotno, on kaze, Ja imam Istunu, Ja se spasavam, a za narod bas me briga, ko oce oce. Cak sve kontra radi, zbog njega SPC je prestala da nas pricescuje, jos malo ce da zatrazi da nas anatemishete.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, MKD13 рече

Pa nije problem priznati njega i njegovu malobrojnu pastvu, oni su i pre bili nasi, opet ce da budu, ako Bog da. Problem kod Jovana je to shto se on odelio od naseg narod i stao nasuprot. Ako hoce da bude on Arhipastir i Arhijrej nasem narodu, onda mora da ima Pavlovu pozertvovanu ljubav "da bude spreman da zatrazi od Hrista da bude on odlucen od carstva Bozijeg, da bi se spasio njegov Narod po ploti". Ili kao sto je Mojsie kad su jevreji napravili zlatno tele a Bog je hteo da ih pogubi, reko ili i njega da pogubi ili da postedi jevreja.

Kod Jovana imamo suprotno, on kaze, Ja imam Istunu, Ja se spasavam, a za narod bas me briga, ko oce oce. Cak sve kontra radi, zbog njega SPC je prestala da nas pricescuje, jos malo ce da zatrazi da nas anatemishete.

Gospode Bože.

Da li je realno da neko ovako razmišlja, zbog +Jovana SPC ne pričešćuje vernike koje celokupna Pravoslavna Crkva smatra raskolnicima, odnosno ne priznaje za Crkvu.

+Jovan samo radi ono što bi svako ko služi Bogu radio, a i sam je rekao da će vrlo rado da ustupi mesto nekom drugom ako to bude prepreka u prevazilaženju raskola.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Дејан рече

Gospode Bože.

Da li je realno da neko ovako razmišlja, zbog +Jovana SPC ne pričešćuje vernike koje celokupna Pravoslavna Crkva smatra raskolnicima, odnosno ne priznaje za Crkvu.

+Jovan samo radi ono što bi svako ko služi Bogu radio, a i sam je rekao da će vrlo rado da ustupi mesto nekom drugom ako to bude prepreka u prevazilaženju raskola.

Pa kako do 2005-te smo mogli da se pricescujemo u SPC, ili do tada nismo bili raskolnici? Trebao je da se pojavi +Jovan da bi se donela takva odluka? 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, MKD13 рече

Pa kako do 2005-te smo mogli da se pricescujemo u SPC, ili do tada nismo bili raskolnici? Trebao je da se pojavi +Jovan da bi se donela takva odluka? 

Ne mogu takve odluke biti samo njegove

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Дејан рече

Ne mogu takve odluke biti samo njegove

Pa nisu samo njegove, al zbog njegovog delovanja u Makedoniji, SPC je donela takvu odluku. Znaci radi njega. Da nije bio on SPC ne bi donela takvu odluku. Znaci za svog naroda on nije nista pridobijo, vec mu je usugubio nezavidni polozaj.

I shta do 2005g. moglo se praviti ikonomiju za makedonci a sad ne moze. Sad makedonci nek umiru u "bezblagodatnosti" bez tajinstva. Ko oce mora u POA a u POA za 20 g. 200 ljudi. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, MKD13 рече

Pa nisu samo njegove, al zbog njegovog delovanja u Makedoniji, SPC je donela takvu odluku. Znaci radi njega. Da nije bio on SPC ne bi donela takvu odluku. Znaci za svog naroda on nije nista pridobijo, vec mu je usugubio nezavidni polozaj.

I shta do 2005g. moglo se praviti ikonomiju za makedonci a sad ne moze. Sad makedonci nek umiru u "bezblagodatnosti" bez tajinstva. Ko oce mora u POA a u POA za 20 g. 200 ljudi. 

Kog delovanja, što je trulio po vašim zatvorima?

Sa njim ili bez njega SPC bi donela takvu odluku

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, MKD13 рече

Pa zato i mi trazimo Apelaciju kod Vaseljenskog:)

Raskol i treba da se resava na vaseljenskom nivou

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...