Jump to content

MKD13

Члан
  • Број садржаја

    474
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Скорашњи посетиоци профила

1343 посетилаца

MKD13's Achievements

Интересује се

Интересује се (5/9)

31

Форумска репутација

  1. Pocasni Patrijarh Filaret je pozdravio Mitropolita Epifanija povodu godishnicu intronizacije http://new.cerkva.info/svyatijshyj-patriarh-filaret-pryvitav-blazhennijshogo-mytropolyta-epifaniya-z-dnem-narodzhennya-ta-pershoyu-richnytseyu-intronizatsiyi/ Святейший Патриарх Филарет поздравил Блаженнейшего митрополита Епифания с Днем рождения и первой годовщиной интронизации Пресс-центр Киевской Патриархии Патриарх 03.02.2020 Дорогой Владыка! От имени Украинской Православной Церкви Киевского Патриархата и от себя лично поздравляю Вас с Днем рождения и первой годовщиной Вашей интронизации! Поздравляя Вас, желаю мудрости в совершении тяжелого и ответственного служения. Многие извне в нем видят почести, но на самом деле это - тяжелое бремя. Не забывайте об этом. Желаю Вам идти путем правды и достойно совершать возложенные на Вас обязанности и жертвенно служить Церкви и украинскому народу. Молитвенно прошу Всемилостивого Бога, чтобы Он укрепил Ваши душевные и телесные силы и даровал Свою помощь в дальнейшем совершении архипастырского служения. С любовью во Христе, Филарет Патриарх Киевский и всей Руси-Украины
  2. Svaka Drzava pa i SMakedonija ima svoje nacionalne i drzavne interese. Svaka Drzava pa i SMakedonija ima svoje zakonodavstvo. Zasto svi mogu da grade verske objekte a POA ne moze u Makedoniji? Zato shto prvo POA mora da se registruje, bez registracije sve je divogradba, nemozes kucu da izgradis a kamoli hram. Problem je u tome shto ova crkvena struktura hoce da se registruje kao Ohridska Arhiepiskopija, a to je protiv nashih Drzavnih i Nacionalnih interesa. Ohridska Arhiepiskopija je <zapatentovani brend> samo za MPC u Republici Severna Makedonija. Moze se to nekome u susedstvu ili u Evropi ne sviga, al nas bas briga za to. Mi imamo za to svoje Drzavne, Verske, Kulturne, Nacionalne, Istorijske, cak i Emotivne interesi i vrednosti. U svojoj kuci radimo kako se nama sviga... I to je jedini problem, nek se POA prvo registruje pod drugim nazivom, i nikakav problem nema i nece biti. Pa nek izvoli i svoje hramove da gradi.
  3. U Skoplju održana Svetosavska akademija povodom Savindana, nacionalog praznika Srba u Makedoniji SSR.ORG.RS ČUVAJUĆI USPOMENU NA SVETOG SAVU, NAJBOLJE ĆEMO SAČUVATI SEBE Pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i...
  4. Cekaj sad, jas sam ti odgovorio, a tebe se moj odgovor nije svideo, pokazao ti se zmijski i raskolnocki, zato sto nije odgovoreno sa da ili ne, vec sa nekoliko recenica. I onda kad sam je tebi postavio pitanje <dal je normalno i kanonski da postoji jedna Arhiepiskopija koja ima arhiepiskop i 3=4 episkopa samo za shaka ljudi, po jedan na njih 25>, ti si mi odgovorio sa 3x duplo recenica. I tebe i meni su jasne stvari, mada oni se ne objasnavaju samo sa Da ili Ne. Ja priznajem postojanje jedne crkvene strukture koja sa zove POA, da je ona pravoslavna i blagodatna. A dal je kanonsko i normalno praviti jednu autonomnu crkvu sa Jerarhijom koja broji jedva 200=300 clanova nije po meni ni kanonski ni normalno. Drugo je to sto mi je ne primamo ovde u Makedoniju kao crkva makedonskog naroda, zato shto makedonci imaju svoju crkvu. I ne samo makedonci i svi drugi pravoslavni, megu nima i srbi priznaju MPC za svoju, niko necen u POA. I to je nesto sa kojim vi morate se suociti. Ona za nas je kao one rumune shto svrlugaju tamo kod vas, gaba sto su kanonski svestenici... I neuporedljivo je dve grupacije koji su na Ukraini uporegivati sa stanje u Makedoniji. Tamo i PCU i UPC imaju po miljone vernika. kod nas u Makedoniji samo MPC ima vernike. Shta ces...
  5. Pa samo nekolko njih raspoznava blagodat u POA. Znaci li to da to do 2005-te SPC je svesno davala i vrsila tajinstva parasinagogi koja je izvan blagodatnog polja Pravoslavne Crkve? Sva krstenja, opela, pricescivanja, mesanih brakova bile su dejstveni ili ne? Ili to nisu bile Tajinstava vec neki cirkus i teatar u koji su igrali i kanonski i ne kanonski svestenici? Opet vam kazem, da ne mozete nama da prodajete basne. Sa jedne strane priznajte karlovacki raskol za blagodatni a nas za bezblagodatni. Naravno da nisu iste slucajeve, al ako ste dosledni i RPCZ potpada pod <bezblagodatno pole>. Al niste... To jedino svatam kao neka mera, da bi se narod u Makedoniji na neki nacin prisilio otici u POA i nista vise. Al makedonski narod za ovih 20 godina vam je dao svoj odgovor.
  6. Nisi mi odgovori sa DA ili NE kao shto ti trazis od mene. JL normalno i kanonski da postoji jedna Jerarhija od Arhiepiskopa i 3 ddrugih episkopa za 100 ljudi? Na dugacko i jas sam ti odgovorio. Niski dogovor je propali dogovor, ne samo zbog politicara nego i zbog naroda. 99% pravoslavnih u Makedoniji hoce Autokefaliju. Moza Atonomija samo kao promezutak dok traje proces i upoznavanje ostalih Crkava da SPC hoce da da crkvenu slobodu makedoncima, sa jasno odregeno vreme i konkretnih dogovorenih cekora kako ce da se odvija procedura. Ili jasnije, da SPC ubedi MPC da vise nece poprecivati proces, vec ce se zalagati da sto pre taj se zavrshi. Srbi u Makedoniji imaju sva prava i slobode, skoro svi su verna cada MPC, niko ne ide u POA, sad se Vraniskovski okomijo i na njih, zato shto sv.Sava nisu praznovali kako on hoce sa njime. Vama sad negodi shto mi se zblizavamo sa bugarima, hocete da se to ne desava. Zasto, to je nesto najestestvenije posle komunisticke ere. Imamo i sa vama dodirnih tacaka i istorija i ljepa i ruzna. Isto i sa grcima. Al sa bugarima imamo najvise i to svedoci citava istorija Ohridske Arhiepiskopije. AMIN.
  7. Nama sada odgovara status kvo. Jer tako bi se otresile ruke Vaseljenskom Patrijarhu da potpise Tomos. Status kvo je presao svog zenita, vise je neodrziv. SPC ako se dogovori sa makedoncima oko autokefalije, kao prvo dobije blagonaklonost makedonskog narod i prijatelske veze koje SPC i Srbija bi izgubile, ako poprecavaju zhelju 99% makedonaca za svoju Autokefalnu crkvu. Ako dobijemo Autokefaliju od VP onda sva blagodarnost bice Vartolomeju a Istorija je mnogo znacajnia od nekih tamo simvola. Ako SPC nam izage u susret moguce je i dalje saragivati na svim poljima, pogotovo i crkvenim, mokedonci ne bi imali problem da se shkoluju po Srbiji i slicno. Ako poprecujete nashu autokefaliju, onda samo Atina i Sofija su nasa Alternativa. Tako da ima shto mnogo da se izgubi. Najvaznie Istorja koja ostaje za vavek. SPC ako prizna nase osamostavljenje bice u istoriji upamcena, kao Majka Crkva koja je dala jos jedna pomesna crkva. Ako bude drugcije onda bice upamcena kao ona koja je pravila problema makedoncima oko sticanja svoje crkvene neovisnosti.
  8. Bart sad protura svoje privilegije u novim Tomosima, mada u praksi i sam zna da zasad tesko ce da funkcionisu. NI makedonci nece da mu daju u stvarnosti rasejanje, jer to je ne prihvatljivo za njih. Mozemo da primimo to na papiru, sve dog se ne razresi na opshtem nivom takva pitanja. Ako pravoslvni rese da daju Konstantinopolju dijasporu, onda i mi cemo da je damo. Mislim da nema nista lose u tome, kao i pravo na apelaciju, kad se neka nepravda desi, da ima ko da pomogne Ne mora sve mi da ispunjavamo, moze se neke stvari i dalje koregirati u buducnosti, glavna nam je sad Autokefalija. Ona ce i da ostane... PCU vec funkcionira kao Autokefalna, na svim sabranjima ona ce da ucestvuje kao ravnopravna drugim pomesnih crkava. U diptihe.... Svuda ce da figurira kao pomesna crkva. Dok UPC i Onufrije su samo jedna autonomna crkva u sklopu RPC. Posle nekolko godina, a kad progu decenije, retko ko ce da cita shta sve pise u Tomosima i sht se sve doslovno ispunjava. Al autokefalija ostaje zauvjek, ako se ne desu neki veci potresi koji bi primorale da se neki stvari redefinishu, kao shto je sad slucaj....
  9. Nismo, jer taj poglavar imace iznad sebe druga glava, Patrijarha SPC. Autokefalni ce da budemo onda kad budemo samostalni kao shto SPC je samostalna u odnosu na ostalih pomesnih crkava.
  10. Jl krstenje Jovanovo bi s neba ili od ljudi? Jer treba da se daje danak Kesaru ili ne? ILi kao ovaj brat shto me nastojcivo pitao za Onufrija. Prvo se izvinio shto po grsku mi da srce, da bi u sledecu poruku izleo svoj gnjev na mene. Ok. Odgovoricu al ako mi i ti odgovoris. Jel normalno i kanonski da postoji jedan Arhiepiskop i 4-5 vladika, koliko ih je vec, za shaka ljudi. Po jedan episkop na 25 njih?
  11. Mislio sam na Carigradskog Patrijarha. Ako cekamo Vaseljenski Sabor mi tesko da docekamo... Moramo iskoristiti geopoliticke okolnosti, borba za prvenstvo izmegu RPC i CP, i nacionalne interese koje imaju bugari pema nama. Naravno uz molitvu i Bozje blagovoljenje
  12. Pa nisu samo njegove, al zbog njegovog delovanja u Makedoniji, SPC je donela takvu odluku. Znaci radi njega. Da nije bio on SPC ne bi donela takvu odluku. Znaci za svog naroda on nije nista pridobijo, vec mu je usugubio nezavidni polozaj. I shta do 2005g. moglo se praviti ikonomiju za makedonci a sad ne moze. Sad makedonci nek umiru u "bezblagodatnosti" bez tajinstva. Ko oce mora u POA a u POA za 20 g. 200 ljudi.
  13. Pa kako do 2005-te smo mogli da se pricescujemo u SPC, ili do tada nismo bili raskolnici? Trebao je da se pojavi +Jovan da bi se donela takva odluka?
×
×
  • Креирај ново...