Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 часа, Orthophill рече

Јас можеби ќе пристапам во ПОА, ако таа и СПЦ се подобри од МПЦ. Само тогаш.

Е брате, многу си даваш на значење. Ти ли си кретириумот кој од кого е подобар и кога ќе биде подобар и во што да биде подобар? Се залажуваш себе си. Никаде нема да најдеш совршенство на земјава па ниту во Црквата. Единствено во Црквата може да се спасуваш затоа што Христос е Глава нејзина, а не затоа што Епископатот или верниците се совршени. Ако тебе ти е критериум совршеноста на луѓето, пред Христа, тогаш можам само со жалење да констатирам дека ни Бог не може да ти помогне, бидејќи не го бараш Царството Небесно туку земно совршенство на луѓето. Па и сам си слаб, острастен и грешен, сигурно помалку од мене, но сепак со слабости. Зошто си го трошиш времето во раскол?

Јас не реков дека сигурно ќе го изопштат Патријархот Вартоломеј, но бидејќи се повикуваш дека ќе останеш во МПЦ сè додека Стефан го спомнува Вартоломеј, само прашав: што ќе се случи ако Црквата донесе таква одлука? А дека може да го изопшти, може. Па ние не сме папски систем, па да го сметаме Цариградскиот за непогрешлив. И тој може да згреши како и другите. Затоа христијаните никогаш не треба да се врзуваат сентиментално за луѓе. Туку да ги љубат како што Бог ги љуби, не сентиментално туку присно и ако некој греши да му се укаже и тоа укажување да не биде сфатено дека некој некого мрази. Не се пристапува во Црквата заради Рајко или Петко, туку заради Христа и Неговата саможртвена љубов.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 14 часа, Ристо, разбираш рече

МПЦ је део раскола и мислим да може и овде да се расправља о њој.

1) Ова тема на којој пишеш је о расколу у УКРАЈИНИ који може да се прошири на ЦЕЛО православље. МПЦ није део канонске Цркве у Украјини, није део ни украјинских расколника, није део ни Бартове патријаршије, није део ни Бугарске ПЦ, није део чак ни СПЦ јер СПЦ тамо има Охридску. Значи нема везе са темом. Ова тема није за све расколе у целом свету. Разумеш?

2) Македонски расколници знају да је ова тема јако читана и да има велику публику. Зато и тролују овде да им се чује глас. А ти им помажеш. Разумеш зашто те молим да идете на неку другу тему?

3) Види ко ти је лајковао коментар. Не мислиш ваљда стварно да је то зато што си у праву? Или је можда зато да се затрпава тема која им боде очи (јер подржавају фанариоте)?

4) Мачевање на овој теми око МПЦ је исто као када би у Србији на трибини о византијским иконама узели да се свађате о Мокрањчевој музици. Јесу обоје хришћанска уметност али Мокрањац није тема а преко свега нико вас не разуме јер се расправљате на страном језику. Шта би вам рекао домаћин трибине? Да сте неваспитани и себични.

Зато, молим те, не храни северномакедонске тролове и не помажи им да праве штету на овој теми.

Подели на овим сајтовима

Јужни Срби који се нарекувате као Македонци, оно јесте да ви лако мењате имена, али  уже не сме слушали да сте се нарекували Украјинцима.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ристо, разбираш рече

Е брате, многу си даваш на значење. Ти ли си кретириумот кој од кого е подобар и кога ќе биде подобар и во што да биде подобар? Се залажуваш себе си. Никаде нема да најдеш совршенство на земјава па ниту во Црквата. Единствено во Црквата може да се спасуваш затоа што Христос е Глава нејзина, а не затоа што Епископатот или верниците се совршени. Ако тебе ти е критериум совршеноста на луѓето, пред Христа, тогаш можам само со жалење да констатирам дека ни Бог не може да ти помогне, бидејќи не го бараш Царството Небесно туку земно совршенство на луѓето. Па и сам си слаб, острастен и грешен, сигурно помалку од мене, но сепак со слабости. Зошто си го трошиш времето во раскол?

Не сум јас критериумот, но ги знам канонските критериуми. Совршенство не барам, но само ред и поредок. И зарем не треба сите да се стремиме кон совршенството, иако нема никогаш да го достигнеме на овој свет.
Вие не можете да Го ограничувате Христос, не е Он Ваша сопственост! Христос е праведен и непристрастен, за разлика од земните водачи на Црквата. Зарем Вие мислите, дека Он ќе бара од нас Македонците и Украинците, она што не го бара од Србите и Русите? Сите сме исти пред Него! Јас верувам и исповедам исто што и Вие! 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Ćiriličar рече

Јужни Срби који се нарекувате као Македонци, оно јесте да ви лако мењате имена, али  уже не сме слушали да сте се нарекували Украјинцима.

@Ристо, разбираш го читате ова? Зарем јас треба да се откажам од сите мои роднини и пријатели, за да бидам во единство со некои како овој, кој за човек не ме смета, само затоа што не сум Јужен Србин?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Orthophill рече

Јас верувам и исповедам исто што и Вие!

Не би рекол дека исповедаш исто што и јас, сè додека мислиш дека редот и поредокот важат само за другите, а МПЦ не треба да се придржува на тоа. Не го својатам јас Христос. Но ако заради било која причина се одвојуваш од Телото Негово, како може да се надеваш на Неговата милост? МПЦ повеќе од половина век еден народ држи надвор од благодатното подрачје на Црквата. Зошто!? Дали е тоа канонскиот ред и поредок, којшто го бараш? Тоа што на секаде во светот има замлати и што некои мислат дека цел свет е Србија, не е причина да не бидам во Црквата и со својот интегритет да му покажам дека греши. Христос не е пристрасен и секако дека моралот ќе го бара од сите нас подеднакво, но што ќе одговори човек што останал во раскол заради некои приземни интереси? Запрашај се и ти и сите Срби на овој форум што размислуваат националистички во Црквата: Дали ќе имаш ти повеќе привилегии пред Бога што си Македонец или Србите што се Срби? Не барај си само оправдание за да останеш надвор од Црквата. Мене во Црквата Христос ми е критериум, а не човек па нека е тоа и Патријарх. Секој канонски Епископ или свештеник ја има благодатта да совршува Литургија. Ако тој недостојно ја совршува, нема јас да одговарам за него пред Бога, меѓутоа, Литургијата не е невалидна заради неговата недостојност. Но ако некој се противи на Единсвтото на Црквата, директно се противи на Единството во Бога. Затоа расколот не е во благодатното подрачје на Црквата. Така исповедале отците на Црквата, така и ние прифативме и исповедаме.

П.С. И даље сматрам да је питање раскола у Македонији повезано и са овом темом. Јер оно што се дешава у Украини може да се рефлектира и у Македонију. Не мислим да се тема затрпава непотребним информацијама о македонском расколу, напротив, сматрам да је корисна ова дебата, јер разлози су отприлике исти за раскол и у Украини и у Македонији. Опростите!

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Orthophill рече

Јас во Црковниот Суд имам доверба, за разлика од него, во ниеден македонски монах/монахиња немам! Посебно не во монаси и монахињи што се искотиле од беззаконите струмички хипи заедници! Ама еве признавам гледаме преобразба - повремените посети и преспивања се преобразија во живеење заедно. Патем, ракополагањатаи другите свети тајни во Преспанско-пелагониската епархија се валидни, ама судот не е... Ве молам престанете со двојните аршини.

Пред да критикуваш кој каде и со кого живее, земи пред вид во какви услови живеат Епископите и монасите во Охридската Архиепископија. Дали некој од монасите беше расчинет од Петар пред да пристапи во Единство со Црквата? За Архиепископот Јован воопшто немаше никаков црковен суд. Како што немало ни во 1990, ако не се лажам, кога само со одлука беа расчинети и Кирил и Петар од тогашниот Архиепископ Гаврил (има и документи за тоа). Крштениејата и ракополагањата се признаваат по икономија на Црквата, бидејќи се извршени по православен обред, и бидејќи МПЦ има апостолско преемство. Но се облагодатуваат откако ќе пристапат во Црквата. За некој што не ја познава еклисиологијата на Црквата, ова може да му се чини како двојни аршини, но Црквата тоа го прави од грижа, а не заради двојни аршини.

mkd-143429.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ристо, разбираш рече

Пред да критикуваш кој каде и со кого живее, земи пред вид во какви услови живеат Епископите и монасите во Охридската Архиепископија. Дали некој од монасите беше расчинет од Петар пред да пристапи во Единство со Црквата? За Архиепископот Јован воопшто немаше никаков црковен суд. Како што немало ни во 1990, ако не се лажам, кога само со одлука беа расчинети и Кирил и Петар од тогашниот Архиепископ Гаврил (има и документи за тоа). Крштениејата и ракополагањата се признаваат по икономија на Црквата, бидејќи се извршени по православен обред, и бидејќи МПЦ има апостолско преемство. Но се облагодатуваат откако ќе пристапат во Црквата. За некој што не ја познава еклисиологијата на Црквата, ова може да му се чини како двојни аршини, но Црквата тоа го прави од грижа, а не заради двојни аршини.

Епа зошто не се залагате и сега за икономија? Место да оставате цел народ да пропаѓа, седнете и договорете се со епископите на МПЦ. Што е толку невозможно? Ќе си ги договорите условите, како што проповедавте и порано: ќе издаде томос СПЦ, истиот ќе го потврди (или ќе даде и дополнителни услови) Вселенската Патријаршија и толку - решен проблем. Лесно може да се реши се`. Јас немам проблем и арх. Јован да биде поглавар, а нема да има проблем и никој во Македонија. Ако можеше да се реши проблемот со името, може да се реши и овој. После и епископите и монасите од ПОА ќе живеат помирен и подостоинствен живот. Стотици празни манастири има во Македонија, можат и арондации на епархии да се направат. Се` може, ако се има желба и љубов.

Ќе се радуваат и небесата и земјата!
Зошто да ни се потсмеваат секташите?

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Orthophill рече

Епа зошто не се залагате и сега за икономија?

Конечно во потполност се согласувам со она што го напиша последно! Само, според она што го имам како информација, МПЦ поставува услови, наместо да се смири, затоа до сега нема дојдено до средба. Де не сакаат со Архиепископот Јован да разговараат, де сакаат безусловно признавање на автокефалија... Ама до разговори неминовно ќе дојде, како што стојат работите и тоа изгледа за брзо време. Кој ќе биде поглавар или кој на која Епархија ќе биде, тоа е полесниот дел, ми се чини. Потешкиот дел е да се голтне срамот пред народот, што сега треба пак да бидат заедно со Архиепископот Јован. Многу зла крв протече за овие последни 17 и кусур години. И јас лично, но и сите во Црквата, се молиме да дојде до разговори и тука ќе има икономија на Црквата сигурно. Но пред сè треба да се остават суетите човечки на страна.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Ристо, разбираш рече

П.С. И даље сматрам да је питање раскола у Македонији повезано и са овом темом. Јер оно што се дешава у Украини може да се рефлектира и у Македонију. Не мислим да се тема затрпава непотребним информацијама о македонском расколу, напротив, сматрам да је корисна ова дебата, јер разлози су отприлике исти за раскол и у Украини и у Македонији.

Лоше разбираш. Погледај прву поруку на овој теми.

У ствари чекај! Немој да гледаш. Јер тебе тема и не занима битно ти је да се правиш овде како знаш македонски.

пре 8 часа, Ристо, разбираш рече

Опростите!

Ја не знам македонски али ову сам реч укапирао. Код вас јужносрпских расколника "опростите" значи: Баш ме брига што вам растурамо тему битно нам је да лупетамо на македонском јер волимо аплаузе са стране.

:mahmah:

Подели на овим сајтовима

vladika-petar.jpg
24INFO.MK

Сѐ уште сме во исчекување да почнат официјалните разговори помеѓу Македонската православна црква и...

Владика Петар: Има расположение во Цариградската Патријаршија да почнат официјални разговори

Сѐ уште сме во исчекување да почнат официјалните разговори помеѓу Македонската православна црква и Цариградската патријаршија по прашањето за автокефалноста. Неофицијалните сознанија се дека има расположение од Цариградската Ппатријаршија нашето прашање да го земе предвид на некоја од своите наредни седници, изјави Владиката Петар, одговарајќи на новинарско прашање какви се моментално релациите со Цариградската Патријаршија. Митрополитот Петар денеска присуствуваше на промоција на монографија за манастирот „Свети Илија” во прилепско Мариово.

Досега, вели, нема официјални, но има неофицијални разговори.

– До денеска, сѐ уште немаме официјални разговори со Цариградската патријаршија околу прашањето за автокефалноста на МПЦ. Сите досегашни се неофицијални разговори. Очекуваме дека час-поскоро ќе се случи да започнат и официјалните разговори. Инаку, од она што досега го имаме како сознание, од тие неофицијални разговори, е дека има расположение од Цариградската патријаршија нашето прашање за автокефалноста на МПЦ да го земе предвид на некоја од своите наредни седници. Како понатаму ќе се одвиваат работите по тоа прашање, не можеме ништо да предвидиме, бидејќи тоа ќе зависи од повеќе фактори. Секако дека беше споменато и дека може да стане збор и за политички односи што се однесува до нашата земја и до земјите на Балканот, зашто тоа има помало или поголемо влијание. Очигледно е дека сега сме во едно исчекување да почнат тие официјални разговори помеѓу МПЦ и Цариградската патријаршија, изјави Владиката Петар.

Запрашан за релацијата на односите со Српската православна црква, Владиката Петар смета дека односите се заладени.

Она што е на релацијата на Македонска православна црква со Српска православна црква е општо познато, не само за македонската, туку и за пошироката јавност дека се заладени односите, но не по наша вина, туку по вина на СПЦ. Уште пред неколку години, сѐ што од нивна страна беше побарано, ние направивме. Доставивме и писмо со кое треба да се определат термин и место каде ќе продолжат разговорите, но тоа не се случи до ден-денеска. Мислам дека нема дискусија за некакви добри односи или релации, рече Владиката Петар.

Со Руската православна црква, пак, вели, односите не се заладени, особено што Руската православна црква неколку пати се залагала да има разговори со СПЦ.

-Никогаш не сме ги заладиле односите со Руската православна црква. Факт е дека Руската православна црква во повеќе наврати се залагаше да започнат разговорите со СПЦ, вклучувајќи ги и последните чекори кои ги направи кога Вранишковски излезе од затворот и беше таму на опоравување, како што ѝ беше кажано на јавноста. Од тоа што лично го знаеме дека кај РПЦ имаше желба да започнат разговорите со СПЦ, оттогаш работата е статус-кво и нема започнато разговори на релација МПЦ – СПЦ. Она што се случи на Соборот на архиереите на СПЦ, познато е дека оттаму не произлезе никаква информација во нивното соопштение по прашањето на нашата Црква, рече Владиката Петар објаснувајќи ги односите со Цариградската патријаршија и со другите православни цркви. 

Митрополит Петар је претседник комисије за преговоре око статуса МПЦ.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Vladan :::. рече

Ја не знам македонски али ову сам реч укапирао. Код вас јужносрпских расколника "опростите" значи: Баш ме брига што вам растурамо тему битно нам је да лупетамо на македонском јер волимо аплаузе са стране.

Брате ја могу да будем највећи грешник, али расколник нисам, а нисам ни јужни Србин, колико да знаш, али тоа је мање битно. Ја припадам Цркви и Божјом помоћи сведочим Јединство Цркве у Македонију. А ти ако имаш шта да кажеш друго о расколу кажи, нико ти не забрањује. Ако не волиш да читаш о македонском расколу ти прескочи те постове. Шта се љутиш без везе!? Очигледно да ти тражиш пажњу и аплаузе са твојом иронијом.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ристо, разбираш рече

Брате ја могу да будем највећи грешник, али расколник нисам, а нисам ни јужни Србин, колико да знаш, али тоа је мање битно. Ја припадам Цркви и Божјом помоћи сведочим Јединство Цркве у Македонију. А ти ако имаш шта да кажеш друго о расколу кажи, нико ти не забрањује. Ако не волиш да читаш о македонском расколу ти прескочи те постове. Шта се љутиш без везе!? Очигледно да ти тражиш пажњу и аплаузе са твојом иронијом.

Полако брате :) Не мислим ја стварно да си ти расколник или јужни Србин. Онако састављена порука је имала другу намену, зато и стоји тамо смајли који ти маше.

Циљ је био да те испровоцирам да видим да ли разликујеш неке од ствари као што су спинови, ad hominem, замене теза итд. Сада је јасно да можеш. А то значи да ову тему не затрпаваш из глупости него из неког другог разлога, за који ти мислиш да је паметан.

Међутим, који год да је тај разлог резултат ће, као и до сада, бити исти. Ниси ти први који се са њима овде и лепо и грубо и аргументовано расправља. Али ко год да је са њима дискутовао резултат је био исти: решења нема а тема се затрпава. А овај пут је то утолико горе што је све на страном језику.

Дакле, док ти мислиш да нешто решаваш једино што постижеш је брбљање на страном језику о нечему што нема везе са темом.

А то је баш оно што двојица твојих "другара" овде и желе.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Vladan :::. рече

Полако брате :) Не мислим ја стварно да си ти расколник или јужни Србин. Онако састављена порука је имала другу намену, зато и стоји тамо смајли који ти маше.

Циљ је био да те испровоцирам да видим да ли разликујеш неке од ствари као што су спинови, ad hominem, замене теза итд. Сада је јасно да можеш. А то значи да ову тему не затрпаваш из глупости него из неког другог разлога, за који ти мислиш да је паметан.

Koji si ti lik:mahmah:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...