Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Ведран* рече

Море ћути, добро је ако је само сајт. Да није угашен и постављач. 

:)))

Пише шта је сваки епископ рекао.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Ниси разумео. Забрана мењања текста Вјерују је канонске природе. Забрањено је убацити било шта, па макар то било савршено у складу са вером. Нпр, канонски је прекршај кад би се у Вјерују убацило за Духа Светога да је Бог. 

Харашо пањимају. 

Забрана је канонскре природе. Према томе акт убацивања нечега је кршење канона. Али сам Кредо је догматске природе. Па према томе убацивање кршењем канона, јесте мењање догматске природе Креда. 

Сказал правду?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Ведран* рече

Ајме Аво што су ти аргументи! :tongue:

Па јесу ли они свети чије мошти су бољшевици држали по ормарима у архиву, и чуда чинили, исто уживали код њих. :)))

Па сигурно нису комунисти литургисали... 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жика рече

Пише шта је сваки епископ рекао.

Сматраш да ми је непознато? :0205_whistling:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Вилер Текс рече

Ово је само кулминација оваквог понашања Цариградске Патријаршије, јер на много места на свету они  праве проблем, јер мисле да су надлежни за читав свет. И сад замислите апсурд ситуације да се негде две "локалне" Цркве споре око тога ко је главни а обе су дошле у мисију негде у Индокину нпр?

Taj problem je njima u ušao u srž kosti jer su tako episkopi sami odlučili nekad davno. Nije ih za kriviti baš sto posto, ali u svakom slučaju trebao bi im neko sugerisati da su se vremena promjenula, da se malo osvrnu oko sebe i pogledaju svijet u kome žive. 

Sva ta priča oko prve po časti Patrijaršije seže davno još u rimsko doba. Same vladike su se složile da se Rimu dadne pravo prvenstva po časti jer je Rim bio carski grad, samim tim imao je najveći prestiž i bili su najbogatiji. Usponom Vizantije, isti oci su se složili da i Konstantinopolj treba da bude ravan po časti sa Rimom jer je dosegao te visine prestiža i finansijske moći. Kad su Rim i Konstantinopolj udaljilili, među pravoslavnima je napravljen konsensuz da Konstantinopolj uzme tu ulogu prvenstva časti i lidera jer su bili najbogatiji, imali najviše resursa za crkvene aktivnosti, samo su oni mogli osnivati druge Crkve daleko od matičnih upravo zbog bogatstva, a ne jer tu postoji nekakva teologija prvenstva, imali su jako carstvo i vojsku iza sebe itd...Kad je Vizantija pala, Konstantinopolj je realno trebao izgubili prvenstvo časti jer ničim ga više nije zasluživao. Moskva je možda trebala postati taj treći Rim, jer su jedno vrijeme bili carstvo, imali su novca, ugled i prestiž jedini među pravoslavnima, ali nije se desilo. Možda i bolje, tu glupost od "prvog, drugo i trećeg Rima" treba ukinuti i zaboraviti. Smješno je pričati o tome jer su pravoslavne države blago rečeo jadne u pogledu moći, ugledi i časti danas.

Isto tako te kanone koje su Konstantinopolju dali pravo da osniva crkve van matičnih država, daje autokefalije itd...također treba revidovati jer su donesene u vremenskom periodu kada je Konstantinopolj bio najmoćnija Patrijaršija, a danas su blago rečeni jadni spram ostalih, imaju gotovo najmanje vjernih i ne zaslužuju ničim da budu drugi Rim. Totalna reorganizacija crkvene hijerarhije je sigurno potrebna, i te gluposti oko nadležnosti neke Crkve nad nekom teritorijuom treba unkinuti jer činjenica je da na nekoj teritoriji na kome je nadležna jedna Crkva broj vjernika koji je pohode je daleko manji od nečega što bi trebala biti normala...prema tome tamo, a to je gotovo slučaj sa svakim kutkom zemlje, ne može nikad biti viška crkvenih jurisdikcija može biti samo manjka. 

Ali šta ja to pričam...da je to moguće ne bi imali ovakav haos u kome se vodi borba ne za ljudske duše, nego za kanonske teritorije, crkvenu imovinu, i finansije koje donose. :)

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Ole Gunnar Solskjær рече

Znaci oko 80 svestenika na jednog episkopa.  I dalje mnogo ali donekle prihvatljivo.

Misliš jedan episkop na osamdeset svećenika..:D

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ведран* рече

Харашо пањимају. 

Забрана је канонскре природе. Према томе акт убацивања нечега је кршење канона. Али сам Кредо је догматске природе. Па према томе убацивање кршењем канона, јесте мењање догматске природе Креда. 

Сказал правду?

Није мењање догме. Дадох ти пример за Дух-Бог. Ништа се у вери не би променило, само би се прецизирало. Зато и католици веле да су хтели само да појасне:))) - Ја сам ту фундаменталиста па не бих да ми ико ишта појашњава. Раздвојио сам ова 2 аспекта, па зато велим да је додавање филиокве канонски прекршај. Филиокве је догматско питање, и може бити правилно или неправилно тумачено (Максимово писмо Марину). Но, све и да је догматски исправно, не може се убацити у Кредо.  

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Кратос рече

Ako nije onda lepo ću po Justinu sve vas sinkretističke ekumenističke papoljubce da nazivam ko i Justin,svejereticima....

Ако смо свејеретици што си онда у општењу са нама? Акакије исто каже али се он одвојио.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Није мењање догме. Дадох ти пример за Дух-Бог. Ништа се у вери не би променило, само би се прецизирало. Зато и католици веле да су хтели само да појасне:))) - Ја сам ту фундаменталиста па не бих да ми ико ишта појашњава. Раздвојио сам ова 2 аспекта, па зато велим да је додавање филиокве канонски прекршај. Филиокве је догматско питање, и може бити правилно или неправилно тумачено (Максимово писмо Марину). Но, све и да је догматски исправно, не може се убацити у Кредо.  

Да ови наши прочитају Максимово писмо Марину пали би у несвест.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Justin Waters рече

nego za kanonske teritorije, crkvenu imovinu, i finansije koje donose. :)

Ајде! Па знаш ли ти уопште колико су скупе, митре, панагије, патерице... итд. :0205_whistling:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Аха! Они само хтели да појасне. :D А ми се заблуђавамоп па мислимо да су хтели да додају. 

Па решићемо онда то све врло лако, чим они нама појасне са су само појаснили. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Зато римокатолици, наводно, у новијим штампаним издањима, стављају "и од Сина" у заграде...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...