Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 часа, srb_Lo рече

Упознао сам неколико Грузијаца који су изузетни људи , добри православци али не воле Русе никако иако РПЦ целу грузијску  територију( Јузна Осетија и Абхазија) сматра територијом ГПЦ . 

Tako isto i Rumuni ne vole Ruse. Zato ih nece trebati puno nagovarati da priznaju PCU.

пре 4 часа, Vladan :::. рече

Онај најнижи Грузијац је студира на ПБФ код нас :) 

Au, jednom sam naisao na neke postove od njega, koliko sam skapirao Rusofob je. Ili je samo nacionalista koji ima problema zbog Abhazije i Osetije.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 46 минута, feeble рече

Tako isto i Rumuni ne vole Ruse. Zato ih nece trebati puno nagovarati da priznaju PCU.

Au, jednom sam naisao na neke postove od njega, koliko sam skapirao Rusofob je. Ili je samo nacionalista koji ima problema zbog Abhazije i Osetije.

Ако нас теолошке разлике не поцепају (и локално и глобално) онда бркање и мешање политичких са црквеним ставовима хоће.

Подели на овим сајтовима

On 26.10.2019. at 15:36, Жељко рече

не може више да један одлучује, без обзира био ли он цариградски или београдски“, истакао је Митрополит црногорско-приморски.

Зар није српски а не београдски? Звучи мало блаже него  "угрожава јединство". Можда мало параноишем? 

"... Всјакоје ниње житејскоје отложим попеченије ... "    "... Нека буде воља Твоја... "     Верујемо или не верујемо, питање је сад!

Подели на овим сајтовима

Једноставно треба сви епископи да се састану и да одлучују.

Проблем је што Цариградска патријаршија не жели васељенски сабор.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@Milan Nikolic i to bas zbog propalog Kritskog sabora. On smatra da su  Rusi minirali taj sabor. I da pristane da se odrzi zna da opet se nece nista dogovoriti jer su na potpuno suprotnim pozicijama. Meni se cini da je ipak u pitanju borba za prvo mjesto u Crkvi i jednih i drugih. A sve preko ledja Ukrajine. Neka Gospod da snage mitropolitu Onufriju.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Bonsenjo рече

@Milan Nikolic i to bas zbog propalog Kritskog sabora. On smatra da su  Rusi minirali taj sabor. I da pristane da se odrzi zna da opet se nece nista dogovoriti jer su na potpuno suprotnim pozicijama. Meni se cini da je ipak u pitanju borba za prvo mjesto u Crkvi i jednih i drugih. A sve preko ledja Ukrajine. Neka Gospod da snage mitropolitu Onufriju.

Mislim da ovo izjednacavanje krivice Fanara i Moskve u ovom slucaju ne stoji. To je ono kao u Bosni, ako je kriva muslimanska strana u Bosni, zapadnjaci kazu svi su krivi, a kad su svi krivi oni kazu krivi su Srbi. Tako ovde. Cisto bezobrazno ulazenje u kanonsko podrucje druge Crkve i brisanje gumicom Onufrija, koji stoji jasno na poziciji Crkve (prakticno Ukrajinci kojima je vaznija Crkva od etnickog, sto je dragocen primer danas u pravoslavlju) i sad mi kazemo krive su obe strane. To sto Rusi nisu dosli na Krit, ko pati od naroda, je li  nekom zapreceno, da li ce neko biti isteran iz hrama, da li ce mu pretiti pro nacisti. Ovde kao Fanar se uvredio, nije nego.

Подели на овим сајтовима

Jasno je svima da se ne moze izjednaciti i da je u konkretnom slucaju krivica VP. Ali to je posledica miniranja Kritskog sabora od strane RPC, za koju VP smatra da ne samo sto sama nije dosla, nego je uticala i na druge pomjesne crkve da ne dodju. I od ranije traju njihove (VP/RPC) pretenzije - cija ce biti dijaspora. To je sva prica. Tako da iz moje perspektive to je nezdrava borba dva prestola koja se trenutno bije preko ledja mitropolita Onufrija, ponavljam - uzasnim postupkom VP koja je time dovela do duboke podjeljenosti medju pomjesnim  crkvama i u svakoj pojedinacno se sada dijele po tom pitanju. Svepravoslavni sabor je tu jedino rjesenje, ali samo ako se otkace od pitanja ko je prvi. Sabornost i saglasnost svih ili borbe i raskoli. Neka biraju...

Подели на овим сајтовима

Kada ni Sveta Gora nije jedinstvena po ovom pitanju onda je sve jasno. Sama cinjenica da pomjesne crkve nemaju zajednicki kalendar vec ukazuje na nezdravo stanje. Nedostatak komunikacije i iskrenih razgovora i evo nas gdje smo. Samo jos da pocnu uz crkveni kalendar da stampaju mape sa kojim crkvama i episkopima opste, a sa kojima ne. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Bonsenjo рече

Jasno je svima da se ne moze izjednaciti i da je u konkretnom slucaju krivica VP. Ali to je posledica miniranja Kritskog sabora od strane RPC, za koju VP smatra da ne samo sto sama nije dosla, nego je uticala i na druge pomjesne crkve da ne dodju. I od ranije traju njihove (VP/RPC) pretenzije - cija ce biti dijaspora. To je sva prica. Tako da iz moje perspektive to je nezdrava borba dva prestola koja se trenutno bije preko ledja mitropolita Onufrija, ponavljam - uzasnim postupkom VP koja je time dovela do duboke podjeljenosti medju pomjesnim  crkvama i u svakoj pojedinacno se sada dijele po tom pitanju. Svepravoslavni sabor je tu jedino rjesenje, ali samo ako se otkace od pitanja ko je prvi. Sabornost i saglasnost svih ili borbe i raskoli. Neka biraju...

Ниси у праву, РПЦ не греши у вези еклисиологије. Све је последица агресивне политике из фанара и погрешног учења које заступају и кад би могли укинули би све помесне Цркве а само они да се питају за све.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Bonsenjo рече

I od ranije traju njihove (VP/RPC) pretenzije - cija ce biti dijaspora. To je sva prica.

(ima razlike brate,.... VP je cilj i pretenzija da uzme dijasporu, dok RPC samo drzi svoje, kao i sve druge PC koje takodje drze samo ono sto je njihovo u dijaspori...i tako je doslo i to da VP misli da je i Ukrajina njihova teritorija, kao sto za celu dijasporu misli da je to njihova teritorija po nekim njihovim pogresnim tumacenjima kanona Vaselj. sabora...)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

i tako je doslo i to da VP misli da je i Ukrajina njihova teritorija, kao sto za celu dijasporu misli da je to njihova teritorija po nekim njihovim pogresnim tumacenjima kanona Vaselj. sabora...

Није то погрешно тумачење канона, већ бесрамно лагање!
А што се тиче покушаја отимања Украјине, не каже се џабе: Ко лаже, тај и краде!

Подели на овим сајтовима

On 26.10.2019. at 19:25, Grizzly Adams рече

Не знам има ли и један народ из окружења да воли Русе... Њих можеш да волиш само са безбедне раздаљине.

Не знам ни један народ да не воли рускиње

rusija5.jpg

125209_mobilni-telefon_ls.jpg

125211_poziranje_ls.jpg

boogelwoogel-rusi-soci-kupaci-kostimi-1-

9fb7583d775ebbe78efb.jpeg

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жељко рече

Не знам ни један народ да не воли рускиње

Пријавићу ти поруку за спамовање, не мораш од јутрос да ми улепшаваш дан... :0205_whistling:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...