Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, The Godfather рече

The evil-minded Mr. Bartholomew has already lost the right to be called not only a patriarch, but also an Orthodox person.”

Узалуд лажемо сами себе да раскола великог нема. Ово ће вероватно имати веће последице по Цркву него 1054., осим ако се не буде одлучно. Света Гора је на удару...срце Православља.

Колики је раскол види се из тежине митрополитових рече. Није проблем Истамбул, пробле је то што Руси неће устукнути ни за педаља, дакле ово је или-или, ко год се приклони Вартоломеју биће против Руса, а то значи потпуно пуцање Православља по шавовима. Амери су знали где ће ударити - право у главу. Немају они времена за неке Ђукановиће и Заеве...то је сића, то су трице...негу у главу без устезања.

Одлазак Патријарха Кирила Вартоломеју "на ноге" је био потез - свесни ус они да се он неће изменити - зато је он Русима сада као незнабожац и ту неће бити компромиса. А уздати се да ће Вартоломеј да се покаје и промени став, је као веровати да ће Амери вратити КиМ Србији.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, Ćiriličar рече

Одлазак Патријарха Кирила Вартоломеју "на ноге" је био потез

Ако ли ти згрјеши брат твој, иди и покарај га насамо; ако те послуша, добио си брата својега.
 Ако ли те не послуша, узми са собом још једнога или двојицу да на устима два или три свједока остане свака ријеч. Ако ли њих не послуша, кажи Цркви; а ако ли не послуша ни Цркву, нека ти буде као незнабожац и цариник (Мт 18, 15-17)

Ове Матејеве речи су званичан став РЦ, и ту више повратка нема...а управо то се чује из митрополитивох речи. Страшно... (и, у то гротло да ускаче наш владика Максим - никад нећу веровати да је то свесно урадио, већ из неког сентимента и мало повишене сујете, али и добре намере...побогу, во нису игре ни наша форуумаша а ни српска локална препуцавања теолошке...драги владико, предраги не гурај нас у огњено гортло).

Подели на овим сајтовима

@Ćiriličar vidis da nam poturaju pricu da je kriv AV, ta varijanta se najlakse prima, a i deo onih koji neumorno ponavljaju tu laz zaista veruje da je tako. Grci su napravili pogresnu procenu ( malo iz materijalnih, malo iz sentimentalnih razloga, malo iz iluzije o sopstvenoj velicini i znacaju, malo iz kratkovidosti... ). Kada dodje do konacnog raspleta tj kad ih Turci budu udarili ( a hoce sigurno, samo je pitanje kada, najverovatnije kada migracioni talas u Evropi dobije svoje prave obrise procenice da je haos koji ce nastati pogodan momenat ), onda ce moliti Ruse za pomoc...

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, ИгорМ рече
1118182988.jpg
RS.SPUTNIKNEWS.COM

Две комисије Грчке православне цркве саопштиле су да су против...

Jos jedne ocajne FAKE NEWS od strane  proruske propagande. A zna se ko je otac lazi...

Obe komisije su bili za priznajnje PCU, i na osnovu toga grcki Sinod doneo nedvosmisleni zaklucak da Vartolomej ima kanonsko pravo da dodeli Autokefaliju. I to se vidi iz zvanicnog saopstenja.

Jedini koji se nesto malo bunio je bio vladika Kitirski Serafim. On je tvrdio da nije jedini grcki episkop sa takvim stavom, na shto Arhiepiskop Jeronim ga ucutao rekavshi mu: Da vas sakupimo i da vas poshaljemo kod Patrijarha da njemu objasnite zasto se neslazete sa njim:D.

Videcemo dal ce ne samo Sinod vec i cela Jerarhija imati isti stav kao i Sinod ( TO JEST dal ce i Jerarhija reci: SVI MI SMO MAKSIM:))

U oktombra ili kad vec i Vartolomej posecuje Svetu Goru, sudeci da agendi je poseta maloruskih skitova sv.Ilija i sv.Andrej, nije nista cudna da povede i Epifanija sa sobom.

Nesto mi cute sad a voleo bi da prokomentarishu saopstene Sinoda... Vladan, Romejac, Trifke i ostalih kriticara Vartolomeja i Maksima.

iera_sinodos.jpg
DVERI.BG

На днешното си заседание Св. Синод на Гръцката църква изслуша председателите на двете синодни ком...

Подели на овим сајтовима

@MKD13 ko je otac lazi to cete da vidite vi dole kad vas zaskoce siptari i braca Bugari, a i Grci ce da se privale. Zna se kod koga cete da zakukate. Ali samo napred - dalje od nosa ne vidite

Подели на овим сајтовима

Управо сада, The Godfather рече

vidis da nam poturaju pricu da je kriv AV, ta varijanta se najlakse prima, a i deo onih koji neumorno ponavljaju tu laz zaista veruje da je tako

Види, ја (сам нико и ништа) имам много замерки Вучићу, али пошто сам којешта и којекуда прошао и животу покушавам да сагледавам ствари другачије. Ево, узећу пример где, рецимо, ја земерим АВ. Економија, ММФ, либера-капитализам и др.

Пази, Катић, консултатнт из Лондона (пише за политику), велики критичар либерал-капитализма упркос критикама каже да за 3 месеца, без испаљеног метак или изазване кавге на КиМ, Санџаку или ма где где могу, банкари могу да сломе Србију да будемо гладни, да нас униште. Што је логично је Звер је толико ојачала да је велики део планете окупирала - ми смо "шака јада" за њих, Бре рубља је у месец дана спала у односу на евро, ономад, са 1:50 на 1:100. Такав удар Русији, ОК, повратили су се, али сада је 75.

То је Звер, она апокалиптична, с тим да неће бити апокалипсе, она ће се сада повући, уздрмана је. У том контесту, можда АВ може и неке друге варијације еконосмке да има, али простор је ПРЕмали.

Дање КиМ...има човек став о подели, ОК, али је рекао да ће ставити народу на одлуку. А алтернатива? Јеремић? Човек који је у борду директора другог инвестиционог фонда у свету у Швици. Сам је ракао кад се свађао са Чедом. Лутак од човека. Ђилас показао шта зна и уме. Бошко - све је то танко. Е сад, држава-Црква. Најољи је по мени Буловићев начин, држи све на оку из бриге, као што је мисија епископа и оца Цркве, кад треба "зареже" да се не оде у крајност. Најмање што нам треба су сукоби. Као особа, АВ менталном склопу не треба брутално контрирати јер је човек способан и да манипулише и "спушта иза леђа"...али можда бољег немамо сада.

Ето ја се слажем са много од Антонића, Павића, Ломпара, Мировића - али људи, ок, дајте оснујте партију и водите народ. Лако је бити "инелектална савест".

Узми Бокана, н и к а д а није именовао Вучића, човек гледа суштину проблема (множина). Колико су неки "мудри", бре, види се из ТЕ, из рекација на Украјину и др. Јесмо спали да епископи користе таблоиде, адвокате, да се по судовима гањају да одбране част од неког новинара клеветала (ако је клеветало)? Је ли св. Нектарије тужио некога за клевету? А овамо давао унутарцрквена документа таблоидима? Људи...играмо се и државе и Цркве. И шта ако Вучић (који има огромну ману - узасан је на језику, и нема никаву реторику) на крају, када глобални играчи (Кина и Русије) "приземље" апокалиптичну аждају и умртве ју, ако Вучић изађе као победник? Шта онда?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ćiriličar рече

имам много замерки Вучићу,

Ovde nije rec da li je neko za ili protiv AV. Poenta je u tome da AV nema nikakve veze sa desavanjima oko famoznog Maxima i price o raskolu. TACKA! Klasicna zamena teza je u pitanju!

Подели на овим сајтовима

@The Godfather Ту се апсолутно слажем са тобом. Верујем чак да стварно није ни знао ко је владика Максим....Григорија зна, јер се не могу никако. Осим тог није АВ давао инфо. после састака у Патријаршији, неко...тамо неко други....што је ружно, јер то је саботажа каквог-таквог покушаја макар да наши неприујетењи не знају о неким сукобима  Цркве и државе. Народ каже "сакриј своју срамоту", а ми је на пијацу гурамо. Мислио сам да мислиш мало шире, оно око Амфилохија (тешко да би Ђуриђ и Селаковић онакав удар извршили без "благослова"). Мада и тада, не треба се олако ваљати речима "издајник"...ок границе, царине на границе Србије и КиМ, доста је СНС ту куповао, али то је била игра политичка да мало уступиш, а да добијеш ЗСО, а све да купујеш време...бар ја тако гледам.

Око владике Максима, нема шансе да је АВ упетљан...па он да се мешао било би то другачије и ефикасније. Осим тога да Иринеју Буловићу неко буде политики ментор - па бре јесмо ми марсовци. И види се да је владика Давид главни заговарч, а скандала није мало: Крит и критика Кирила у новинама, ТЕ,  Украјина и наша аутокефалност - па може ли горе? Мислим шта више да буде па да се почне треси све около? Шта АВ има са тим? Ништа...

Подели на овим сајтовима

As characteristically noted in the announcement issued after the meeting, “Following the proposal of the Synodic Committees on Dogmatic and Legislative Issues and Inter-Orthodox and Inter-Christian Relations on the Ukrainian Issue, the Holy Standing Synod recognizes the Ecumenical Patriarch’s canonical right to issue the status of Autocephaly, as well as the privilege of the Primate of the Church of Greece to further deal with the question of recognition of the Church of Ukraine”.

It is worth noting that despite the fact that the Hierarchy’s agenda for next October has been announced since July, the issue of the recogniton of the Church of Ukraine is not included.

-------

Класични дипломатски језик, они "препознају/признају (ипак признају, јер и у даљем тексту користе исту реч) право Вартоломеја..." - подразумева се да Јелини вуку на Јелинство...такође "привилегију"  да у будућности размотре  питања за статус признавања украинске цркве (ставили су велика слова, што је још један "плус" Вартоломеју).

Било како била никавог признања нема - класично политиканство, а неће валда они да иду у раскол са Вартоломејем? Ово је "навраћање воде на свој млин". Да је добро није, али није ни најгоре...неће, види се и из саопштења, у раскол са Русима. Нити ће их Руси сад "жигосати" па сами престати општење са њима.

Има и наша Црква искуства са Јелинима кад смо под Турцима били...воле они да буду "главни" у другим народима...нису људи етнофилетисти па зато (мало сутра). Шта год да су рекли не ваља, да су осудили Вартоломеја не ваља...можда је ово још и најбоље. Признају примат Вартоломеју, а не признају расколнике и то је то...више се од њих није могло очекивати.

Подели на овим сајтовима

Лепо од владике Максима да нас обрадује :) На многа(ја) лета владико!

---------------------------------

Српски и Руски Епископи заједно служили у Сан Франциску на празник Успења Пресвете Богородице

Литургијским сабрањем и заједничким служењем епископа Руске и Српске православне Цркве свечано је прослављен празник Успења Пресвете Богородице у Саборном храму Руске православне Цркве у Сан Франциску.

image.png.ab5365500a6dd0cc40aa3aa5a6915184.png

Светом архијерејском Литургијом началствовао је Архиепископ Сан Франциска и западне Америке г-дин Кирил уз саслужење Преосвећене господе Епископа: рашко-призренског и косовско-метохијског Теодосија, западноамеричког Максима, бихаћко-петровачког Сергија, захумско-херцеговачког Димитрија, Епископом стобиским Давидом из Охридске Архиепископије и Епископом сијетла г-дином Теодосијем из Руске православне Цркве.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Ćiriličar рече

Лепо од владике Максима да нас обрадује :) На многа(ја) лета владико!

Uh, ja se ponadao da se penzionisao.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, MKD13 рече

Nesto mi cute sad a voleo bi da prokomentarishu saopstene Sinoda... Vladan

Како ћутим а позвао сам на молитву? И ја јутрос на литургији то испуних.

То ти је на нивоу верника слично ономе када епископ у доба великих опасности и несрећа позове народ на пост и молитву.

Подели на овим сајтовима

Media: Greek Church to decide on the "Ukrainian issue" in October

dXFCh1_5d6671ea3a78f3_79570714-tmb-720x411xfill.jpg

The Synod of the Greek Orthodox Church decided to discuss the issue of recognizing the OCU at the Council of Bishops in October 2019.

The Holy Synod of the Greek Orthodox Church decided to postpone the consideration of the OCU’s “autocephaly” to October 2019 when the Bishops' Council of the Greek Church is held, reports the Greek resource “Romfea”.

On August 28, 2019, at the Church of the Holy Archangels in the Petraki Monastery, Athens, the 162nd session of the Holy Synod of the Greek Orthodox Church was held under the chairmanship of Archbishop Ieronymos of Athens and All Greece.

According to “Romfea”, the results of the recommendations of the Special Commissions on the Ukrainian issue were discussed at this session.

Exclusive information from the resource says that the issue of recognition of the new Ukrainian Autocephalous Church will be dealt with by the Holy Synod of Hierarchy.

At the same time, “Romfea” notes that “the Ukrainian issue is not included in the agenda of the October Council of Bishops”, which was formed in July.

In addition, according to Greek journalists, Archbishop Ieronymos “once again has shown that he respects the Synodical system, thinking that such a subject wants the decision of the whole Hierarchy”.

Earlier, the UOJ wrote that the Commissions of the Church of Greece spoke out against the OCU.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...