Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Благовесник рече

То онда није добро разумевање filioque. Јер ту је нагласак не на томе како је Тројица један Бог, већ првенствено откуд Дух Свети поред Сина (Логоса, Слова). Filioque покушава да дадне одгов на то питање, да Дух Свети исходи из личности Оца, али од ЉУБАВИ Оца и Сина.  Међутим, пошто су Филиокве постале толико спорне и разлог потврде раскола, иако су они вековима и вековима многи тамо исповедали, и то није био неки проблем, ипак, требало би да римокатолици појасне то учење у некон прихватљивом овлику за Православне. 

Ja gde god napišem Ljubav mislim ujedno i Sloboda.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 9 минута, Bokisd рече

Koliko se secam, jos je sv.Fotije Veliki ( Mistagogija o Svetom Duhu) govorio o filioque kao o obnavljanju tkz.kvazisavelijanstva, pa, sv.Marko je takodje nastavio da pise itd.

Ниси читао Мистагогију, ја јесам. Оптужио их је за неспојиве јереси у зависности коју би интерпретативну линију заступали. Зато их оптужује за једноначалије и полиначалије. 

Подели на овим сајтовима

Молим саговорнике да се врате на тему. Тема је раскол Москве и Цариграда. Или да зовемо Трифкета да интервенише. Ово није у реду...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Јесте, јер делује у својству председавајућег синода. Зато није као јединка укинуо анатему.

:))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ivan Marković рече

Значи. Само Бог ствара живот.

Не. Јер иако је Бог принцип живота може да исто предаје створењу. Тако земља и вода рађају створења. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ole Gunnar Solskjær рече

Значи пријатељима се пиклањају мошти једног од најпоштованијих  Руских светитеља?

Нема то везе са благоаћу и где ће обитавати? 

Pa, znak medjusobnog postovanja i ljubavi, treba tako.

I, vode se pregovori u toj zajednickoj Bogoslovskoj komisiji, tamo se razgovara o blagodati i slicno.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Благовесник рече

То онда није добро разумевање filioque. Јер ту је нагласак не на томе како је Тројица један Бог, већ првенствено откуд Дух Свети поред Сина (Логоса, Слова). Filioque покушава да дадне одгов на то питање, да Дух Свети исходи из личности Оца, али од ЉУБАВИ Оца и Сина. 

Међутим, пошто су Филиокве постале толико спорне и разлог потврде раскола, иако су они вековима и вековима многи тамо исповедали, и то није био неки проблем, ипак, требало би да римокатолици појасне то учење у некон прихватљивом овлику за Православне. 

Прочитај било коју римокатоличку догматику. Они то баш тако разумеју.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Не. Јер иако је Бог принцип живота може да исто предаје створењу. Тако земља и вода рађају створења. 

Богје стваралац живота. Сама материја не може да ствара аутономно, без да јој Бог не преда ту моћ. Дакле, иако се теби то не допада, Дух Свети је у креду Бог.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Ниси читао Мистагогију, ја јесам. Оптужио их је за неспојиве јереси у зависности коју би интерпретативну линију заступали. Зато их оптужује за једноначалије и полиначалије. 

Onda, je moja greska ( u vezi Fotija),  ali, znam da je neko pricao o pitanju filiokve kao tkz. kvazisavelijanstvu.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ivan Marković рече

С ким има заједништво римски папа?

Ни Цг у време иконоборства није ни са ким имао опћење, а имали су свеце и литурђију. Чак је и рукоположење Тарасија, иако извршено од иконобораца, прихваћено као валидно. Папа му је само мачло трљао нос што је од лаика одмах скочио за владику.  

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Ни Цг у време иконоборства није ни са ким имао опћење, а имали су свеце и литурђију.

Нису. Јер нису у време иконоборства сви били иконоборци. За аморејске мученике не знамо шта су исповедали.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Богје стваралац живота. Сама материја не може да ствара аутономно, без да јој Бог не преда ту моћ. Дакле, иако се теби то не допада, Дух Свети је у креду Бог.

Али нису смели да га назову Богом. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Нису. Јер нису у време иконоборства сви били иконоборци. За аморејске мученике не знамо шта су исповедали.

Били су иконоборци. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...